Още рецепти » Постни гозби с прясно зеле

 Постни гозби с прясно зеле

Задушено зеле

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 4-5 моркова, 4-5 домата, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и го смесваме с настърганите моркови. Добавяме олиото, половината масло и малко вода и задушаваме. Щом зелето и морковите омекнат, прибавяме обелените и едро нарязани домати, поръсваме с чубрица и черен пипер, посоляме и продължаваме да задушаваме. След като отстраним от огъня, заливаме с останалото масло.

Кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле и картофи

Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, половин малка зелка, 1 консерва зелен грах, 2 глави лук, 1/2 к.ч. олио, 4 с.л. брашно, 3 яйца, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и зелето на ситно, настъргваме морковите на едро ренде, а картофите нарязваме на кубчета. Загряваме мазнината в отворена тенджера под налягане и леко запържваме лука в нея. Прибавяме морковите. Когато се позапържат и те, слагаме картофите и разбъркваме. Добавяме зелето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. Пасираме задушените зеленчуци /без зелето/ заедно със зеления грах, прибавяме разбитите яйца и смесваме със зелето. Оформяме от малки топчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле с ориз

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Пържено зеле

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 морков, 1-2 чушки, 2-3 домата, 2 дафинови листа, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката, морковите и чушката и ги запържваме в сгорещената мазнина, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След като зелето омекне, прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Продължаваме пърженето, като заливаме с 1 к.ч. гореща вода и пускаме бахара, черния пипер и дафиновите листа. Пържим ястието до извирането на водата и го оставяме на мазнина.

Запеканка от зеле и кашкавал

Прoдукти: 1 зелка /около 1 кг/, 100 г кашкавал, половин пакетче краве масло, 2 скилидки чесън, галета, сметана, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. След това прецеждаме зелето и го обливаме със студена вода. Отделно в тиган запържваме ситно нарязания лук. Оставяме да изстине и го смесваме със зелето, разбитите яйца, настъргания кашкавал и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в мъничка тенжерка, чиито стени сме намазали с мазнина и сме поръсили с галета. В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме решетка, а върху решетката слагаме тенджерката с ястието. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на силен огън. След като започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Заливаме готовата запеканка със сметана или доматен сос и я поръсваме със ситно нарязан копър.

Зеле в крем сос

Прoдукти: 1 средна бяла зелка /само сърцевината/, 1 ч.ч. пилешки бульон, 1 к.ч. прясно мляко, 250 г нишесте, разтворено в малко вода, 1 с.л. олио, 1 ч.л. бяло вино, 1 малка глава лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелевата сърцевина на ивици с дължина 10 см и ширина 1 см. Заливаме с вода и задушаваме на слаб огън под капак, докато омекне. Оставяме да се отцежда. Сгорещяваме олиото и запържваме леко ситно нарязания лук. Добавяме виното и бульона, посоляваме и оставяме всичко да заври. Добавяме зелето и веднага намаляме огъня. Оставяме ястието да се задушава, докато зелето поеме аромата на останалите продукти. Накрая добавяме млякото и разтвореното в малко вода нишесте. Преди да снемем ястието от огъня, напръскваме с малко горещо олио.

Зеле в мляко

Прoдукти: половин средно голяма зелка, 1 л студена вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 100 г краве масло, 1 л прясно мляко, 2 с. л. брашно
Нaчин на приготвяне: Махаме горните листа на зелката, останалата част нарязваме на лентички и ги измиваме. Възвираме подсолената и подсладена вода, пускаме зелето в нея и варим на умерен огън. Щом зелето омекне, изливаме водата, наливаме млякото, в което сме разбъркали добре брашното и варим на слаб котлон, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, подправяме с маслото и досоляваме, ако е нужно.

Зеле с гъби

Прoдукти: 500 г прясно зеле, 400 г пресни гъби, 2 корена от магданоз, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 3 с.л. олио, 1 дафинов лист, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги задушаваме в малко вода. След 5-6 мин прибавяме нарязаното на ивички зеле и ситно нарязаните магданозени корени. Продължаваме да задушаваме. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Щом стане прозрачен, прибавяме брашното и също го позапържваме. Сипваме доматеното пюре, размито с малко вода, разбъркваме и слагаме запръжката в ястието. Задушаваме на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Към края прибавяме дафиновия лист и посоляваме на вкус.

