Още рецепти » Вкусни гозби със стар лук

 Вкусни гозби със стар лук


Лучена яхния с пиле

Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките - на ивички. Счукваме чесъна с малко сол. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. Нарязваме пилето на порции и посоляваме. Задушаваме го в сгорещената мазнина. Прибавяме дафиновия лист и нарязания зеленчук. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, посоляваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и поръсваме със счукания чесън, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица и черен пипер на вкус.

Свинско по селски

Прoдукти: 1,5 кг свинско месо, 1-2 к.ч. разтопена свинска мас, 500 г лук, 2 с.л. олио, 150 г гъби (пресни или стерилизирани), 200 г телешки черен дроб, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 сухи люти чушлета, 2 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на по-едри хапки и го запържваме в сгорещената свинска мас. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук и също го запържваме, докато стане стъклен. Отделно в олиото и малко вода задушаваме нарязаните на ивички гъби и нарязания на парченца черен дроб. След това прибавяме сместа към месото с лука. Посоляваме на вкус и поръсваме с чубрицата, черния пипер и стритите люти чушлета. Наливаме виното и вода, колкото да покрие продуктите. Разбъркваме добре и прехвърляме сместа в тавичка. Печем ястието 20-25 мин в умерена фурна.

Друсан кебап на фурна

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Кавърма по воденичарски

Прoдукти: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна.

Пиле по селски

Прoдукти: 1 кг пилешко месо, 700-800 г лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, джоджен, магданоз, чубрица, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета. Слагаме го в тенджера, в която сме сгорещили маслото, и поръсваме със сол и червен пипер. След като месото се позапържи, заливаме с топла вода. Прибавяме нарязания на филийки лук и чубрицата. Захлупваме и оставяме ястието да ври на тих огън, докато месото омекне. Накрая прибавяме размитото с малко хладка вода брашно и оставяме ястието да ври още 5-6 мин, поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и сваляме от огъня.

Пиле с гъби и лук

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 300 г гъби, 3 глави лук, 2 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, които изпържваме от всички страни в сгорещеното масло. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги слагаме при пилето. Наливаме виното и посоляваме на вкус. Захлупваме и варим около 45 мин на слаб огън. След това изваждаме пилешките парчета в чиния, а към соса прибавяме сметаната и разбъркваме много добре. Връщаме пилето в соса и варим още 3-4 мин.

Пилешка кавърма

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 4 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме в сгорещеното масло. Прибавяме лука, нарязан на тънки филийки и стрит със сол. Когато лукът омекне, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Прибавяме чубрицата и брашното, размито с малко вода. Варим на умерен огън до омекване на месото.

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Книжен кебап

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 4 чушки, 4 домата, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио, докато остане на мазнина. Слагаме нарязаните на филийки лук и чушки и задушаваме. Сипваме 1 к.ч. гореща вода и варим, докато месото омекне и остане на мазнина. Накрая прибавяме обелените и нарязани домати, сол и подправки на вкус. Разпределяме плънката върху 4 парчета фолио и ги увиваме като бохчи. Нареждаме бохчите в тавичка, наливаме малко топла вода и печем 30 мин в умерена фурна.

Печено месо с лук

Прoдукти: 1,5 кг свинско месо, 5-6 глави лук, 100 г сланина или пушени гърди, 1 глава чесън, кимион, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ишпековаме месото със сланината и скилидки чесън, посоляваме и поръсваме с кимион и червен пипер. Намазваме тава с мас, слагаме месото заедно с едро нарязания лук, наливаме малко вода и печем около 3 чаша, първоначално в силна фурна, а след това в умерена. Отвреме на време обръщаме месото и доливаме по малко гореща вода.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 50 г маргарин, 350 г кайма, 1 скилидка чесън, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. настърган кашкавал, 50 г сланина, 1/2 ч.л. лют пипер, 1 ч.л. горчица, 1 щипка мащерка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 500 г кисело мляко, 2 ч.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч. л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и отрязваме горната част. С чаена лъжичка издълбаваме вътрешността му. Нарязваме я на дребно, смесваме я с каймата и ситно нарязания чесън и задушаваме 10 мин в сгорещения маргарин. Прибавяме настъргания кашкавал и подправките и разбъркваме добре. Пълним със сместа издълбаните глави лук и отгоре покриваме с парченца сланина. Нареждаме пълните глави лук в тавичка със сгорещен маргарин и леко ги запържваме – да се позачервят. Отделно разбъркваме всички продукти за соса и изливаме част от сместа между лука. Поставяме тавичката в предварително загрята фурна и печем ястието около 45 мин, като постоянно заливаме с остатъка от соса.

