Още рецепти » Индийски люляк украсява есенната градина

 Индийски люляк украсява есенната градина

Сигурно ви е направило впечатление, че в много дворове, особено покрай морето, през есента има отрупани с цвят храсти. Дори и към края на октомври пищните цветове привличат окото и много напомнят на Средиземноморските паркове. Пак същият, сравнително нисък, но отрупан с цвят храст, може да се види и в контейнери или в каменни вази. Малцина ще разпознаят веднага индийския люляк, въпреки че това е едно от най-старите отглеждани у нас растения.
Индийският люляк (Lagerstroemia indica) представлява листопаден храст или ниско дръвче с височина до 8 м. Този вид има изящна метловидна корона. Неговите клонки са четириръбести. Листата са елептични, достигащи до обратно яйцевидни. Те са ярко зелени, гладки и кожести. През есента добиват оранжевочервена до пурпурна окраска.
Цветовете са едри, яркорозови до пурпурночервени. Те са 3-4 см в диаметър със силно разкъсани ръбове на венчелистчетата. Външно погледнати напомнят венчелистчета на кичеста форма. Те са събрани в едри, дълги до 25 см изправени метлици. Общо хабитуса на този вид прилича на силно разбухана метла. Това е един от признаците, по които се предпочита да се засажда този вид в зелените площи на частния парцел.
У нас индийският люляк може да се отглежда както в саксия, така и на открито на защитено място. Дори и да бъде повредено от студа, дървото избива от коренището и се възстановява бързо. Храстът започва да цъфти на втората година. Плодът е широко елептична кутийка с дребни семена. Цъфти през юли-октомври, като целият храст придобива вид на голям букет. Известни са декоративните форми: бяла, розова, червена и виолетова.
Индийският люляк предпочита тежка песъкливо глинеста до глинеста почва с PH 6.0 до 7.5. Размножава се чрез семена или връхни резници през август.
Израсналата лагерстромия издържа за кратко време до -18 - -21°С, поради което растенията може да останат на открито сравнително дълго време. Преди прибирането едностеблените растения се изрязват до пънчето. При разклонените се отстраняват всички тънки издънки, а дебелите се скъсяват. Оставя се на тъмно и почти сухо при температура 4-8°С. При необходимост се пресажда през пролетта и растението се оставя на светло, за да пусне издънки. При изнасяне пазете новите издънки, тъй като лесно се чупят и са чувствителни към светлина.

Автор: Михаил Каменов

Представяме Ви:

Как се прави козунак

Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Ароматни храсти мамят пчелите

С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разпо...

Десерти с праскови

Крем с плодове на фурна Продукти за 5 порции: 200 г сух хляб, 50 г краве масло, 500 г праскови, 50 г бисквити или галета; зa крема: 100 г кристална захар, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно,...

Начало