Време е за кетчуп
Балкански кетчуп
Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. канела, 3 щипки риган, 3 щипки самардала, 3 щипки копър
Нaчин на приготвяне: Настъргваме доматите, слагаме ги в дълбок съд и варим, докато почнат да се сгъстяват като пюре. Прибавяме захарта, солта, оцета, лимонената киселина, размита в студена вода, и подправките. Объркваме всичко добре и оставяме да поври 15 мин. Разпределяме в малки бурканчета и стерилизираме 10 мин.
Бургаски кетчуп
Прoдукти: 7 кг червени домати, 1 кг захар, 4 ч.ч. оцет, 1 к.ч. сол, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. смляно синапено семе, 1 ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. смляна канела от кора, 10 стръка от магданоз, 1 стрък от копър, 1 стрък от целина, 2 листа от босилек
Нaчин на приготвяне: Пасираме доматите през сито. Обелваме лука и го смиламе с машинката за месо. Наливаме пасирания доматен сок в голяма тава и с непрекъснато бъркане сгъстяваме, докато намали обема си на 2/3. Добавяме захарта, оцета, лука, лютите чушки, подправките и скълцаните зелении. Разбъркваме сместа и загряваме до кипване. Пасираме до идеално гладка маса. Със сгорещения сос пълним буркани, които затваряме и стерилизираме 10 мин.
Варненски кетчуп
Прoдукти: 5 кг домати, 1 кг лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3-4 печени червени чушки, 3 люти чушлета, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Прекарваме доматите, чушките и лука през машинка, която отделя люспите и семчиците. Сипваме всичко в тава, наръсваме подправките и печем в умерена фурна, като постоянно бъркаме, а щом кетчупът започне да ври, намаляме температурата. Готовата каша пасираме до идеално гладка смес. Още горещата смес пазливаме в затоплени буркани с капачки на винт, затваряме и обръщаме с капачката надолу, за да се херметизират.
Вкусен кетчуп
Прoдукти: 5 кг домати, 2 кг лук, 1 кг моркови, 1 кг захар, 2 глави чесън, 4 люти чушлета, 1 малка глава целина, 500 мл оцет, 3 с.л. горчица, 2 ч.л.черен пипер, 2 карамфилчета, 2 щипки индийско орехче, 2 щипки стрит кимион, 3-4 борови иглички, 1-2 плодчета от хвойна, 2-3 с.л. портокалови кори, 2 с.л. лимонени кори, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме със смления лук, наситнения чесън, настърганите на едро целина и моркови. Малко по-късно добавяме и лютите чушлета. След 20 мин прибавяме подправките, обработваме сместа с пасатор и задушаваме още 20 мин. Накрая добавяме горчицата, оцета и захарта. Насипваме кетчупа в бурканчета, които обръщаме с гърлото надолу и покриваме с одеяло.
Домашен кетчуп
Прoдукти: 2 кг узрели домати, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 80 г кафява захар, 100 мл винен оцет, 1 с.л. сол, 1 с.л. червен пипер, 1/2 пръчка канела, 1/2 ч.л. зърна черен пипер, 1/2 ч.л. зърна бахар, 3-4 карамфилчета, 1/2 ч.л. семена от резене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на парчета, а лука и чесъна – на едро. Слагаме зеленчуците в голяма тенджера и ги варим на тих огън 45 минути. След това отцеждаме доматите от водата и ги претриваме през цедка. Полученото пюре връщаме в тенджерата и го варим още 30 мин без капак. Всички подправки увиваме в марля и ги пускаме в доматеното пюре, добавяме захарта, оцета, солта и червения пипер. Варим сместа 2 часа на тих огън1 докато се сгъсти, като бъркаме редовно, за да не загори. Накрая изваждаме торбичката с подправките и оставяме соса да кипне. Веднага го сваляме от огъня, насипваме в бурканчета и докато е горещ, го затваряме с капачки.
Кетчуп от зелени домати
Прoдукти: 2 кг зелени домати, 2 средно големи глави лук, 150 мл оцет, 50 г захар, 80 г сол, 2 каф.л. хрян, 1/2 каф.л. канела, 3 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Настъргваме доматите и лука и ги смесваме със солта и оставяме да престоят така 1 нощ. После ги задушаваме в 1/2 л вода и 100 мл оцет. След като сместа заври, добавяме подправките – останалите 50 мл оцет, захарта, хряна, канелата и карамфила. Разбъркваме всичко добре, оставяме да клокне и насипваме кетчупа в бурканчета или малкибутилки и ги стерилизираме 10 минути.
