Още рецепти » Водна градина у дома

 Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това не е единственият вариант да се радвате на красива водна градина. Ако смятате, че нямате необходимото пространство, време, енергия или пък бюджетът ви е ограничен за подобно удоволствие, отговорът е водна градина в контейнер, т. е. в съд. Подобен тип градина може да разположите дори на балкона на апартамента си. Водните градини в съдове са алтернатива на езерцата, също както саксийните растения в нашия дом са алтернатива на красивата цветна леха в двора.

Изборът на подходящия съд

Лесен и ефектен вариант е да използвате голяма, гледжосана кашпа. Друга възможност е отрязана наполовина бъчва или буре, в което да се постави пластмасов съд с подходящия размер. Напълнете дървения съд с вода за да видите дали пропуска. Малките течове ще се самозапечатат, тъй като дървото ще се надуе леко от водата. Боядисването на вътрешността също е вариант за предпазване от течове. Използвайте специална боя за басейни. Можете да използвате и глинени съдове, но този материал е шуплест, попива водата и това можа да се окаже проблем. Металните съдове също не са за предпочитане тъй като силно се нагряват през лятото. По-тъмно оцветените отвътре съдове, отразяват по-малко светлина във водата и визуално изглеждат по-дълбоки. По-малко количество отразена светлина означава по-малко светлина за развитието на водорасли. По-тъмните съдове поглъщат и повече топлина, което ускорява развитието на растенията през пролетта.
Независимо на какъв съд ще се спрете първото и най-важното, което трябва да направите, е да запушите отворите на дъното му, ако ги има. Вариантите са много и най-различни – гумени или коркови запушалки, запълване със силикон и др.
Съдът за водната ви градина не трябва задължително да прилича на саксия или кашпа. Стари ведра или менци, вани, поцинковани метални кофи и легени, лейки, корита или хранилки за животни, стари детски басейни, стари гумени ботуши и още редица домакински пособия могат да бъдат използвани за направата на водна градина. Само използвайте въображението си.

Подготовката

За засаждането на растенията, НЕ използвайте продаваните в магазините и градинските центрове почвени смески за цветя, тъй като те съдържат олекотени съставки, като вермикулит, торф и перлит. Голяма част от компонентите на подобна почвена смес ще се издигнат до повърхността на водата и ще останат там. Най-добре е да се спрете на обикновената градинска почва. От различните видове саксии за предпочитане са пластмасовите, черни на цвят. Напълнете ги с пръст до 2-3 см под ръба. Този остатък от пълния обем ще допълнете с камъчета, които ще придържат почвата в саксията.
Напълнете контейнера наполовина с вода. Няма нужда да поставяте помпа, тъй като контейнерът побира малко количество вода, която вие периодично ще допълвате. В зависимост от растенията, които ще използвате, ще са ви необходими и камъни с различна големина, който да служат като поставки за осигуряване на необходимата височина на отделните саксии с растенията. Най-лесният вариант е използването на тухли или плочи.

Изборът на растенията

Повечето растения във водната градина всъщност се отглеждат в отделни малки саксии. При избора им се постарайте те да се комбинират добре. Използвайте видове с изправени стъбла, за придаване на височина, цъфтящи, за ефект, и малки свободно плаващи за запълване на разстоянията между тях. Когато купувате растенията, вземете предвид размерите, които достигат в развито състояние. Водната лилия например може да обхване площ от 1 квадратен метър, така че във вашия случай може да е по-добре да използвате миниатюрните вариетети, каквито не липсват.
Не всички растения, подходящи за водна градина, са подходящи и за отглеждане в градина в контейнер, поради ограниченията в пространството и дълбочината на съда. Насочете се към растения с компактен или с вертикален растеж. Сред растенията, които проявяват добро развитие и са подходящи за водна градина в контейнер са водният зюмбюл, водната салата, плаващата лейка, водното лютиче, четирилистното разковниче и др.
Трябва да знаете, че има различни типове растения, подходящи за водни градини, и е желателно при избора си да предвидим поне по едно от всяка група. Тези групи включват растения, разположени на повърхността на водата (водна салата), подводни растения (многолистник), плаващи растения (водна лилия) и крайбрежни растения (стрелолист).
Щом сте подбрали растенията за своята градина, използвайте тухли или друга поставки, за да ги разположите на необходимата дълбочина в контейнера. След това допълнете контейнера. Вече готовата водна градина може да поставите на балкона, терасата, в двора или пък дори в къщи.
Не е задължително съдът с водната градина да се вижда над повърхността, може да бъде заровен в земята. Ако предпочетете този вариант, може да поставите камъни по периферията и фонтан или помпа със циркулираща вода, която да създава илюзията за малък водопад. По този начин, освен че ще осигурите непрекъсната циркулация на водата и повече кислород за растенията, ще се наслаждавате и на приятния звук на ромолящата вода.

Поддръжката

Най-важното е да осигурите на водната си градина минимум 6 часа слънчево осветяване и редовно да доливате вода, поради изпарението. Ако се появят водорасли, извадете всички растения, изпразнете съда, напълнете го с чиста вода и след това поставете отново растенията.
Пролетната, лятната и есенната поддръжка на водните градини, разположени в контейнер навън е лесна. Изразява се в допълване на водата до необходимото ниво и подхранване на растенията при необходимост. Понякога цветът на водата може да стане по-тъмен, което се дължи на гниене на стари листа или пък на неприятни растителни остатъци. Как да постъпим в такъв случай? Извадете растенията и ги поставете във временен съд, изпразнете контейнера, изплакнете го добре, напълнете го с чиста вода и върнете растенията обратно. Не мийте контейнера, а само го изплакнете, за да не премахнете полезните бактерии, които се развиват по стените му. Ако държите водната си градина навън, с понижаването на температурите и настъпването на зимата трябва да я внесете в къщи. Когато контейнерът е прекалено голям, за да го внесете, използвайте по-малки съдове в които да разположите растенията за през зимата и ги приберете в подходящо помещение на жилището.
Зимната поддръжка зависи от вида на използваните растения. При осигуряване на необходимите условия за развитието им, повечето растения спокойно могат да се отглеждат и целогодишно в домашни условия. По-голямата част от водните растения имат нужда от много слънчева светлина, затова трябва съдът с водната градина да е поставен близо до прозорец с добро осветяване. Ако не получават достатъчно светлина, ще се наложи да поставите допълнителен източник на осветление - флуоресцентна лампа. Употребата на лампи с нажежаема жичка е нежелателно, тъй като те силно изсушават въздуха и е възможно по листата да се появят пригори.
Температурата на средата също е от първостепенно значение. За нормалното развитие на повечето водни растения температурата не трябва да пада под 12-16 градуса. Видове като водния зюмбюл, водната салата и плаващата лейка се нуждаят от 14 часа слънчева светлина и температура около 20 градуса през зимните месеци. Поради голямото количество светлина, от което се нуждаят, много често тези растения се третират като едногодишни и се подменят всяка година с нови.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Аспиринът предпазва от диабетни усложнения

Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...

100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...

Начало