Още рецепти » Направете си езеро в градината

 Направете си езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици в “земните” работи и да не ограничавате своята фантазия.

Планиране

Като начало определете за какво и какъв водоем ви е нужен в собствения двор. Това може да бъде изкуствено езерце за сезонно отглеждане на водни растения. Може пък да решите, че ви е необходимо такова, в което целегодишно да плуват сред тези растения японски “златни” шарани. В края на краищата и най-обикновенна вана вкопана в почвата, вече се явява градински водоем.

Да изкопаем коритото (басейна)

Възможно е басейн да звучи малко прекалено, но дори и изкопаването на яма с дълбочина половин метър иска своето специално отношение. В качеството на основа за водоема може да се използва пластмасова чаша (корито), която се продава в специализираните магазини. Тогава обаче изкопаването на ямата ще се наложи да бъде много акуратно като се придържате с пределна точност към размерите и габаритите на чашата. Ако в качеството на хидроизолация вие се каните да използвате специална пластмаса или полиетилен за оранжерии, то няма да ви се наложи съблюдаване на особена прецизност при изкопните работи. Да се използва специално фолио е по-добре в тези случаи, когато искате водоемът да бъде с по-голям обем от чашата на основата или необикновен по форма.
Дълбочината на басейна не бива да е по-малка от 0,5 м. Ако планирате да отглеждате там декоративни рибки (японски цветни шарани или златни рибки - които по принцип са сребърни караси изменени до неузнаваемост от селекционерите), то е желателно спадовете в дълбочината да бъдат 0,5 до 1,5 м.
Стените на басейна при това се правят под наклон около 45º, което спомага в последствие да се предотврати тяхното обрушване.

Хидроизолация

Първоначално трябва да се застеле дъното на бъдещия водоем с нетъкан минерален текстил (кече или вата), това ще спаси основното фолио от възможни повреди. Едва след това дъното на водоема се застила с пластмасово фолио с дебелина не по-малка от 150 микрона – специално предназначена за басейни или обикновено за оранжерии. Градински водоем оборудван по този начин може да просъществува и 20 години. По-устойчив вариант е т-нар. капитален водоем – с бетон и многопластова хидроизолация, но цената му е драстично по-висока.
Фолиото се укрепва по краищата на водоема с камъни. Няколко речни камъка няма да са излишни и на дъното – те ще придадат на конструкцията по-голяма стабилност. Камъни лежащи на брега на водоема вече сами по себе си са прекрасен декоративен елемент, но ако се насипе помежду им пръст и се посадят малки “алпийски” видове растения, то ще се получи иситнски шедьовър.
Градежът е приключен – миниезерцето е готово за запълване с вода.

Що за водоем ще бъде без растения?!

Водните растения могат да станат украшение за вашия водоем и изборът им днес е доста голям.
Разбира се не бива да се поставят в миниезерцето растения от природни водоеми – това условие е важно, ако планирате да заселите в него и риби. Проблемът е в това, че от природния водоем в домашния могат да се пренесат какви ли не болести, трудно поддаващи се на лечение.
Растенията за водоема може да се закупят от зоомагазините и тези за аквариуми. Обърнете внимание на различните културни сортове на нимфеята (наричана още водна лилия). Цветовете й може да бъдат с различна окраска – от жълто и бяло до червено и виолетово. Много красиво изглеждат и листата лежащи на повърхността на водата. Тези великолепни растения цъфтят цяло лято. През есента саксиите с нимфея трябва да се извадят от водоема и да се приберат на закрито. През пролетта растенията отново се засаждат във водата.
Освен нимфеи, за градския водоем подхожда елодея (канадска водна чума – Elodea canadensis), плаваща по повърхността на водата, ричия (Riccia), а също и водна леща (Lemnaoideae). За езерцето може да се избере също индийска водна звезда (Hydrophila polysperma) или къдрав ръждавец (Potamogeton).

Да заселим водоема

Идеалният жител за градския водоем е японския шаран. Разбира се трябва да се знае, че това е стопроцентов шаран с пълноценни размери, растящ през целия си живот. При заселване на водоема с тази риба е задължително да се отчете неговия обем. Във водоем със среден размер може да се пуснат до 20 малки шаранчета. Но по-тежки – 0,5 кг риби във вашето езерце не бива да са повече от 4-5. Добре се чувстват в изкуствен басейн и златните рибки. Те може да се заселят там в по-голямо количество. За случая не са подходящи рибки с воални перки, лесно травмиращи очи и с мастни гърбици. Ако езерцето е плитко, то през зимата рибиите трябва да се извадят от него и да се пренесат в домашен аквариум. Ако водоемът е достатъчно дълбок, а зимата е мека, то златните рибки лесно могат да презимуват и под открито небе.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Как да подредим новата си кухня?

Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...

Вредните изпарения вкъщи

Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...

Десерти с кайсии

Сладкиш с кайсии Прoдукти: 250 г краве масло, 250 г пудра захар, 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 500 г кайсии Разбиваме маслото и пудрата захар в продължение на 20 мин с миксер. Прибавяме жълтъците и п...

Начало