Пълнени патладжани
Имамбаялдъ
Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар, магданоз.
Нaчин на приготвяне: По цялата дължина на патлажаните през един пръст обелваме ленти с ширина, приблизително равна на необелените ивици. На мястото на обелените ивици правим разрези. Оставяме патлажаните във вода със сол, за да се изкиснат и да излезе горчивината им. След изкисването ги задушаваме, но не много. Леко посоляваме. В същата мазнина задушаваме лука, морковите, керевиза, нарязаните чушки и чесъна на скилидки заедно с част от доматите и нарязания на дребно магданоз. Посоляваме така приготвената плънка и пълним патлажаните през разрезите, направени в обелените ивици. Напълнените патлажани нареждаме в тавичка, като на всеки патлажан слагаме отгоре кръг от червен домат, поръсен със сухар, щипка захар и магданоз. Печем ги на фурна, залети с малко вода.
Патладжани със сирене
Прoдукти: 12 малки патладжана, 300г сирене, 1-2 скилидки чесън, 2-3с.л. олио, 4 домата, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на патладжаните. В основната част правим плитки вертикални нарези през 1см.. Издълбаваме цилиндрично вътрешността им. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме патладжаните в намазнена тава и ги запичаме в силна фурна. Настъргваме сиренето и го разбъркваме с част от нарязаната на ситно вътрешност от издълбаните патладжани. Подправяме със счукан чесън, напълваме патладжаните и ги запичаме отново, но само на горен реотан. Нарязваме доматите на колелца и ги разпределяме в 4 чинии. Върху тях поставяме по 3 патладжана и поръсваме с наситнен магданоз.
Пълнени патладжани от Пловдивско
Прoдукти: 500 г телешка кайма, 5 патладжана, 4 с.л. олио, 300 г домати, 1 глава лук, 10 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на половинки, издълбаваме ги, посоляваме и оставяме да се отцедят, след което леко ги запържваме в част от олиото. В останалата мазнина и малко вода задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер, 1 настърган домат, каймата, черния пипер, нарязаните ситно скилидки чесън, наситнения магданоз и сол на вкус. Напълваме патладжаните със сместа, нареждаме ги в намазнена тавичка и ги покриваме с филийки от останалите домати. Печем в умерена фурна.
Патладжани, пълнени с пилешко месо
Прoдукти: 2 патладжана, 1 домат, 1/4 печено пиле, 30 г краве масло, 1 глава лук, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на половинки и ги варим 10 мин в подсолена вода. Изваждаме ги издълбаваме сърцевината им и я накълцваме на ситно. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина, прибавяме обеления и ситно нарязан домат, ситно нарязаното пилешко месо и скълцаната сърцевина от патладжаните, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме сместа и я запържваме. След това пълним с нея издълбаните патладжани и ги печем в слаба фурна. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Пиле в патладжан
Прoдукти: 1 пиле, 4 по-големи патладжана, сол, 1 връзка зелен лук, 1-2 морковчета, 2 скилидки чесън, по 1/2 ч. л. червен и черен пипер, ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. вегета, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 5 с. л. кисело мляко, 2-3 домата.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме надлъжно патладжаните, издълбаваме вътрешността им, като оставяме по 1 см околовръст. Посоляваме патладжаните и обръщаме половинките надолу, за да се отцедят. Посоляваме нарязаната вътрешност и след 1/2 час я изстискваме хубаво от отделилия се сок. Запържваме ситно нарязания зелен лук, добавяме в тигана фино нарязаните морковчета, изстисканата вътрешност на патладжаните. Подправяме със счукана скилидка чесън, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз. В малко вода и лъжичка вегета сваряваме пилето, нарязано на парчета. Щом се поохлади, го обезкостяваме и отстраняваме кожата му. Нарязваме изчистеното месо на малки парченца и леко го запържваме в 1с.л. олио. Прибавяме го към зеленчуците, разбъркваме и опитваме на сол. Изстискваме внимателно патладжаните, напълваме ги със сместа и ги подреждаме в тавичка, намазана с малко олио. Покриваме ги с тънки филийки домати и ги слагаме във фурната да се пекат. Накрая разбиваме яйцата с киселото мляко. Сипваме по няколко лъжици от тази смес върху всеки патладжан, наръсваме леко с магданоз и допичаме.
Патладжани с кайма по арменски
Прoдукти: 1 кг малки еднакви по големина патладжани, 300-350 г кайма, 2 глави лук, 3-4 домата, 1 ч. ч. настъргани домати или доматен сок, 3-4 с. л. олио, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, разполовяваме ги по дължина, посоляваме и оставяме за 30 мин да се отдели горчивата течност. След това ги подсушаваме, цепваме ги по дължина, като внимаваме да не ги разцепим. Изпържваме ги в сгорещеното олио. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. След като лука омекне, добавяме каймата и леко я запържваме. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме настърганите домати и ситно нарязания магданоз и оставяме да ври около 10 мин. С така приготвената плънка пълним цепнатината на изпържените патладжани. Подреждаме ги в намазана с олио тава. Всеки патладжан покриваме с нарязани на колелца домати. Запичаме за 15 мин в умерена фурна.