Пълнен лук по добруджански

Прoдукти: 6 средно големи глави лук, 50 г кайма, 2 с.л. натрошен сух бял хляб, 80 г краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и издълбаваме вътрешността му. Разтопяваме половината от маслото и запържваме в него каймата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня. Прибавяме към каймата натрошения хляб, ситно нарязания магданоз и разбитото яйце. Омесваме добре сместа и с нея напълваме издълбаните глави от лук, а отгоре слагаме люспици масло. Нареждаме лука в обилно намаслена тавичка, наливаме малко вода или бульон и печем в умерена фурна. Изваждаме, когато лука стане прозрачен и зачервен.

Пълнена телешка глава

Прoдукти: 1 телешка глава, 1 телешко шкембе, 1 кг телешка кайма, 1,5 кг лук, 500 г моркови, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 100 г сланина, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме добре главата и шкембето. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Шпиковаме месестата част на главата със сланината, чесъна и част от морковите. Нарязваме на ситно лука и останалите моркови и ги запържваме в половината от мазнината. Отделно в останалата мазнина запържваме каймата, след което я подправяме със сол и черен пипер на вкус и я смесваме със запържения лук, виното, ситно нарязан магданоз и червен пипер. Омесваме добре сместа и пълним с нея главата. След това слагаме главата в шкембето, така че гладката страна на шкембето да остане от вътрешната страна, и го зашиваме. Слагаме така приготвената глава в пръстен съд, намазваме я с мазнина, поръсваме с червен пипер и печем в умерена фурна.

Тракийска кавърма

Прoдукти: 600 г свинско (или телешко) месо от шол, 200 г черен дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 4 домата, 2 люти чушлета, 1 клонче суха чубрица, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дроба, след което го нарязваме на кубчета. Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. Запържваме го в половината от олиото, така че да остане на мазнина и го изваждаме. В същата мазнина запържваме нарязаните на филийки лук и чушки. Прибавяме нарязаните на кубчета дроб и гъби и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Тогава слагаме месото, обелените и настъргани домати, лютите чушлета, стритата чубрица и черен пипер на вкус. Наливаме останалото олио и 1 ч.ч. гореща вода, опитваме на сол, захлупваме и задушаваме 30 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието топло, поръсено с черен пипер.

Свински дроб на фурна

Прoдукти: 1 кг свински черен дроб, 1 к.ч. мазнина, 6-7 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го и го измиваме. Попарваме парчетата с вряща вода, отцеждаме, посоляваме, заливаме с мазнината и печем в умерено силна фурна. След 10-15 мин добавяме едро нарязания лук и допичаме в по-слаба фурна.

Свинско с лук

Прoдукти: 600 г свинско месо (прошарено със сланина), 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 3-4 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.ч. червено вино, 500 г картофи, ким, кашкавал или настъргано сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите части и го нарязваме на късчета. Отделяме част от сланината, нарязваме я на ситно, заливаме я с 1 ч.ч. вряща вода и варим 10 мин. Нарязваме лука на ситно, стриваме го с ръце и го разделяме на 2 части. Едната половина от лука прибавяме към сланината. Върху сланината нареждаме месото, а отгоре покриваме с останалия лук. Варим ястието 15-20 мин на умерен огън без да разбъркваме. Поръсваме с червения пипер и 2-3 с.л. гореща вода, подправяме с черния пипер, дафиновия лист и виното и оставяме ястието да ври на тих огън, докато се свари месото. Отделно нарязваме картофите на кубчета, сваряваме ги в малко количество подсолена вода, отцеждаме ги и ги поръсваме със смес от сол и ким. Размиваме брашното в отцедената отвара и заливаме с нея месото. След това кипваме ястието, разбъркваме го внимателно и го оставяме да ври още десетина минути на тих огън.

Казъртма

Прoдукти: 1.5 кг телешко или говеждо месо, 500 г лук, 300 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, черен и червен пипер, малко счукани ким и бахар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, леко осоляваме и го пържим в горещото масло. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода и го варим с бахар, черен пипер и ким. Правим запръжка от малко мазнина и ситно нарязания лук, която поръсваме с червения пипер. Заливаме месото, прибавяме разбитото кисело мляко и варим под капак на тих огън, докато ястието се сгъсти. Наръсваме с черен пипер.

