Още рецепти » Направете си вино от касис

 Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен аромат. Захарността му е обикновено 10 %. Гроздето трябва да е добре узряло, напълно здраво. За да омекне кожицата и да се улесни пресоването, желателно е гроздето да се остави 1-2 дни на хладно място и покрито с платно. Смачкването на гроздето става в по-малки съдове – каче или пластмасови туби. Сокът се отстранява, а твърдите части се пресоват, за да се получи максимално количество сок. Задължително твърдата част се залива с вряла вода в количество равно на източения сок. След охлаждане, твърдата част отново се пресова. Всички сокове се смесват. Към тях се прибавя за всеки литър по 100 г захар предварително разтворена в малко сок. За да започне алкохолна ферментация, се прибавят по 60-80 г хлебна мая за 100 л сок. Ферментацията протича при температура 20-25 градуса и протича най-често за 6-8 дни. Препоръчително е ферментиращият сок да се разбърква ежедневно за ускоряване на варенето. Преди ферментацията прибавете по 1 г за всеки литър 6-процентова серниста киселина.
Дали е приключила ферментацията ще познаете по това, че не се отделят мехурчета въглероден двуокис, а също така на вкус в сока няма сладникавост.
Поизбистри ли се готовото вино, е наложително да го освободите от утайката чрез претакане в чист съд. Съхранявате го в хладно помещение. По ваше желание след това може да го напълните в бутилки за по-дълго съхранение. Виното е с приятен силен аромат и издържан вкус. Преди консумацията, ако прибавите малко газирана вода, то действа разхладително.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...

Бърза вечеря със сирене

Сирене по шопски Прoдукти: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязв...

БАБИНИТЕ ЛЕКОВЕ

Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...

Патая - столицата на секса

Палми, дива тропическа зеленина, непрекъсната плажна ивица, в далечината хълмове и много бетон - това е пътят към Патая. Някогашното малкото рибарско селце е превърнато в един невероятен курорт - с ун...

Начало