Пълнени патладжани със зарзават
Прoдукти: 4 патладжана, 1 глава лук, 1 пиперка, 1 глава целина, 1 корен магданоз, 4 клончета целина, 5 скилидки чесън, 3 моркова, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане кипваме 2 ч.ч. подсолена вода. Пускаме цепнатите от четирите страни патладжани. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. Изливаме водата и изваждаме патладжаните. Слагаме върху тях някаква тежест, за да се отцеди водата. Нарязваме на ситно лука, морковите, целината, магданозения корен и пиперката. Задушаваме ги леко в 2 с.л. олио, смесваме ги със счукания чесън и с тази смес пълним направените в патладжаните нарези. Завързваме напълнените патладжани с клончета целина, поръсваме ги с черен пипер, посоляваме и ги нареждаме в тенджера под налягане. Прибавяме 1 ч.ч. вода и останалото олио, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 10 мин.
Орманлийски патладжани
Прoдукти: 4 големи патладжана, 400 г кайма, 100 г сирене, 100 г кашкавал, 2 яйца, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; за соса: 4-5 домата, 1 глава лук, 1с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, разрязваме ги надлъжно на две, посоляваме ги и ги оставяме да се отцеждат 30 мин. След това ги измиваме, подсушаваме ги и ги издълбаваме, като запазваме вътрешността. Пускаме издълбаните патладжани във вряща подсолена вода за 5 мин. В дълбок съд размесваме каймата с яйцето, натрошеното сирене, вътрешността на патладжаните, скълцания чесън, сол и черен пипер. Пълним патлажаните със сместа, нареждаме ги в намаслена тавичка, поръсваме с настъргания кашкавал и печем в предварително затоплена слаба фурна. През това време приготвяме соса, като на слаб огън запържваме ситно нарязания лук и към него прибавяме настърганите домати, сол и черен пипер. Варим соса, докато се сгъсти, и с него заливама изпечените патладжани. След това запичаме във фурната още няколко минути и сервираме ястието веднага.
Пъдпъдъци в патладжани
Прoдукти: 4 пъдпъдъка, 4 големи патладжана, 4-5 червени домата, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме пъдпъдъците. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Измиваме патладжаните и изрязваме капачета откъм дръжките. Издълбаваме ги така, че да останат със стени, дебели 1 см. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят, след което ги измиваме със студена вода. Внимателно напъхваме във всеки патладжан по един пъдпъдък. Нареждаме ги в правоъгълна тавичка и ги покриваме с нарязаните на филийки домати. Заливаме с олиото и изпичаме в умерено силна фурна.
Пълнени патладжани с гъби
Прoдукти: 4 патладжана, 100 г гъби, 1 ч.ч. сос Бешамел, 2 с.л. настърган кашкавал, 3-4 с.л. олио, 20 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и ги нареждаме в добре намазана с олио тавичка. Поръсваме и отгоре с олио и печем 15 мин в предварително загрята силна фурна. През това време задушаваме гъбите в маслото, прибавяме бешамеловия сос и оставяме да се задушават на тих огън. Издълбаваме вътрешността на опечените патладжани, смачкваме я на пюре и я смесваме с гъбите. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и пълним издълбаните патладжани с така приготвената смес. Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз и леко запичаме във фурната.
Пълнени патладжани с картофи
Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 200 г домати, 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и издълбаваме вътрешността им. Посоляваме и леко ги изпържваме в част от мазнината. Отделно сваряваме картофите, нарязваме морковите и целината на дребни кубчета. По желание можем да прибавим вътрешността на патладжаните към плънката. Запържваме до омекване дребно нарязаните лук и чесън, прибавяме останалата смес и пържим още 4-5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме сиренето, дребно нарязан магданоз и сол на вкус. Пълним патладжаните с така приготвената смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с настърганите домати и печем в умерена.
Пълнени патладжани с орехи
Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г домати, 2 глави лук, 150 г орехови ядки, 150 мл олио, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме по дължина на патладжаните капаче и ги издълбаваме във форма на лодка. Посоляваме и ги оставяме да престоят 10-15 минути, за да се отцеди горчивия сок. Задушаваме в част от мазнината до омекване дребно нарязания лук, настърганите домати и издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме счуканите орехи, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и с нея напълваме патладжаните. Покриваме плънката с отрязаните капачета и подреждаме патладжаните в тава, заливаме ги с останалата мазнина и малко гореща вода и печем в умерена фурна. Когато са почти готови, заливаме със смес от разбитите яйца, брашното и прясното мляко и печем, докато се зачерви заливката.
Пълнени патладжани с ориз
Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 ориз, 2-3 глави лук, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две половинки и издълбаваме вътрешността им. Слагаме ги да се киснат в студена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в по-голямата част от олиото. Когато поомекне, прибавяме последователно, ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, нарязаните на парченца домати и ориза. Наливаме 1-2 к.ч. топла вода, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Варим на огъня, докато оризът омекне. Напълваме патладжаните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматения сок, разреден с 1 к.ч. вода, поръсваме 2 с.л. олио и печем в умерена фурна.