Зеле с картофи

Прoдукти: 2 глави лук, 500 г прясно зеле, 500 г картофи, 3-4 домата, 2 дафинови листа, 2 счукани пъпки карамфил, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в олио ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаното зеле, дафиновите листа, счукания в хаванче карамфил, червения и черен пипер. По желание можем да добавим и лютиво чушле. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме на умерен огън, докато зелето започне да омеква. Тогава слагаме нарязаните на малки кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Посоляваме и продължаваме да задушаваме вече на тих огън, докато зелето омекне напълно.

Зеле със зарзават и картофи

Прoдукти: 1 малка зелка, 2-3 пиперки, 4-5 домата, 500 г картофи, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на ивички, посоляваме и стриваме с ръце. Поръсваме червения пипер и прибавяме нарязаните на ситно пиперки и половината от доматите. Разбъркваме добре сместа. Отделно обелваме и нарязваме картофите на резенчета. В тенджера нареждаме последователно пластове от зелева смес и картофи, като последният пласт трябва да е от зелева смес. Най-отгоре разстиламе останалите нарязани домати, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и листа от целина, заливаме с олиото и 1 ч.ч. гореща вода, захлупваме и задушаваме на тих огън.

Леща с прясно зеле

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 люта чушка, 500 г зеле, 1 к.ч. олио, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 1 ч.л. доматено пюре, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин. Отделно в олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата. Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.

Прясно зеле с ябълки

Прoдукти: 1 кг зеле, 500 г ябълки, 1 малка глава лук, 50 мл олио, бял винен оцет, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистените ябълки и зеле нарязваме на тънки парченца. В олиото запържваме до златисто ситно нарязания лук. Разстиламе лука в тенджера, а отгоре последователно редим на пластове зелето и ябълките. Смесваме оцет и вода на вкус (общ обем 250 мл), към тях добавяме 1 щипка захар и посоляваме. С тази пикантна марината заливаме подредените лук, зеле и ябълки и слагаме на силен огън да заври. След това задушаваме ястието на слаб огън под плътно прилепнал капак на тенджерата. Сервираме го като самостоятелно постно ястие.

Чушки пълнени със зеле

Прoдукти: 8 по-едри чушки, половин зелка, 1 глава лук, 2 с.л. ориз, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, копър, листа от целина, джооджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Първо запържваме ситно нарязания лук, после - ситно нарязаното зеле. Прибавяме ориза и наливаме 1 к.ч. вода. Слагаме ситно нарязаните поправки - копър, листа от целина и джоджен. Посоляваме и с тази плънка пълним чушките. Печем в умерена фурна. Почти опечени ги заливаме с обелените и настъргани домати, към които сме прибавили ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Допичаме още 5-6 мин.

Пълнени зелеви листа

Прoдукти: 1 зелка, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 200 г извара, 1 яйце, черен пипер и сол; зa соса: 3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. сметана, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Обелваме от зелката по-големите листа и също леко ги сваряваме в подсолена вода, като след това запазваме водата.Смесваме ориза със ситно нарязания лук, половината скълцан копър, изварата и разбитото яйце. Поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме плънката в средата на сварените зелеви листа, навиваме ги и ги завързваме, за да не се развият. Варим ги в малко вода на слаб огън 20-25 мин. От олиото, брашното и водата, в която сме варили зелевите листа, сваряваме сос. Когато се посгъсти, прибавяме към него сметаната и останалия ситно нарязан копър и поръсваме с черен пипер. Подреждаме готовите зелеви листа в плато и ги заливаме със соса.

Пълнена зелка в бяло вино

Прoдукти: 1 не много голяма прясна зелка, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. олио, половин бутилка бяло вино, 1 глава лук, половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме цялата зелка 10 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и оставяме да изстине. В 1 к.ч. олио и 1 к.ч. вода задушаваме 3 мин ситно нарязания лук и почистения и измит ориз. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и отстраняваме от огъня. Поръсваме с черен пипер. Разтваряме листата на поизстиналата зелка така, че да заприлича на разцъфнала роза. Насипваме между тях ориза, прибираме ги обратно, притискаме и ги завързваме здраво с конец. Слагаме зелката в подходяща тенджера, прибавяме нарязания на резенчета лимон, виното, останалото олио и 1 к.ч. вода. Посоляваме, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 20 мин обръщаме зелката в тенджерата обратно и варим още 20 мин.

