Още рецепти » Избрано от гръцката кухня

 Избрано от гръцката кухня

Маслинена супа

Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. След като се сварят (оризът трябва да омекне), прибавяме брашното, размито с малко студена вода, олиото и сол на вкус. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Рибена чорба по гръцки

Прoдукти: 600 г морска риба, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 2 домата, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 4 с.л. сметана, 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на рибата, нарязваме я на парчета и я заливаме с 5-6 ч.ч. студена вода. Прибавяме кожата и нарязаните зеленчуци. Посоляваме, прибавяме зрънцата черен пипер и варим супата на умерен огън. Когато се свари, изваждаме месото и прецеждаме бульона. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и я сипваме в бульона заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме счукания чесън и сметаната, връщаме рибните парчета, поръсваме с черен пипер и оставяме супата да ври още 5-6 мин.

Супа от говеждо месо с карфиол

Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа Авголемоно

Прoдукти: 4 ч.ч. пилешки бульон, 50 г ориз, 3 с.л. лимонов сок, 2 яйца, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с бульона попарения ориз, посоляваме, кипваме и варим на тих огън, докато оризът омекне. Разбиваме яйцата заедно с лимоновия до получаването на пяна. Постепено наливаме към яйцата 1 ч.ч. от горещата супа, сипваме застройката в тенджерата и продължаваме да бъркаме, докато супата се сгъсти. Охлаждаме я до стайна температура и я слагаме в хладилник да се изстуди добре. Преди поднасяне разбъркваме и украсяваме с нарязан на колелца обелен лимон.

Супа от жълтъци със сирене

Прoдукти: 6 ч.ч. пилешки бульон, 4 жълтъка, 100 г настъргано сирене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със сиренето и слагаме сместа на тих огън, докато сиренето се разтопи. Прибавяме постепенно горещия бульон, като непрекъснато бъркаме. Посоляваме, ако е необходимо и поднасяме.

Супа от грис

Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.

Супа от лук и сирене

Прoдукти: 4 глави лук, нарязани на филийки, 2 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. месен бульон, 500 мл мляко, 500 мл гореща вода, 100 г настъргано бяло сирене, 10 тънки филийки сухар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме лука в разтопеното масло. Щом поомекне, прибавяме брашното и също го запържваме. Наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим 5 мин. Наливаме водата и млякото и варим още 10 мин. Разпределяме сухарите в чиниите за сервиране, поръсваме настърганото сирене и заливаме с горещата супа.

Гръцка салата

Прoдукти: 1 голяма маруля, 1 зелена чушка, 2 домата, 15-20 маслини, 100 г сирене, 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л. зехтин /или олио/, 1 с.л. ситно нарязан пресен риган / или 1 ч.л. сушен/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме марулята на едри парчета. Прибавяме доматите, нарязани на резени, нарязаната на ивици пиперка, почистените от костилките маслини и сиренето, нарязано на кубчета. Смесваме лимоновия сок със зехтина и подправките и заливаме салатата с получената смес, като разбъркваме много внимателно, за да не се намачкат зеленчуците.

Гръцка салата с макарони

Прoдукти: 150 г макарони /спирали/, 100 г черни маслини /без костилки/, 3-4 домата, 1-2 краставици, 250 г сирене, 1 главичка лук, 4-5 с.л. зехтин, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и ги оставяме да изстинат. Нарязваме лука на тънки ивички, доматите – на резенчета, а краставиците и сиренето – на по-едри кубчета. Смесваме зеленчуците и сиренето и прибавяме макароните и целите маслини. Поръсваме зехтина и подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме салатата добре охладена.

Гръцка салата с телешко

Прoдукти: 500г телешко филе, 1-2 салати или 150г прясно зеле, 1 краставица, 1 глава червен лук, 2с.л. натрошено сирене, 8 маслини; зa заливката: 5с.л. лимонов сок, 3с.л. зехтин, 1ч.л. риган, сол, пипер.
Нaчин на приготвяне: Запичаме месото на скара около 20 мин, след което го нарязваме на пръчици. Смесваме продуктите за заливката. Прибавяме месото и нарязаните зеле, краставица и лук. Поръсваме със сиренето и украсяваме с маслините.

