Фантазии с аспержи
Супа от аспержи с ориз
Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплакваме, заливаме ги с 1,5 л студена подсолена вода и варим, докато омекнат добре. После отделяме главите на стръкчетата и пасираме стъблата. Заливаме ориза с 3 к.ч. студена подсолена вода и варим, докато набъбне добре. Отцеждаме и го смесваме с пюрето от аспержи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме с 1,5 л горещ бульон /. Щом заври, прибавяме главичките на аспержите, натрошеното сирене, маслото, ситно нарязания копър и варим още 5-6 мин. Изчакваме супата да изстине и застройваме с лимоновия сок и разбитото яйце.
Крем супа с аспержи
Прoдукти: 300 г бели аспержи, 1 филийка стар хляб, 6 с.л. масло, 65 мл бяло вино, 125 мл сметана, половин лимон, 1 щипка захар, черен пипер, индийско орехче, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, нарязваме ги на малки парчета, като отделяме върховете. Варим ги в смес от вода, сол, 1 щипка захар, лимонов сок и натрошения хляб. След 20 мин прибавяме сметаната и 4 с.л. масло. Продължаваме да варим, докато омекнат. После пасираме и подправяме с лимонов сок, индийско орехче, черен пипер и сол. Отделно разтопяваме 2 с.л. масло в тенджера, прибавяме отделените върхове на аспержите и бъркаме леко. След това заливаме с виното и оставяме да се задушат на тих огън. Поднасяме супата в предварително подгрети чинии, като първо разпределяме върховете на аспержите, а отгоре наливаме супата. Подправяме с винения сос от задушаването и гарнираме с лимонови резени.
Супа от аспержи с кашкавал
Прoдукти: 250 г аспержи, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 200 г кашкавал, 1 яйце, сокът от половин лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплакваме, заливаме ги с 1,5 л студена подсолена вода и варим, докато омекнат добре. Пасираме ги още горещи и ги връщаме в бульона. Правим светла запръжка от олиото и брашното и я сипваме в супата. Подправяме с черен пипер и варим още 10 мин. Изчакваме супата да изстине и застройваме с лимоновия сок и разбитото яйце.
Салата от аспержи със зелен фасул
Прoдукти: 400 г аспержи, 500 г зелен фасул, 2-3 с.л. оцет, 3-4 с.л. олио, 200 г майонеза, магданоз, сол; за украса: домати и твърдо сварени яйца.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, завързваме ги на снопче и ги сваряваме в подсолена вода. След това ги изваждаме, като внимаваме да не се начупят и ги подреждаме в средата на голяма елипсовидна чиния. Отделно почистваме боба, нарязваме чушките му на ивици по дължина и също го сваряваме в подсолена вода. Оставяме сварения боб да се отцеди и го поливаме с оцета, който заедно с олиото сме разбили до побеляване. Поръсваме го с 2 с.л. ситно нарязан магданоз и внимателно разбъркваме. Подреждаме боба от двете страни на аспержите. Разбиваме майонезата, заливаме с нея аспержите, а отгоре поръсваме правилни ивици ситно нарязан магданоз. Украсяваме салатата с резенчета червени домати и кръгчета твърдо сварени яйца.
Зеленчукова торта
Прoдукти: 400 г многолистно тесто, 8 зелени аспержи, 200 г карфиол, 200 г моркови, 12 узрели домати, 150 г шунка, нарязана на тънки филийки, 3 яйца, 200 г сметана, 3 стръка магданоз, 3 стръка босилек, 3 щипки настъргано индийско орехче, 2 бучки захар, 4 с.л. едра морска сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, като започнем от опашката към главата. Отделяме стъблата им от връхчетата. Връхчетата оставяме цели, а стъблата нарязваме на малки парченца. Измиваме карфиола и го накъсваме на розички. Остъргваме морковите и ги нарязваме на малки кубчета. Възвираме 2 л вода с 2 с.л. едра морска сол и 1 бучка захар. Прибавяме накъсания карфиол и нарязаните моркови. Оставяме ги да поврат 10 минути, след което ги отцеждаме. Отново слагаме 2 л вода да заври с 2 с.л. едра морска сол и 1 бучка захар. Прибавяме целите и нарязаните аспержи във врялата вода и ги оставяме да поврят 7 минути. След това ги измиваме със студена вода и ги изцеждаме. Разстиламе многолистното тесто на кръг с диаметър 28 см и дебелина 3 мм, така че да покрие дъното и стените на формата за торта, а краищата на тестото да са накъдрени. Надупчваме тестото по дъното с вилица и го поръсваме със зърна от зрял боб (суров). Покриваме го с фолио и го оставяме за 1/2 час в хладилника. Загряваме фурната на 240 градуса. Махаме фолиото и слагаме тестото да се пече 5 минути. Намаляваме на 210 градуса и оставяме да се пече още 5 минути. След това го изваждаме и махаме внимателно бобовите зърна. Нарязваме магданоза и босилека. Разбиваме яйцата добре и към тях прибавяме сметаната и нарязаните подправки. Посоляваме, поръсваме черния пипер и индийското орехче. Нареждаме филийките шунка на дъното на тортата. Върху тях слагаме карфиола, морковите и парченцата аспержи. Връхчетата на аспержите разполагаме под формата на звезда, а по края нареждаме доматите. Отново разбиваме яйцата със сметаната, за да се получи гладка смес, и я изсипваме върху зеленчуците. Слагаме в затоплената на 180 градуса фурна и оставяме тортата да се пече 35 минути. Зеленчуковата торта може да се консумира и топла, и студена.