Патладжани с чесън и лук
Прoдукти: 4 големи патладжана, 5-6 глави лук, 1 глава чесън, 5-6 домата, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. едро нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Цепваме патладжаните по дължина на 5-6 места. Натриваме отворите със сол и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки, а чесъна – на ситно. Задушаваме ги в мазнината, докато лука стане прозрачен. Прибавяме 2 обелени и ситно нарязани домати. След 10 мин прибавяме червения пипер и едро нарязания магданоз. С приготвената смес пълним разрезите в патладжаните, а остатъка изсипваме в тавичка. Върху нея нареждаме останалите домати, нарязани на филийки и патладжаните. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.
Патладжани, пълнени с гъби
Прoдукти: 4 патладжана, 1 морков, 1 глава лук, 1 с.л. олио, костен бульон, мащерка, дафинов лист, сол; зa плънката: 500 г гъби, 250 г домати, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните по дължина на половинки и ги варим 10 мин в подсолена вода. Изваждаме ги и издълбаваме сърцевината. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на малки кубчета. Нарязваме на ситно чесъна и 1 глава лук и ги запържваме в маслото. Щом поомекнат, прибавяме нарязаните на парченца гъби и задушаваме 5-6 мин. После сипваме доматите заедно с отделения доматен сок, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме, докато течността се изпари. Накрая слагаме издълбаната вътрешност, разбъркваме и пълним патладжаните с тази смес. Нареждаме ги в намаслена тавичка, като слагаме между тях нарязаните на парченца морков и лук. Прибавяме подправките, заливаме с бульон, захлупваме и печем 20-30 мин в слаба фурна.
Патладжани, пълнени с макарони
Прoдукти: 4 едри патладжана, 2 големи глави лук, 3 скилидки чесън, 3 с. л. олио, 180 г дребни макарони, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен лук, 1 ч. л. къри, 1 ч. л. майорана, 150 г ементал, сол, черен пипер, 1 ч. л. вегета, индийско орехче, 50 г пармезан.
Нaчин на приготвяне: Патладжаните издълбаваме и сърцевината нарязваме на дребно. Варим в малко подсолена вода макароните до омекване и ги оставяме да поизстинат. Лука и чесъна нарязваме на дребно и запържваме в загрятата мазнина. Добавяме макароните и варим още няколко минути. Магданоза и пресния лук накълцваме на ситно, настъргваме ементала и заедно с яйцата изсипваме в сместа. Подправяме с вегетата и индийското орехче и пълним ладийките патладжан. Нареждаме в подмазан съд и печем около 40 минути. Малко преди да извадим от фурната поръсваме с настъргания пармезан.
Панирани патладжани с плънка
Прoдукти: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.
Сациви от патладжани
Прoдукти: 1 кг патладжани, 150 г орехови ядки, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 малка червена чушка, 3-4 с.л. оцет, магданоз, копър, сол; за соса "Сацибели": 450 г орехови ядки, 250 г лук, 200 мл оцет, 25 г чесън, 50 г мента и магданоз, 1 г червен пипер, 500 мл бульон или вода, 20 г сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест. Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета. С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.
Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.
Малки патладжанчета с босилек
Прoдукти: 6 патладжанчета, 1 връзка босилек, 2 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в затоплената до 210 градуса фурна 4 патладжанчета за 30 минути. Срязваме ги на две, изваждаме месестата им част с лъжица и я слагаме в купа. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме 1 с. л. зехтин, накълцания чесън и босилек и разбъркваме. Останалите 2 патладжанчета нарязваме на по 3 парчета и издълбаваме вътрешностите им възможно най-дълбоко. Намазваме обилно със зехтин и слагаме да се пекат 5-8 минути на 210 градуса. Като ги извадим от фурната, ги напълваме с патладжаненото пюре с босилек. Сервираме ги много топли или студени.
Пълнени патладжани
Прoдукти: 200 г варено или печено пилешко месо, 2 изпечени патладжани, 2 скилидки чесън, 5 с.л. сусам, 6 с.л. майонеза, 1-2 стръка копър, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2ч.л. тахан, 3 зелени маслини, бял и черен пипер, листа от целина и мента, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги срязваме надлъжно на две. Внимателно ги издълбаваме, леко посоляваме и обтриваме от вътрешната страна с част от майонезата, която сме смесили със счукания чесън и наситнения копър. Смесваме ситно нарязаното месо с останалата майонеза, белия и черния пипер. Прибавяме сусамените семена, които предварително сме запекли в сух тиган и сме счукали много добре. Прибавяме също така тахана и ситно нарязаните маслини. Разбъркваме много добре и пълним издълбаните патладжани с тази смес, така че да се получи връх. Украсяваме с листенца от целина и мента и поднасяме.
Автор: recepty.bg