Салата със сирене фета

Прoдукти: 150 г сирене фета, 4 домата, 1 краставица, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 2 с.л. каперси, 1 с.л. магданоз, 15-20 черни маслини; за сoса: 1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на кубчета, доматите – на филийки, краставицата – на кръгчета, чушката – на ивици, а лука – на полумесеци. В голяма купа всички продукти и разбъркваме. Отгоре слагаме маслините и каперсите. Разбиваме съставките на соса и заливаме салатата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Екзотична салата

Прoдукти: 4 портокала, 4 малки глави лук, 150 г маслини, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ги нарязваме на тънки полукръгчета. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме с портокалите. Прибавяме маслините, на които сме извадили костилките, олиото и сол на вкус. Разбъркваме салатата, подреждаме я в чиния за сервиране и поръсваме обилно с черен пипер.

Салата от цвекло с чесново пюре

Прoдукти: 1 кг червено цвекло заедно с листата, 1-2 с.л. оцет, 1 ч.л. зехтин, сол; за пюрето: 500 г картофи, 1 глава чесън, сокът от 1-2 лимона, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме цвеклото. Заливаме главата от цвеклото с вряща вода, захлупваме и варим на умерен огън. След 25 мин прибавяме листата и варим още 20 мин без да захлупваме. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на парченца, посоляваме го на вкус и поръсваме със зехтина и оцета. Отделно сваряваме картофите за пюрето, обелваме ги, намачкваме ги с вирица и ги смесваме със счукания чесън. Добавяме 3-4 с.л. вода, посоляваме на вкус и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме зехтина и лимоновия сок. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме пюрето в средата на салатиерата, а около него разстиламе цвеклото.

Салата от хайвер

Прoдукти: 200 г тарама хайвер, 250 г хляб, 1 ч.ч. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 средно голяма глава лук, 10-12 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно, смесваме го с хайвера и разбиваме в хаванче, докато получим еднородна маса. Накисваме хляба във вода, изстискваме и го подсушаваме върху салфетка. При непрекъснато разбиване прибавяме към хайвера малко по малко накиснатия хляб, а след това – зехтина и лимоновия сок. Разбиваме, докато получим еднородна смес. Прехвърляме салатата в чиния за сервиране и украсяваме с маслините.

Бамя по гръцки

Прoдукти: 1 кг бамя, 3 глави лук, 2-3 домата, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Сваряваме гъбите в леко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на парченца. Нарязваме доматите на кръгчета. Почистваме бамята и я варим в леко подсолена вода, като внимаваме да не омекне. Прибавяме нарязаните лук и домати, гъбите, виното, олиото, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Гръцки сарми

Прoдукти: 25-30 лозови листа, 4-5 глави лук, 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. олио, 1 1/2ч.ч. ориз, 1 ч.л. черен пипер, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре. От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и ги варим на тих огън.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

Задушен зелен лук

Прoдукти: 1 кг зелен лук, 2 с.л. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 резен целина, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 щипка мащерка, 1 щипка кориандър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1 см. Настъргваме целината на едро ренде. Смесваме я с лука и прибавяме зехтина, лимоновия сок и подправките. Наливаме малко вряла вода и задушаваме до омекване.

Патладжани с юфка

Прoдукти: 500 г юфка, 500 г домати, 1 кг патладжани, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 3 с.л. краве масло, 2 скилидки чесън, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, срязваме ги на две по дължина, посоляваме и ги оставяме да се отцеждат 1 час от горчилката. Попарваме доматите, обелваме ги и ги намачкваме. Слагаме ги в тенджера заедно с мазнината и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на умерен огън. Прибавяме отцедените патладжани, намаляме огъня и задушаваме около 40 мин. Поднасяме ястието със сварената в подсолена вода юфка, която сме запържили с разтопеното масло и сме поръсили с настъргания кашкавал.

