Още рецепти » Аламинути с кайма

 Аламинути с кайма

Кюфтета по цариградски

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета с бадеми

Прoдукти: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.

Зелени шницели

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, средата на 1 филия сух бял хляб, 2 яйца, черен пипер, копър, 1 ч.ч. сварен и отцеден спанак, брашно, галета, мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Към каймата прибавяме натопения във вода и отцеден хляб, спанака, 1 яйце и ситно нарязания копър. Поръсваме със сол и черен пипер и разбъркваме с миксер. Оформяме получената смес на шницели овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, овалваме ги в галетата и пържим в сгорещената мазнина.

Кайма с варени яйца

Прoдукти: 500 г кайма, 50 г кашкавал, 3 яйца, 2-3 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 ч.л. сол,чубрица, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Варим яйцата 10 мин в кипяща вода, след което ги обелваме и ги нарязваме на кръгчета. Настъргваме лука, домата и кашкавала и ги смесваме с каймата. Прибавяме черния пипер, чубрицата и солта и омесваме. Разделяме сместа на 8 кюфтенца, които потапяме в брашното само от едната страна. Върху ненабрашнената страна на 4 кюфтета нареждаме кръгчета яйца. Слагаме отгоре другите кюфтета и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.

Китайски кюфтенца

Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Крокети аламинут

Прoдукти: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.

Кюфтенца по гръцки

Прoдукти: 3 филии сух бял хляб, без кората, 1 кг смляно месо (говеждо или телешко), 1 ч.л. оцет, 1 яйце, 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен джоджен или 1 с.л. сух, 1-2 ч.л. риган, 4-5 скилидки чесън, ситно нарязани, сол на вкус, брашно, зехтин.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода, след това леко го изстискваме. Смесваме месото, оцета, яйцето, подправките и омесваме. Оставяме в хладилник за няколко часа, за да поеме месото ароматите. Правим кюфтенца от сместа, овалваме в брашно и пържим в зехтина. Можем да ги изпечем в гореща фурна за 15-20 минути, но в този случай не ги овалваме в брашно.

Кюфтенца със сирене

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, 1 яйце, сол, черен пипер, червен пипер, кимион, 100 г сирене, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме счукания чесън, каймата, брашното, яйцето и подправките. Омесваме добре и оформяме от сместа малки топки, в средата на които притискаме по парче сирене. Изпържваме кюфтенцата в сгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме всгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и спанак

Прoдукти: 750 г нетлъста кайма, 500 г спанак, 1 малка глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода. След като омекне, го отцеждаме и го нарязваме на много ситно. Прибавяме каймата, яйцата, лука и магданоза, нарязани на дребно. Посоляваме и омесваме. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от месо и картофи

Прoдукти: 400 г нетлъсто свинско месо, 200 г картофи, 1 яйце, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. Оформяме от сместа малки топчета, които опичаме в намаслен тефлонов тиган.

Кюфтета по шуменски

Прoдукти: 1 кг овнешка кайма, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 3 яйца, счукан кимион, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измесваме каймата с настъргания лук, яйцата и подправките. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим до поруменяване в сгорещеното олио.

Кюфтета с гъби и кашкавал

Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Кюфтета с ориз и кашкавал

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 100 г настърган кашкавал, 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, магданоз, копър, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистения и измит ориз, охлаждаме го и го смесваме с каймата. Прибавяме ситно нарязания лук, настъргания кашкавал, 1 яйце, черен пипер, чубрица, ситно нарязани магданаз и копър, сол на вкус. Омесваме добре и оставяме сместа да престои половин час в хладилник. През това време разбиваме яйцата с малко сол. Оформяме от каймата кюфтета, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета със сусам

Прoдукти: 500 г кайма, 2 жълтъка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 г овче сирене, черен пипер, сол, сусамови семена, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. От сместа правим топчета, като във всяко топче слагаме по парченце овче сирене. Овалваме така приготвените кюфтенца в сусамовите семена и ги пържим в сгорещената мазнина.

Лиежки бифтеци

Прoдукти: 500 г кайма, 100 г гъби, 100 г карфиол, 1 яйце, 1 белтък, 100 г брашно, 1 щипка индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и карфиола, нарязваме ги на ситно и ги смесваме с каймата. Прибавяме черния пипер, яйцето, белтъка и индийското орехче. Посоляваме на вкус, омесваме добре и с мокри ръце оформяме продълговати бифтеци. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме бифтеците със задушени зеленчуци, които сме поляли с изпържена в масло галета.

