Постни манджи с леща
Леща яхния
Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; за запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и заливаме лещата със студена вода. Добавяме нарязания морков, целина, едната глава лук и скилидките чесън. Варим ястието на тих огън. След като лещата омекне, я посоляваме.
Задушаваме в олиото другата глава лук, нарязан на ситно, и настърганите домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с брашното и червения пипер, разреждаме с бульон от варената леща и прибавяме в тенджерата. Варим 10 минути и поръсваме със стритата чубрица.
Леща плакия
Прoдукти: 250 г леща, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан пресен копър, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 мин прибавяме необелените скилидки чесън, наливаме олиото и доваряваме на тих огън, докато лещата омекне напълно. Накрая поръсваме нарязания на ситно пресен копър, посоляваме и подкиселяваме с оцет на вкус.
Леща по индийски
Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук, 5 скилидки чесън, 2 домата, 4 резенчета джинджифил, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. къри, 1/2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. олио, 4 1/2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Лука нарязваме на ситно, накълцваме джинджифила, чесъна смачкваме в хаванче или с преса. Доматите попарваме с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Смесваме всички подправки с чесъна. Слагаме лещата да кипне във водата заедно с половината лук и варим, докато омекне.
В тиганче запържваме останалия лук на средно силен огън за около 3 минути, добавяме чесновата паста и пържим още 2 минути. Слагаме нарязаните домати и бъркаме на огъня още 2-3 минути. Така получения сос сипваме при лещата, оставяме ястието да къкри още 5 минути и сервираме.
Леща по светогорски
Прoдукти: 250 г леща, 2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 люти чушлета, 2-3 червени домата /пресни или от консерва/, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в студена вода. После я варим, докато омекне, и посоляваме на вкус. Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук, прибавяме ситно нарязаните скилидки чесън и обелените и настъргани домати. Отстраняваме съда от огъня и поръсваме с червения пипер, канелата и карамфила. Наливаме 1 к.ч. топла вода, слагаме лютивите чушлета, връщаме на огъня и разбъркваме с дървена лъжица. След 10 мин прибавяме сместа към сварената леща, която трябва да е останала с малко сос. Поднасяме ястието, подправено с лимонов сок.
Леща с домашна юфка
Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. домашна юфка, 1 глава лук, 4 с.л. краве масло, 1 клонка суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и я сваряваме. Препичаме домашната юфка във фурната и я прибавяме към лещата, преди да се е сварила. Варим, докато продуктите поемат водата и ястието остане без сос.
Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и го сипваме при лещата. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица.
Леща със зеленчуци
Прoдукти: 500 г леща, 2 моркова, 2 глави лук, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, чубрица, мащерка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгчета. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Сипваме продуктите в сгорещеното олио и ги задушаваме.
Слагаме лещата в тенджера с 1,5 л студена вода. Прибавяме задушените зеленчуци, стритите чубрица и мащерка и сол на вкус. Захлупваме и оставяме ястието да ври на слаб огън, докато се свари лещата. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Леща с картофи
Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 2 с.л. краве масло, лимонов сок, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към лещата. Варим ястието на тих огън, докато поеме водата.
Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещеното масло до златисто и го сипваме при картофите и лещата. Накрая посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок.
Леща с картофи по критски
Прoдукти: 60 г червена леща, 400 г картофи, 150 мл вода, 3 стръка пресен лук, 1 главичка стар лук, 2 с.л. маргарин, сол, черен и червен пипер, суха чубрица, магданоз, 6 белтъка, 200 мл прясно мляко, 1 щипка шафран, 1 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студената вода и киснем 30 мин, за да набъбне. Нарязваме пресния лук на парченца по 1 см. Стария лук наситняваме. Нарязваме картофите на филийки. Сгорещяваме в тефлонов тиган 1 с.л. маргарин и задушаваме двата вида лук.
Намасляваме тавичка, нареждаме картофите и прибавяме лещата, лука и изброените подправки. Разбиваме белтъците с млякото, подправяме със сол и шафран и заливаме зеленчуците. Слагаме тавичката в друга по-голяма с топла водаи печем на водна баня при 180°С 40 мин. Наръсваме сусама и печем още 15 мин.
Леща с картофи по индийски
Прoдукти: 4 домата, 250 г леща, 2 картофа, 2 зелени чушки, 1 глава лук, 2 с. л. олио, 2 ч. л. смлян джинджифил, сол, 1/2 ч. л. къри, 1/2 ч. л. смлян кимион, 1/2 ч. л. смляна куркума.
Нaчин на приготвяне: В тенджера наливаме вода, слагаме половината джинджифил, солта, кимиона и куркумата. След като заври, прибавяме лещата и оставяме да поври 15 минути. Сипваме нарязаните на кубчета картофи и оставяме да ври до готовност. Ако е нужно, добавяме вода.
Загряваме олиото в тиган и запържваме нарязаните на ситно лук и чушки до златисто. Добавяме кърито, останалия джинджифил и обелените и нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и оставяме на котлона за няколко минути преди да смесите с лещата. Оставяме да поври още 10 минути, като от време на време разбъркваме. При сервиране гарнираме с кисело мляко.