Бриям

Прoдукти: 250 г зелен боб, може и от консерва, 500 г бяло цвекло, 1 патладжан, 3 картофа, 2 тиквички, 250 г бамя, 5 скилидки чесън, /2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, може и от консерва, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана, картофите и тиквичките на кръгчета, а чесъна – на дребно. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Леко сваряваме зеления боб и цвеклото. Отцеждаме и режем на парченца. Запържваме останалите зеленчуци (без доматите) в зехтина. Слагаме всичко в тава, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме настърганите домати, 1/2 ч.ч. вода, разбъркваме и печем около 1 час на 180 градуса. Сервираме с бяло сирене.

Патладжани, запечени с кашкавал

Прoдукти: 1 кг патладжани, 700 г кашкавал, 3 глави лук, 1 кг домати, 1 1/2 ч.ч. зехтин /или олио/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на филийки и ги пускаме във вряща подсолена вода. Варим, докато омекнат. После леко ги запържваме в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати и сваряваме сос. Нареждаме патладжаните в намаслена тавичка и върху всяка филийка патладжан слагаме филийка кашкавал. Заливаме с приготвения сос и печем в умерена фурна, докато течността се изпари и се образува коричка. Поднасяме патладжаните поръсени със ситно нарязан магданоз.

Гръцки кюфтета с бадеми

Прoдукти: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.

Кюфтенца по гръцки

Прoдукти: 3 филии сух бял хляб, без кората, 1 кг смляно месо (говеждо или телешко), 1 ч.л. оцет, 1 яйце, 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен джоджен или 1 с.л. сух, 1-2 ч.л. риган, 4-5 скилидки чесън, ситно нарязани, сол на вкус, брашно, зехтин.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода, след това леко го изстискваме. Смесваме месото, оцета, яйцето, подправките и омесваме. Оставяме в хладилник за няколко часа, за да поеме месото ароматите. Правим кюфтенца от сместа, овалваме в брашно и пържим в зехтина. Можем да ги изпечем в гореща фурна за 15-20 минути, но в този случай не ги овалваме в брашно.

Мусака по гръцки

Прoдукти: 400-500 г кайма, 150 г пушени гърди, 7-8 моркова, 2 патладжана, 150 г керевиз, 10-12 гъби, 1 домат, 500 г картофи, 1 глава лук, 2 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, магданоз, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. Намачкваме ги заедно с разтопеното, но охладено, масло и млякото. Обелваме патлажаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок. Прекарваме каймата заедно с почистените моркови, керевиз и лук през месомелачка и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания домат, ситно нарязания магданоз, червен и черен пипер, сол на вкус, а след 5-6 мин и нарязаните гъби. Задушаваме още 10 мин. Разтиламе картофеното пюре в намаслена и поръсена с галета тавичка. Върху пюрето разстиламе задушената смес от кайма и зеленчуци, а върху нея нареждаме филийките от патладжани. Отгоре покриваме с тънки филийки от пушените гърди. Поръсваме ястието с галета и печем в умерена фурна 20-30 мин.

Свински пържоли с ябълки

Прoдукти: 6 свински пържоли, 4 ябълки, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 ч.ч. бяло вино, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме пържолите за 10 мин в сгорещения зехтин, посоляваме ги, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и ги оставяме да почиват в тигана. Почистваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в отделен тиган. Поръсваме с канела запържените ябълки, прехвърляме ги при пържолите и варим всичко около 5 мин на тих огън.

Овнешко със зелена салата

Прoдукти: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 глави стар лук, 500 г зелен лук, 2 зелени салати, 1 връзка копър, 1 к.ч. зехтин, 2 яйца, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме салатите и ги нарязваме на едро. Нарязваме зеления лук на малки парченца, а стария - на филийки. Нарязваме месото на порции и го запържваме в зехтина. Прибавяме всичкия лук и също го позапържваме. Наливаме горещата вода и варим на умерен огън. След 30 мин сипваме салатите и наситнения копър, подправяме с черен пипер и сол и варим още половин час. Накрая изваждаме месото, прецеждаме соса и го застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сос. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и го заливаме със соса.

