Още рецепти » Картофени салати

 Картофени салати

Зимна салата с картофи

Прoдукти: 8 средно големи картофа, 3 с.л. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 3 кисели краставички, 10 зелени маслини, 10 изпържени печурки, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. наситнени зелении /копър, мента, босилек/, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Разбъркваме сметаната с мазнината, добавяме претритите жълтъци и подправките. Поливаме отгоре и разбъркваме добре с белтъците, наситнени на кубчета. Подреждаме в чиния за сервиране и украсяваме с нарязаните на лентички кисели краставички и маслините.

Картофена салата с авокадо

Прoдукти: 6 картофа, 2 кисели краставички, 1 сочен и голям лимон, 1 авокадо, 4с.л. начукано белено тиквено семе, 3 с.л. мариновани червени боровинки, 5 стръка копър, 4 стръка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 щипка пресен скълцан босилек, зехтин, сол, черен пипер, листа от мента, маслини, 1-2 с.л. тиквено семе.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме авокадото на малки кубчета и го смесваме с картофите. Прибавяме нарязаните краставички, боровинките и ситно нарязаните чесън и зелении. Овкусяваме и подреждаме салатата в продълговата чиния. Украсяваме със зелени маслини и листа от мента. Поръсваме с леко запечено тиквено семе.

Картофена салата с боб

Прoдукти: 4 големи картофа, 1 ч.ч. пъстър боб, 5 стръка зелен лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 1 с.л. по-сладникава лютеница, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол
Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.

Картофена салата с гъби

Прoдукти: 8 картофа, 1 пиперка, 1 ч.ч. стерилизирани гъби, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. кетчуп, сокът от половин лимон, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и пиперката на ситно. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към нарязаните чушка и гъби. Поръсваме със ситно нарязания копър. Смесваме киселото мляко с кетчупа, подправяме с лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус и разбиваме много добре. Заливаме салатата с този сос и поднасяме.

Картофена салата с гъби и орехи

Прoдукти: 5-6 картофа, 1 ч.ч. орехови ядки, 200 г печурки, 1 к.ч. коняк, 4-5 с.л. олио, 1-2 с.л. оцет, 1 кубче зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Нарязваме гъбите на филийки и ги сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме ги и ги смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Поръсваме стрития бульон и заливаме с олиото, разбито заедно с оцета. Внимателно разбъркваме.

Картофена салата с орехи

Прoдукти: 4 едри картофа, 2 портокала, 2 малки ябълки, 2 домата, 1 к.ч. орехови ядки, 1 малка зелена салатка, 4 с.л. бяло вино, 1 ч.л. смлян джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Обелваме портокалите, разделяме ги на резенчета и ги почистваме от ципите. Обелваме ябълките и доматите и ги нарязваме на резенчета. Измиваме зелената салата и накъсваме листата й на парченца. Смесваме плодовете и зеленчуците с нарязаните орехови ядки и изсипваме всичко в дълбок съд. Разбиваме олиото с джинджифила, сол и черен пипер на вкус и го изсипваме в салатата. След това заливаме салатата с бялото вино, внимателно разбъркваме и я подреждаме в чиния за сервиране.

Картофена салата с тиквено семе

Прoдукти: 1 кг картофи, 60 г краве масло, 1 стрък копър, кимион, 2-3 с.л. тиквено семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри кубчета и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили малко кимион и половината от маслото. Внимаваме да не омекнат много. Изваждаме ги, подреждаме ги в чиния за сервиране и заливаме с останалото разтопено масло. Поръсваме със ситно нарязан копър и счукано на ситно тиквено семе.

Картофена салата с хрян

Прoдукти: 5-6 картофа, 1-2 главички червено цвекло, 1/2 ч.л. ситно настърган хрян, 6-7 с.л. майонеза, 3-4 с.л. олио, 2-3 твърдо сварени яйца, 6-7 маслини, чесън, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и червеното цвекло. След като изстинат, ги нарязваме на кубченца. Прибавяме сол, черен пипер, оцет и чесън на вкус. Размесваме с олиото и оставяме салатата да отлежи 1-2 часа. После я изсипваме в чиния, заливаме с майонезата и украсяваме с резенчета от сварените яйца и маслините.