Сада дал (леща яхния)
Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1/2 ч. л. куркума, 1 ч. л. сол, 4 с. л. олио, 2 сушени червени люти чушки, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 1/2 ч. л. кориандър на зърна, 1/2 ч. л. синапено семе.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме лещата. Слагаме я в тенджера заедно със ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Прибавяме куркумата, солта, 4 ч.ч. вода и слагаме да ври. След като заври намаляваме огъня, захлупваме и оставяме ястието да къкри на бавен огън до сваряване на лещата. Десетина минути преди да свалим от огъня, запържваме останалите подправки заедно със сухите люти чушки и добавяме към лещата.
Леща с кокосово брашно
Прoдукти: 200 г леща, 100 г кокосово брашно, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. кориандър, щипка кардамон, кората и сокът на 1 лимон, корен магданоз, сол, ситно нарязан магданоз .
Нaчин на приготвяне: Заливаме с малко вода кокосовото брашно и го сваряваме. Пасираме го на гладък сос и добавяме наситнения лук, скилидките чесън, изчистената и измита леща. Заливаме с подсолена вода и сваряваме. Десетина минути преди да се свари лещата прибавяме обеления и нарязан магданозен корен, куркумата, джинджифила, настърганата лимонова кора, кардамона и кориандъра. Доваряваме на умерен огън. Подправяме готовото ястие с лимонов сок и го сервираме топло, наръсено със ситен магданоз.
Леща с масло и доматено пюре
Прoдукти: 300 г леща, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, 4-5 с.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3 часа в студена вода, след което я сваряме в същата вода. Когато омекне, отстраняваме от огъня и отцеждаме.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Щом стане златист, сипваме пюрето и възваряваме. Прибавяме прецедената леща, разреждаме с малко бульон от лещата, посоляваме и подгряваме на огъня.
Леща с ориз
Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. ориз, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 2 домата, сокът от 1 лимон, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. подсолена студена вода и варим до полуомекване. Прибавяме ориза и нарязания чесън и продължаваме да варим, докато водата се изпари и лещата и оризът останат сухи.
В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязания лук, прибавяме обелените и настъргани домати и задушаваме, докато останат на мазнина. Прибавяме запръжката към лещата, поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и подправяме с лимоновия сок.
Леща с прясно зеле
Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 люта чушка, 500 г зеле, 1 к.ч. олио, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 1 ч.л. доматено пюре, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин.
В олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата. Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.
Леща с червено вино
Прoдукти: 250 г леща, 2 ч.ч. червено вино, 2-3 ч.ч. бульон, 4 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 1 малка главичка целина, 1 корен пащърнак, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с виното и оставяме да кисне 1 нощ, за да набъбне. На другия ден отцеждаме и заливаме с бульона. Сипваме 1-2 к.ч. от отцеденото вино, прибавяме дафиновия лист и слагаме на огъня.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Сипваме запръжката при лещата и варим 1 час на тих огън. Прибавяме нарязаните на кубчета пащърнак, моркови и целина и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Накрая посоляваме и подправяме обилно с черен пипер.
Леща яхния с целина
Прoдукти: 400-500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 1 глава чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 с.л. брашно, 1 с.л. стрита чубрица, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина, 1 глава ситно нарязан лук и обеления чесън. Варим на тих огън. Когато лещата омекне, посоляваме на вкус.
Задушаваме в останалата мазнина втората глава ситно нарязан лук заедно с обелените и настъргани домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с червения пипер и леко препеченото брашно, разреждаме с малко бульон от лещата и прибавяме към ястието. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица.
Сарми с леща и картофи
Прoдукти: 1 к.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 6 с.л. оли о, 2-3 картофа, 1 връзка пресен лук, 16-20 лозови листа, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. Настъргваме картофите, наситняваме лука и джоджена. Смесваме всички продукти, поръсваме аромати на вкус и объркваме.
От тази плънка слагаме по 1 ч.л. във всяко лозово листо и го завиваме. Редим получените сарми в тенджерка, наливаме малко водичка и похлупваме отгоре с чиния. Варим сармите на тих огън..
Кюфтета от ориз, леща и орехи
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. леща, 1 ч. ч. счукани орехи, 4 яйца, 2 ч. л. счукан ким, на върха на ножа настъргано индийско орехче, 4-5 зърна смлян черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно лещата и ориза. Изцеждаме и ги смесваме с орехите, подправките и яйцата. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко галета. Правим кюфтета, които печем 15 мин в намаслена тавичка.
Леща огретен
Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка.
Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер, и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.
Леща с цвекло
Прoдукти: 1 ч. ч. леща, 7-8 броя листа от цвекло, 1 глава лук, 1/2 ч. ч. олио (зехтин), 10-15 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер, чубрица, оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита леща заливаме със студена вода, посоляваме и варим на тих огън заедно със ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, мазнината и червения пипер. Когато лещата се свари, прибавяме листата от цвеклото, нарязани на ситно и чубрицата. Варим ястието още 10-15 минути. Поднасяме го подправено с оцет.
