Още рецепти » Консервиране на кайсии

 Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в утаена варна вода /на 5 л вода – 500 г негасена вар/. Изплакваме ги обилно със студена вода няколко пъти. Отцеждаме и ги пускаме в горещ сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода и захарта. Варим ги 10 мин. На следващия ден отново ги варим 10 мин. На третия ден ги варим само 5 мин. Добавяме лимонената киселина, варим още 2 мин и отстраняваме сладкото от огъня. Разсипваме го след 1 ден, за да могат плодовете да се напоят със сироп. Подходящи аромати са листата от индрише или счукани кайсиеви ядки.

Икономичен конфитюр от кайсии

Пpoдукти: 2,5 кг кайсии, 1 кг пудра захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките кайсии нарязваме на четвъртинки или осминки, поръсваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Варим ги 10 мин. След около 3-4 часа продължаваме варенето до необходимата гъстота. Накрая добавяме лимонената киселина. Насипваме конфитюра топъл в сухи буркани, които затваряме и обръщаме с дъното нагоре.

Конфитюр от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 800 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина, 1 с.л. ром
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Нареждаме ги в тавичка и поръсваме със захарта. На другия ден ги варим в широк съд около 20 мин. Обираме пяната, като потупваме с решетеста лъжица. Малко преди конфитюрът да се свари напълно добавяме лимонената киселина. След като поизстине, добавяме рома и разливаме в буркани.

Конфитюр от кайсии с пектин

Пpoдукти: 2,8 кг кайсии, 3,2 кг захар, 500 мл вода, 20 г пектин, 10 г лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии посипваме със захар. След като пренощуват ги варим на силен огън. Пет минути след като заврат, добавяме пектина, смесен с малко захар и вода. Варим конфитюра до необходимата гъстота. Малко преди да е готов, добавяме лимонената киселина. Разливаме конфитюра в буркани, затваряме херметически и ги обръщаме.

Мармалад от кайсии

Пpoдукти: на 4 ч.ч. пюре от кайсии, 3 ч.ч. захар, 2 ч.л. бадемова есенция, 2 с.л. ром или коняк
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии намачкваме и заливаме с вряла вода. След като водата се отцеди, добавяме захарта и бъркаме до пълното й разтопяване. Варим сместта на силен огън, докато се сгъсти. Разливаме мармалада горещ в буркани и след като на повърхността им се образува коричка, добавяме коняка или рома, ароматизиран с бадемовата есенция. Затваряме бурканите добре и ги съхраняваме на сухо и хладно място.

Полуфабрикат от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 ч.ч. захар, на върха на лъжичката лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити кайсии нарязваме на парченца, изсипваме в дълбока тава и печем на силна фурна. Добавяме захарта. От време на време обираме пяната, но не бъркаме. Когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Насипваме в малки бурканчета и стерилизираме 10 мин. Така приготвените кайсии са чудесна добавка за кремове, плодови салати и сладкиши.

Желе от кайсии

Пpoдукти: 2 кг кайсии, 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парченца, заливаме ги с вода и ги варим до омекване. Прецеждаме сока през тензух, докато е топъл. Сипваме захарта и варим до сгъстяване. Прибавяме лимотозу и варим още 5 мин. Насипваме горещото желе в топли буркани и затваряме. Обръщаме бурканите да се вакуумират. Не стерилизираме.

Джем от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 800 г захар, 1 ч.ч. бяло сухо вино, 1/2 ч.л. бадемова есенция, щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разделяме кайсиите на две и отстраняваме костилките. Захарта разтваряме във виното и слагаме на огъня да ври. Щом кипне, добавяме кайсиите. Варим 10-15 мин. Изваждаме кайсиите с решетеста лъжица и ги разпределяме в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота. Лимонената киселина добавяме в последния момент, а бадемовата есенция – след като сиропът поизстине. Заливаме плодовете със сиропа и затваряме добре бурканите.

Джем от кайсии с оцет

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 500 мл винен оцет, 500 мл вода, 1 кг захар, няколко карамфилчета, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистваме кайсиите от костилките и ги разполовяваме. От водата, оцета и захарта сваряваме сироп. Пускаме кайсиите в полуготовия сироп и ги варим 15 мин. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги разпределяме в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота, прибавяме лимонената киселина и след 2 мин отстраняваме от огъня. Разливаме сиропа в бурканите с плодовете, така че да се покрият.

Пестил от кайсии

Нaчин на приготвяне: Измиваме кайсиите и отстраняваме костилките. Сваряваме ги в малко вода и ги претриваме през цедка. Претегляме кашата и прибавяме същото количество захар. Изсипваме сместа в тава и варим при непрекъснато бъркане, докато пестилът започне да се отделя от тавата на цели парчета. Изсипваме го в намаслена тавичка и го слагаме в слаба фурна. Щом пестилът се изсуши от едната страна, обръщаме и го изсушаваме от другата. После го навиваме на руло и съхраняваме на сухо място.

Компот от кайсии

Пpoдукти: 3 кг кайсии, 1 л вода, 800 г захар.
Нaчин на приготвяне: Почистените от костиликите и разполовени кайсии нареждаме в буркана. От водата и захарта приготвяме сироп и с него заливаме плодовете в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Нектар от кайсии

Пpoдукти: добре узрели кайсии, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии прекарваме през месомелачката или през машинка, която да отделя люспите. Насипваме ги в дълбок съд, добавяме вода, за да получим желаната гъстота и захар на вкус. Наливаме нектара в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Сироп от кайсии

Пpoдукти: 2 кг кайсии, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Начукваме ядките и заедно с лимонената киселина ги добавяме към кайсиите. Разбъркваме сместта и оставяме 24 часа да престои. Прецеждаме плодовете и варим сока до сгъстяване. Още горещ го наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от кайсии

Пpoдукти: 1,5 кг кайсии, 1,5 л бяло сухо вино, 1 л спирт, 250 г захар, 100 мл вода, парченце канела
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии нарязваме на осминки, нареждаме ги в голям буркан и заливаме с половината спирт, разреден с половината вино. Добавяме и канелата. След месец и половина прецеждаме сока и добавяме към него останалото количество спирт и вино. Филтрираме, за да се махне утайката. След месец филтрираме отново течността и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Ах, този пубертет!

Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото,...

Начало