Още рецепти » Слънчеви водопади

 Слънчеви водопади

Дори в облачен ден балконът и градината ви ще греят в ласкави и светли тонове, ако изберете за тях растения с цвета на златото. Жълтите цветове и аксесоари в градината отразяват слънчевата светлина и превръщат двора, балкона и тересата в оазис на топлината, позитивната енергия и радостта. Най-силно това настроение може да се постигне чрез слънчевото жълто, което разсейва тъгата и умората и тежките мисли. Независимо дали са наситени или само загатнати, жълтите цветове умело се съчетават със синьото, лилавото, розовото, пурпурното, виолетовото и изглеждат красиво дори в комбинация с бялото. През този сезон ярките слънчеви багри продължават да бъдат сред модерните и предпочитани при зацветяване на балконите и градините. Представяме ви пет от най-атрактивните растения, които може да използвате за “златна” украса на двора.

БИДЕНС
(Bidens ferru-lifolia, сорт Peters Gold-rush)


Плоските висящи клонки на тази мексиканска красавица ще станат около 30 см дълги и ще се отличават в саксиите и сандъчетата през цялото лято с красивите си цветове. Независимо дали лятото е хубаво или не, над насечените му листа от края на юни до средата на октомври се появяват големи звездовидни цветове. Жизнено, подходящо е за почвопокривно растение, както и за терасата. Расте на слънчеви места. Важно е, че сортовете са устойчиви на брашнеста мана. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства и да задържа влагата. Размножава се чрез семена, които се засяват през февруари- март при температура 8-10 градуса. Към края на май можете да разсадите младите растения.

КОСМИДИУМ
(Cosmidium burridgeanum, сорт Phillipine)


След като засеете директно в почвата семената, ще се появи това забележително екзотично растение. Космидиумът идва от щата Тексас. Това е едногодишно растение с много тънки стъбла, пересто разделени листа с жилки. Храстчето е компактно и разклонено. Височината на растението е между 30 до 60 см. Цветовете са жълти с кафяви петънца. Цъфти от юли до октомври. Това красиво растение се нуждае от слънчево място и суха почва. След като го изрежете в края на юли, то отново ще цъфне. За да го отгледате, посейте семената за разсад през април. Може обаче да се сложат и директно в почвата, но по-късно. Растенията се засаждат на разстояние 30 см. Ако си направите букет от цветовете на космидиума, специалистите ще ви зарадват с новината, че можете да го съхранявате дълго време.

СМИЛ
(Bracteantha bracteata, сорт Sundaze Flame, syn. Helichrysum bracteatum)


През лятото ще откриете на това сухо цвете, високо 30 см, пъстро оцветени “възглавнички”. Истинските цветове са само в центъра, а най-ефектните са заобикалящите ги, подобни на венчелистчета сламени прицветници. Сушат се за букети точно преди цветовете да се отворят напълно. Стъблата се провесват с цвета надолу на хладно място. Ако ги оставите на растението, след като прецъфтят цветовете, бързо ще изчезнат, защото на тяхно място ще се появят нови. Важно за това растение е редовното поливане и високата плодородност на почвата. Тя трябва да е с добри дренажни свойства, а мястото, на което ще настаните смила да е слънчево.

ЛОТУС
(Lotus maculatus, сорт Gold Flash)


Това класическо висящо растение за прохладните оранжерии дълги години е оставало забравено. Лотусът може да се използва не само като саксийно растение, но също така и за засаждане на улицата. Благодарение на своите изящни филизи със сребърни иглички той прекрасно подхожда и за засаждане във висящи кошници. Златисто-оранжевите цветове на лотуса изглеждат необикновено привлекателни. Цветовете напомнят по форма пламък, като се разполагат на филизите вертикално и нагоре. Предпочита слънчените и светли места. През зимата трябва да се държи на прохладно място (5-10 градуса). Обича глинесто-песъчливите почви или всякаква друга разрохкана, добре пропусклива почва. Важно - не трябва да прекалявате с влажността на почвата, без да пресъхва прекалено.

КАЛИБРАХОА
(Calibrachoa Hybride, сорт Callie Gold-Red Eye)


Тези миниатюрни петунии са покрити с огромно количество дребни цветове на фона на деликатни листа върху висящи и катерещи се филизи. Растението е подходящо за балконски сандъчета и различни видове висящи контейнери. Калибрахоата цъфти необичайно много, обича слънчевите места и на тях показва своите до 50 см дълги клонки. Съвет - при калибрахоата не трябва да забравяте редовната резитба.

Автор: Калоян ДИМИТРОВ

Представяме Ви:

Направете си версайска леха

Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има ...

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Начало