Аспержи със сметана
Прoдукти: 500 г аспержи, 15 г краве масло, 150 г сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги завързваме във връзка. Пускаме ги във вряща подсолена вода, сваряваме ги до омекване и ги оставяме да се отцедят. Подреждаме ги в чинийки за сервиране, заливаме със сгорещеното масло и украсяваме с разбита сметана.
Аспержи с холандски сос
Прoдукти: 500 г аспержи, 200 г краве масло, 4 жълтъка, сокът от половин лимон, сол, бял пипер, 100 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме твърдите краища на аспержите. Слагаме ги в съд с вряща подсолена вода и варим 5 минути, докато омекнат. После ги отцеждаме добре. Запържваме леко маслото в тигана и го оставяме да изстине. Разбиваме жълтъците с малко вода на пяна. Затопляме ги леко в тиганче на котлона, като продължаваме да ги бъркаме около 3 минути, докато сместа се сгъсти. Сваляме ги от котлона и добавяме към тях изстуденото масло, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме и лимоновия сок. С получения сос поливаме аспержите и поръсваме с настъргания кашкавал.
Аспержи с кашкавал на фурна
Прoдукти: 1 кг аспержи, 5-6 твърдо сварени яйца, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 1 с.л. брашно, 1ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме твърдо сварените яйца на кръгчета. Обелваме аспержите и ги режем на парчета с дължина 4-5 см. Варим ги 15 мин в подсолена вода заедно с бучка масло. Изваждаме и ги отцеждаме. В добре намаслена тавичка нареждаме последователно пластове от аспержи и кръгчета яйца. Посоляваме всеки пласт и го поръсваме с черен пипер и разтопено масло. Завършване с пласт от аспержи. Размиваме брашното в млякото, прибавяме 2 с.л. разтопено масло и варим, докато получим желаната гъстота. Заливаме аспержите с тази смес, поръсваме настъргания кашкавал и запичаме до зачервяване.
Аспержи с яйца
Прoдукти: 500 г аспержи, сол, 6 с.л. масло, 4 твърдо сварени яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги нарязваме на парчета с дължина 3-4 см. Варим ги около 15 минути в подсолена вода, в която сме прибавили и 1 ч.л. масло. Изваждаме аспержите и оставяме да се отцедят. В тавичка, намазана с масло, нареждаме половината аспержи. Върху тях слагаме филийки от сварените яйца и покриваме с останалите аспержи. Загряваме 2 с.л. масло и запържваме в него брашното, разреждаме с млякото и отцедената от аспержите отвара. Посоляваме получения сос и го оставяме да възври. С него заливаме подредените в тавичката аспержи. Поръсваме с настъргания кашкавал и заливаме с останалото разтопено масло. Запичаме в умерено загрята фурна.
Огретен от аспержи
Прoдукти: 500 г стерилизирани аспержи (2 малки кутии), 2 сурови яйца, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. галета, 1 1/2 ч.ч. сок от консервата аспержи, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в тефлонов тиган 2 с.л. масло и запържваме за 1-2 мин брашното. Разреждаме със сока от аспержите и прясното мляко и с постоянно бъркане оставяме сместа да поври на тих огън, докато се посгъсти. Изчакваме да се поохлади и я размесваме с разбитите сурови яйца, черен пипер и сол на вкус. Изсипваме малко от соса в глинен гювеч и разстиламе половината нарязани на едро аспержи. Отгоре слагаме варените яйца, нарязани на четвъртинки, покриваме с останалите аспержи и заливаме с останалия сос. Поръсваме с галетата и слагаме тук там парченца масло. Печем огретена 20-25 мин в предварително нагрята до 180°С фурна.