Клопаница

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 5-6 глави лук, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, посоляваме го и го изпържваме с сгорещената мас, след което го изваждаме в супник или малка тенджера. Изчистваме и нарязваме лука на ситно, посоляваме и го счукваме (или нарязваме лука на тънки филийки, посоляваме и стриваме с ръце). Поръсваме с черен и червен пипер и прибавяме към изпърженото месо. Захлупваме с капак и разтръскваме интензивно тенджерата, за да се размесят лука и месото.

Паниран лук

Прoдукти: 500 г червен лук, 1 непълна ч.ч. бира, 2 яйца, 2-3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на кръгчета с дебелина 6-7 мм. Разбиваме яйцата с брашното и разреждаме с бирата, за да получим гладко тесто като за палачинки. Посоляваме лучените кръгчетата, потапяме ги в яйчната смес и пържим в сгорещеното олио, докато станат златисти.

Каша от лук

Прoдукти: 1 кг лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и също го запържваме. Когато брашното стане златисто, разреждаме с 2 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън като непрекъснато разбъркваме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, подкиселяваме с оцета и поръсваме ситно нарязан джоджен.

Пиперад

Прoдукти: 500 г лук, 500 г домати, 3 големи червени чушки, 6 яйца, 3-4 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца и го пържим в сгорещената мазнина, докато пожълтее. Прибавяме нарязаните на ивички чушки и също ги запържваме. Щом чушките омекнат, прибавяме обелените и ситно нарязани домати. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме, докато постигнем гъстотата на каша. Прибавяме разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее.

Подлучена яхния с маслини

Прoдукти: 500 г лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 15-20 маслини, 10-12 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчистения и нарязан на ивички чесън. Когато лукът започне да се пържи и стане светлозлатист, посоляваме и прибавяме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното, поръсваме с червения пипер и разреждаме запръжката с гореща вода, докато добие умерена гъстота. След това прибавяме доматеното пюре, размито в малко студена вода, маслините и черния пипер. Варим ястието на умерен огън, докато остане почти само на мазнина.

Пълнени пиперки с лук и ориз

Прoдукти: 1 кг пиперки, 4-5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 2 домата, 1 к.ч. натрошено сирене, магданоз, 2 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от дръжките и семенниците. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в сгорещеното олио и посоляваме. Прибавяме ориза, обелените и дребно нарязани домати, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре сместа и пълним с нея пиперките. Покриваме отворите на напълните пиперки с капачета от домат и ги нареждаме в тенджера. Заливаме с млякото и варим на умерен огън.

Лук, пълнен с орехи

Прoдукти: 12 глави едър лук, 1 ч. ч. смлени орехи, 3 суп. л. олио, 1 к. ч. ориз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме главите лук както са с люспите в умерена фурна. След като изстинат, ги обелваме и издълбаваме вътрешността. Нарязваме я на ситно и я смесваме със смлените ядки. Отделно в олиото леко запържваме ориза, наливаме 2 к. ч. топла вода и задушаваме. Прибавяме вътрешността на лука и орехите и разбъркваме. Пълним главите лук, нареждаме ги в тавичка и запичаме 20 мин в слаба фурна.

Печен лук с домати

Прoдукти: 4 средно големи глави лук, 300 г домати, 15 г краве масло, парченце целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Настъргваме целината на ситно ренде и разбъркваме със сол, смлян черен пипер и нарязаните домати. Слагаме обеления лук в намазан с мазнина съд, заливаме с приготвената смес, прибавяме парченца масло и печем под похлупак, докато омекне.

Подлучени моркови и целина на фурна

Прoдукти: 3-4 по-големи моркова, 1 глава целина, 500 г лук, 4-5 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на филийки, като целината режем напречно, а морковите – по дължина. Посоляваме филийките и ги запържваме леко от двете страни. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в същото олио заедно с целите скилидки чесън. Когато лукът омекне, прибавяме брашното и позапържваме, след което прибавяме доматеното пюре и червения пипер. Накрая наливаме 2 ч.ч. топла вода. Изсипваме сместа в тавичка и пускаме няколко зърна черен пипер и 1-2 дафинови листа. Отгоре нареждаме морковите и целината. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и печем в умерена фурна.

