Още рецепти » При подсичане – билки

 При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, така и при деца. Най-честата локализация е седалището и долната част на корема.

Може да бъде в три степени

І степен – умерено зачервяване на кожата без видимо нарушаване на нейната цялост;

ІІ степен – ярко зачервяване с видими ерозии;

ІІІ степен – зачервяване с наличие на секрет в резултат на многочислени следващи се помежду си ерозии.

Причините:

Твърде често при това заболяване се установява патогенна роля и на гноеродни микроорганизми. В резултат на това подсичането често е придружено от пиодермия.
Възникването на подсичането е свързано понякога с неправилни грижи – рядко преобличане и лошо подмиване след дефекация на детето, а оттук идва ред и на профилактиката на подсичането – подмиване на детето с подсушаване на кожата след всяка дефекация и чести смени на бельото, недопускане детето да лежи мокро след напикаване.

Полезните растения:

Картофи – налагане два пъти на ден с кашичка от прясно настъргани картофи.

Сладко коренче – прах от коренището се използва за напудряне.

Слънчогледово и рициново олио се прилагат за намазване на поразените участъци на тялото два пъти дневно.

Вълча ябълка – употребява се външно под формата на отвара за компреси и бани. За целта 2 ч. л. счукани корени се варят в продължение на 30 минути.

Обикновена коприва – намира локално приложение като средство, стимулиращо епителизацията.

Черен оман – 10 г ситно счукани корени се заливат с една чаша вряла вода. Вари се 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Използва се за компреси и лапи.

Черен бъз - листата му, сварени в прясно мляко, помагат при подсичане.

Бухалковиден главун – тази билка служи за напудряне (един-два пъти на ден) на междукръстните повърхности със спорите на растението.

Автор: Д-р Севдалина ЦАНЕВА

Представяме Ви:

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Менструацията подсказва болести

За съжаление, далеч не винаги жените знаят какъв е менструалният цикъл, който може да се смята за нормален. Често разстройствата в менструалния цикъл възникват още, когато малкото момиче се превръща ...

Начало