Още рецепти » Вкусни соленки

 Вкусни соленки

Соленки с мая

Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме олиото, леко разтопеното краве масло, солта и брашното. Замесваме тесто и го оставяме да отлежи 30 мин в хладилник. След това разточваме от тестото кора с дебелина 4 мм и я намазваме с яйце. Поръсваме с ким и нарязваме на пръчици. Нареждаме соленките в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Бързи соленки

Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 1 жълтък,1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 1-2 с.л. ким, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, олиото, содата, 1 яйце и малко сол замесваме меко тесто. Оставяме го да отлежи половин час, след което го разделяме на топки. Разточваме всяка топка на кора с дебелина 5-6 мм. Отделно размесваме натрошеното сирене с второто яйце. С помощта на чаша изрязваме от корите кръгчета. Слагаме по средата на всяко кръгче малко сирене, прегъваме го и слепваме краищата. Нареждаме кръгчетата в намаслена тавичка, намазваме ги с жълтъка, поръсваме ги с ким и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

Варени соленки

Прoдукти: 400 мл вода, 1 пакетче краве масло, 300 г брашно, 2 ч.л. сол, 6 яйца, 250 г настърган кашкавал, 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: В дълбока тенджерка възвираме на умерен котлон водата, солта и маслото. Прибавяме брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица в една посока, докато сместа започне да се отделя от стените на тенджерката. Сваляме я от котлона и я оставяме да изстине. С миксер разбиваме в тестото едно по едно яйцата, като след всяко бием поне 2 мин. Изсипваме настъргания кашкавал, разбъркваме хубаво, оформяме от тестото топчета, които подреждаме на разстояние едно от друго в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре ги намазваме с яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

Дребни соленки

Прoдукти: 300 г брашно, 150 г маргарин, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, половин бакпулвер; зa гарниране: червен пипер, ким, маково семе, настърган кашкавал или едро счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: От брашното, пресято с бакпулвера, настъргания на ренде замразен маргарин, солта и захарта замесваме тесто. Към него прибавяме жълтъка и сиренето. Разточваме кора, дебела около 5 мм. От нея с дребни форми изрязваме фигурки. Намазваме ги отгоре с леко разбития белтък и ги поръсваме с някои от подправките по желание. Печем в умерена фурна до зачервяване - приблизително 20 мин.

Картофени бисквити

Прoдукти: 700 г картофи, 1 пакетче и половина краве масло, 450 г брашно, 1 бакпулвер, 2 с.л. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Пресяваме брашното с бакпулвера. Прибавяме маслото и намачкваме на трохи. Прибавяме млякото и картофите, подправяме с черен пипер и сол и омесваме гладко тесто, което разточваме на кора. С помощта на чаша изрязваме от кората кръгчета и ги нареждаме в намаслена тава. Изпичаме бисквитите във фурна, загрята до 180°С и ги поднасяме горещи.

Кашкавалки

Прoдукти: 300 г брашно, 300 г настърган кашкавал, 300 г краве масло, 2 яйца, индийско орехче, лют пипер; зa намазване: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко; зa поръсване: сусам, ким или смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: От брашното, настъргания кашкавал, разтопеното масло и яйцата забъркваме с помощта на миксера гладко тесто. Подправяме го с индийско орехче и лют пипер. Завиваме готовото тесто във фолио и го оставяме да престои 1 час в хладилника. След това го разточваме на кора с дебелина 5 мм и изрязваме различни фигурки. Намазваме ги отгоре с разбития с млякото жълтък и посипваме с изброените подправки. Нареждаме кашкавалките в намаслена тава и ги печем около 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Козуначени соленки

Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 яйце, 1 к.ч. настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Разточваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена чаша изрязваме от кората кръгчета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Намазваме ги с яйцето, което сме разбили с малко вода, и ги поръсваме с настъргания кашкавал. Печем соленките в умерено загрята фурна.