Картофена салата с целина

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 голяма глава целина, оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината, нарязваме я на тънки дълги ивици, сваряваме я до омекване в подсолена вода и оставяме да се отцеди. Сваряваме отделно картофите, обелваме ги и ги нарязваме на тънки кръгчета. Смесваме картофите и отцедената целина и подправяме със сол и лимонов сок на вкус. Оставяме салатата да престои няколко часа в хладилник, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме.

Картофена салата с цитрусов сок

Прoдукти: 8 едри картофа, 1 глава червен лук, 2 с.л. сок от портокал или от червен грейпфрут, 2 с.л. лимонов сок, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. ананасов сок, 3 капки сок от целина, магданоз, копър, 1/2 ч.л. Вегета, 7-8 зелени маслини, 3-4 листа от мента, сол
Нaчин на приготвяне: Наситняваме лука и го поливаме с пресен сок от портокал и целина. Сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и изсипваме отгоре лука. Напръскваме със зехтина и сок от лимон и ананас, поръсваме с наситнените зелении и подправките и разбъркваме. Подреждаме салатата в плато и гарнираме със зелените маслини и листата от мента.

Картофена салата с ябълки

Прoдукти: 1 краставица, 3 глави лук, 4 картофа, 2 ябълки, репички, маруля, 2 с.л. олио, 4 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме краставицата на колелца. Посоляваме и оставяме да престои 1 нощ. Нарязваме лука на четвъртинки и го изпържваме в сгорещеното олио. Когато стане златист, заливаме с оцета, посоляваме и с получения сок заливаме сварените, обелени и нарязани на колелца картофи, дребно нарязаните ябълки и изцедената краставица. Украсяваме с репички и листа от маруля.

Пикантна картофена салата

Прoдукти: 800 г сварени картофи, 3 твърдо сварени яйца, 1 връзка пресен лук или 2 стръка праз лук /бялата част/, 2 мариновани или печени червени чушки, магданоз, оцет, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите още докато са топли и ги нарязваме на кубчета. Избъркваме ги с нарязаните на ивички чушки и веднага заливаме с оцет и олио,поръсваме със сол и ситно нарязан магданоз. Прибавяме нарязания на ситно лук и избъркваме цялата салата. Обелваме твърдо сварените яйца, нарязваме ги на резенчета или колелца и подреждаме върху салатата. По желание украсяваме с маслини.

Берлинска салата с червен лук

Прoдукти: 3 големи глави лук, 500 г картофи, 100 г бяло вино, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 щипка черен пипер, половин връзка копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме на кръгчета и ги заливаме с виното. Добавяме нарязания на филийки лук и заливаме със смес от олио, оцет, сол, черен пипер и ситно нарязан копър.

Картофена салата с репички

Прoдукти: 5-6 картофа,1 к. ч. мляко (вода), 1 к. ч. олио, половин връзка магданоз, 1 връзка репички, 1 зелена салата, 2 твърдо сварени яйца, сол, оцет.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. След като изстинат, за да стане салатата по-сочна, ги заливаме с горещото мляко (вода). Разбъркваме добре, посоляваме и прибавяме ситно нарязания магданоз, растителното масло и оцета. Изсипваме в средата на кръгла салатна чиния. Наоколо подреждаме листата от салатата, върху които поставяме кръгчета от репичките и яйцата. Посоляваме и поливаме леко със салатна заливка от оцет и олио.

Салата асорти

Прoдукти: 750 г картофи, 1 глава лук, 250 мл зеленчуков бульон, 7 с. л. бял винен оцет, сол, черен пипер, 200 сварен зрял боб, 3 стръка зелен лук или 1 стрък праз, 1/2 малка зелена салата, 250 г домати, 10 изчистени от костилките маслини, 4 с. л. олио, 3 скилидки чесън, магданоз, настърганата кора от 1/2 лимон, щипка захар, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. Главата лук нарязваме и сваряваме в зеленчуковия бульон и 4 с. л. оцет, подправяме със сол и черен пипер. Нарязваме обелените картофи на филийки и ги пускаме в бульона. Сипваме и сварения боб. Разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да изстине и отцеждаме. Зеления лук нарязваме на пръстенчета, салатата - на лентички, доматите - на осминки, маслините - на половинки и смесваме с картофите и боба. Чесъна счукваме и разбъркваме с останалия оцет, сол, захар, нарязания магданоз и настърганата лимонова кора. С така приготвения сос заливаме салатата.