Запечено зеле със сирене

Прoдукти: 1 средна зелка, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 к.ч. натрошено сирене, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме зелката на четвъртинки, заливаме с вряща подсолена вода и леко задушаваме. Отцеждаме и нарязваме зелето надлъжно на ивички, които навиваме на рулца и нареждаме в намаслена тавичка. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и 1-2 с.л. разтопено масло. Прибавяме млякото, сметаната и малко от сиренето. Подправяме със сол и черен пипер и варим 2-3 мин. Заливаме зелето с този сос, поръсваме настърганото сирене и слагаме тук там парченца масло. Печем в силно загрята фурна.

Зеле с ориз и сирене

Прoдукти: 1 малка зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. настъргано сирене, 3 с.л. олио, 4 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне. Внимателно отделяме листата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Прибавяме ориза и също го запържваме. Отстраняваме от огъня, сипваме сиренето и подправяме с черен пипер и наситнен магданоз. В намаслена тавичка последователно нареждаме зелеви листа и оризова смес, като завършваме със зеле. Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме с разбитите яйца и запичаме.

Пълнена зелка със зеленчуци

Прoдукти: 1 зелка, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 1глава лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2 картофа, 2-3 домата, 3 с.л. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-голяма зелка и я издълбаваме. Нарязваме на дребно лука, морковите, целината и картофите заедно с издълбаната вътрешност на зелката и ги задушаваме в маслото, докато поомекнат. Прибавяме ситно нарязаните домати и ориза, и задушаваме още 10 мин. Подправяме със сол, черен пипер и дребно нарязан магданоз. Напълваме зелката, поливаме я с олиото и печем в умерена фурна.

Мусака от зеле с картофи

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 500 г картофи, 250 мл олио, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го оставяме да престои 1 час. В 1 к.ч. олио изпържваме нарязаните на филийки и посолени картофи. В останалата мазнина и 1 к.ч. вода задушаваме зелето на слаб огън, докато омекне. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт задушено зеле, пласт картофи, отново зеле и отново картофи. Отгоре заливаме с разбитите в прясното мляко яйца, посоляваме леко и запичаме в умерена фурна.

Мусака от прясно зеле и ориз

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 малка глава лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 2 твърдо сварени яйца, 3 сурови яйца, 1 к.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме листата на зелката и ги сваряваме в солена и подкиселена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Прибавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Наливаме 2 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът омекне. Нарязваме на ситно твърдо сварените яйца и ги прибавяме към ориза заедно с натрошеното сирене. Посоляваме, прибавяме ситно нарязания магданоз и малко черен пипер и разбъркваме. Разделяме ориза на 2 части. Зелевите листа разделеме на три части. В намаслена тавичка разстиламе последователно пластове от зелеви листа и ориз, като завършваме със зелеви листа. Заливаме ястието с 1 к.ч. топла вода, поръсваме го с останалата мазнина и печем в умерено силна фурна. Когато зелевите листа се зачервят, заливаме мусаката със суровите яйца, които сме разбили с млякото, и допичаме в силна фурна.

Прясно зеле, запечено с домати

Прoдукти: 1,5 кг прясно зеле, 500-600 г домати, 1 1/2 к.ч. олио, 1 глава лук, червен пипер, дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, поръсваме със сол и го претриваме с ръце. Нарязваме доматите на кръгли филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината мазнина, докато стане прозрачен. Прибавяме зелето, задушаваме до омекване и поръсваме с червен пипер. В намаслена тава разстиламе зелето на два пласта, като между тях и отгоре нареждаме доматените филийки и поръсваме с натрошен дафинов лист. Поръсваме ястието с останалата мазнина и запичаме в умерена фурна.

Прясно зеле на фурна

Прoдукти: 1 зелка, 1 к.ч. натрошено сирене, 6 с.л. краве масло, 3 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на едро и варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме и го нареждаме на един ред в намаслена тавичка. Поръсваме с натрошеното сирене и поливаме с разтопеното масло. Най-отгоре заливаме с разбитите с млякото яйца и запичаме в силна фурна.

Прясно зеле по ловджийски

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 кг картофи, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат. Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме. В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието. Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Прясно зеле с кашкавал

Прoдукти: 1 малка зелка, 2-3 с.л. оцет, 50 г краве масло, 2-3 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зелката и я разрязваме на 8 резена, които слагаме за 10-15 минути във вода, подкиселена с оцета. След това ги пускаме във вряща подсолена вода и ги оставяме да врят на умерен огън, докато омекнат. Изваждаме ги внимателно с решетеста лъжица и ги оставяме да се отцедят. Нареждаме ги в подходяща тавичка, заливаме ги със сгорещено масло, покриваме с настъргания кашкавал и поръсваме с червен пипер. Ако желаем, може да не запичаме ястието, но по-пикантно е запечено в умерена фурна. Поднасяме го топло.