Многолистни соленки

Прoдукти: 350 г брашно, 150 мл вода, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. лимонов сок, 1 жълтък, 125 г /половин пакетче/ маргарин, 25 г краве масло; зa пълнежа: 150 г сирене, 2 яйца, 1 белтък.
Нaчин на приготвяне: С 300 г брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 мин. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50х30 см, като ръсим с останалото брашно. Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразения маргарин. С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да престои още 20 мин на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин като прибавяме останалия маргарин и замразеното масло. Оставяме тестото да отлежи още 20 мин и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме кръгове и квадрати. Във фигурките поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка без да притискаме и намазваме отгоре с разбит жълтък. Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване и развиване на соленките, намаляваме температурата.

Пърженки с царевица

Прoдукти: 350 г царевица от консерва, 1 глава лук, 1 малка чушка, 1 люто чушле, 100 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 яйце, черен пипер, сол, зехтин зехтин за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с бакпулвера и го омесваме с яйцето. Продължаваме да месим като последователно прибавяме ситно нарязаните лук и чушки, отцедената царевица, черен пипер и сол на вкус. С лъжица гребваме от сместа и пускаме в сгорещената мазнина. Изпържваме от двете страни, отцеждаме пърженките върху салфетка и ги поднасяме горещи.

Пърженки с царевица и фъстъци

Прoдукти: 125 г царевица от консерва, 125 г фъстъци, 3 стръка зелен лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. брашно, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 яйце, 1 ч.л. кимион, сол, 1 ч.ч. фъстъчено олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме царевицата и я пасираме заедно с фъстъците, лука, чесъна, джинджифила, кимиона и малко сол. Прехвърляме сместа в купа, прибавяме яйцето и брашното и разбъркваме много добре. С лъжица гребваме от сместа и пускаме в силно сгорещеното фъстъчено масло. Изпържваме от двете страни, отцеждаме пърженките върху салфетка и ги поднасяме горещи.

Солени гъбки

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г натрошено сирене, 300 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото и го разбиваме на пяна. Прибавяме сиренето и брашното и омесваме средно твърдо тесто. Покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 1 нощ на хладно. След това го разделяме на 4-5 топки и разточваме кори с дебелина 5 мм. Изрязваме по-големи и помалки кръгчета. С белтък слепваме големите с малките кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с белтък и печем в умерено загрята фурна.

Солени пурички

Прoдукти: 250 г брашно, 200 г краве масло, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. амонячна сода, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 3 белтъка, 1 жълтък; 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме млякото, содата, разтворена в малко оцет, солта и брашното. Замесваме меко тесто, от което разточваме кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората квадратчета със страна 6-7 см. Натрошаваме сиренето за плънката, смесваме го с белтъците и жълтъка и разбиваме много добре. Разпределяме плънката върху тестените квадратчета и ги навиваме на пурички. Намазваме пуричките с яйцето, нареждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна.

Солени рулца

Прoдукти: 250 г брашно, 50 г свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 100 г натрошено сирене, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. амонячна сода, половин ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. ким.
Нaчин на приготвяне: От брашното, мазнината, киселото мляко, солта, амонячната сода, захарта, 1 цял белтък и половин жълтък замесваме тесто. От него разточваме правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, която нарязваме на три ленти. По дължината на всяка лента поставяме плънка, приготвена от сиренето, кашкавала и второто яйце. След това навиваме по дължината и нарязваме на парченца. Намасваме рулцата с останалия жълтък и поръсваме с ким. Печем в умерена фурна.

Соленки

Прoдукти: 250 г маргарин, 500 г кисело мляко, 150 г настъргано краве сирене, 1 ч.л. сол, 5 пакетчета амонячна сода, 800 г брашно; зa намазване: 2 жълтъка, 1 с.л. олио, 1 с.л. вода, половин ч.л. червен пипер, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маргарина в емайлирана тавичка. Когато поизстине, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили амонячната сода, и с останалите продукти бързо замесваме тесто. Разделяме го на 7-8 точки. От всяка топка разточваме кора с дебелина 2-3 мм. Нарязваме корите на ленти, които намазваме със смес от жълтъците, олиото, водата и червения пипер и поръсваме с ким. Печем соленките бързо в силна фурна. Съхраняваме готовите в затворен съд.

