Вкусни соленки
Соленки с мая
Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме олиото, леко разтопеното краве масло, солта и брашното. Замесваме тесто и го оставяме да отлежи 30 мин в хладилник. След това разточваме от тестото кора с дебелина 4 мм и я намазваме с яйце. Поръсваме с ким и нарязваме на пръчици. Нареждаме соленките в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
Бързи соленки
Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 1 жълтък,1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 1-2 с.л. ким, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, олиото, содата, 1 яйце и малко сол замесваме меко тесто. Оставяме го да отлежи половин час, след което го разделяме на топки. Разточваме всяка топка на кора с дебелина 5-6 мм. Отделно размесваме натрошеното сирене с второто яйце. С помощта на чаша изрязваме от корите кръгчета. Слагаме по средата на всяко кръгче малко сирене, прегъваме го и слепваме краищата. Нареждаме кръгчетата в намаслена тавичка, намазваме ги с жълтъка, поръсваме ги с ким и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
Варени соленки
Прoдукти: 400 мл вода, 1 пакетче краве масло, 300 г брашно, 2 ч.л. сол, 6 яйца, 250 г настърган кашкавал, 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: В дълбока тенджерка възвираме на умерен котлон водата, солта и маслото. Прибавяме брашното и бъркаме енергично с дървена лъжица в една посока, докато сместа започне да се отделя от стените на тенджерката. Сваляме я от котлона и я оставяме да изстине. С миксер разбиваме в тестото едно по едно яйцата, като след всяко бием поне 2 мин. Изсипваме настъргания кашкавал, разбъркваме хубаво, оформяме от тестото топчета, които подреждаме на разстояние едно от друго в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре ги намазваме с яйце и ги печем в умерено загрята фурна.
Дребни соленки
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г маргарин, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, половин бакпулвер; зa гарниране: червен пипер, ким, маково семе, настърган кашкавал или едро счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: От брашното, пресято с бакпулвера, настъргания на ренде замразен маргарин, солта и захарта замесваме тесто. Към него прибавяме жълтъка и сиренето. Разточваме кора, дебела около 5 мм. От нея с дребни форми изрязваме фигурки. Намазваме ги отгоре с леко разбития белтък и ги поръсваме с някои от подправките по желание. Печем в умерена фурна до зачервяване - приблизително 20 мин.
Картофени бисквити
Прoдукти: 700 г картофи, 1 пакетче и половина краве масло, 450 г брашно, 1 бакпулвер, 2 с.л. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Пресяваме брашното с бакпулвера. Прибавяме маслото и намачкваме на трохи. Прибавяме млякото и картофите, подправяме с черен пипер и сол и омесваме гладко тесто, което разточваме на кора. С помощта на чаша изрязваме от кората кръгчета и ги нареждаме в намаслена тава. Изпичаме бисквитите във фурна, загрята до 180°С и ги поднасяме горещи.
Кашкавалки
Прoдукти: 300 г брашно, 300 г настърган кашкавал, 300 г краве масло, 2 яйца, индийско орехче, лют пипер; зa намазване: 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко; зa поръсване: сусам, ким или смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: От брашното, настъргания кашкавал, разтопеното масло и яйцата забъркваме с помощта на миксера гладко тесто. Подправяме го с индийско орехче и лют пипер. Завиваме готовото тесто във фолио и го оставяме да престои 1 час в хладилника. След това го разточваме на кора с дебелина 5 мм и изрязваме различни фигурки. Намазваме ги отгоре с разбития с млякото жълтък и посипваме с изброените подправки. Нареждаме кашкавалките в намаслена тава и ги печем около 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Козуначени соленки
Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 яйце, 1 к.ч. настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Разточваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена чаша изрязваме от кората кръгчета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Намазваме ги с яйцето, което сме разбили с малко вода, и ги поръсваме с настъргания кашкавал. Печем соленките в умерено загрята фурна.