Английска салата

Прoдукти: 500 г захарно цвекло, 300 г картофи, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 краставица, оцет, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме цвеклото и го сваряваме. Измиваме картофите, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, и варим 20-30 минути. Отцеждаме и оставяме да изстинат. Измиваме със студена вода свареното цвекло и го обелваме. Нарязваме го на кръгчета и го наръсваме с оцет и олио. Обелваме краставицата и картофите и ги нарязваме на кръгчета. Настъргваме лука и чесъна на ситно ренде. В чиния за сервиране нареждаме кръгчетата от краставица и ги наръсваме със сол и олио. Отгоре слагаме картофените кръгчета и също ги наръсваме със сол и олио. Върху тях редим кръгчетата от цвекло и отгоре ръсим нарязаните лук и чесън. Отделно в сосиера сервираме смес от олио, оцет и сол.

Богата салата

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, майонеза
Нaчин на приготвяне: Поотделно сваряваме картофите морковите и целината, обелваме ги и ги нарязваме на дребни кубчета. Така нарязваме и останалите продукти. Смесваме всичко, посоляваме на вкус, объркваме добре с майонезата, по желание подкиселяваме с лимонов сок и подреждаме в салатиера. Отгоре наръсваме с нарязаните на ситно твърдо сварени яйца. Украсяваме с маслинки и стръкчета пресен магданоз. Тази салата задължително трябва да престои поне едно денонощие , за да поемат зеленчуците майонезата.

Драмска салата

Прoдукти: 300 г картофи, 1 краставица, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 бяла ряпа, 3 домата, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 с.л. горчица, вегета, магданоз, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, заливаме ги със студена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Разрязваме обелената краставица и чушките по дължина на четвъртинки, изчистваме от семената и нарязваме на парченца. Обелваме лука и го нарязваме на тънки филийки. Обелваме и настъргваме ряпата, а доматите нарязваме на кубчета. Подреждаме всички продукти в голяма салатиера, посоляваме и поръсваме с черен пипер, вегета, ситно нарязан магданоз, малко захар, оцет и олио.

Зимен винегрет

Прoдукти: 2 глави червено цвекло, 1 малка кисела зелка, 4-5 моркова, 1 кг картофи, 3-4 кисели краставички, 1 глава лук, магданоз, копър, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото, морковите и картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на кубчета и краставичките. Киселото зеле нарязваме на ивички. Скълцваме ситно лука, магданоза и копъра. Смесваме всички продукти, разбъркваме добре, посоляваме и подправяме салатата с олио и оцет.

Зимна салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г картофи, 1ч.ч. сварен бял боб, 2 глави лук, 4-5 броя кисели краставички, олио, оцет и сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме цвеклото и го слагаме да ври в подсолена вода.След 30 мин добавяме картофите. Когато продуктите се сварят, отцеждаме, обелваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. Красатавичките също режем на кубчета, а лука - на ситно. Смесваме всичко заедно с боба, слагаме олио, оцет и сол на вкус и бъркаме, докато салатата стане червена.

Зимна салата по славянски

Прoдукти: 1 глава червено цвекло, 4 картофа, 4 кисели краставички, 3 моркова, 2 яйца, 1 резен от кисела зелка, 2 скилидки чесън, олио, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на лентички. Измиваме зеленчуците и поотделно ги сваряваме в
леко подсолена вода. После ги обелваме, почистваме и нарязваме на колелца. Подреждаме всичко в голямо плато. Правим заливка от олио, оцет, счукан чесън и подправки на вкус.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Пъстра салата с боб и картофи

Прoдукти: 200 г сварен зрял фасул, 250 г пресни картофи, 1 голяма ябълка, 1 жълта чушка, 1 малка глава лук, магданозен корен, 1 скилидка чесън, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сладка горчица, 2 ч.л. ситно нарязана мащерка, листа от зелена салата, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, нарязваме я на дребни кубчета, които поръсваме с лимонов сок, за да не потъмнеят. Нарязваме картофите на по-големи парчета и ги варим в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и ги слагаме при ябълката. Прибавяме ситно нарязаните магданозен корен и лук, отцедения фасул и нарязаната чушка. Отделно смесваме оцета и зехтина с горчицата, мащерката и счукания чесън. Посоляваме на вкус и разбиваме много добре. Заливаме салатата с тази смес и разбъркваме внимателно. Поднасяме върху листа от зелена салата.