Кетчуп с бамя и смокини
Прoдукти: 4 кг домати, 5-6 плодчета бамя, 5 глави лук, 5 зелени смокини, 2 зелени ябълки, 3 к.ч. оцет, 1 непълна ч.ч. захар, 1/2 ч.л. счукан карамфил, 1 щипка канела, 1 щипка смлян бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка настърган хрян, 1/2 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Наситняваме лука, бамята, ябълките и смокините. В голяма тенжера кипваме подправките. Сипваме всички продукти и варим 45 мин. Накрая обработваме с пасатора, за да получим идеално гладка смес. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.
Кетчуп с „Вегета”
Прoдукти: 3 кг домати, 2 кг лук, 1 к.ч. захар, 3 с.л. горчица, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. „Вегета”, индийско орехче, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обелените домати и заедно със ситно нарязания лук ги задушаваме 30 мин на тих огън. Изчакваме сместа да се охлади и прекарваме през месомелачка. Добавяме захарта и подправките. Сипваме оцет на вкус и опитваме на сол. Доваряваме на тих огън. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.
Кетчуп с вино
Прoдукти: 10 кг червени домати, 1 кг настърган лук, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. червено вино, 5 с.л. сол, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. настърган хрян, 3 щипки канела, 2-3 ч.л. настъргана портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през гевгир, за да се отделят семките и ципите. Размесваме с другите продукти. Варим на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Добавяме захарта, варим още 10 мин, опитваме на сол и пасираме. Готовият кетчуп наливаме в бурканчета и стерилизираме 5-10 минути.
Кетчуп с горчица
Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 2 с.л. сладък червен пипер, 2 с.л. горчица, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 щипка стрит босилек, 2 щипки смляна мащерка, 2 щипки самардала, захар, сол
Нaчин на приготвяне: Прекарваме доматите през месомелачка, като ги почистваме от люспичките и семената. Варим ги в разлат съд, докато сместа стане по-гъста от нектар. Отстраняваме от огъня, добавяме босилека и подправките. Насипваме в буркани и стерилизираме 5 минути.
Кетчуп с гъбен бульон
Прoдукти: 3 кг домати, 1 кг лук, 500 г червен лук, 500 г моркови, 1 к.ч.захар, 3 блокчета гъбен бульон, 3-4 с.л. наситнени зелении, 3 с.л. горчица, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обелените домати и заедно със ситно нарязания лук ги задушаваме 30 мин на тих огън. На друг котлон задушаваме нарязаните на кубчета моркови. Към края прибавяме наситнените зелении, съединяваме двете смеси и пасираме. Сипваме захарта и подправяме с оцет на вкус. Прибавяме стрития бульон, разбъркваме и опитваме на сол. Доваряваме на тих огън още 30 мин. Накрая слагаме горчицата. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.
Кетчуп с джоджен
Прoдукти: 4 кг домати, 4 глави лук, 2-3 ябълки, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нарязан джоджен, 1 с.л. нарязани листа от целина, 1 ч.л. лютив червен пипер, 2 зрънца карамфил, 2 щипки индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме доматите в гореща вода, обелваме ги и прекарваме през гевгир, за да се отстрани семето. Ябълките и лука настъргваме на ситно. Кипваме оцета, захарта и подправките. Добавяме доматите, лука и ябълките и варим 45 минути, като разбъркваме често. Готовата гореща маса изсипваме в бурканчета и стерилизираме.
Кетчуп с индийско орехче и йод
Прoдукти: 5 кг домати, 2 кг червена капия, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. леко лют червен пипер, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. индийско орехче, 3-4 щипки бахар, 3-4 щипки стрита мента, 3-4 нарязани листенца босилек, 4 пера зелен лук, 4 капки йод, 2 листа от орехи, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме чушките и доматите през машинка за месо и ги слагаме да се варят с листата от орех, които после отстраняваме. След като сместа се посгъсти, прибавяме наситнените треви и настърганите подправки. Доваряваме до нужната гъстота и пасираме. Добавяме йодната тинктура и сол на вкус. Насипваме горещия кетчуп в предварително затоплени бутилки. Затваряме и ги оставяме в легнало положение, докато изстинат напълно.
