Още рецепти » Водна градина у дома

 Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това не е единственият вариант да се радвате на красива водна градина. Ако смятате, че нямате необходимото пространство, време, енергия или пък бюджетът ви е ограничен за подобно удоволствие, отговорът е водна градина в контейнер, т. е. в съд. Подобен тип градина може да разположите дори на балкона на апартамента си. Водните градини в съдове са алтернатива на езерцата, също както саксийните растения в нашия дом са алтернатива на красивата цветна леха в двора.

Изборът на подходящия съд

Лесен и ефектен вариант е да използвате голяма, гледжосана кашпа. Друга възможност е отрязана наполовина бъчва или буре, в което да се постави пластмасов съд с подходящия размер. Напълнете дървения съд с вода за да видите дали пропуска. Малките течове ще се самозапечатат, тъй като дървото ще се надуе леко от водата. Боядисването на вътрешността също е вариант за предпазване от течове. Използвайте специална боя за басейни. Можете да използвате и глинени съдове, но този материал е шуплест, попива водата и това можа да се окаже проблем. Металните съдове също не са за предпочитане тъй като силно се нагряват през лятото. По-тъмно оцветените отвътре съдове, отразяват по-малко светлина във водата и визуално изглеждат по-дълбоки. По-малко количество отразена светлина означава по-малко светлина за развитието на водорасли. По-тъмните съдове поглъщат и повече топлина, което ускорява развитието на растенията през пролетта.
Независимо на какъв съд ще се спрете първото и най-важното, което трябва да направите, е да запушите отворите на дъното му, ако ги има. Вариантите са много и най-различни – гумени или коркови запушалки, запълване със силикон и др.
Съдът за водната ви градина не трябва задължително да прилича на саксия или кашпа. Стари ведра или менци, вани, поцинковани метални кофи и легени, лейки, корита или хранилки за животни, стари детски басейни, стари гумени ботуши и още редица домакински пособия могат да бъдат използвани за направата на водна градина. Само използвайте въображението си.

Подготовката

За засаждането на растенията, НЕ използвайте продаваните в магазините и градинските центрове почвени смески за цветя, тъй като те съдържат олекотени съставки, като вермикулит, торф и перлит. Голяма част от компонентите на подобна почвена смес ще се издигнат до повърхността на водата и ще останат там. Най-добре е да се спрете на обикновената градинска почва. От различните видове саксии за предпочитане са пластмасовите, черни на цвят. Напълнете ги с пръст до 2-3 см под ръба. Този остатък от пълния обем ще допълнете с камъчета, които ще придържат почвата в саксията.
Напълнете контейнера наполовина с вода. Няма нужда да поставяте помпа, тъй като контейнерът побира малко количество вода, която вие периодично ще допълвате. В зависимост от растенията, които ще използвате, ще са ви необходими и камъни с различна големина, който да служат като поставки за осигуряване на необходимата височина на отделните саксии с растенията. Най-лесният вариант е използването на тухли или плочи.

Изборът на растенията

Повечето растения във водната градина всъщност се отглеждат в отделни малки саксии. При избора им се постарайте те да се комбинират добре. Използвайте видове с изправени стъбла, за придаване на височина, цъфтящи, за ефект, и малки свободно плаващи за запълване на разстоянията между тях. Когато купувате растенията, вземете предвид размерите, които достигат в развито състояние. Водната лилия например може да обхване площ от 1 квадратен метър, така че във вашия случай може да е по-добре да използвате миниатюрните вариетети, каквито не липсват.
Не всички растения, подходящи за водна градина, са подходящи и за отглеждане в градина в контейнер, поради ограниченията в пространството и дълбочината на съда. Насочете се към растения с компактен или с вертикален растеж. Сред растенията, които проявяват добро развитие и са подходящи за водна градина в контейнер са водният зюмбюл, водната салата, плаващата лейка, водното лютиче, четирилистното разковниче и др.
Трябва да знаете, че има различни типове растения, подходящи за водни градини, и е желателно при избора си да предвидим поне по едно от всяка група. Тези групи включват растения, разположени на повърхността на водата (водна салата), подводни растения (многолистник), плаващи растения (водна лилия) и крайбрежни растения (стрелолист).
Щом сте подбрали растенията за своята градина, използвайте тухли или друга поставки, за да ги разположите на необходимата дълбочина в контейнера. След това допълнете контейнера. Вече готовата водна градина може да поставите на балкона, терасата, в двора или пък дори в къщи.
Не е задължително съдът с водната градина да се вижда над повърхността, може да бъде заровен в земята. Ако предпочетете този вариант, може да поставите камъни по периферията и фонтан или помпа със циркулираща вода, която да създава илюзията за малък водопад. По този начин, освен че ще осигурите непрекъсната циркулация на водата и повече кислород за растенията, ще се наслаждавате и на приятния звук на ромолящата вода.

Поддръжката

Най-важното е да осигурите на водната си градина минимум 6 часа слънчево осветяване и редовно да доливате вода, поради изпарението. Ако се появят водорасли, извадете всички растения, изпразнете съда, напълнете го с чиста вода и след това поставете отново растенията.
Пролетната, лятната и есенната поддръжка на водните градини, разположени в контейнер навън е лесна. Изразява се в допълване на водата до необходимото ниво и подхранване на растенията при необходимост. Понякога цветът на водата може да стане по-тъмен, което се дължи на гниене на стари листа или пък на неприятни растителни остатъци. Как да постъпим в такъв случай? Извадете растенията и ги поставете във временен съд, изпразнете контейнера, изплакнете го добре, напълнете го с чиста вода и върнете растенията обратно. Не мийте контейнера, а само го изплакнете, за да не премахнете полезните бактерии, които се развиват по стените му. Ако държите водната си градина навън, с понижаването на температурите и настъпването на зимата трябва да я внесете в къщи. Когато контейнерът е прекалено голям, за да го внесете, използвайте по-малки съдове в които да разположите растенията за през зимата и ги приберете в подходящо помещение на жилището.
Зимната поддръжка зависи от вида на използваните растения. При осигуряване на необходимите условия за развитието им, повечето растения спокойно могат да се отглеждат и целогодишно в домашни условия. По-голямата част от водните растения имат нужда от много слънчева светлина, затова трябва съдът с водната градина да е поставен близо до прозорец с добро осветяване. Ако не получават достатъчно светлина, ще се наложи да поставите допълнителен източник на осветление - флуоресцентна лампа. Употребата на лампи с нажежаема жичка е нежелателно, тъй като те силно изсушават въздуха и е възможно по листата да се появят пригори.
Температурата на средата също е от първостепенно значение. За нормалното развитие на повечето водни растения температурата не трябва да пада под 12-16 градуса. Видове като водния зюмбюл, водната салата и плаващата лейка се нуждаят от 14 часа слънчева светлина и температура около 20 градуса през зимните месеци. Поради голямото количество светлина, от което се нуждаят, много често тези растения се третират като едногодишни и се подменят всяка година с нови.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Тялото ни предупреждава

Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...

Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да п...

Трявна сред килим от цветя

Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Начало