Още рецепти » Как да сготвим черен дроб?

 Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон

Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпържваме в сгорещената мазнина до светло златистожълто. Вземаме парчета черен дроб с големината на целината, овалваме ги последователно в брашно, яйце и галета и ги изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок и нареждаме дроба върху целината.

Бьофстроганов от дроб

Прoдукти: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме на умерен котлон всичко още 3-4 мин.

Дроб по селски

Прoдукти: 1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.

Дроб с винен сос

Прoдукти: 750 г черен дроб, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, , 1 к.ч. бяло вино, сол, черен пипер, китка магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки. Измиваме ги, подсушаваме и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещеното олио. Внимаваме да останат сочни. Отцеждаме, посоляваме и ги слагаме на топло. В същата мазнина подруменяваме брашното и с бъркане наливаме на струйка виното. Сгъстяваме, подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Връщаме дроба в този сос и готвим на умерен котлон още 10 мин.

Дроб с картофи

Прoдукти: 600 г черен дроб, 100 г маргарин, 1 кг картофи, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане стопяваме маргарина и пържим наситнения лук до омекване. Прибавяме нарязания на тънки парченца дроб, пържим и него 3-4 мин. Сипваме обелените и нарязани на по-големи кубчета картофи. Пържим и тях с бъркане 3-4 мин. Поръсваме с черен пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и затваряме тенджерата. Щом започне да съска, намаляваме котлона и задушаваме 10 мин. Готовото ястие посоляваме и обилно наръсваме с копър.

Дроб с кисело мляко

Прoдукти: 1 кг черен дроб, 200 мл бяло вино, 500 г дребни картофи, 300 г млад консервиран грах, 300 г консервиран зелен фасул, 100 г кисело мляко, 2 кисели краставички, копър, магданоз, олио, галета, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на тънки филийки и го изпичаме от двете страни на скара или го овалваме в брашно и го изпържваме на умерен котлон като внимаваме да остане сочен. Слагаме го на топло място в съд с похлупак. Поотделно сваряваме фасула и обелените картофи. Загряваме 2-3 с.л. олио и запържваме брашното. Прибавяме виното, разбитото кисело мляко, посоляваме и с бъркане сгъстяваме соса. Прибавяме нарязаните на ситно краставички и наситнените зелени подправки и поръсваме с черен пипер. Задушаваме граха в малко мазнина. В средата на чиниите слагаме от дроба, посоляваме, заливаме със соса и гарнираме със задушените зеленчуци и картофите. В малко масло леко запържваме галетата, поръсваме с копър и магтданоз и изсипваме маслото върху зеленчуците.

Дроб с мандарини по японски

Прoдукти: 300 г черен дроб, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. млад грах, 3-4 с.л. олио, малко брашно, сол, червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 ч.ч. резенчета мандарини
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, така че да остане рохкав. Подправяме с 1 с.л. соев сос и го оставяме на топло. Нарязваме дроба на филийки, поръсваме със сол и червен пипер, овалваме го в брашно и го изпържваме в сгорещеното олио. Добавяме остатъка от соевия сос, пържим още много малко, изваждаме дроба и в същата мазнина поизпържваме мандарините. Правим в чиниите подложка от ориза, отгоре слагаме парченца дроб и върху тях– мандарини.

Дроб с портокалов сос

Прoдукти: 500 г черен дроб, 150 мл прясно мляко, 4 портокала, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. захар, 1/2 ч.л. суха мащерка, 2 с.л. сос бешамел, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на тънки филийки и го киснем 30 мин в млякото. Изцеждаме сока от трите портокала, а четвъртия обелваме и нарязваме на кръгли филийки. Внимателно отстраняваме семките. Наситняваме лука. Загряваме в тенджера 1 с.л. масло, прибавяме захарта и лука и с бъркане готвим, докато стане приятно кафяв. Наливаме портокаловия сок, поръсваме с мащерката и варим 5 мин. Прибавяме с бъркане бешамеловия сос и готвим още 2-3 мин. Подправяме със сол и черен пипер. Отцеждаме дроба от млякото, подсушаваме го и го овалваме в брашно. Пържим го от двете страни в остатъка сгорещено масло не повече от 3 мин. Слагаме резенчетата портокал, затопляме ги и заедно с дроба ги разпределяме в топли чинии. Отгоре заливаме със соса.