Многолистни соленки
Прoдукти: 350 г брашно, 150 мл вода, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. лимонов сок, 1 жълтък, 125 г /половин пакетче/ маргарин, 25 г краве масло; зa пълнежа: 150 г сирене, 2 яйца, 1 белтък.
Нaчин на приготвяне: С 300 г брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 мин. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50х30 см, като ръсим с останалото брашно. Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразения маргарин. С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да престои още 20 мин на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин като прибавяме останалия маргарин и замразеното масло. Оставяме тестото да отлежи още 20 мин и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме кръгове и квадрати. Във фигурките поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка без да притискаме и намазваме отгоре с разбит жълтък. Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване и развиване на соленките, намаляваме температурата.
Пърженки с царевица
Прoдукти: 350 г царевица от консерва, 1 глава лук, 1 малка чушка, 1 люто чушле, 100 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 яйце, черен пипер, сол, зехтин зехтин за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с бакпулвера и го омесваме с яйцето. Продължаваме да месим като последователно прибавяме ситно нарязаните лук и чушки, отцедената царевица, черен пипер и сол на вкус. С лъжица гребваме от сместа и пускаме в сгорещената мазнина. Изпържваме от двете страни, отцеждаме пърженките върху салфетка и ги поднасяме горещи.
Пърженки с царевица и фъстъци
Прoдукти: 125 г царевица от консерва, 125 г фъстъци, 3 стръка зелен лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. брашно, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 яйце, 1 ч.л. кимион, сол, 1 ч.ч. фъстъчено олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме царевицата и я пасираме заедно с фъстъците, лука, чесъна, джинджифила, кимиона и малко сол. Прехвърляме сместа в купа, прибавяме яйцето и брашното и разбъркваме много добре. С лъжица гребваме от сместа и пускаме в силно сгорещеното фъстъчено масло. Изпържваме от двете страни, отцеждаме пърженките върху салфетка и ги поднасяме горещи.
Солени гъбки
Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г натрошено сирене, 300 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото и го разбиваме на пяна. Прибавяме сиренето и брашното и омесваме средно твърдо тесто. Покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 1 нощ на хладно. След това го разделяме на 4-5 топки и разточваме кори с дебелина 5 мм. Изрязваме по-големи и помалки кръгчета. С белтък слепваме големите с малките кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с белтък и печем в умерено загрята фурна.
Солени пурички
Прoдукти: 250 г брашно, 200 г краве масло, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. амонячна сода, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 3 белтъка, 1 жълтък; 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме млякото, содата, разтворена в малко оцет, солта и брашното. Замесваме меко тесто, от което разточваме кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората квадратчета със страна 6-7 см. Натрошаваме сиренето за плънката, смесваме го с белтъците и жълтъка и разбиваме много добре. Разпределяме плънката върху тестените квадратчета и ги навиваме на пурички. Намазваме пуричките с яйцето, нареждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна.
Солени рулца
Прoдукти: 250 г брашно, 50 г свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 100 г натрошено сирене, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. амонячна сода, половин ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. ким.
Нaчин на приготвяне: От брашното, мазнината, киселото мляко, солта, амонячната сода, захарта, 1 цял белтък и половин жълтък замесваме тесто. От него разточваме правоъгълна кора с дебелина около 5 мм, която нарязваме на три ленти. По дължината на всяка лента поставяме плънка, приготвена от сиренето, кашкавала и второто яйце. След това навиваме по дължината и нарязваме на парченца. Намасваме рулцата с останалия жълтък и поръсваме с ким. Печем в умерена фурна.