Салата “Маргарита”

Прoдукти: 3 картофа, 3 червени домата, 2 зелени чушки, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Вземаме кръгла чиния. Отвън редим нарязаните на кръгчета сварени картофи. Втория ред редим кръгчета домати, а третия напречно нарязаните чушки. Четвъртия ред редим белтъка от яйцето и в средата жълтъка. Подправяме с малко сол.

Салата от зрял фасул с картофи

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 3-4 картофа, 1 глава лук, 3 с.л. оцет, 3 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Отделно сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения фасул и нарязания на филийки лук. Подправяме със смес от зехтина и оцета.

Салата от нахут с тиквено семе

Прoдукти: 2 картофа, 1 червена чушка, 1 ч.ч. нахут, 1 к.ч. тиквено семе, 3 с.л.лимонов сок, 4 стръка зелен лук, 3 черни и 3 зелени маслини, 1 скилидка чесън, шарен пипер, зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме нахута за 2-3 часа, сваряваме го в малко вода и го отцеждаме. Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубченца. Наситняваме чушката, счукваме я с чесъна в хаванче и смесваме с нахута. Тиквеното семе запържваме съвсем леко в тефлонов тиган с малко мазнина. Наситняваме зеления лук, добавяме и него, напръскваме с лимоновия сок, объркваме всички продукти, като постепенно наливаме зехтина и ръсим подправките. Украсяваме с маслините.

Салата с кашу и тиквено семе

Прoдукти: 6 картофа, 1 глава червен лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 4 стръка зелен лук, 5 с.л. начукано печено и запържено кашу, 3 с.л. печено тиквено семе, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. червено вино, 1ч.л. соев сос, 1 ч.л. леко лют червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите със соевия сос, червения пипер и 1 щипка сол. Обелваме и оставяме да изстиват, след което нарязваме на кубчета. Смесваме доматеното пюре, виното, сока и соса, наситнените червен лук и стръковете от целина. Оставяме малко да постоят и пасираме. Отделно лекозапържваме кашуто и тиквените семена в тефлонов тиган с малко мазнина, счукваме ги леко и добавяме към соса. Заливаме оцветените картофи, посипваме с наситнените зелении и леко разбъркваме.

Салата с царевица и грах

Прoдукти: 5 картофа, 1 глава червен лук, по 1 к.ч. грах и царевица от консерва, 2 яйца, 5 стръка магданоз, 2 стръка копър, 3 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета, объркваме ги с царевицата, граха и наситнения лук. Смесваме лимоновия сок с олиото и поливаме отгоре. Поръсваме сол, наситнен копър и малко черен пипер.

Картофи с колбаси и майонеза

Прoдукти: 1 кг картофи, 150 г телешки салам или шунка, 1 главичка лук, 1 опаковка трапезна майонеза, 2 ч.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с нарязания на кубчета колбас и нарязания на ситно лук. Заливаме с олио и оцет, подправяме с малко сол и магданоз и избъркваме добре. Смесваме майонезата с горчицата и изливаме върху салатата.

Картофи с майонеза

Прoдукти: 500 г картофи, 1 опаковка майонеза, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и още топли ги обелваме, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с майонезата и прибавяме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Салата от яйца и зеленчуци

Прoдукти: 3 твърдо сварени яйца, 300 г картофи, 2 стерилизирани краставички, 4 домата, 100 г майонеза, 150 г зелен фасул, 1 с.л. олио, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги оставяме да изстинат. След това ги нарязваме на парченца. Нарязваме на парченца краставичките и яйцата и заедно с картофите ги смесваме със счукания чесън и майонезата, която сме разредили с малко оцет и сме поръсили със сол и черен пипер. Подреждама салатата в салатиера и наоколо гарнираме с резенчета домати и зеления фасул, който сме сварили до омекване и сме подправили с оцет, олио, черен пипер и сол.