Соленки „Боикос”

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 3/4 ч.ч. олио, малко сол, 1 ч.л. сода бикарбонат или 1 бакпулвер, жълтък за намазване и сусам за поръсване, брашно.
Нaчин на приготвяне: От продуктите омесваме меко тесто. Правим малки топчета, намазваме с жълтък, поръсваме със сусам и печем в намазнена тавичка.

Соленки за вино

Прoдукти: 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1/2ч.л черен пипер, 100 мл прясно мляко, 300 г брашно; зa пълнежа: 100 г краве масло, 100 г настъргано сирене, 100 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото. Прибавяме солта, черния пипер, млякото и брашното. Замесваме тесто и го разточваме на кора с дебелина 3-4 мм.. Изрязваме от кората кръгчета, надупчваме ги с вилица и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме ги в умерено загрята фурна. Разбиваме маслото за пълнежа на пяна, прибавяме сиренето и кашкавала и разбъркваме много добре. Слепваме соленките две по две с приготвения пълнеж, а отгоре ги украсяваме с разбито масло и парченца кашкавал.

Соленки “Кошнички”

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 2-3 яйца, 200 г сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно с киселото мляко и солта. Прибавяме содата и брашното и замесваме меко тесто. Оформяме от тестото малки топчета /колкото орех/ и леко ги разточваме. В средата на всяка от така приготвените питки правим вдлъбнатина. Приготвяме плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене и я разпределяме по питките. Загръщаме отгоре плънката с тестото и слагаме топките в намаслени формички /кошнички/ от алуминиево фолио. Нареждаме кошничките в тавичка и печем в умерена фурна. Обръщаме изпечените кошнички в широка чиния, отстраняваме фолиото и докато кошничките са още горещи, поръсваме със ситно настъргания кашкавал.

Соленки-пуканки

Прoдукти: 125 г краве масло, 1 яйце, 7 с.л. прясно мляко, 3 пакетчета сода за хляб, 1 ч.л. сол, 12 с.л. брашно, мазнина за намазняване на тавата
Нaчин на приготвяне: Омекналото на стайна температура масло, яйцето, прясното мляко и солта се разбиват добре. Прибавяме пресеяното със содата брашно и омесваме меко тесто. Загряваме фурната на 1600, правим от тестото малки парченца, които редим в намазнената тава и печем до поруменяване.

Соленки на фурна

Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Поръсваме с настърганото сирене, кима и солта. Прекарваме отгоре леко точилката, за да се набие сиренето в тестото. После изрязваме от тестото парченца с различна форма и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем соленките в умерено загрята фурна, докато порозовеят.

Соленки с бадеми

Прoдукти: 1 непълна ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 50 г настърган кашкавал, 50 г смлени бадеми, 1 жълтък, 1 щипка сол, 50 г настъргано пушено сирене; зa плънката: 150 г натрошено сирене, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и прибавяме настъргания кашкавал, смлените бадеми, жълтъка, солта и брашното. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме кората на триъгълници, които подреждаме в намаслена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Слепваме изпечените триъгълници два по два като между тях разпределяме плънката от сирене, масло и червен пипер. Подреждаме триъгълниците в чиния и ги поръсваме с настъргано пушено сирене.

Соленки с гъби

Прoдукти: 3 виенски кифли, 100 г гъби, половин пакетче масло, 2 яйца, 50 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Почистените и нарязани на дребно гъби задушаваме в половината от маслото. Кашкавала разбъркваме с яйцата и към тази смес прибавяме задушените гъби. Кифлите нарязваме напречно на кръгчета и подреждаме в тавичка. Върху всяко кръгче разпределяме останалото масло, а върху него - гъбената смес. Печем соленките на умерено загрята фурна, докато се зачервят.