Пилешки гърди с аспержи
Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 2 яйца, 60 г настъргано сирене, 30 г масло, 2 с.л. олио, 1 малка консерва аспержи, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пилешките гърди, посоляваме, овалваме ги в брашното, потапяме ги в яйцата, разбити с половината от сиренето и ги пържим в смес от олиото и маслото от двете страни до порозовяване. Изваждаме порциите и върху всяка слагаме по 3 аспержи. Поръсваме с настъргано сирене и запичаме в слаба фурна, докато сиренето се разтопи.
Бяла риба с аспержи
Прoдукти: 1 бяла риба, около 1,5 кг, 500 г аспержи, 100 г краве масло, 160 г брашно, 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 1/2 к.ч. кисела сметана, 100 г настърган кашкавал, 30 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме почистената риба в малко количество кипяща подсолена вода и варим 10 минути. Изваждаме я, отстраняваме кожицата, поставяме в огнеупорен съд, а наоколо подреждаме сварените или стерилизирани аспержи, нарязани на парченца. Приготвяме сос бешамел, като запържваме маслото, сипваме в него млякото, посоляваме и възвираме на огъня. Прибавяме жълтъците, които сме разбили със сметаната сметаната, настъргания кашкавал и черен пипер на вкус. Заливаме рибата с приготвения сос, поръсваме с галетата, запържена в малко масло, и печем на умерен огън около 15 минути.
Аспержи с шунка и картофи
Прoдукти: 1,5 кг аспержи, 200 г шунка, 600 г картофи, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 2 жълтъка, 2 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 1/2 к.ч. течна сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. лимонов сок, босилек, индийско орехче, бял пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги пускаме в кипяща подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 щипки захар. Захлупваме, варим 10 мин и после ги отцеждаме. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото заедно със шунката, нарязана на дребни кубчета. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме виното, сметаната и част от бульона, в който са врели аспержите. Подправяме със сол, лимонов сок, индийско орехче, бял пипер и ситно нарязан босилек. После сипваме настъргания настъргания кашкавал, а накрая внимателно прибавяме разбитите жълтъци. Покриваме дъното на огнеупорен съд с картофите. Разпределяме отгоре аспержите и заливаме с приготвения сос. Печем 15 мин във фурна, загрята до 180 градуса.
Макарони с аспержи
Прoдукти: 450 г макарони, 450 г аспержи, 100 г краве масло, 2 с.л. дребни лукчета, 1 червена чушка, 1/2 ч.л. черен пипер, сол, 100 г настърган пармезан
Нaчин на приготвяне: Почистените аспержи нарязваме на парченца по 2 см и ги пускаме в тенджера с кипяща подсолена вода. Варим ги 4 мин, отцеждаме в гевгир и хубаво ги обливаме със студена вода. В голям тиган на умерен котлон задушаваме в половината от маслото обелените и разполовени лукчета, както и изчистената от семките и нарязана на тесни ивички чушка. Бъркаме периодично. Прибавяме отцедените аспержи и готвим още 3-4 мин. Сваряваме макароните в подсолена вода и ги прибавяме в тигана заедно с останалото масло. Поръсваме със сол и черен пипер и объркваме. Наръсваме с пармезан и веднага сервираме.
Фарфали с аспержи и хайвер от сьомга
Прoдукти: 260 г фарфали, 500 г замразени зелени аспержи, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 малка консерва хайвер от сьомга, 3 с.л. олио, босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Възвираме 1 л вода, в която сме разтворили кубчето бульон и сваряваме аспержите. Отстраняваме връхчетата им и нарязваме стъблото на еднакви парченца. Кипваме 2 л подсолена вода и сваряваме пастата. Отцеждаме и я прехвърляме в дълбока купа. Прибавяме аспержите, сипваме мазнината и поръсваме с наситнен босилек. Разбъркваме добре и прехвърляме в голяма чиния и украсяваме с хайвера и връхчетата аспержи.
Пюре от аспержи
Прoдукти: 1 кг аспержи, сол, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. масло, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, нарязваме и ги сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме ги и докато са още горещи, ги претриваме през цедка. В 3-4 с.л. масло запържваме брашното. Прибавяме претритите аспержи и разбъркваме. Наливаме прясното мляко и част от отварата. Разбъркваме и оставяме сместа да поври няколко минути. Преди да свалим пюрето от огъня, пускаме в него останалото прясно мляко.
Автор: recepty.bg