Салата с мозък и майонеза

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 опаковка майонеза, 1 морков, 1 глава целина, 3-4 картофа, 1 корен магданоз, 1 кисела ябълка, 1 главичка червено цвекло, 4-5 кисели краставички, 200 г консервиран грах, сол, лимон, 1-2 с.л. олио или зехтин
Нaчин на приготвяне: Измитото цвекло сваряваме, обелваме, нарязваме на кубчета и изкисваме в оцет. Обелваме ябълката и също я нарязваме. Смесваме я с граха, нарязаните на кубчета кисели краставички и свареното цвекло. Сваряваме поотделно нарязаните на кубчета картофи, моркови, обелената и наситнена целина и обеления магданозен корен. Прецеждаме водите, смесваме ги и сваряваме в тях мозъка, завит в тензух. Объркваме зеленчука, солим го и го наръсваме с олио. Оставяме го да престои и го смесваме с майонезата. В подходящ съд редим пласт зеленчуци, пласт нарязан на филийки мозък. Украсяваме с резенчета варени яйца, маслини и магданоз.

Смесена зимна салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 2 картофа, 2-3 моркова, 250 г майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите и картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Отделно варим цвеклото и целината, докато омекнат, след което ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязаните на кубчета шунка и кисели краставички и размесваме с картофите и морковите. Сипваме майонезата, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме много добре и поднасяме.

Френска салата

Прoдукти: 500 г моркови, 500 г картофи, 250 г ряпа, 500 г грах, 250 г зелен фасул, 200 г майонеза, мащерка, дафинов лист, целина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджерата 3 л вода, прибавяме дафиновия лист, ситно нарязаните мащерка, целина и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Слагаме морковите да се варят, след 5 мин слагаме и ряпата, а след още 5 мин граха и зеления фасул. Варим на умерен огън. /Ако грахът и фасулът са от консерва, слагаме ги накрая./ Отцеждаме сварените зеленчуци и ги изплакваме с хладка вода. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги и ги разбъркваме с майонезата.

Език със зеленчуци

Прoдукти: 500 г език, 300 г картофи, 100 г моркови, 150 г кисели краставички, 4 яйца, 100 мл олио, 2 лимона, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика с ароматните подправки и лука. Изваждаме го от бульона, заливаме със студена вода и обелваме. Отделно сваряваме картофите и морковите и ги нарязваме на кубчета или ивички. Размесваме продуктите, посоляваме, заливаме с лимонов сок и олио. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Объркваме всичко добре.

Кавказка салата

Прoдукти: 150 г студено варено агнешко месо, 2 големи картофа, 250 г грах, 2 моркова, 1 краставичка, 2 яйца, 1 с.л. олио, 2 сладки ябълки, 150 г кисела сметана, 2 с.л. майонеза, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите, морковите и граха и ги оставяме да изстинат. Разбъркваме яйцата с малко сол и изпържваме омлет в сгорещеното олио. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, обелените краставичка и ябълки. Прибавяме отцедения грах, нарязаното на кубчета месо и нарязания на ивички омлет. Поливаме сместа с майонеза и сметана, подправяме с черен пипер и сол и леко разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Картофена салата

Прoдукти: 400 г картофи, 250 г пушени свински гърди, олио, оцет, 3 малки глави лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме сланината на дребни парченца и леко запържваме. Приготвяме смес от 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет и черен пипер на вкус. Смесваме изпържената сланина без мазнината с картофите, поръсваме с олио, сол и ситно нарязан лук. Разбъркваме и поднасяме.

Неаполска салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 1 ч.ч. сварени и нарязани моркови, 1 ч.ч. сварени и нарязани картофи, 250 г майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и цвеклото, сваряваме ги в подсолена вода до омекване и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме сварените моркови и картофи, които също сме нарязали на кубчета, а така краставичките и шунката /също нарязани на кубчета/. Сипваме майонезата, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Пилешка салата

Прoдукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 1 буркан стерилизирани краставички, 10 яйца, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. майонеза, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, отстраняваме кожата и костите и го нарязваме на малки късчета. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги настъргваме. Нарязваме яйцата и краставичките много ситно. Смесваме продуктите, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и разбъркваме. Отделно разбиваме майонезата със смметаната и заливаме салатата с получения сос.