Прясно зеле с масло и сметана

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне, за да можем да отделим листата й. В намаслен съд нареждаме зелевите листа като ги поръсваме с олио и сметана. Най-горния лист застиламе със запържената в гореща мазнина галета, заливаме с остатъка от олиото и от сметаната и печем 15 мин в умерена фурна.

Прясно зеле със сирене

Прoдукти: 1 прясна зелка, 50 г масло, 20 г брашно, 100 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, 100 г сирене, черен пипер, сол, 2-3 скилидки чесън, копър.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на едри парчета и я слагаме в съд с подсолена вода. Варим, докато омекне. Намазваме тавичка с половината масло. Изваждаме свареното зеле и го разстиламе в тавичката. В отделен съд сгорещяваме останалото масло и запържваме брашното. Заливаме с прясното мляко и оставяме да ври, докато се сгъсти. Сваляме от огъня и прибавяме сметаната, настърганото сирене, черния пипер, сол, ситно нарязан копър и счукания чесън. Така приготвената заливка изсипваме равномерно върху зелето. Печем ястието в силна фурна. Сервираме веднага, като гарнираме с резени от пресни домати.

Рагу от зелеви листа

Прoдукти: целите листа от 1 по-голяма зелка, 2-3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 250 г краве сирене, 1 к.ч. олио, 2 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол; зa заливката: 4 яйца, 50-60 г стрито сирене.
Нaчин на приготвяне: Варим зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. В горещата мазнина изпържваме до зачервяване ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, стритете сварени яйца и натрошеното сирене. Посоляваме, поръсваме счерен пипер и разбъркваме добре сместа. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт от сварените зелеви листа, пласт от оризовата смес, отново зелеви листа и отново ориз. Завършваме със зелеви листа. Заливаме с 1-2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с разбитите със стритото сирене яйца и запичаме, докато се зачерви заливката.

Макарони със зеле и сирене

Прoдукти: 400 г къси макарони, 700-800 г червено зеле, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 3-4 капки мастика, 1 ч.ч. сладка сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 домата, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Подправяме с мастиката и прибавяме сметаната. Сипваме сиренето и бъркаме, докато се разтопи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме на ситно. Нарязваме зелето на ивички, варим го 2-3 мин в подсолена вода, отцеждаме и изчакваме да изстине. Смесваме го с макароните и доматите, подправяме с приготвения сос и украсяваме с пресен босилек.

Пълнена зелка

Прoдукти: 1 зелка, 60 г ориз, 100 г мазнина, 50 г сухар, 2-3 червени домата, 1/2 ч. л. червен пипер, 2 моркова, парче целина, 1 патладжан, 200 г картофи, 1 глава стар лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пържим лука, нарязан на дребно. Слагаме нарязаните моркови и целина, а след като се позадушат прибавяме нарязаните патладжан и картофи. Пържим, докато омекнат. Прибавяме подправките и червените домати, нарязани на ситно. Пълним зелката с приготвения фарш, като внимателно я подреждаме в малък съд. Заливаме с доматен сос и вода и оставяме да ври със затворен капак. Изваждаме зелката, когато се задуши напълно, режем я на порции и сервираме с масло и препържен сухар.

Червено зеле с ябълка

Прoдукти: 1 малка червена зелка, 1 ябълка, 1 малка главичка лук, 1-2 с.л. разтопено краве масло, 1 щипка захар, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и лука на ситно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме захарта и оцета и разбъркваме. Наливаме малко вода и задушаваме на умерен огън. Когато зелето поомекне, прибавяме нарязаната на тънки парченца ябълка и продължаваме да задушаваме, докато течността се изпари напълно. Поръсваме готовото ястие с разтопеното масло.

Зеле на тиган

Прoдукти: 1 средна прясна зелка, 5 скилидки чесън, олио (зехтин), 2 с. л. соев сос, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички зелето и задушаваме в малко подсолена вода до омекване. Отцеждаме и го оставяме настрана. Сипваме в тигана олиото и задушаваме в него чесъна. Прибавяме зелето и подправките. Преди сервиране поливаме със соев сос и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Панирани кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Странджански кюфтета от зеле

Прoдукти: 1,5 кг зеле, 1 ч.ч. мазнина, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 глава лук, сол, магданоз, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънко, варим го до омекване и го изстискваме. Прибавяме настъргания лук, заедно с белия сос, приготвен от брашното, сока от зелето и мазнината. Подправяме с магданоз, чубрица и сол. Прибавяме яйцата и омесваме всичко. От полученото тесто правим елипсовидни кюфтета, които панираме в брашно, яйце и в галета. Пържим ги в гореща мазнина.

