Още рецепти » Японска кухня

 Японска кухня

Японска супа

Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възвираме бульона на огъня, сипваме граха и варим 10 мин. Опитваме на сол, прибавяме соевия сос и нарязаната краставица и варим още 5 мин. Прецеждаме бульона и оставяме зеленчуците на топло. Във вряща подкиселена вода чукваме яйцата и ги сваряваме на очи. Слагаме във всяка чиния по 1 яйце, прибавяме по няколко зрънца грах и парченца от краставицата, заливаме с горещия бульон и поднасяме веднага.

Японска салата с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 250 г печено или варено говеждо месо, 1-2 портокала, сол; зa соса: 1 жълтък, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 2-3 с.л. олио, сокът от 1 портокал, 1 с.л. царевично брашно, 1 щипка къри, лимонов сок, 1-2 щипки сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, изплакваме със студена вода и отцеждаме. Поръсваме жълтъка със захарта и солта. Прибавяме горчицата, оцета и кърито и разбиваме, като на тънка струйка сипваме олиото. Разреждаме портокаловия сок с малко вода /да стане 150 мл/ и размиваме в него царевичното брашно. Кипваме на огъня при непрекъснато бъркане и веднага смесваме с приготвената майонеза. Прибавяме ориза, нарязаното на парченца месо и обелените портокалови филийки. Подправяме с лимонов сок на вкус и поднасяме салатата студена.

Задушена тиква

Прoдукти: 600 г тиква, 2 ч.ч. рибен бульон, 6 с.л. захар, 1 с.л. десертно бяло вино, 1 ч.л. сол, 4 с.л. светъл соев сос, картофен чипс.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на кубчета. Слагаме тиквата в тиган, заливаме с бульона и кипваме на огъня. После намаляваме температурата и варим, като обираме пяната. Прибавяме захарта и виното и захлупваме, за да се задуши равномерно тиквата. Когато тиквата омекне, посоляваме и поръсваме соевия сос. Варим на слаб огън, докато тиквата поеме по-голямата част от соса. Подреждаме сварената тиква в широка чиния за сервиране и поръсваме с чипса.

Телешко с фъстъци

Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 200 г счукани фъстъци, 5-6 с.л. нишесте, мазнина за пържене; зa маринатата: 4 с.л. соев сос, 4 с.л. саке (или сухо бяло вино), 2 ч.л. смлян джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивички и го заливаме с марината, приготвена от изброените продукти. Оставяме кисне 10-15 мин. Размиваме нишестето с вода, така че да получим средно гъста панировка. Потапяме парченцата месо в панировката, овалваме ги в счуканите фъстъци и ги пущаме в сгорещеното олио. Пържим месото на умерен огън, докато фъстъците леко покафенеят.

Свински рулца с ябълки

Прoдукти: 12 обезкостени свински котлетчета (около 800 г), 1 ябълка, черен пипер, сол, 3-4 с.л. брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. галета, олио за пържене; зa соса: 4 с.л. кетчуп, 2 с.л. сос „Уорчестър” (или друг готов сос), 1 ч.л. горчица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, отстраняваме семената и я нарязваме на 12 резенчета. Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги натриваме с черен пипер и сол. Слагаме върху всеки котлет по едно парче ябълка и ги навиваме на рулца. Овалваме рулцата в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, а след това ги овалваме в галетата. Пържим ги 2-3 мин в силно сгорещено олио. Поднасяме рулцата със салата от домати и сос, приготвен от изброените продукти.

Свинско с тиква

Прoдукти: 400 свинско месо от бута, 400 г тиква, 4 с.л. соев сос, 2 с.л. десертно бяло вино, 2-3 с.л. нишесте, 2-3 с.л. оризово брашно, 1 белтък, олио за пържене; зa соса: 500 мл рибен бульон, 3 с.л. захар, 2 с.л. десертно бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, отстраняваме семената и я нарязваме на кубчета. Заливаме я със соса, приготвен от изброените продукти, захлупваме и варим на слаб огън, докато поеме ароматите. Овалваме сварената тиква последователно в нишестето, разбития белтък и оризовото брашно и пържим 2-3 мин в силно сгорещено олио. Отделно нарязваме месото на ивички, които потапяме за 20 мин в марината от соевия сос и виното. После го овалваме в нишесте и пържим в силно сгорещено олио, докато месото стане хрупкаво. Поднасяме свинското с изпържената тиква.

Пиле в яйце по японски

Прoдукти: половин по-едро пиле, 2 с.л. олио или масло, 1 главичка лук, 1 шепа наситнени манатарки или печурки, 100 г млечен грах от консерва, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. захар, 3-4 яйца, 3 с.л. десертно бяло вино, сол
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилето, махаме му кожата и от нея и костите с малко вода сваряваме бульон, който трябва да е около 250 мл. Посоляваме. Нарязваме суровото месо на ивички и ги поизпържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме наситнения лук, граха и гъбите, пържим още 3-4 мин. и наливаме соевия сос. Подправяме със сол и захар и задушаваме под капак, докато месото омекне. Малко преди да го свалим от котлона наливаме виното. Разбиваме яйцата и с бъркане ги прибавяме в изстиналия бульон. Приготвяме огнеупорни купички, разпределяме месната смес в тях и отгоре заливаме с разбитите яйца и бульон. Слагаме купичките в тава с вода и ги печем на водна баня в умерена фурна, докато хванат златиста коричка.