Соленки
Прoдукти: 250 г маргарин, 500 г кисело мляко, 150 г настъргано краве сирене, 1 ч.л. сол, 5 пакетчета амонячна сода, 800 г брашно; зa намазване: 2 жълтъка, 1 с.л. олио, 1 с.л. вода, половин ч.л. червен пипер, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маргарина в емайлирана тавичка. Когато поизстине, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили амонячната сода, и с останалите продукти бързо замесваме тесто. Разделяме го на 7-8 точки. От всяка топка разточваме кора с дебелина 2-3 мм. Нарязваме корите на ленти, които намазваме със смес от жълтъците, олиото, водата и червения пипер и поръсваме с ким. Печем соленките бързо в силна фурна. Съхраняваме готовите в затворен съд.
Соленки „Боикос”
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 3/4 ч.ч. олио, малко сол, 1 ч.л. сода бикарбонат или 1 бакпулвер, жълтък за намазване и сусам за поръсване, брашно.
Нaчин на приготвяне: От продуктите омесваме меко тесто. Правим малки топчета, намазваме с жълтък, поръсваме със сусам и печем в намазнена тавичка.
Соленки за вино
Прoдукти: 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1/2ч.л черен пипер, 100 мл прясно мляко, 300 г брашно; зa пълнежа: 100 г краве масло, 100 г настъргано сирене, 100 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото. Прибавяме солта, черния пипер, млякото и брашното. Замесваме тесто и го разточваме на кора с дебелина 3-4 мм.. Изрязваме от кората кръгчета, надупчваме ги с вилица и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме ги в умерено загрята фурна. Разбиваме маслото за пълнежа на пяна, прибавяме сиренето и кашкавала и разбъркваме много добре. Слепваме соленките две по две с приготвения пълнеж, а отгоре ги украсяваме с разбито масло и парченца кашкавал.
Соленки “Кошнички”
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 2-3 яйца, 200 г сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно с киселото мляко и солта. Прибавяме содата и брашното и замесваме меко тесто. Оформяме от тестото малки топчета /колкото орех/ и леко ги разточваме. В средата на всяка от така приготвените питки правим вдлъбнатина. Приготвяме плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене и я разпределяме по питките. Загръщаме отгоре плънката с тестото и слагаме топките в намаслени формички /кошнички/ от алуминиево фолио. Нареждаме кошничките в тавичка и печем в умерена фурна. Обръщаме изпечените кошнички в широка чиния, отстраняваме фолиото и докато кошничките са още горещи, поръсваме със ситно настъргания кашкавал.
Соленки-пуканки
Прoдукти: 125 г краве масло, 1 яйце, 7 с.л. прясно мляко, 3 пакетчета сода за хляб, 1 ч.л. сол, 12 с.л. брашно, мазнина за намазняване на тавата
Нaчин на приготвяне: Омекналото на стайна температура масло, яйцето, прясното мляко и солта се разбиват добре. Прибавяме пресеяното със содата брашно и омесваме меко тесто. Загряваме фурната на 1600, правим от тестото малки парченца, които редим в намазнената тава и печем до поруменяване.
Соленки на фурна
Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Поръсваме с настърганото сирене, кима и солта. Прекарваме отгоре леко точилката, за да се набие сиренето в тестото. После изрязваме от тестото парченца с различна форма и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем соленките в умерено загрята фурна, докато порозовеят.
Соленки с бадеми
Прoдукти: 1 непълна ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 50 г настърган кашкавал, 50 г смлени бадеми, 1 жълтък, 1 щипка сол, 50 г настъргано пушено сирене; зa плънката: 150 г натрошено сирене, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и прибавяме настъргания кашкавал, смлените бадеми, жълтъка, солта и брашното. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме кората на триъгълници, които подреждаме в намаслена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Слепваме изпечените триъгълници два по два като между тях разпределяме плънката от сирене, масло и червен пипер. Подреждаме триъгълниците в чиния и ги поръсваме с настъргано пушено сирене.
