Още рецепти » Фън-Шуй в градината

 Фън-Шуй в градината

Фън-Шуй е древнокитайска наука за това как да живеем в хармония със заобикалящия ни свят. В понятието Фън-Шуй се преплитат сложни и нееднозначни философски разбирания, но ако трябва съвсем простичко да разгадаем и обясним същността му, „Фън” може да се оприличи на потока енергия, който като вятър се носи над главите ни, а „Шуй” е водата, която дава храна и сили на земята. Според древнокитайската наука потокът от енергия, преминаващ през дома и градината, може да оказва както негативно, така и позитивно въздействие върху обитателите. В наши дни съвременните привърженици на тази наука ни уверяват, че семейното благополучие, професионалният успех и дори славата и известността могат да се достигнат при правилната подредба на дома и градината.
Обикновено хората следват принципите на Фън-Шуй при оформянето на вътрешното пространство на дома си, но ако вашият дом е ограден от градина, която е в разрез с тези принципи, вероятността за нарушаване на този баланс и нахлуването на отрицателна енергия в дома ви нараства.
Един от основните принципи в тази философия е правилното използване на енергията Ци. Енергията Ци е универсална жизнена сила, намираща се във всичко живо и съвършено. Ци създава красотата и спокойствието в природата. Казват, че бавно течащата вода създава Ци. Може би затова около спокойната вода и ние чувстваме прилив на сили и спокойствие. Намаленият приток на Ци енергия влияе на успеха и здравето ни. Ци енергията е навсякъде около нас, защото жизнената енергия на природата е вечна. За да се усети присъствието на тази енергия в нашата градина, трябва задължително да присъства растителността и водата като част от декорацията на градината.

Балансът - ключова движеща сила

Всички елементи в градината трябва да съответстват един на друг, според учението Фън-Шуй. Ако решите да се съобразявате с мъдростите от древността, дошли до наши дни, не бива да се допускате някой от съставните елементи да доминира над останалите. Централната част на градината винаги се старайте да оставяте свободна. Не засаждайте там високи дървета и храсти. Старайте се да подредите всичко така, че все едно това е съществувало в продължение на много години. При засаждането на групите от дървета, храсти и цветя избягвайте симетрията. Не използвайте елементи с остри ъгли около алеи и пътеки, както и около местата, където прекарвате повече време. Използвайте повече заоблени и плавни форми при очертаването на алеите и растителните групи.

Равното пространство не попада в препоръките

Създаването на „плоски” градини е една от най-разпространените грешки, ако искате да имате градина, изградена по принципите на Фън-Шуй. При създаването на градината се опитайте да я направите на различни нива с интересен и разнообразен релеф, което способства за задържането и съхранението на повече жизнена енергия.
При планирането имайте предвид, че според тази философия различните участъци в двора имат пряко отношение към различни страни от нашия живот. Застанете с гръб към къщата с лице към дворното пространство. Далечния ляв ъгъл от дома ви олицетворява богатство и благополучие. Отчитайки, че ярките цветове привличат енергията Ци, постарайте се в тази част да засадите растения с ярки червени или сини цветове или пъстри листа.
Централната част на градината символизира слава и репутация. Оставете я свободна или разположете там растения под формата на арка, за да насочите позитивната енергия към дома. Долният десен ъгъл символизира любовта и семейството, затова е желателно да разположите там растения с розови, светлосини или бели цветове или светли листа.

Световните посоки и техните символи

Ако искате съвсем прецизно да приложите принципите на Фън-Шуй, ще трябва да вземете компас, да застанете в центъра на градината и да определите осем направления.
Север - символ на креативност, нови идеи, вдъхновение, планове за бъдещето, кариера, музика, изкуство. Разположете там водни елементи, работилница или стопански помещения. Не поставяйте
в този участък каменни групи и не оставяйте големи празни зони, незаети с растителност.
Североизток - знание, мъдрост, медитация, вътрешен духовен мир. В тази част на двора е желателно да оставите малко свободно пространство. Подходящи са каменна градина, пейка, статуя. Желателно е да запазите естествения релеф. Избягвайте засаждането на дървета и други растения в тази зона.
Изток - ново начало, възраждане, възстановяване, здраве, семеен живот, лечение. Използвайте тук водни елементи. Мястото е подходящо за плодни дървета, различни видове треви и билки, баня или сауна. Не използвайте в тази зона метални аксесоари, бели цветя или метални мебели.
Югоизток - здраве, изобилие, богатство, материално благополучие, взаимоотношения с другите хора. Използвайте дървени елементи за декорация. Мястото е подходящо за отглеждане на растения.
Юг - възможности, мечти, стремежи, награди, слава, постижения, дълголетие, веселие. Огънят е много важен елемент в тази част на градината. Желателно е да разположите тук зоната на барбекюто. Засадете наоколо растения с големи плодове или листа. В никакъв случай не разполагайте водни съоръжения в тази световна посока.
Югозапад - романтика, майчинство, любов. Използвайте земния релеф. Подходящо място за семеен отдих и спортни игри. Не разполагайте тук дървени мебели, арки и огради.
Запад - деца, развлечения. Подходящо място за детска площадка и зона за активен отдих на открито. Използвайте дъгата и кръга при оформянето на пространството. Не разполагайте тук барбекю. Не засаждайте в тази зона червени цветя.
Северозапад - труд, лични интереси, пътешествие, бащинство, благотворителност. Тук използвайте метални елементи за декорация. Подходящо място за елементи, задвижвани или издаващи звук от вятъра. Не разполагайте огън, не използвайте ярките цветове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Децата имат нужда от приятели

Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Начало