Пълнени краставици

Прoдукти: 4 краставици, 200 г кайма, 1 филия сух бял хляб, 1 глава лук, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. доматено пюре, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от каймата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязаните лук и яйца, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Обелваме краставиците, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Напълваме едната половинка на краставицата и я захлупваме с другата. Завързваме ги с бял конец и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Разбиваме киселото мляко с доматеното пюре и заливаме краставиците с така приготвения сос. Поръсваме с лимонов сок, захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Мусака от макарони

Прoдукти: 500 г едри макарони, 500 г телешка кайма, 1 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 5 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал. В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин. В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти. Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Овнешко с макарони

Прoдукти: 1 кг овнешко месо, 500 г къси макарони, 5-6 зрели домати, 1 средно голяма глава лук, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 глава чесън, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, нарязваме го на порции и го слагаме в намаслена тава. Обелваме доматите, нарязваме ги на ситно и ги смесваме със ситно нарязаните лук и чесън, мазнината, черен пипер и сол. Изливаме сместа при месото, прибавяме 1 ч.ч. вода и печем около 2 часа до зачервяване на месото в предварително загрята умерена фурна. След това обръщаме месото, доливаме 3 ч.ч. вода и когато водата кипне, добавяме макароните. Печем, докато се изпари водата. Поднасяме ястието, поръсено с настърган кашкавал.

Руло със сметанов сос

Прoдукти: 750 г кайма смес, 250 г телешка кайма, 2 филии твърд хляб, 2 яйца, 50 г кашкавал, 100 г маслини, 125 мл течна сметана, брашно, черен пипер, 1 маринована чушка, 1 глава лук, задушен зелен фасул за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 200 градуса. Накисваме хляба във вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно, а кашкавала и маслините - на кубчета. Омесваме каймата с яйцата, хляба, маслините, кашкавала и нарязаните на ситно чушка и лук. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме руло, което слагаме в тавичка, намазана с олио. Сипваме малко вода и печем 50-60 минути. Кипваме сметаната със 125 мл вода. Сгъстяваме с малко брашно и след 1-2 минути сваляме от огъня. Подправяме със сол и пипер на вкус. Сервираме рулото, нарязано на филийки, с гарнитура от задушен зелен фасул. Сосът поднасяме отделно.

Свинско с тиква

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 кг тиква, 2 глави лук, големи, 7 скилидки чесън, 1 с.л. салвия (градински чай), 2 ч.ч. бяло вино, зехтин, сол, смлян черен пипер, по няколко стръкчета пресни риган, розмарин, мащерка.
Нaчин на приготвяне: В кухненски робот смесваме 1/2 ч.ч. зехтин, чесъна, мащерката, ригана и розмарина и правим пюре. Намазваме с тази смес месото, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме в съда за печене. Добавяме 1 ч.ч. вино и малко вода, покриваме с алуминиево фолио и печем около 60 минути в загрята до 180 градуса фурна. Махаме фолиото и печем още 15 минути, за да хване коричка. Нарязваме лука на ситно, а тиквата на едри кубчета. Задушаваме лука в малко зехтин, добавяме тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията и задушаваме на слаб огън до омекване на тиквата. Сервираме месото, нарязано на парчета и гарнирано със задушените лук и тиквата.

Телешко с хайвер от патладжани

Прoдукти: 1 кг крехко телешко месо, 1 глава лук, 500 г домати, 6 големи патладжана, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. червено вино, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в мазнината до зачервяване. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо, запържваме го леко и заливаме с виното. Задушаваме на слаб огън около 2 часа. Когато месото омекне, прибавяме попарените, обелени и нарязани домати, 1 ч.л. захар, черен пипер, сол. Доливаме 1 к.ч. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Увиваме патладжаните в алуминиево фолио и ги изпичаме. След това ги потапяме в студена вода, обелваме ги, изчистваме ги от семената и ги намачкваме. Слагаме ги в тенжера с разтопеното масло и задушаваме, като непрекъснато бъркаме. Постепенно прибавяме и прясното мляко. Когато хайверът се сгъсти, изсипваме го в тава от огнеупорно стъкло, правим кладенче в средата и там изсипваме месото заедно със соса. Запичаме ястието 20 мин в умерена фурна.

