Още рецепти » Консервиране на кайсии

 Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в утаена варна вода /на 5 л вода – 500 г негасена вар/. Изплакваме ги обилно със студена вода няколко пъти. Отцеждаме и ги пускаме в горещ сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода и захарта. Варим ги 10 мин. На следващия ден отново ги варим 10 мин. На третия ден ги варим само 5 мин. Добавяме лимонената киселина, варим още 2 мин и отстраняваме сладкото от огъня. Разсипваме го след 1 ден, за да могат плодовете да се напоят със сироп. Подходящи аромати са листата от индрише или счукани кайсиеви ядки.

Икономичен конфитюр от кайсии

Пpoдукти: 2,5 кг кайсии, 1 кг пудра захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките кайсии нарязваме на четвъртинки или осминки, поръсваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Варим ги 10 мин. След около 3-4 часа продължаваме варенето до необходимата гъстота. Накрая добавяме лимонената киселина. Насипваме конфитюра топъл в сухи буркани, които затваряме и обръщаме с дъното нагоре.

Конфитюр от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 800 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина, 1 с.л. ром
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Нареждаме ги в тавичка и поръсваме със захарта. На другия ден ги варим в широк съд около 20 мин. Обираме пяната, като потупваме с решетеста лъжица. Малко преди конфитюрът да се свари напълно добавяме лимонената киселина. След като поизстине, добавяме рома и разливаме в буркани.

Конфитюр от кайсии с пектин

Пpoдукти: 2,8 кг кайсии, 3,2 кг захар, 500 мл вода, 20 г пектин, 10 г лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии посипваме със захар. След като пренощуват ги варим на силен огън. Пет минути след като заврат, добавяме пектина, смесен с малко захар и вода. Варим конфитюра до необходимата гъстота. Малко преди да е готов, добавяме лимонената киселина. Разливаме конфитюра в буркани, затваряме херметически и ги обръщаме.

Мармалад от кайсии

Пpoдукти: на 4 ч.ч. пюре от кайсии, 3 ч.ч. захар, 2 ч.л. бадемова есенция, 2 с.л. ром или коняк
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии намачкваме и заливаме с вряла вода. След като водата се отцеди, добавяме захарта и бъркаме до пълното й разтопяване. Варим сместта на силен огън, докато се сгъсти. Разливаме мармалада горещ в буркани и след като на повърхността им се образува коричка, добавяме коняка или рома, ароматизиран с бадемовата есенция. Затваряме бурканите добре и ги съхраняваме на сухо и хладно място.

Полуфабрикат от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 ч.ч. захар, на върха на лъжичката лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити кайсии нарязваме на парченца, изсипваме в дълбока тава и печем на силна фурна. Добавяме захарта. От време на време обираме пяната, но не бъркаме. Когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Насипваме в малки бурканчета и стерилизираме 10 мин. Така приготвените кайсии са чудесна добавка за кремове, плодови салати и сладкиши.

Желе от кайсии

Пpoдукти: 2 кг кайсии, 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парченца, заливаме ги с вода и ги варим до омекване. Прецеждаме сока през тензух, докато е топъл. Сипваме захарта и варим до сгъстяване. Прибавяме лимотозу и варим още 5 мин. Насипваме горещото желе в топли буркани и затваряме. Обръщаме бурканите да се вакуумират. Не стерилизираме.

Джем от кайсии

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 800 г захар, 1 ч.ч. бяло сухо вино, 1/2 ч.л. бадемова есенция, щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разделяме кайсиите на две и отстраняваме костилките. Захарта разтваряме във виното и слагаме на огъня да ври. Щом кипне, добавяме кайсиите. Варим 10-15 мин. Изваждаме кайсиите с решетеста лъжица и ги разпределяме в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота. Лимонената киселина добавяме в последния момент, а бадемовата есенция – след като сиропът поизстине. Заливаме плодовете със сиропа и затваряме добре бурканите.

Джем от кайсии с оцет

Пpoдукти: 1 кг кайсии, 500 мл винен оцет, 500 мл вода, 1 кг захар, няколко карамфилчета, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистваме кайсиите от костилките и ги разполовяваме. От водата, оцета и захарта сваряваме сироп. Пускаме кайсиите в полуготовия сироп и ги варим 15 мин. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги разпределяме в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота, прибавяме лимонената киселина и след 2 мин отстраняваме от огъня. Разливаме сиропа в бурканите с плодовете, така че да се покрият.

Пестил от кайсии

Нaчин на приготвяне: Измиваме кайсиите и отстраняваме костилките. Сваряваме ги в малко вода и ги претриваме през цедка. Претегляме кашата и прибавяме същото количество захар. Изсипваме сместа в тава и варим при непрекъснато бъркане, докато пестилът започне да се отделя от тавата на цели парчета. Изсипваме го в намаслена тавичка и го слагаме в слаба фурна. Щом пестилът се изсуши от едната страна, обръщаме и го изсушаваме от другата. После го навиваме на руло и съхраняваме на сухо място.

Компот от кайсии

Пpoдукти: 3 кг кайсии, 1 л вода, 800 г захар.
Нaчин на приготвяне: Почистените от костиликите и разполовени кайсии нареждаме в буркана. От водата и захарта приготвяме сироп и с него заливаме плодовете в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Нектар от кайсии

Пpoдукти: добре узрели кайсии, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии прекарваме през месомелачката или през машинка, която да отделя люспите. Насипваме ги в дълбок съд, добавяме вода, за да получим желаната гъстота и захар на вкус. Наливаме нектара в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Сироп от кайсии

Пpoдукти: 2 кг кайсии, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Начукваме ядките и заедно с лимонената киселина ги добавяме към кайсиите. Разбъркваме сместта и оставяме 24 часа да престои. Прецеждаме плодовете и варим сока до сгъстяване. Още горещ го наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от кайсии

Пpoдукти: 1,5 кг кайсии, 1,5 л бяло сухо вино, 1 л спирт, 250 г захар, 100 мл вода, парченце канела
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии нарязваме на осминки, нареждаме ги в голям буркан и заливаме с половината спирт, разреден с половината вино. Добавяме и канелата. След месец и половина прецеждаме сока и добавяме към него останалото количество спирт и вино. Филтрираме, за да се махне утайката. След месец филтрираме отново течността и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ландшафтният проект

На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...

Завесите определят стила на помещението

В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение. Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми? Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното...

Начало