Соленки със зеле

Прoдукти: 300 г сварено кисело зеле, 3 кренвирша, 400 г готово бутер тесто, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и с помощта на чащка изрязваме от него кръгове. В единия край на всеки кръг слагаме по малко сварено кисело зеле и парченце кренвирш. Прегъваме кръгчетата, така че да покрием плънката. Прищипваме плътно краищата на всяко кръгче и изпържваме соленките в голямо количество силно загрято олио. Отцеждаме изпържените соленки и ги поднасяме горещи.

Соленки с извара

Прoдукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. извара, 1 и 1/2 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, маслото и изварата замесваме тесто. Разточваме на лист, дебел 5-6 см, поръсваме със сол и режем на ленти, дълги 8-10 см. Усукваме лентите на спирала и редим в ненамазана тавичка. Печем в умерена фурна до зачервяване.

Соленки с кайма и патладжани

Прoдукти: 1 пакетче фини кори, 125 г кайма, 1 печен патладжан, 1 яйце, 1 глава лук, 50 г сирене, 1 ч.л. лютеница, 1 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2 с.л. олио. След като омекне, прибавяме каймата. Задушаваме, докато каймата стане на ронлива маса. След това отстраняваме от огъня и когато изстине, прибавяме към нея натрошеното сирене, белтъка от яйцето, лютеницата, ситно нарязаните патладжан и магданоз. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре сместа. Намазваме всяка кора с олио, прегъваме на две и отново намазваме с олио. След това разрязваме корите на по четири ленти успоредни на късата страна. В единия край на всяка лента слагаме по 1 ч.л. от пълнежа, след което ги сгъваме така, че да получим триъгълни форми. Намазваме соленките с разбития жълтък и ги печем в умерена фурна.

Соленки с кайма и праз

Прoдукти: 250 г брашно, 2 к.ч. хладка вода, 3 с.л. олио, 10 г мая, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. лимонов сок; зa пълнежа: 50 г сирене, 125 г кайма /смес/, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. стрита чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 яйце, 30 г настърган кашкавал, 1 стрък праз.
Нaчин на приготвяне: В 2 с.л. олио задушаваме дребно нарязания праз. След като омекне, добавяме каймата. Когато тя стане на ронлива маса, прибавяме доматеното пюре, стритата чубрица, натрошеното сирене, черния пипер, белтъка от яйцето и сол на вкус. Охлаждаме получения пълнеж. Замесваме тесто от брашното, водата, в която сме разтворили маята и захарта, олиото, солта и лимоновия сок. Разделяме тестото на две топки. От едната разточваме правоъгълна кора, дебела около 2 мм, която разрязваме на три ленти. Върху тях разпределяме половината от пълнежа. Навиваме лентите на тънки рула, нарязваме ги на парчета и ги подреждаме в съд за печене. Останалото тесто разделяме на три части и разточваме на кръгове, които разрязваме на сектори и разпределяме върху секторите останалата плънка. Увиваме кифлички. Намазваме соленките с жълтъка, поръсваме с настърган кашкавал и печем в умерена фурна.

Соленки с кайма и яйца

Прoдукти: 1 кг брашно, 200 г маргарин, 3/4 ч.ч. вода, 2 ч.л. сол; зa плънката: 5 глави стар лук, 3-4 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 1 ч.л. бял или черен пипер, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 с. л. брашно, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 кг кайма, 3 твърдо сварени яйца, 100 г зелени маслини, 1 сурово яйце, риган.
Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в купа, правим кладенче и слагаме маргарина. Размесваме добре. Постепенно добавяме водата и солта, като продължаваме да месим до получаване на меко тесто. Оставяме тестото на стайна температура, покрито с кърпа. Нарязваме стария лук на ситно, а пресния – на кръгчета. Запържваме ги в сгорещеното олио заедно с ригана и трите вида пипер. Щом поомекнат, последователно прибавяме доматеното пюре и каймата, нарязаните варени яйца и нарязаните маслини. Накрая посоляваме, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разточваме тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша с диаметър на отвора 12 см изрязваме кръгове. В центъра на всеки кръг слагаме от приготвената плънка, сгъваме на две като соленка и притискаме с пръсти. Нареждаме соленките в намазнена тава, намазваме ги със суровото яйце и печем 10-15 минути във фурна, загрята до 200 градуса.