Ярешко в плодов сок

Прoдукти: 1,5 кг ярешко месо, 1 1/2 ч.ч. сок от лимон и портокал, 1 к.ч. бренди, 6 скилидки чесън, 500 г макарони, 1 1/2 к.ч. зехтин, 200 г кашкавал, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. Слагаме го в тенжера заедно със скилидките чесън, риган, плодовия сок и брендито и го оставяме да престои 1 нощ в хладилник. След това го слагаме в тава, прибавяме зехтина /олиото/ и 1 ч.ч. вода и печем 1 час в умерена фурна, като от време на време доливаме гореща вода, за да има достатъчно сос.

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол..
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Гръцко ястие с ориз

Прoдукти: 1 пиле, 4 печени чушки, 4 домата, 2 глави лук, 250 г гъби, 300 г ориз, 600 мл вода, 1 лимон, олио, масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на дребни парчета. Гъбите нарязваме на четвъртинки и ги слагаме в подкиселената с лимонов сок вода. Ситно нарязания лук изпържваме в олио, прибавяме пилешкото месо също да се запържи, а след това и нарязаните на четвъртинки домати. Подправяме с черен пипер и сол. Когато месото омекне, прибавяме чушките, нарязани на късчета, а 5 минути по-късно - гъбите. Ориза варим отделно. Изсипваме ориза в намаслена тавичка, наливаме 600 мл вряща подсолена вода и печем 15-20 минути в гореща фурна. Половината от ориза слагаме в кръгла кексова форма с дупка в средата, върху него нареждаме ситно нарязаното бяло месо от пилето, покриваме с останалия ориз и заливаме с част от соса. Печем във фурната 15 минути. Обръщаме върху голяма чиния за сервиране, в празнината в центъра поставяме парчетата от останалото пиле. Заливаме с останалия сос и сервираме веднага.

Пълнено пиле с ориз

Прoдукти: 1 по-голямо пиле, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 500 г сирене, 100 г краве масло, 150 мл зехтин, 1 връзка магданоз, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го варим 45 мин в подсолена вода, след което отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от маслото и зехтина. Прибавяме оризът и наситнения магданоз и също ги позапържваме. Слагаме половината сирене, подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус, наливаме 2 ч.ч. пилешки бульон и задушаваме 4-5 мин. Напълваме пилето с така приготвената смес, като най-отгоре покриваме с останалото сирене. Зашиваме птицата с бял конец и я изпичаме в умерено загрята фурна.

Риба по гръцки

Прoдукти: 750 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 750 г лук, 15 малки лукчета /арпаджик/, 500 г домати, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-15 маслини, 1 ч.ч. стелиризирани печурки, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и задушаваме леко в мазнината. Прибавяме последователно морковите и целината, нарязани на кубчета, гъбите нарязани на ивици, и обелените и ситно нарязани домати. Заливаме сместа с горещ рибен бульон и я оставяме да ври около 5 мин на умерен огън. Отделно почистваме и задушаваме лукчетата. Обезсоляваме маслините. След като зеленчуковата смес поври, прибавяме към нея задушените лукчета, маслините и подправките. Изсипваме в тавичка и отгоре нареждаме нарязаната на порции и посолена риба. Върху рибните парчета слагаме по кръгче лимон. Печем в умерена фурна.

Риба с фасул по гръцки

Прoдукти: 500 г филе от риба, 2 глави лук, 500 г домати, 2 кубчета пилешки бульон, 2 чаши зелен фасул или консерва, 100 г зелени маслини, 1 чаша натрошено сирене, олио, вегета на вкус, 2-3 листенца розмарин.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания лук в 1-2 с.л. олио и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и бульона разреден в малко вода. Прибавяме рибното филе и варим 10-15 минути на ниска температура. След това слагаме нарязаните маслини, зеления фасул и сиренето. Подправяме с розмарин и вегета на вкус и оставяме още 5-10 минути да ври.

Риба по солунски

Прoдукти: 600 г филе от бяла риба, 800 г картофи, 2-3 скилидки чесън, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим картофите 15 мин в подсолена вода. Изваждаме, обелваме ги и още топли ги нарязваме на филийки с дебелина около 1 см. Нарязваме рибата на парченца, които омесваме със счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус и поръсваме малко черен пипер и половината от изцедения лимонов сок. С маслото намазваме обилно дъното и стените на пръстен съд. Нареждаме на дъното половината от картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отгоре нареждаме рибата, покриваме с останалите картофи, които също посоляваме. Заливаме ястието с олиото, виното и останалия лимонов сок. Поръсваме риган, захлупваме и печем 30 мин в умерена фурна.