Панирани кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма, 2 глави лук, 2 к. ч. ориз, 1/2 китка магданоз, черен пипер, сол, 2 с. л. брашно, 2 с. л. галета, 2 яйца, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, прибавяме го към каймата, добавяме изчистения и измит ориз, магданоза, черния пипер и солта. Месим продуктите около 10 мин. Оформяме плоски кюфтета, овалваме ги в брашно и ги сваряваме. След като се сварят, ги оставяме да се отцедят. Овалваме ги в галета, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме до златисто оцветяване.

Ароматни американски кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 яйце, 50 г изчистени слънчогледови семки, 40 г кашкавал, 1 скилидки чесън, по щипка босилек и магданоз, 1 ч. л. горчица, 75 г галета, сол, черен пипер и олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Изпържваме семките без допълнителна мазнина и ги смиламе. Прибавяме към тях счукания чесън, настъргания кашкавал, босилека, магданоза и всичко объркваме с 3 с. л. олио. Измесваме каймата с яйцето, галетата, горчицата и 2 с. л. топла вода. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме с мокри ръце кюфтетата. Във всяко правим вдлъбнатина в средата, която пълним със слънчогледовата смес. Покриваме плънката с част от каймата и пържим кюфтетата в силно сгорещеното олио.

Пържени кебапчета

Прoдукти: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебабчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.

Пъстри кюфтета

Прoдукти: 200 г телешко месо. 200 г шарено свинско месо, 200 г пилешко месо, 400 г картофи, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, сол, кимион, суха чубрица, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измиваме месата и ги смиламе заедно на машинка, прибавяме почистените, измити и нарязани на ситно лук и гьби, яйцето, подправките и изместваме много добре каймата. Оформяме 4 големи и сплеснати кюфтета, които изпържваме в сгорещеното масло. Нас-търгваме кашкавала и с част от него поръсваме кюфтетата. Обелваме картофите, нарязваме ги и ги изпържваме в силно сгорещеното олио. Гарнираме с тях кюфтетата, като и картофите поръсваме с кашкавал.

Фрикадели

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Чилийски шницели

Прoдукти: 2 глави лук, половин връзка магданоз, 600 г телешка кайма (може и смес), 4 с. л. царевични зърна от консерва, 1 яйце, 2 с. л. галета, 1 ч. л. сладък червен пипер, 1 щипка лютив червен пипер, 4 тънки филийки бял хляб, 2 кисели краставички, черен пипер, сол, 3-4 с. л. олио, чили сос.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Скълцваме и измития магданоз. Смесваме каймата с лука, магданоза, царевичните зърна, яйцето и галетата. Посоляваме и поръсваме с червения пипер, лютия червен пипер и с черен пипер. Омесваме добре сместа и оформяме 4 продълговати шницела. Сгорещяваме олиото и пържим шницелите по 4 мин от всяка страна. (Може да намажем шницелите с масло и да ги запечем на скара.) Нарязваме краставичките на тънки ивички. Във всяка порция слагаме по една филийка хляб, отгоре нареждаме краста-вичките и шницелите. Заливаме с чили сос.

Швейцарски шницел

Прoдукти: 400 г кайма, 200 г колбас или изрезки от печено месо, 4 картофа, 2 глави лук, 4 яйца, 3-4 с. л. настърган кашкавал, 3 ч. л. горчица, 4 с. л. брашно, мазнина за пържене, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Каймата смиламе повторно заедно с колбаса (изрезките от печено месо), сварените картофи и лука, накълцан на дребно. Омесваме с яйцата, прибавяме подправките и оформяме шницели. Изпържваме от едната страна, обръщаме и намазваме леко с горчица. В средата слагаме купчинка от настърган кашкавал. Поставяме шницелите в гореща фурна за 5 минути и поръсваме със сладък червен пипер. Поднасяме с картофена салата.

Шницели от кайма с настърган кашкавал

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме каймата с черен пипер и сол на вкус и при непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка прясното мляко. Охлаждаме сместа 2 часа в хладилник. След това прибавяме настъргания кашкавал, омесваме и оформяме елипсовидни шницели, които най-напред овалваме в брашното, след това потапяме в разбитите яйца и накрая ги овалваме в галетата. Пържим ги от двете страни в загрятата мазнина, докато станат златисти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кулинарни маршрути

Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения. Прекрасният остров Санторини Названието си този гръцки остров...

Дворът - визитната картичка на нашия дом

Как да направим нашия двор красив и уютен? Вижте съветите на ландш. арх. Росица Петрова, която е специалист по интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране и изграждане на покривни градини, подръ...

ХОРМОНИТЕ – какво ни причиняват?

Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те регулират различни дейности на организма, но същевременно влияят на настроението, опр...

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Начало