Соленки с картофи

Прoдукти: 300 г картофи, 200 г свинска мас, 250 г брашно, 1 яйце, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме маста, солта и брашното и омесваме тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 6-7 мм и изрязваме от нея пръчици. Намазваме соленките с яйцето, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Соленки с кашкавал

Прoдукти: 200 г краве масло, 500-600 г брашно, 200 мл вода, 3-4 с.л. едро настърган кашкавал, 1 щипка сол, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме водата, солта и брашното и замесваме твърдо тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм и изрязваме от нея квадратчета. Слагаме върху всяко квадратче по малко от натрошеното сирене и ги навиваме на пурички. Нареждаме пуричките в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна. Потапяме изпечените пурички във вряла вода и веднага ги овалваме в настъргания кашкавал.

Соленки с кренвирши и сирене

Прoдукти: 1 пакет готови кори /6 кори/, 12 кренвирша, 1 к.ч. натрошено сирене, 2 яйца, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме натрошеното сирене с едното яйце и белтъка от второто. Почистваме кренвиршите от обвивката. Разтопяваме маслото. Разстиламе една по една корите с дългата страна към нас. Намазваме с масло, поръсваме леко с яйчната смес и слагаме по един кренвирш в горния и долния край на лявата половина на кората. С дясната половина покриваме. След това навиваме кората от краищата към средата. Там където те се съберат, също намасваме с яйчна смес. Подреждаме така обвитите кремвирши в предварително намаслена тавичка, намазваме ги с останалия жълтък и печем в умерена фурна. Оставяме опечените соленки да изстинат и преди поднасяне разрязваме всяка на осем части.

Соленки с лимонов сок

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г маргарин, 2 с.л. кисело мляко, сокът от половин лимон, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, ким или сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина и прибавяме киселото мляко, лимоновия сок, солта и брашното. Омесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме лентички, които намазваме с разбития в малко вода жълтък и поръсваме с ким или сусам. Печем соленките в умерено загрята фурна.

Соленки с маково семе

Прoдукти: 600 г брашно, 100 г краве масло, 100 мл олио, 200 г натрошено сирене, 2 яйца, 1 бакпулвер, 200 г настърган кашкавал, 1-2 с.л. маково семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме маслото, олиото, натрошеното сирене, 1 яйце, 1 жълтък, 1 щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме отгоре с втория разбит жълтък и поръсваме обилно с кашкавала. Отгоре поръсваме с маковото семе. Нарязваме тестото на лентички с размери 3х6 см, които нареждаме в суха тава и печем в умерена фурна до порозовяване.

Соленки с маргарин

Прoдукти: 125 г маргарин, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. настърган кашкавал или сирене, 1 ч.л. сол, 1 яйце, брашно за меко тесто Омекналото масло избиваме с миксер на пяна.
Нaчин на приготвяне: Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. Слагаме лъжица по лъжица брашното като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме сиренето и солта и разточваме на кора с дебелина около 1 см. Режем пурички, които намазваме с яйцето, поръсваме с ким и печем в предварително загрята умерена фурна.

Соленки с маслини

Прoдукти: 70 г краве масло или маргарин, 1 к.ч. прясно мляко, 1 пакетче сирене "Крема" или 2 парчета топено сирене, брашно, 35 маслини без костилки, малко сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото, маслото и сиренето (ако е топено, леко го затопляме). Прибавяме брашно и омесваме меко тесто. Слагаме и малко сол. Оформяме тестото на руло и го оставяме 2-3 часа в хладилника. Разрязваме го на 35 части. Във всяка част слагаме по 1 маслина и оформяме на топче. Нареждаме топчетата в тава и ги печем в умерена фурна. Преди да ги печем, намазваме с разбит белтък и посипваме с ким.