Дроб с праз

Прoдукти: 500 г черен дроб, 5 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мас, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: В тиган на слаб огън стопяваме маста и задушаваме в нея нарязания на тънки колелца праз. Поръсваме с черен пипер. Към праза прибавяме нарязания на кубчета дроб. Пържим още 7-8 мин. Накрая подправяме със сол и с лимонов сок.

Задушен черен дроб

Прoдукти: 1 кг телешки или говежди черен дроб, 2 връзки корени за супа, 100 г сланина, 1-2 с.л. брашно, сол, черен пипер, червен пипер, 1 ч.ч. доматен сок, 150-200 г малки лукчета, 1 глава лук, 1 к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки, които шпиковаме с ивички сланина, овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина. В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук и поръсваме с червен пипер. Прибавяме ситно нарязаните корени за супа и задушаваме около 30 мин. Изваждаме половината от задушения зеленчук. Нареждаме изпържените филийки от дроба и покриваме с извадения зеленчук. Прибавяме обелените лукчета. Поръсваме с черен пипер, поливаме с доматен сок, в който сме размили малко препечено брашно, похлупвамее плътно с капак и задушаваме 40-50 мин на тих огън.

Кнедли от черен дроб

Прoдукти: 150 г черен дроб, 100 г бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. настърган лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. мазнина, риган, черен пипер, сол, галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме черния дроб на много малки парченца. Запържваме в 2 с.л. мазнина настъргания лук и ситно нарязания магданоз. Прибавяме дроба, накиснатия в млякото и изстискан хляб, яйцето и подправките и бъркаме, докато получим еднородна смес. Добавяме толкова галета, че да можем да оформяме кнедли. Похлупваме сместа и я оставяме да престои 30 мин, след което с мокри ръце оформяме кнедли с големината на орех и ги пускаме за 10-12 мин във врящ месен бульон.

Кюфтета от черен дроб

Прoдукти: 680 г черен дроб, 60 г краве масло, 2 яйца, 1-2 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме почистения и измит дроб през месомелачка и го смесваме с накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме яйцата, посоляваме и омесваме. Получената смес е рядка и от нея трудно се правят кюфтета, ето защо гребваме с лъжица, овалваме в брашното, оформяме кюфтенца и пържим в гореща мазнина.

Паниран черен дроб

Прoдукти: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.

Пръчици с грах

Прoдукти: 500 г свински черен дроб, 300 г свинско шкембе, 2 големи глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 стръка градински чай, 1/2 ч.л. индийско орехче, 2 средно големи яйца, 125 г галета, сол, пипер, 1 свинско було, 150 мл телешки бульон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме и смиламе шкембето и дроба, след което го запържваме заедно с лука и чесъна. Изваждаме ги и го смесваме с яйцата, индийското орехче и галетата, за да получим подобна на кайма смес. Подправяме. Слагаме булото в хладка вода за да омекне и го нарязваме на квадрати от 12 кв.см. Разделяме сместа на топчици от по 60 г, които овалваме като дебели пръчици. Всяка от тях завиваме с парчето було, нареждаме ги плътно една до друга в дълбок съд и ги заливаме с бульона. Запичаме около 1 час в умерена фурна. По средата на печенето добавяме и мазнината от запържването.

Пържоли от телешки дроб

Прoдукти: 1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране
Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Свински дроб на фурна

Прoдукти: 1 кг свински черен дроб, 1 к.ч. мазнина, 6-7 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го и го измиваме. Попарваме парчетата с вряща вода, отцеждаме, посоляваме, заливаме с мазнината и печем в умерено силна фурна. След 10-15 мин добавяме едро нарязания лук и допичаме в по-слаба фурна.

Телешки дроб на шиш

Прoдукти: 500-600 г телешки дроб, 200-250 г бекон /пушени гърди/, 2 ч.л. сушен градински чай, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба и го почистваме от ципите. Нарязваме го на кубчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и стрит градински чай. Всяко парченце обвиваме в много тънка ивица бекон или пушени гърди. Нанизваме парчетата на шишчета и печем бавно на скара или на грил. Поднасяме с пържени картофи и салата според сезона.