Гофериа пиака

Прoдукти: 500 г риба, 2-3 с.л. растително масло, 4-5 глави лук, 2 скилидки чесън, 3-4 домата, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В половината олио леко запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме нарязаните на парчета домати и подправяме със сол и черен пипер. Почистваме рибата, напръскваме я с лимонов сок и натриваме със сол. Загряваме в тенджерата останалото олио, добавяме 2-3 ч. л. вода, нареждаме рибата, покриваме я със зеленчуковата смес и задушаваме под капак 30 минути.

Риба Месина

Прoдукти: 1 кг бяла риба, 2с.л. олио, магданоз, босилек, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. доматен сос, 150г гъби, 1с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нагорещяваме олиото в малък тиган на умерен огън и прибавяме ситно нарязаните магданоз, босилек и чесън. След 2-3 мин добавяме доматения сос, нарязаните гъби и варим още 5-6 мин. Подправяме с лимонов сок, сол и черен пипер. Слагаме рибата в тавичка и заливаме със соса. Захлупваме и печем 20 мин в силна фурна.

Задушена риба с вино и гъби

Прoдукти: 1 кг филе от риба (мерлуза, скумрия, лефер или друга по избор), 1 глава лук, нарязана на ситно. 200 г пресни или консервирани гъби, 1 ч. ч. сухо бяло вино, нарязан на филии бял хляб, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 с. л. оцет, листа от целина, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Филето нарязваме на порции. Лука и целината задушаваме в мазнина, след което заливаме с рибен бульон (вода) и оставяме да поври 5 минути. С тази смес заливаме подредените в съд парчета риба. Прибавяме сол, черен пипер, дафинов лист, оцет и бяло вино и нарязаните на 2 гъби. Съда покриваме с капак и задушаваме на слаба фурна около 30 минути. Филиите хляб запичаме на грил и натриваме едната страна с чесън. Задушените рибни парчета поставяме върху филиите и заливаме със соса. Гарнираме с резени лимон и клончета магданоз.

Кефал по солунски

Прoдукти: 4 малки кефала, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кръгчета и нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с половината от ситно нарязания магданоз и посоляваме. Нареждаме отгоре посолената риба и я поръсваме с червения пипер. Покриваме с останалите домати, поръсваме с останалия ситно нарязан магданоз, заливаме с олиото и посоляваме. Печем в умерена фурна.

Саламис

Прoдукти: 500 г рибно филе, 2 ч. л. лимонов сок, 2 ч. л. растително масло, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 ракиена чашка бяло вино, 2 ч. л. ситно нарязан магданоз, 250 г пресни краставички, 250 г пресни краставички, 250 г домати, 2-3 чушки, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Напръскваме филето с лимонов сок и го посоляваме. Сипваме в тиган половината мазнина и запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме филетата, поливаме с виното и посипваме с магданоза. Захлупваме и задушаваме. Нарязваме чушките на пръстенчета и ги задушаваме в останалата мазнина. След 10 минути добавяме обелените и нарязани на парченца краставички, след още 5 минути - половинките домати. Подправяме със сол и черен пипер. Когато зеленчуците са готови, разпределяме ги върху рибните филета и задушаваме още 5 минути под капак. Поднасяме ястието горещо с бял хляб или картофи.

Сардини по гръцки

Прoдукти: 6 по-дребни сардини, 5 домата, 1 глава лук, 1/2к.ч. бяло вино, 1 с.л. галета, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Заливаме с виното и оставяме на огъня, докато изври 2/3 от течността. Прибавяме обелените и настъргани домати. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме сместа да ври, докато получим гъстотата на пюре. Изсипваме пюрето в малка тавичка и нареждаме отгоре сардините. Поръсваме със счуканата галета и останалото олио и печем 10 мин в силна фурна.