Салата от говежди език

Прoдукти: 300-400 г сварен говежди език, 1-2 зелени пиперки, 3-4 сварени картофа, 4-5 домата, половин глава сварена целина, 3-4 с.л. оцет, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В чиния за салата приготвяме сос от оцета, олиото и горчицата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Нарязваме езика на ивички, пиперките - на парченца, а картофите - на кубчета. Пускаме доматите за малко във вряща вода, обелваме ги, разрязваме ги на четвъртинки и ги почистваме от семето. Нарязваме целината на парченца, смесваме всички продукти, прибавяме ги към соса, разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин.

Салата от леща с шунка и картофи

Прoдукти: 200 г леща, 250 г картофи, 500 г шунка, 1 зелена и 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 2-3 с.л. оцет, 1 ч.л. горчица, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Натопяваме лещата във вода от вечерта. На другия ден я варим около 30 минути в подсолена вода. Прецеждаме я. Сваряваме картофите и заедно с шунката ги нарязваме на кубчета, чушките и лука - на тънки ивички и омесваме с олиото. В дълбока купа размесваме всички продукти. Подправяме със заливка от горчицата, олиото и оцета, поръсваме с черен пипер и сол. Тази салата може да престои 1 час.

Салата от месо и червено цвекло

Прoдукти: 250 г варено месо, 2 картофа, 1 глава сварено червено цвекло, 1 твърдо сварено яйце, 1 ябълка, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. винен оцет, 1 глава лук от туршия, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кубчета и ги оставяме да изстинат. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на кубчета и го смесваме с изстиналите картофи. Обелваме ябълката, нарязваме я на ситно и я прибавяме към цвеклото и картофите. Прибавяме също ситно нарязаното месо и разбъркваме. Отделно смесваме зехтина с оцета, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме добре и заливаме салатата с тази смес. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, украсяваме с парченца от твърдо свареното яйце и лука от туршията и поднасяме.

Салата от пуйка

Прoдукти: 1 ч.ч. ситно нарязано месо от варена или печена пуйка, 4 картофа, 4 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме олиото и лимоновия сок заедно със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол, докато побелеят като майонеза. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета, които смесваме със ситно нарязаното месо. Заливаме тази смес с приготвената марината, похлупваме и оставяме салатата да престои 1-2 часа на хладно. Преди да поднесем, украсяваме с лимонови резенчета и листа от зелена салата.

Салата с бекон и броколи

Прoдукти: 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч. бланширани броколи, 1 к.ч. нарязан бекон, 5-6 с.л. царевица от консерва, 5 с.л. сварен ориз, 4 сварени картофа, 1 глава червен лук, 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мастика, 2 с.л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, 3 капки соев сос, зехтин, ябълков оцет, подправки
Нaчин на приготвяне: Кипваме в малко вода и лимоновия сок накъсаните броколи и граха, за да поомекнат. Отцеждаме добре, размесваме с леко запържения бекон, нарязан на лентички, царевицата, накиснатия в мастиката лук, счукания чесън, сварените картофи, нарязани на малки кубченца и сварения ориз. Объркваме сместа и заливаме със соса, зехтин, оцет и подправки на вкус.

Салата с шунка и кашкавал

Прoдукти: 4 картофа, 1 глава червен лук, 200 г шунка, 200 г кашкавал, 1 резен ананас от компот, 1 малка маруля, 1 яйце, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. фина горчица, 1 ч.л. сол, 5 стръка зелен лук, 3 стръка магданоз, 3 листа пресен джоджен, 2 листа мента, 1 щипка семена от анасон, сол и червен пипер
Нaчин на приготвяне: Варим картофите с джоджена, анасона и щипка сол в малко вода 10-15 мин. Изваждаме от водата и оставяме да се охладят. Смесваме виното, оцета, горчицата, зехтина, лимоновия сок, наситнения лук и подправки на вкус. Заливаме картофите и нарязания ананас с получената смес, като отделяме 1-2 с.л. от нея. Прибавяме кашкавала и шунката, нарязани на ситни кубченца. Наситняваме зелените стръкове и марулята, напръскваме с отделената марината и объркваме всичко много добре. Разпределяме в плато, а отстрани редим нарязаните филийки от яйцето, които поръсваме с червен пипер. Отгоре редим листата от магданоз и мента.