Маринована скумрия

Прoдукти: 1,5 кг филе от скумрия, 250 г лук, 250 г моркови, 50 мл оцет, 100 мл соев сос, 100 мл водка, 1 к.ч. олио, 3-4 с.л. брашно, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на парчета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Нарязваме на ивички лука и морковите. Прибавяме соевия сос, водката, лимоновия сок и оцета. Оставяме маринатата да поври на огъня, пущаме рибните парчета и ги оставяме да изстинат в нея. Поднасяме рибата с варен ориз.

Дроб с мандарини по японски

Прoдукти: 300 г черен дроб, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. млад грах, 3-4 с.л. олио, малко брашно, сол, червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 ч.ч. резенчета мандарини
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолената вода, така че да остане рохкав. Подправяме с 1 с.л. соев сос и го оставяме на топло. Нарязваме дроба на филийки, поръсваме със сол и червен пипер, овалваме го в брашно и го изпържваме в сгорещеното олио. Добавяме остатъка от соевия сос, пържим още много малко, изваждаме дроба и в същата мазнина поизпържваме мандарините. Правим в чиниите подложка от ориза, отгоре слагаме парченца дроб и върху тях– мандарини.

Юфка по японски

Прoдукти: 200 г юфка, 3 стръка пресен лук, 4 сушени гъби, 250 г пилешко месо, 4 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон, 1/3 ч.ч. соев сос, 1/3 ч.ч. портокалов сок, 2 ч.л. захар, 4 яйца, сол, червен пипер
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката до омекване, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Оставяме я на топло. Накисваме гъбите във вода, за да омекнат и ги разполовяваме. Нарязваме на едро 2 стръка лук. От бульона, соевия сос, портокаловия сок и пилешкото сваряваме супа. Разпределяме юфката в четири гювечета. Във всяко слагаме от лука, гъбите, яйце, заливаме с пилешката супа, захлупваме и готвим, докато омекнат зеленчуците. Преди сервиране наръсваме всяка порция с червен пипер и ситно нарязания останал лук.

Японски пай

Прoдукти: 200 г накълцани пилешки гърди, 8 твърдо сварени яйца, 4 с.л. захар, 4 с.л. нишесте, 1 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. десертно бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соевия сос с двата вида вино, прибавяме 2 с.л. нишесте и разбъркваме. Поръсваме накълцаното месо с така приготвената смес и го слагаме на огъня. Варим, докато течността се изпари. После прекарваме горещото месо през месомелачка и го размесваме с останалото нишесте. Отделяме жълтъците от белтъците и ги стриваме на трохи. Размесваме ги с половината захар. Настъргваме белтъците много ситно и ги смесваме с останалата захар. Разстиламе ги в обилно намаслен съд, върху тях разпределяме пилешкото месо, а отгоре покриваме с жълтъците. Притискаме повърхността, за да се слепнат пластовете. Варим на пара 15 мин на слаб котлон.

Японска пица

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 3/4 ч.ч. вода, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. хлебна сода, 6 яйца, 3 ч.ч. настъргано или накълцано много на ситно зеле, 6 стръка пресен лук, 2 с.л. настърган корен от джинджифил; зa соса: 1 ч.ч. кетчуп, 2 с.л. захар, 1/4 ч.ч. соев сос, 2 с.л. подсладено саке или десертно бяло вино, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 1 ч.л. настърган пресен корен от джинджифил, 1-2 скилидки чесън; допълнителни продукти за гарниране /от които се слагат 3-4 по избор/: 4-5 средно големи гъби, 1 морков, 100 г бобови или соеви кълнове, 200 г варена шунка, 220 г крехко свинско или телешко варено месо, 12 резенчета бекон, 220 г сурови средно големи скариди
Нaчин на приготвяне: В купа смесваме всички продукти за соса, като счукваме на каша чесъна. От брашното, водата, солта и содата замесваме еднородно тесто, което разпределяме в 6 съда. Във всеки съд слагаме по едно яйце. Премесваме тестата. Наситняваме лука и заедно с наситненото зеле също го разпределяме равномерно по купичките. Объркваме с тестото. Продуктите за гарниране нарязваме на тънки ивички, скаридите обелваме. Правим от тях 6 порции в различни комбинации. В намаслен тиган леко задушаваме продуктите. Разпределяме ги в 6 тавички, отгоре застиламе с блат пица и печем, докато пицата леко покафенее. Обръщаме я с тестото надолу и печем, докато и гарнитурата стане приятно златиста. Заливаме пиците със соса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 ...

Трудните коси

Косопад, пърхот, цъфтеж, прекалено омазняване - проблемите, които ни създава косата, си имат своето решение. Все пак, за да бъдат всички шансове за успех на наша страна, трябва да използваме най-подхо...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Постни манджи с леща

Леща яхния Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; за запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1...

Начало