Още рецепти » Резитба на чайнохибридните рози

 Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят непрекъснато и обилно /от пролет до есен/. Те дават едри цветове и са с приятен аромат, а багрите им са разнообразни.
За оформянето на правилни и добре развити корони и за регулиране на цъфтежа голямо значение има ефективността и навременната резитба. От резитбата особено се нуждаят розите, които нямат правилно развита корона и не може да се очаква добър цветен ефект. Провеждането на резитбата изисква майсторство, богат практически опит и познаване на растението.
Резитба се извършва още при засаждането на розите, защото е важно още в самото начало да се даде правилна насока на развитие и оформяне на короната.
Ако се оформи тясна, а не широка храстовидна корона, ефектът от цъфтналите няколко клонки ще бъде минимален. За получаването на по-широка чашковидна форма на короната е необходимо още при засаждането периферно разположените клонки да се режат на външна пъпка. При първоначалната резитба трябва да се внимава разстоянието между отделните клонки да бъде почти еднакво. Разположените в средата на короната клонки може да се режат или на външна или на вътрешна пъпка. Отрезът на клонката трябва да бъде кос на 3-4 мм от растящата пъпка.
Първата резитба се извършва на 2-3 пъпки. Впоследствие в процеса на поддържането на розите се извършват няколко резитби - пролетна /основна/ и няколко летни. През есента преди зазимяването /загърлянето/ се прави последната резитба , която не е от значение за развитието и оформяне на короната.
Най-важна е пролетната резитба , но голямо значение има и лятната. Ако тя не се извърши правилно резултатите от пролетната резитба може да се сведат до минимум. Ето защо подценяването на тази резитба е съвсем неоправдано.
Пролетната резитба на чайнохибридните рози се извършва веднага след откриването /отзимяването/. Тя се прави на 2-3 до 5 пъпки в зависимост от развитието на клонките. По-буйните клонки се оставят по-високи, а по-слабо развитите по-ниски. Периферните клонки почти винаги трябва да се режат на външна пъпка, а вътрешните на външна или вътрешна с оглед получаване на по-равномерно разпределение на клонките по цялата корона.
Лятната резитба трябва да се прави след прецъфтяването на розите, но не бива да се изчаква да прецъфтят всички клонки. Напротив, желателно е след прецъфтяването на всяка клонка да се извършва резитба. По такъв начин има по-голяма възможност за създаване на условия за равномерен цъфтеж. В практиката това може да се постигне чрез преглеждане и отрязване на прецъфтелите рози на всеки 2-3 дни. Резитбата не бива да се свежда до механично отрязване на прецъфтелите цветове, а до направляване по-нататъшния цъфтеж и на цялостно развитие на розите.
Лятната резитба е съобразена с развитието на клонките. Тя е по-висока и се извършва на 3-5 или максимум 8 пъпки. Периферните клонки също трябва да се режат на външна пъпка. Като се има предвид, че новите леторасти се появяват от горните, по-високо разположени пъпки, трябва да се прецени как да се извърши резитбата – на външна или вътрешна пъпка. Летни резитби се провеждат до началото на есента.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

Остеопорозата се появява в детските години

Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениц...

Градините в град Сузу

Разположени в живописния китайски град Сузу, прекрасните древни градини са удивително съчетание на природа, изкуство и интелект. Сузу е известен в наши дни като „Венеция на Изтока” заради своето живоп...

100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...

Начало