Пълнени картофи с лук

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме кръгли картофи със средна големина. Обелваме ги, подрязваме ги малко отдолу, за да могат да се закрепят прави, а отгоре ги издълбаваме. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме със ситно нарязаните магданоз и чесън. Посоляваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с разтопеното масло, захлупваме печем в умерена фурна, докато станат златисти.

Пълнени пиперки с лук и орехи

Прoдукти: 1 кг чушки капии, 5-6 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч едро счукани орехи, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. мазнина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме попарените, обелени и едро настъргани домати и продължаваме да задушаваме, докато доматите останат на мазнина. Отстраняваме тенджерата от огъня и прибавяме орехите, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и пълним с нея чушките, предварително почистени от дръжките и семената. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 400 г гъби, 2-3 парченца топено сирене, 3 лъжици доматено пюре, магданоз, 3-4 лъжици мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим 10 мин в подсолена вода обеления лук. Като изстине, отделяме вътрешната част и я нарязваме на ситно. Задушаваме я в мазнината заедно със ситно нарязаните гъби. Дърпаме от огъня и прибавяме 1с.л. доматено пюре, ситно нарязаните магданоз и сирене, сол на вкус. Напълваме издълбания лук. Разреждаме останалото доматено пюре с 1 ч.ч. топла вода, заливаме лука и запичаме във фурна.

Омлет с лук

Прoдукти: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.

Яйца върху лук

Прoдукти: 6 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме олиото и 1 к.ч. вода, посоляваме, разбъркваме, захлупваме и задушаваме 10 мин, като често разбъркваме. Чукваме върху лука яйцата, посоляваме и оставяме да се пържат 3-4 мин на тих огън без да бъркаме. От време на време разклащаме тигана, за да се изпържат и белтъците. Накрая поръсваме с червен пипер и отстраняваме от огъня.

Яйца на очи с лук

Прoдукти: 4 яйца, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, 1 домат, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в мазнината до омекване. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Разбъркваме и отгоре счупваме от ниско едно по едно яйцата. Посоляваме и запичаме във фурна. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Лучена супа

Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки кръгчета и го задушаваме в маслото до златист цвят. Добавяме брашното и след като порозовее, наливаме бульона. Опитваме на сол и подправяме с черния пипер и дафиновия лист. Оставяме супата да ври 15 мин и отстраняваме дафиновия лист. Нарязваме хляба на дребни хапки, запържваме ги и ги изсипваме в супника. Настъргваме върху тях сиренето и заливаме със супата. Захлупваме и изчакваме 5-6 мин да се разтопи сиренето. Непосредствено преди да сервираме поръсваме със ситно нарязан копър.

Пилешка супа с лук

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Супа с печен лук и хляб

Прoдукти: 5 глави лук, 2 ч.ч. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. бульон, 1-2 к.ч. сметана, 1 к.ч. суха смес за картофено пюре, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 4 с.л. краве масло, подправки
Нaчин на приготвяне: Запичаме нарязания на колелца кромид лук и го пасираме. Разтопяваме маслото в тенджера с дебело дъно и наливаме зехтина. Прибавяме пюрето от лука и при непрекъснато бъркане постепенно наливаме бульона. Варим до готовност, после прибавяме картофеното пюре, поръсваме смлените орехи, наливаме сметаната и намаляме огъня. Накрая обработваме с пасатора, овкусяваме и сервираме супата, поръсена с кашкавала.

Печена цяла риба върху подложка от лук

Прoдукти: 1 цяла риба (около 1 кг), 4 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора. Главата и перките (ако не са от шаран или друга блатна риба) сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме. Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин. Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.

Печен паламуд с лук

Прoдукти: 700-800 г паламуд, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в 4-5 с.л. олио. Осоляваме паламуда, поръсваме с червен пипер и слагаме в тавичка върху запържения лук, който сме растлали на дъното на тавичката. Отгоре покриваме рибата с обелените и дребно нарязани домати. Доливаме останалото олио и печем паламуда около 30 мин в умерена фурна.

Говеждо, задушено с лук

Прoдукти: 600 г говеждо месо от предната част, 2 глави лук, 50 г свинска мас, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маста и задушаваме в нея ситно нарязания лук до златист цвят. Прибавяме месото, което предварително сме нарязали на кубчета (по 5-6 за всяка порция), задушаваме леко и заливаме с бульона. Посоляваме ястието, поръсваме го с черен пипер и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Прибавяме препеченото до златисто брашно, за да сгъстим соса, и задушаваме още 5-6 мин.