Соленки със сирене

Прoдукти: 125 г масло, 250 г намачкано с вилица сирене, 20 с.л. брашно / с връх/, 1 бакпулвер, 2 с.л. кисело мляко,1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Маслото се разтопява и към него се прибавят останалите продукти, заедно с белтъка на яйцето. Измесваме маслено тесто, което разточваме върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 1 см. Намазваме със жълтъка и оформяме пръчици с дължина 5-6 см и широчина 2 см. Печем в намазнена тава отначало на силна фурна, а после на умерена около 10-15 мин.

Соленки със сирене “Крема”

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 250 г маргарин, 1 щипка захар, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина с натрошеното сирене. Прибавяме солта и захарта и при непрекъснато разбиване постепенно сипваме брашното. Замесваме меко тесто, което разточваме на кори с дебелина 6-7 мм. Изрязваме от кората различни фигурки, нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с разбит жълтък и печем в умерена фурна.

Соленки Сандвич

Прoдукти: 250 г кашкавал, 250 г масло (маргарин), сол, настъргано индийско орехче, черен пипер, 250 г брашно, 1 яйце; зa посипване: мак, ким или сусам, с. л. прясно мляко, 1 жълтък; зa плънката: 180 г извара, 100 топено сирене с гъби, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргания кашкавал и подправките смесваме с брашното, прибавяме маслото на трохи и яйцето. Омесваме тесто и оставяме в хладилника за 1 час. След това разточваме кори с дебелина 5 мм и изрязваме дълги овални лентички, които подреждаме в намазана тава. Разбиваме жълтъка с прясното мляко, намазваме половината от лентите и поръсваме с мак, ким или сусам. Печем във фурна, загрята на 175 градуса около 10 минути. Разбиваме продуктите за плънката, като може да прибавим малко мляко. Мажем плънката върху непосипаните соленки и прихлупваме с посипаните.

Тетевенски соленки

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч.л. сол, 1 пакетче амонячна сода, 11/2 ч.ч. брашно, 200 г сирене, ким, оцет.
Нaчин на приготвяне: От брашното, олиото, киселото мляко, 2 от яйцата и амонячната сода, разтворена в малко оцет, замесваме тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадрати. Разбъркваме натрошеното сирене с други две яйца и върху всяко квадратче слагаме по малко от тази смес. Завиваме квадратчетата на пурички, намазваме ги с яйце и ги поръсваме с ким. Нареждаме соленките в намаслена тавичка и ги печем в умерена фурна.

Трайни соленки

Прoдукти: 250 г маргарин, 500 г кисело мляко, 150 г настъргано краве сирене, 1 ч.л. сол, 5 пакетчета амонячна сода, 800 г брашно; зa намазване: 2 жълтъка, 1 с.л. олио, 1 с.л. вода, половин ч.л. червен пипер, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маргарина в емайлирана тавичка. Когато поизстине, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили амонячната сода, и с останалите продукти бързо замесваме тесто. Разделяме го на 7-8 точки. От всяка топка разточваме кора с дебелина 2-3 мм. Нарязваме корите на ленти, които намазваме със смес от жълтъците, олиото, водата и червения пипер и поръсваме с ким. Печем соленките бързо в силна фурна. Съхраняваме готовите в затворен съд.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си сами разсад за цветя

Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април: • в средата н...

Отгледайте сами разсад за петунии

За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Градинските пътеки

Това са нашите мълчаливи пътеводители. Те определят маршрута ни за движение по участъка, помагат бързо да се преместим от един ъгъл на градината в друг, свързват различните зони, постройки и елементи ...

Начало