Зеле с лук и картофи

Прoдукти: 600 г прясно зеле, 400 г картофи, 400 г лук, 100 г доматено пюре, 150 мл олио, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. къри на прах, 2 дафинови листа, 4-5 карамфилчета, 1 каф.л. кимион, 1 каф.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в загрятото олио. Щом поомекне, поръсваме кърито и задушаваме още 3-4 мин на слаб огън, така че да се съхрани ароматът на подправката. После слагаме останалите подправки и нарязаното зеле. Задушаваме още десетина минути, като често разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към ястието заедно с доматеното пюре. Наливаме бульона и доваряваме на тих огън. Накрая опитваме на сол и отстраняваме дафиновите листа и карамфилчетата.

Градинарски гювеч

Прoдукти: 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 к.ч. грах, 1 ч.ч. нарязан зелен фасул, 3 чушки, 4 картофа, 1 парче прясно зеле, 2 глави лук, 1 ч.ч. бамя (почистена от дръжките), 3 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и го оставяме в наклонен съд да се отцежда. Нарязваме чушката на кръгчета, зелето - на ивички, а тиквичката и картофите - на кубчета. Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в 3 с.л. олио. Щом омекне, го прехвърляме в глинен гювеч. В същата мазнина задушаваме патладжана и тиквичките, след което ги сипваме в гювеча. После доливаме олио, сипваме малко вода и задушаваме зеления фасул и граха. По-нататък последователно задушаваме чушките, зелето, картофите и бамята, като периодично доливаме по малко олио. Щом задушим всички зеленчуци и ги прехвърлим в гювеча, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Захлупваме, слагаме гювеча в студена фурна и постепенно загряване. Печем 2 часа в слаба фурна. Накрая нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати, заливаме с разбитите яйца, поръсваме с наситнения магданоз и държим гювеча още десетина минути в изключена фурна.

Селска манджа

Прoдукти: 20 сладки пиперки, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 парче зеле, 1 1/2 ч.ч. доматен сок, 1 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме моркова и лука, нарязваме ги на дребно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчистваме пиперките от дръжките и семената и ги нарязваме на дребно. Изчистваме ориза, измиваме го и го задушаваме в мазнина. Слагаме така подготвените продукти в тенджера под налягане, заливаме с доматения сок и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим още 6 мин. Поднасяме ястието студено, украсено с листенца от пресен магданоз и копър.

Гювеч със зеленчуци и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме по-едро лука, морковите, целината и зелето. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с обеления арпаджик. Щом поомекнат, прибавяме граха и продължаваме да задушаваме. Когато продуктите омекнат напълно, ги прехвърляме в глинен гювеч. Прибавяме картофите и нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, слагаме дафиновия лист и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Наливаме малко топла вода, захлупваме и доваряваме на умерен огън.

Задушено червено зеле

Прoдукти: 1 кг червено зеле, 2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 корен от магданоз, 2 кисели ябълки, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.л. захар, 1-2 карамфилчета, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а целината, морковите, магданозения корен и обелените ябълки нарязваме на кубчета. Задушаваме продуктите в олиото в същата последователност. Накрая прибавяме почистеното и нарязано на тънки ивички зеле. Посоляваме на вкус, поръсваме захарта, наливаме съвсем малко топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне. Накрая прибавяме виното, карамфилчетата и лимонов сок на вкус. Задушаваме ястието още 10 мин.

Нудли

Прoдукти: 500 г фиде или тънки спагети, 10 броя зелеви листа от сърцевината, 4 с.л. соев сос, 1 непълна ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. разтопена мас, четвърт глава ситно нарязан лук.
Нaчин на приготвяне: Пущаме фидето във вряща вода и варим, докато омекне. Нарязваме зелевите листа на много тънки ивички и няколко минути преди да свалим фидето от огъня, прибавяме зелевите ивички. В 6 купички разпределяме по равно всички останали съставки. Накрая разпределяме и горещоото фиде в купичките и разбъркваме добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Чудесата в Кап Фера

В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...

Стрелицията в едър план

Биографията на едно от най-необичайните цветя на планетата – стрелицията – е тясно свързана с биографиите на много знаменити хора. В основата на тази забележителна история стои един известен английски...

Капризите на времето ни влияят

Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...

Начало