Шунка с червен лук

Прoдукти: 4 резенчета шунка, половин пакетче краве масло, 3 глави червен лук, 1 равна с.л. пудра захар, 3 с.л. ябълков оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В огнеупорна тенжерка затопляме шунката в разтопеното масло. Нарязваме червения лук на ситно и го запържваме отделно от шунката. Добавяме пудрата захар и ябълковия оцет, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да ври 2-3 мин, като непрекъснато бъркаме. Заливаме шунката с така приготвения сос и сервираме веднага.

Сарми с лук и ориз

Прoдукти: 2-3 връзки листа от лапад, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ориза и червения пипер. Разреждаме с малко вода, посоляваме на вкус и продължаваме да задушаваме още 10 мин. Отделно попарваме в кипяща вода листата от лапад и ги отцеждаме. Завиваме с оризовата смес сарми в част от листата. Покриваме с останалите листа дъното на тенджера и нареждаме отгоре приготвените сарми плътно една до друга. Заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с чиния и варим на тих огън.

Липови сарми с лук и ориз

Прoдукти: 30-40 млади липови листа, 2-3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 40 г краве масло, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото до златисто. Прибавяме ориза и също го запържваме. Посоляваме и наливаме 1 к.ч. топла вода. След 5-6 мин прибавяме нарязаните магданоз и копър. Отстраняваме от огъня и щом сместа поизстине, завиваме сармички в липовите листа. Нареждаме ги в тенджера, затискаме с чиния и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим на тих огън, докато се свари оризът. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло.

Мусака от лук и бамя

Прoдукти: 800 г бамя, 5-6 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол; за заливката: 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме бамята с оцета и 1 1/2ч.ч. подсолена вода и варим, докато омекне, след което я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Разстиламе половината от бамята на дъното на намаслена тавичка. Върху нея разпределяме изпържения лук. Покриваме с останалата бамя. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието с тази смес и поръсваме с черен пипер. Запичаме в силна фурна, докато получим розова коричка.

Патладжани с чесън и лук

Прoдукти: 4 големи патладжана, 5-6 глави лук, 1 глава чесън, 5-6 домата, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. едро нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Цепваме патладжаните по дължина на 5-6 места. Натриваме отворите със сол и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки, а чесъна – на ситно. Задушаваме ги в мазнината, докато лука стане прозрачен. Прибавяме 2 обелени и ситно нарязани домати. След 10 мин прибавяме червения пипер и едро нарязания магданоз. С приготвената смес пълним разрезите в патладжаните, а остатъка изсипваме в тавичка. Върху нея нареждаме останалите домати, нарязани на филийки и патладжаните. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Цвеклови сарми с лук и ориз

Прoдукти: 15-20 листа от цвекло, 3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. ситно нарязани листа от целина, 1 к.ч. ситно нарязан девисил, 1 к.ч. ситно нарязан джоджен, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода листата от цвеклото и ги оставяме да се отцедят. С 1 к.ч. от олиото запържваме ситно нарязания лук и ориза. Прибавяме ситно нарязаните листа от целина, девисил и джоджен, посоляваме, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът набъбне. Разпределяме сместа върху цвекловите листа, завиваме сарми и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалото леко затоплено олио, към което сме прибавили червения пипер. Наливаме топла вода до половината от височината на сармите и печем 45 мин в умерена фурна.

Тиквички с плънка от лук и сирене

Прoдукти: 5 тиквички, 2 по-големи глави лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в половината от маслото.Щом поомекне, прибавяме брашното и заливаме с 1-2 с.л. горещо мляко. Смесваме с настърганото сирене и половината от разбитите яйца. Напълваме издълбаните тиквички с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалата част от разбитите яйца и млякото и печем във фурна до полуготовност, след което поливаме с останалата част от маслото и допичаме.

Уелски кейк с лук

Прoдукти: 1 кг твърди картофи, 500 г лук, 1 к.ч. олио, пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на много тънки кръгове, които заливаме със студена вода. Изцеждаме ги добре и подсушаваме. Обелваме и нарязваме лука. В намаслена тавичка нареждаме ред картофи, ред лук и т.н. като свършваме с картофи. Между слоевете сипваме по малко олио, като оставяме малко и за отгоре. Покриваме съда с фолио и печем 1 час на 180 градуса С. Когато е почти изпечен, изваждаме кекса от фурната и обръщаме върху друг съд, връщаме го обратно и запичаме, за да хване коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Проблеми с ходилата

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Начало