Соленки с гъби
Прoдукти: 3 виенски кифли, 100 г гъби, половин пакетче масло, 2 яйца, 50 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Почистените и нарязани на дребно гъби задушаваме в половината от маслото. Кашкавала разбъркваме с яйцата и към тази смес прибавяме задушените гъби. Кифлите нарязваме напречно на кръгчета и подреждаме в тавичка. Върху всяко кръгче разпределяме останалото масло, а върху него - гъбената смес. Печем соленките на умерено загрята фурна, докато се зачервят.
Соленки със зеле
Прoдукти: 300 г сварено кисело зеле, 3 кренвирша, 400 г готово бутер тесто, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и с помощта на чащка изрязваме от него кръгове. В единия край на всеки кръг слагаме по малко сварено кисело зеле и парченце кренвирш. Прегъваме кръгчетата, така че да покрием плънката. Прищипваме плътно краищата на всяко кръгче и изпържваме соленките в голямо количество силно загрято олио. Отцеждаме изпържените соленки и ги поднасяме горещи.
Соленки с извара
Прoдукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. извара, 1 и 1/2 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, маслото и изварата замесваме тесто. Разточваме на лист, дебел 5-6 см, поръсваме със сол и режем на ленти, дълги 8-10 см. Усукваме лентите на спирала и редим в ненамазана тавичка. Печем в умерена фурна до зачервяване.
Соленки с кайма и патладжани
Прoдукти: 1 пакетче фини кори, 125 г кайма, 1 печен патладжан, 1 яйце, 1 глава лук, 50 г сирене, 1 ч.л. лютеница, 1 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2 с.л. олио. След като омекне, прибавяме каймата. Задушаваме, докато каймата стане на ронлива маса. След това отстраняваме от огъня и когато изстине, прибавяме към нея натрошеното сирене, белтъка от яйцето, лютеницата, ситно нарязаните патладжан и магданоз. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре сместа. Намазваме всяка кора с олио, прегъваме на две и отново намазваме с олио. След това разрязваме корите на по четири ленти успоредни на късата страна. В единия край на всяка лента слагаме по 1 ч.л. от пълнежа, след което ги сгъваме така, че да получим триъгълни форми. Намазваме соленките с разбития жълтък и ги печем в умерена фурна.
Соленки с кайма и праз
Прoдукти: 250 г брашно, 2 к.ч. хладка вода, 3 с.л. олио, 10 г мая, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. лимонов сок; зa пълнежа: 50 г сирене, 125 г кайма /смес/, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. стрита чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 яйце, 30 г настърган кашкавал, 1 стрък праз.
Нaчин на приготвяне: В 2 с.л. олио задушаваме дребно нарязания праз. След като омекне, добавяме каймата. Когато тя стане на ронлива маса, прибавяме доматеното пюре, стритата чубрица, натрошеното сирене, черния пипер, белтъка от яйцето и сол на вкус. Охлаждаме получения пълнеж. Замесваме тесто от брашното, водата, в която сме разтворили маята и захарта, олиото, солта и лимоновия сок. Разделяме тестото на две топки. От едната разточваме правоъгълна кора, дебела около 2 мм, която разрязваме на три ленти. Върху тях разпределяме половината от пълнежа. Навиваме лентите на тънки рула, нарязваме ги на парчета и ги подреждаме в съд за печене. Останалото тесто разделяме на три части и разточваме на кръгове, които разрязваме на сектори и разпределяме върху секторите останалата плънка. Увиваме кифлички. Намазваме соленките с жълтъка, поръсваме с настърган кашкавал и печем в умерена фурна.
Соленки с кайма и яйца
Прoдукти: 1 кг брашно, 200 г маргарин, 3/4 ч.ч. вода, 2 ч.л. сол; зa плънката: 5 глави стар лук, 3-4 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 1 ч.л. бял или черен пипер, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 с. л. брашно, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 кг кайма, 3 твърдо сварени яйца, 100 г зелени маслини, 1 сурово яйце, риган.
Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в купа, правим кладенче и слагаме маргарина. Размесваме добре. Постепенно добавяме водата и солта, като продължаваме да месим до получаване на меко тесто. Оставяме тестото на стайна температура, покрито с кърпа. Нарязваме стария лук на ситно, а пресния – на кръгчета. Запържваме ги в сгорещеното олио заедно с ригана и трите вида пипер. Щом поомекнат, последователно прибавяме доматеното пюре и каймата, нарязаните варени яйца и нарязаните маслини. Накрая посоляваме, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разточваме тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша с диаметър на отвора 12 см изрязваме кръгове. В центъра на всеки кръг слагаме от приготвената плънка, сгъваме на две като соленка и притискаме с пръсти. Нареждаме соленките в намазнена тава, намазваме ги със суровото яйце и печем 10-15 минути във фурна, загрята до 200 градуса.
Соленки с картофи
Прoдукти: 300 г картофи, 200 г свинска мас, 250 г брашно, 1 яйце, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме маста, солта и брашното и омесваме тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 6-7 мм и изрязваме от нея пръчици. Намазваме соленките с яйцето, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
Соленки с кашкавал
Прoдукти: 200 г краве масло, 500-600 г брашно, 200 мл вода, 3-4 с.л. едро настърган кашкавал, 1 щипка сол, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме водата, солта и брашното и замесваме твърдо тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм и изрязваме от нея квадратчета. Слагаме върху всяко квадратче по малко от натрошеното сирене и ги навиваме на пурички. Нареждаме пуричките в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна. Потапяме изпечените пурички във вряла вода и веднага ги овалваме в настъргания кашкавал.
Соленки с кренвирши и сирене
Прoдукти: 1 пакет готови кори /6 кори/, 12 кренвирша, 1 к.ч. натрошено сирене, 2 яйца, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме натрошеното сирене с едното яйце и белтъка от второто. Почистваме кренвиршите от обвивката. Разтопяваме маслото. Разстиламе една по една корите с дългата страна към нас. Намазваме с масло, поръсваме леко с яйчната смес и слагаме по един кренвирш в горния и долния край на лявата половина на кората. С дясната половина покриваме. След това навиваме кората от краищата към средата. Там където те се съберат, също намасваме с яйчна смес. Подреждаме така обвитите кремвирши в предварително намаслена тавичка, намазваме ги с останалия жълтък и печем в умерена фурна. Оставяме опечените соленки да изстинат и преди поднасяне разрязваме всяка на осем части.
Соленки с лимонов сок
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г маргарин, 2 с.л. кисело мляко, сокът от половин лимон, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, ким или сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина и прибавяме киселото мляко, лимоновия сок, солта и брашното. Омесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме лентички, които намазваме с разбития в малко вода жълтък и поръсваме с ким или сусам. Печем соленките в умерено загрята фурна.
Соленки с маково семе
Прoдукти: 600 г брашно, 100 г краве масло, 100 мл олио, 200 г натрошено сирене, 2 яйца, 1 бакпулвер, 200 г настърган кашкавал, 1-2 с.л. маково семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме маслото, олиото, натрошеното сирене, 1 яйце, 1 жълтък, 1 щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме отгоре с втория разбит жълтък и поръсваме обилно с кашкавала. Отгоре поръсваме с маковото семе. Нарязваме тестото на лентички с размери 3х6 см, които нареждаме в суха тава и печем в умерена фурна до порозовяване.
Соленки с маргарин
Прoдукти: 125 г маргарин, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. настърган кашкавал или сирене, 1 ч.л. сол, 1 яйце, брашно за меко тесто Омекналото масло избиваме с миксер на пяна.
Нaчин на приготвяне: Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. Слагаме лъжица по лъжица брашното като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме сиренето и солта и разточваме на кора с дебелина около 1 см. Режем пурички, които намазваме с яйцето, поръсваме с ким и печем в предварително загрята умерена фурна.
