Консервиране на люти чушлета
Хрупкави люти чушки
Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/.
Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с игла тук-там и хубаво ги натъпкваме в буркани. Слагаме солта и захарта и заливаме с оцета. Първата седмица периодично разклащаме бурканите.
Печени люти чушки
Прoдукти: 1 кг зелени чушлета, 500 мл оцет, 500 мл олио, 3 с.л. захар, 2 с.л. сол, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушлетата от всички страни, слагаме ги в стъклен съд и докато са още топли поръсваме с наситнен копър и магданоз, захарта, солта и ситно нарязания чесън. Поливаме с олиото и оцета, така че течността да покрие чушките и ги оставяме 1 нощ на хладно. На другия ден ги нареждаме плътно в буркани, а отгоре ги покриваме плътно със стръкчета магданоз. Завързваме гърлата на бурканите с целофан и затваряме с капачки. Не стерилизираме.
Пържени люти лушки
Прoдукти: 5 кг люти чушлета, 1 л олио, 1 л оцет, 150 г сол, 50 г хрян, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките и ги изпържваме в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме със смес от оцет и сол и оставяме да престоят няколко часа. Отцеждаме ги и ги редим плътно в буркани, като помежду им ръсим настърган хрян и ситно нарязан магданоз. Заливаме с олиото, в което са пържени. Затваряме и съхраняваме на хладно място.
Мариновани люти чушки
Прoдукти: 3 кг люти чушки, 2 кг узрели домати, 600 мл оцет, 300 г захар, 300 г сол, 600 мл олио, 2-3 дафинови листа.
Нaчин на приготвяне: Най-подходящи за този вид туршия са лютите чушки от сорта Бяла шипка. Измиваме чушките и изрязваме дръжките им на 1 см от основата. Приготвяме сос от обелените и настъргани домати. Добавяме солта, захарта, оцета, олиото и дафиновите листа и варим сместа 10-15 минути. След това прибавяме лютите чушки и кипваме повторно още 5-6 минути. Напълваме буркани, които затваряме и съхраняваме на студено.
Туршия от люти чушки
Прoдукти: люти чушки, олио за пържене, 1 връзка копър; зa маринатата: на 500 мл вода – 500 мл оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребни люти чушки, измиваме ги и отрязваме само връхчетата на дръжките им. Изпържваме ги в силно сгорещено олио. След като изстинат, нареждаме чушките в бурканчета, на дъното на които слагаме клонче копър. Заливаме туршията с преварената и изстинала марината и затваряме с пластмасови капачки. Държим на студено.
Царска туршия с люти чушлета
Прoдукти: 5 кг червени камби, 2,5 кг карфиол, 1 кг моркови, 10 глави чесън, няколко люти чушлета, листата от 1 глава целина, 1 с.л. черен пипер на зърна, 1 с.л. бахар, 5-6 дафинови листа, 2 с.л. синапено семе; зa саламурата: на 7 ч.ч. вода – 3 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Режем камбите на четири или повече според големината им. Карфиола накъсваме на розички. Почистваме чесъна на скилидки. Нарязваме морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцваме на ситно. Нареждаме зеленчуците на пластове в трилитрови буркани, като редуваме със зелената подправка, бахара, черния пипер, синапа и парченцата дафинов лист. Смесваме водата, солта и меда и загряваме до кипване. Прибавяме оцета и заливаме зеленчуците с горещата саламура. Така туршията става за бърза консумация. Ако искаме да я ядем през зимата, трябва да я залеем със студена саламура.
Туршия от зелени домати с люти чушки
Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.
Люти чушки с бамя
Прoдукти: 5 кг бамя, 1 кг люти чушки, 500 г листа от целина, 3 л оцет, 300 г сол.
Нaчин на приготвяне: Обрязваме дръжките на бамята, натъркваме я със сол, а след това я изплакваме. Изрязваме дръжките и на чушлетата и ги набождаме с игла в горната част. Редим бамята в буркани, като между редовете слагаме чушлета и ситно нарязани листа от целина. Кипваме оцета със солта и когато изстине, заливаме бурканите, така че бамята да се покрие. Оставяме в хладно помещение. След една седмица изливаме маринатата, отново я кипваме и щом изстине, наливаме в бурканите.
Люти чушлета с грозде
Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави чушлета, подрязваме им дръжките и леко ги опукваме на котлон. Оронваме зърната на гроздето. Редим бурканите по следния начин: чушлета, ред гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълването на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълков оцет. Претакаме ги последователно 3-4 дни, докато солта и захарта се стопят. Бурканите не се затварят плътно.
Морковчета с люти чушлета
Прoдукти: 1,5 кг млади морковчета, 500 г люти чушлета, 2 л вода, 120 г сол, 120 мл оцет, обелени скилидки чесън, съцветия от копър.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме морковчетата и ги измиваме. Измиваме чушлетата и ги надупчваме с игла около дръжката. Подреждаме ги заедно с морковите вертикално в буркана, като тук-там слагаме скилидки чесън и съцветия от копър. Възвираме саламура от водата, солта и оцета, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Затваряме с капачки и претакаме в продължение на 10 дни, като периодично обръщаме бурканите ту надолу, ту нагоре.
Люти чушлета с домати
Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.
Зелен фасул с люти чушки
Прoдукти: 2 кг зелен фасул с жълта шушулка, 250 г люти чушки шипка, 100 г чорбаджийски чушки, 6 глави чесън, 3 връзки копър; зa маринатата: 500 мл вода, 500 мл оцет, 1 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме маринатата от изброените продукти и в нея варим 40 мин почистения зелен фасул. След като го отцедим, го оставяме да изстине. Запичаме леко от двете страни чушките и ги слагаме при фасула. Добавяме почистените скилидки чесън, нарязания копър и разбъркваме всички продукти. Пълним буркани със сместа и заливаме с маринатата, затваряме с капачки и стерилизираме 40 минути.
Автор: recepty.bg