Печена риба със зеленчуци

Прoдукти: 4 малки риби, 250 г лук, 250 г домати, 2 скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, зехтин /олио/, маслини, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибите, но им оставяме главите и опашките. Поръсваме ги със сол отвътре и отвън и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещена мазнина, прибавяме попарените обелени и нарязани на по-едри парчета домати и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, наливаме виното, задушаваме 5 мин и изсипваме сместа върху рибите. Печем ястието 20-25 мин в умерена фурна, като 5 мин преди да го извадим от фурната, добавяме десетина маслини, на които предварително сме извадили костилките.

Калмари във винен сос

Прoдукти: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.

Ориз по рибарски

Прoдукти: 600 г ориз, 400 г скариди, 200 г раци, 200 г миди, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 лимон, 2 с.л. узо, 1 к.ч. зехтин /или олио/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и пиперката на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистените и добре измити миди, скариди и раци, варим 5 мин на умерен огън и заливаме с узото. Доливаме 5-6 ч.ч. вода, слагаме ориза и лимоновия сок, възвираме и варим 15 мин на умерен огън. Поднасяме ястието топло.

Черен дроб с чушки

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 к.ч. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно, а чушките нарязваме на тънки ивички. Сипваме зеленчуците в сгорещения зехтин, поръсваме ситно нарязания магданоз и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме дроба, нарязан на малки парченца, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 час.

Гръцки хляб

Прoдукти: 5 твърдо сварени яйца, 3 яйца, 500 г брашно, 40 г прясна или 20 г суха мая, 100 г захар, 100 г краве масло, настърганата кора на 1 портокал, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. анасон, 1 жълтък, 50 г сусам.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба). Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.
Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене. Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.
Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново. Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.

Гръцка грис халва

Прoдукти: 4 ч.ч. вода, 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. зехтин, 1/2 ч.ч. семе от пиния /кедрово семе или друг местен заместител/, 1/2 ч.ч. бели стафиди, 1/2 ч.ч. обелени бадеми, 1/2 ч.ч. лимонов сок, 1/2 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.л. канела или настъргана кора от лимон или портокал.
Нaчин на приготвяне: Варим захарта с водата на среден огън 10-15 минути, докато се посгъсти сиропа. Подправяме с аромати, като количествата можем да регулираме по наш вкус. Запичаме в сух тиган бадемите и кедровото семе, което можем да заменим с маково /тиганчето покриваме с капак/. В голяма тенджера загряваме зехтина и на тънка струйка започваме да прибавяме гриса, бъркайки непрекъснато с дървена лъжица. Пържим до покафеняване и прибавяме препечените орехови ядки и стафидите и разбъркваме леко. След това ароматизираме и при непрекъснато бъркане изсипваме горещия сироп, докато се поеме напълно и сместа стане гладка, гъста и плътна. Отстраняваме от огъня, изсипваме в тавичка и заглаждаме, а по-късно нарязваме. По желание отгоре наръсваме със смлени орехови ядки, кокосови стърготини, канела или ситно натрошена карамелизирана захар.

Гръцка баклава

Прoдукти: готово бутертесто, 180 г смлени орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1 яйце за намазване; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, сок от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще пе-чем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце. Баклавата нарязваме на квадрати или ром-бове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса). През това време приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането горещата баклава залива-ме със сиропа.

Постни бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. зехтин, 1 кг брашно, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. пресен портокалов сок, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В тенджера смесваме виното, захарта и меда. Слагаме на слаб огън и разбъркваме, докато се разтвори напълно захарта. Добавяме портокаловия сок, зехтина и канелата. Разбъркваме добре и сваляме от огъня (сместа не трябва да завира). Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към сместа като размесваме добре. Оформяме с ръце малки кръгчета, които нареждаме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Печем около 40 минути в предварително загрята до 110 градуса фурна. Поръсваме горещите бисквити с пудра захар.

Апидеа /круши във вино/

Прoдукти: 6 едри круши, 100 г захар, 1 пръчица канела, 6 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното. Варим на много тих огън. След 15 мин прибавяме карамфила и канелата. Варим още 20 мин. Разпределяме охладените круши в чиниите за сервиране и заливаме с прецедения сироп от варенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим джолан

Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...

Как се засаждат лозички

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...

Избрано от гръцката кухня

Маслинена супа Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. С...

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

Начало