Салата-торта

Прoдукти: 6-7 картофа, 400 г хамбургски салам, 2 кутии майонеза, 1-2 краставици, 3-4 твърдо сварени яйца, 150 г сирене, 150 г кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Нарязване яйцата, сиренето, кашкавала и салама на дребно, а краставиците и картофите настъргваме на едро ренде. В подходяща широка чиния за сервиране нареждаме продуктите в следния ред: картофи, майонеза, салам, сирене, краставици, кашкавал и яйца. Украсяваме с клончета магданоз и оставяме салатата 3-4 часа в хладилник преди поднасяне.

Славянска салата

Прoдукти: 5 едри картофа, 4-5 кисели краставички, 4-5 моркова, 1 ч.ч. нарязана шунка, 1 опаковка майонеза, сол
Нaчин на приготвяне: Поотделно нарязваме на кубчета сварените картофи и моркови, както и консервираните краставички. Смесваме всички продукти в голяма купа, посоляваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме леко салатата и поднасяме.

Чешка салата

Прoдукти: 5-6 твърдо сварени яйца, 5-6 варени картофа, 4-6 кисели краставички, 1 глава лук, 250 г майонеза, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сварените и охладени картофи на малки кубчета. В паничка наливаме малко оцет, посоляваме, слагаме нарязания на ситно лук и кубчетата картофи. Заливаме с малко гореща вода, разбъркваме и след това отцеждаме течността. Нарязваме краставичките на малки парченца и ги добавяме към горната смес. Сипваме майонезата, разбъркваме и прехвърляме салатата в чиния за сервиране. Отгоре подреждаме нарязаните яйца и подправяме с черен пипер.

Винегрет със солена риба

Прoдукти: 300 г солена риба, 300 г кисели краставички, 200 г моркови, 300 г картофи, 100 г цвекло, 200 г майонеза, черен пипер, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите, цвеклото и картофите, обеламе и ги нарязваме на кубчета. Солената риба нарязваме на тънки филийки, които смесваме със сварените зеленчуци. Нарязваме краставиците на филийки и ги добавяме към сместа. Подправяме с майонеза, сол и черен пипер. Украсяваме с магданоз.

Картофена салата със солена риба

Прoдукти: 4 средно големи осолени риби (селда, херинга), 750 г картофи сварени с кората, 2 по-едри глави лук, 250 гшунка или варено месо, смлян черен пипер, 4 с. л. оцет, 4 с. л. захар, 1 щипка сол, горчица на вкус, 200 г сметана
Нaчин на приготвяне: Накисваме солената риба във вода или смес от равни части вода и прясно мляко. Изчистваме я и я нарязваме на кубчета. Сваряваме, обелваме и нарязваме на кубчета и картофите. Месото нарязваме на тънки и дълги ивички. Смесваме продуктите. Разбиваме сметаната. Лука нарязваме много на ситно. В оцета разбъркваме горчицата, солта и захарта и с тази смес заливаме салатата. Прибавяме и лука. Объркваме всичко добре, прехвърляме в салатиера и отгоре правим "шапка" от сметаната. Слагаме салатата в хладилник за 2 часа.

Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Рибена салата с картофи

Прoдукти: 4 картофа, 4 кисели краставички, 2 моркова, 2 сварени белтъка, 1пушена риба, 1 кутия майонеза, 100 г кашкавал, 2 с.л. отцедено кисело мляко, 1 ч.л. фина горчица, 1 ч.л. комбинирана подправка за риба, маслини, мариновани червени боровинки, сол.
Нaчин на приготвяне: Сварявяме отделно картофите и морковите и ги нарязваме. Нарязваме на кубченца кашкавала, зеленчуците и рибата, която поръсваме с лимонов сок. Разбъркваме майонезата с горчицата, млякото и заливаме продуктите с получения сос. Подправяме на вкус. Готовата салата разпределяме върху листа от маруля. Украсяваме с клонче от копър, маслини и червени боровинки.

Салата “Копърка”

Прoдукти: 1 консерва копърка, 1 кисела ябълка, 2 варени картофа, 1 морков, 1 глава червен лук, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде ябълката, моркова и картофите. Смесваме със ситно нарязания лук и прибавяме копърката. Разбъркваме добре и подправяме с лимонов сок.