Лещени топчета с чушки и кисело мляко
Прoдукти: 250 г леща, 400 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л. доматено пюре, 80 г смлени лешници, 1 яйце, 1 ч.л. стрита мащерка, сол, бял пипер, 2 стръка зелен лук, 1 червена чушка, 3 с.л. олио, 200 г гъсто кисело мляко, малко минерална вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със зеленчуковия бульон и варим 40 минути. После я пасираме с миксер. Прибавяме доматеното пюре, лешниците, яйцето, мащерката, сол и смлян бял пипер на вкус. Оформяме топчета, колкото орех и ги изпържваме от всички страни за 10 минути, докато хванат хрупкава коричка.
Нарязваме лука на колелца, а чушката на парченца. Разбиваме киселото мляко с малко минерална вода и прибавяме лука и чушката. Подправяме със сол и пипер и разбъркваме. Заливаме лещените топчета с готовия сос.
Мусака от леща
Прoдукти: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме.
Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.
Руло от леща
Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 1 парченце праз, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. чубрица, сол, 2 ч.л. галета, 2 яйца и 1 жълтък, ако трябва - малко препечено брашно, 150 г гъби печурки, 100 г шунка, малко масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода заедно с нарязаното парченце праз, 2-3 с.л. олио и чубрицата. Отцеждаме водата и пасираме сварената леща. Прибавяме галетата и 2 яйца и замесваме тесто. Ако тестото е много меко, добавяме малко препечено брашно. Върху наръсена с брашно кърпа разточваме правоъгълна кора, която наръсваме с останалото олио.
Нарязваме печурките на лентички и ги задушаваме в малко масло. Изсипваме гъбите върху разточената кора. Върху тях слагаме тънки резени шунка. С помощта на кърпата навиваме кората на руло. Слагаме рулото в кексова форма, намазана с масло и наръсена с галета, и печем. По време на печенето го намазваме с разбит жълтък. Когато изстине, нарязваме рулото на филийки и поднасяме със салата според сезона.
Пълнени пиперки с леща
Прoдукти: 8 чушки, 250 г леща, 1 глава лук, 200 г домати, 1 яйце, 2 суп. л. олио, 20 г масло, 5-6 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко вода, като внимаваме да не се развари. Отцеждаме, размачкваме леко и смесваме със ситно нарязания лук, яйцето и чубрицата. Почистваме чушките от дръжките и семената и леко ги запържваме. Пълним ги с лещата и ги нареждаме в тавичка.
Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме в мазнината, останала от чушките. Заливаме пълнените чушки и печем в умерена фурна. Към края на печенето ръсим нарязан на филийки чесън.
Тиква с леща
Прoдукти: 1 парче тиква (около 600 г), 1 ч. ч. леща, 1 глава лук, 3 с. л. олио, 2-3 скилидки чесън, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко количество вода и отцеждаме. Почистената тиква нарязваме на малки парченца и варим в подсолена вода до полуготовост. Прибавяме сварената леща, задушения в мазнината ситно нарязан лук и наситнения чесън. Посоляваме и доваряваме. При поднасяне посипваме със ситно нарязан магданоз.
Яхния от леща по бенгалски
Прoдукти: 300 г леща, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1-2 щипки чесън на прах, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я варим в подсолена вода, докато омекне. Загряваме половин пакетче масло и запържваме в неко ситно нарязаните лук и чушка. Прибавяме червения пипер, разбъркваме и сипваме запръжката при лещата. Варим още десетина минути.
Разтопяваме 1 пакетче масло и запържваме в него кимиона и чесъна в продължение на 20-30 секунди. Заливаме готовото ястие с тази мазнина и поднасяме.
Спагети с леща
Прoдукти: 250 г спагети, 3 скилидки чесън, 100 г бекон, 3 домата (може и от консерва), 2 с.л. олио, 200 г леща, 250 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 връзка магданоз, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме чесъна и го нарязваме на ситно, а бекона на парчета. Нарязваме доматите на по-едри късове.
В тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него бекона. Сипваме чесъна и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме лещата и заливаме с горещия бульон. След като заври, варим 25 минути. Слагаме доматите и варим още 10 минути.
Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода според указанието на опаковката. Изсипваме ги в гевгир да се отцедят. Заливаме ги със соса и ги наръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган на ренде кашкавал.
Юфка с леща
Прoдукти: 500 г юфка, 350 г леща, 300 г домати, 1 глава лук, 150 г бекон, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 с.л. зехтин, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязани листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за една нощ в студена вода. Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме бекона на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Слагаме дафиновия лист и обелените и настъргани домати. Варим на умерен огън. Щом водата се поизпари, наливаме виното. Засилваме огъня, за да се изпари и виното и доваряваме на умерен огън. Сваряваме лещата в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме ситно нарязаната целина. Щом лещата омекне напълно, прибавяме сварената юфка и доматения сок.
Автор: recepty.bg