Соленки с маслини
Прoдукти: 70 г краве масло или маргарин, 1 к.ч. прясно мляко, 1 пакетче сирене "Крема" или 2 парчета топено сирене, брашно, 35 маслини без костилки, малко сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото, маслото и сиренето (ако е топено, леко го затопляме). Прибавяме брашно и омесваме меко тесто. Слагаме и малко сол. Оформяме тестото на руло и го оставяме 2-3 часа в хладилника. Разрязваме го на 35 части. Във всяка част слагаме по 1 маслина и оформяме на топче. Нареждаме топчетата в тава и ги печем в умерена фурна. Преди да ги печем, намазваме с разбит белтък и посипваме с ким.
Соленки със сирене
Прoдукти: 125 г масло, 250 г намачкано с вилица сирене, 20 с.л. брашно / с връх/, 1 бакпулвер, 2 с.л. кисело мляко,1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Маслото се разтопява и към него се прибавят останалите продукти, заедно с белтъка на яйцето. Измесваме маслено тесто, което разточваме върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 1 см. Намазваме със жълтъка и оформяме пръчици с дължина 5-6 см и широчина 2 см. Печем в намазнена тава отначало на силна фурна, а после на умерена около 10-15 мин.
Соленки със сирене “Крема”
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 250 г маргарин, 1 щипка захар, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина с натрошеното сирене. Прибавяме солта и захарта и при непрекъснато разбиване постепенно сипваме брашното. Замесваме меко тесто, което разточваме на кори с дебелина 6-7 мм. Изрязваме от кората различни фигурки, нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с разбит жълтък и печем в умерена фурна.
Соленки Сандвич
Прoдукти: 250 г кашкавал, 250 г масло (маргарин), сол, настъргано индийско орехче, черен пипер, 250 г брашно, 1 яйце; зa посипване: мак, ким или сусам, с. л. прясно мляко, 1 жълтък; зa плънката: 180 г извара, 100 топено сирене с гъби, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргания кашкавал и подправките смесваме с брашното, прибавяме маслото на трохи и яйцето. Омесваме тесто и оставяме в хладилника за 1 час. След това разточваме кори с дебелина 5 мм и изрязваме дълги овални лентички, които подреждаме в намазана тава. Разбиваме жълтъка с прясното мляко, намазваме половината от лентите и поръсваме с мак, ким или сусам. Печем във фурна, загрята на 175 градуса около 10 минути. Разбиваме продуктите за плънката, като може да прибавим малко мляко. Мажем плънката върху непосипаните соленки и прихлупваме с посипаните.
Тетевенски соленки
Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч.л. сол, 1 пакетче амонячна сода, 11/2 ч.ч. брашно, 200 г сирене, ким, оцет.
Нaчин на приготвяне: От брашното, олиото, киселото мляко, 2 от яйцата и амонячната сода, разтворена в малко оцет, замесваме тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадрати. Разбъркваме натрошеното сирене с други две яйца и върху всяко квадратче слагаме по малко от тази смес. Завиваме квадратчетата на пурички, намазваме ги с яйце и ги поръсваме с ким. Нареждаме соленките в намаслена тавичка и ги печем в умерена фурна.
Трайни соленки
Прoдукти: 250 г маргарин, 500 г кисело мляко, 150 г настъргано краве сирене, 1 ч.л. сол, 5 пакетчета амонячна сода, 800 г брашно; зa намазване: 2 жълтъка, 1 с.л. олио, 1 с.л. вода, половин ч.л. червен пипер, ким.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маргарина в емайлирана тавичка. Когато поизстине, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили амонячната сода, и с останалите продукти бързо замесваме тесто. Разделяме го на 7-8 точки. От всяка топка разточваме кора с дебелина 2-3 мм. Нарязваме корите на ленти, които намазваме със смес от жълтъците, олиото, водата и червения пипер и поръсваме с ким. Печем соленките бързо в силна фурна. Съхраняваме готовите в затворен съд.
Автор: recepty.bg