Салата от риба с картофи и майонеза

Прoдукти: 2 риби /сафрид, мерлуза, хек/, 6 картофа, 4 глави лук, 2 ч.ч. майонеза, магданоз, 2 лимона, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите и рибата в подсолена вода. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на филийки. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, майонезата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и разпределяме в чинии за сервиране. Украсяваме с резенчета лимон и листа от магданоз.

Салата от селда

Прoдукти: 2 мариновани селди, 500 г картофи, 2 твърдо сварени яйца, 10-12 маслини, 150 г заквасена сметана, 1 малка ябълка, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Обезкостяваме рибата и я накъсваме на дребни късчета, които прехвърляме в салатиера заедно с картофите и нарязаните на кръгчета яйца. Прибавяме маслините, на които сме отстранили костилките. Поръсваме с настърганата ябълка и заливаме със сметаната, разбита с оцет и черен пипер. Разбъркваме много добре, охлаждаме и поднасяме.

Салата от скумрия с картофи

Прoдукти: 1 пушена скумрия, 5 картофа, 1 връзка пресен лук, 1/2 к. ч. оцет, 2 с. л. олио, 10 маслини, 1 лимон, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скумрията от костите и кожата и я нарязваме на парченца. Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Почистеният лук нарязваме на кръгчета. Размесваме изброените продукти, поливаме ги с оцет и олио и украсяваме с обезкостени маслини, резенчета лимон и наситнен магданоз.

Салата от солена селда

Прoдукти: 1 солена селда, 150 г варено месо, 150 г сварено червено цвекло, 200 г варени картофи, 2 малки ябълки, 1 стерилизирана краставичка, 1-2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. заквасена сметана, оцет, захар, черен пипер, сол;. за украса: 1 твърдо сварено яйце, 1 резен сварено червено цвекло, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме селдата и оставяме да престои 1 нощ в прясна вода. Отстраняваме кожата и костите и я накисваме за 2 часа в прясното мляко. Изваждаме рибата от млякото, изплакваме и я нарязваме на малки кубчета. По същия начин нарязваме месото, цвеклото, картофите, ябълките и краставичката. Сипваме всичко в по-голям съд и разбъркваме. Подправяме на вкус със сол, захар, черен пипер и оцет, прибавяме сметаната и леко разбъркваме. Прехвърляме сместа в салатиера и охлаждаме. Накрая поръсваме със ситно настърганите цвекло и яйца, украсяваме с магданозени клончета и поднасяме.

Салата Пикадили

Прoдукти: 1 кг картофи, 3 по-големи глави лук, 1 херинга или друга солена риба, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета и ги посоляваме. Обелваме лука и го нарязваме на филийки. Измиваме, почистваме, обезкостяваме и нарязваме на парченца рибата. В подходяща чиния редим на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поливаме със смес от оцета и олиото, в която сме разтворили горчицата.

Салата с аншоа и картофи

Прoдукти: 800 г картофи, 100 г аншоа, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 1 морков, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в малко вода – почти на пара. Посоляваме ги и когато изстинат, ги нарязваме на люспи. Почистваме аншоата и я киснем 1 час в прясното мляко, а след това я нарязваме на парчета и я смесваме с картофите, които сме разбъркали равномерно с майонезата. Разпределяме салатата в чинии за сервираме и украсяваме с кръгчета твърдо сварени яйца, кръгчета морков и клончета магданоз.

Салата с калмари и пресни картофи

Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.

Салата с херинга и картофи

Прoдукти: 300 г солена херинга, 400 г майонеза, 300 г картофи, 200 г зелен фасул, 200 г кисели краставички, 1-2 скилидки чесън, 1-2 домата.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязания на дребни парчета зелен фасул, нарязаните на кубчета кисели краставички и ситно накълцаното филе от солена лакерда. Подправяме със счукания чесън, заливаме с майонезата и разбъркваме много добре. Оставяме сместа да престои 2 часа на студено. След това оформяме от нея купчинки в чиния за сервиране и ги украсяваме с нарязаните на кръгчета домати.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Исландия - ледената приказка

Да отидете в Исландия е все едно да стъпите на чужда планета.Тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзер...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Начало