Телешки дроб на скара

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 1 к.ч. бяло вино, 2-3 с.л олио, 1 ч.л. смлян бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, почистваме го от ципите и го нарязваме на по-дебели парчета. Поръсваме с бахара и черния пипер и заливаме с виното и олиото. Оставяме да отлежи 1-2 часа в хладилник. След това отцеждаме парчетата и ги печем на сгорещена скара от двете страни. Изпеченият дроб посоляваме и слагаме в подходяща чиния като го поръсваме със сока, отделен при печенето.

Телешки дроб с ароматен сос

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 1/2 к.ч. олио. За соса: 50 г краве масло, 1 малка глава лук, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от черния дроб, нарязваме го на 4 парчета и изпържваме от двете страни в сгорещено олио. Сипваме маслото, черния пипер, солта и ситно нарязаните магданоз и лук в порцеланов съд и затопляме без да варим. Прибавяме лимоновия сок. Разпределяме изпържения дроб в затоплени чинии, посоляваме и заливаме с приготвения сос.

Телешки дроб с лук

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 300 г лук, 1 к.ч. червено вино, 1 1/2 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме черния дроб от ципите и го нарязваме на парченца. В сгорещеното олио запържваме нарязания на тънки филийки лук. Изваждаме го с решетеста лъжица и в същата мазнина слагаме дроба и леко го запържваме, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Връщаме изпържения лук, наливаме виното и варим 2-3 мин на умерен огън, без да захлупваме. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и веднага поднасяме.

Топки от дроб

Прoдукти: 200 г телешки дроб, 3 виенски кифли, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, магданоз, 2-3 яйца, подправки, брашно, галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе дроба на машинка и после го пресоваме. Смесваме го с накиснатите в млякото и добре изцедени кифли. Разбиваме маслото на пяна. Прибавяме един по един жълтъците и лъжица по лъжица дроба. Подправяме с черен пипер и сол и сгъстяваме с брашно и галета. Разбъркваме сместа с белтъците, разбити на сняг, и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно, оставяме ги да престоят 1 час и ги варим в кипящ бульон 7-8 мин.

Черен дроб “Су-чуан”

Прoдукти: 500 г черен дроб, нишесте, 5 с.л. олио, 1 шепа сушени гъби, 1 скилидка чесън, 3 стръка пресен лук или 1 главичка стар лук, 1 ч.л. захар, 1 шепа дребен зелен фасул, 1/2 ч.л. джинджифил на прах, лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 100 мл бульон, 2 с.л. десертно вино, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на малки парченца и го овалваме в нишестето. Изпържваме го в сгорещеното олио, като бъркаме непрекъснато. Нарязваме чесъна на люспи, лука - на парченца по 2 см, накиснатите гъби – на ситно. Прибавяме към дроба, пържим малко и сипваме бульона, соевия сос, захарта, лютия пипер и джинджифила. Накрая прибавяме нарязания на парченца фасул. Разбъркваме внимателно и оставяме да поври 2-3 мин.

Яхния с черен дроб и гъби

Прoдукти: 500-600 г телешки или говежди черен дроб, 10-12 мариновани или пресни сварени гъби, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. галета, 1 1/2 к.ч. отцедено кисело мляко, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на ивици. Слагаме го в сгорещената мазнина, разбъркваме няколко пъти и след това го задушаваме 5-6 мин, като сипваме отстрани половината от виното. Прибавяме нарязаните сварени гъби, изцеденото кисело мляко, останалото вино, сол и черен пипер на вкус. Кипваме ястието и го отстраняваме от огъня.

Черен дроб с ориз

Прoдукти: 600 г черен дроб, 200 г ориз, 2 глави лук, 4 червени чушки, 1 кубче зеленчуков бульон, половин пакетче краве масло, 15-20 маслини, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука и чушките на парченца и ги задушаваме 3-4 мин в маслото и малко вода. Прибавяме дроба и задушаваме, докато сместа остане на мазнина.Прибавяме ориза и разбъркваме, за да поеме мазнината. Подправяме със счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, заливаме с бульона, който сме кипнали в 500 мл вода, поръсваме с нарязаните маслини, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в силна фурна. Накрая отстраняваме фолиото и оставяме ястието във фурната, за да хване коричка.

Черен дроб с чушки

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 к.ч. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно, а чушките нарязваме на тънки ивички. Сипваме зеленчуците в сгорещения зехтин, поръсваме ситно нарязания магданоз и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме дроба, нарязан на малки парченца, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 час.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Направете на лимона къщичка за зимата

Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...

Какво ще спечеля, ако спра да пуша

„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й ...

Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Начало