Кетчуп с канела
Прoдукти: 9 кг смлени домати без семките и люспите, 250 мл оцет, 1 кг захар, 130 г сол, 1/2 ч.л. лимонтозу, 2-3 люти чушлета, 2-3 ч.л. чубрица, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. кимион
Нaчин на приготвяне: Варим смлените домати заедно със солта и оцета, като бъркаме непрекъснато, до сгъстяването им. Малко преди края добавяме захарта и лютите чушлета. Когато кетчупа е готов, го махаме от огъня и поръсваме с изброените подправки. Разбъркваме хулаво и насипваме в буркани, които стерилизираме 10 минути.
Кетчуп с лук
Прoдукти: 10 кг червени домати, 3 кг лук, 2 л винен оцет, 300 г захар, 100 г горчица, 25 г сол, 100 г червен пипер, 25-30 зърна черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Почистваме доматите и лука, смиламе ги с машинката за месо и ги задушаваме 30 мин на тих огън. Към полученото пюре прибавяме оцета и захарта и варим още 30 мин, докато се сгъсти напълно. Сваляме от огъня и добавяме горчицата, червения пиперсмлените зърна черен пипер, настъргано индийско орехче и солта. Разбъркваме и след като кетчупа изстине напълно, го насипваме в урканчета или бутилки и стерилизираме 30 минути.
Кетчуп с маслини
Прoдукти: 6 кг домати, 1 глава целина, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 1 к.ч. нарязани маслини, 10 стръка магданоз, 10 стръка целина, 1 парченце люта чушка, 60-80 г сол, 1 к.л. кимион, 1 к.л. черен пипер, 1 к.л. чубрица, 2 щипки индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Нарязваме целината на малки кубчета и я сваряваме. Сипваме доматите в дълбок съд и варим на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме кубчетата целина, наситнените зелении, накълцаното чушле, захарта, оцета и подправките. Варим още 15 мин. Накрая слагаме ситно нарязаните маслини и пасираме, докато получим гладка смес. Опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.
Кетчуп с мед
Прoдукти: 10 кг узрели домати, 500 г захар, 500 г мед, 200 мл оцет, 1/2 пакетче смлян черен пипер, 1/2 пакетче смлян кимион, сол на вкус, стрита суха чубрица
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите, като отстраняваме ципите и семките им. Варим ги на умерен огън, като бъркаме непрекъснато. В края на варенето прибавяме захарта и меда и продължаваме да бъркаме, за да не се карамелизират. Щом напълно се стопят, слагаме останалите състамки, разбъркваме, сваляме от огъня, наръсваме с чубрицата, пак разбъркваме и наливаме в бутилки. Затваряме бутилките и ги стерилизираме 10-15 минути.
Кетчуп с цвекло и целина
Прoдукти: 6 кг домати, 3 кг чушки, 1 люто чушле, 700 г моркови, 1 глава целина, 1 резен червено цвекло, 2 връзки магданоз, 2 стръка целина, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Варим ги на умерен огън, докато се посгъстят. Нарязваме морковите, целината и цвеклото и ги задушаваме в малко вода, докато поомекнат. Опичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка заедно с лютото чушле и задушените зеленчуци. Прибавяме доматите, наситнените зелении и подправките. Пасираме, докато получим гладка смес. Варим под похлупак 15-20 мин. Накрая опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.
Кетчуп с чесън и червен пипер
Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г захар, 7 с.л. сол, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. бяло вино, 5 глави лук, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 2 с.л. ситно настърган хрян, 1 пакетче смлян черен пипер, 2 с.л. червен пипер, 300 мл олио, сокът от 2 едри глави пасиран чесън
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите като отстраняваме ципите и семките. Слагаме захарта, солта и оцета и с бъркане сгъстяваме на слаб котлон. Прибавяме настъргания на ситно ренде лук, чесновия сок, виното и хряна и варим още малко. Наливаме олиото, прибавяме останалите подправки и варим, докато кетчупът напълно поеме мазнината. Насипваме в шишета или бурканчета, които стерилизираме 20 мин.
Кетчуп с ябълки
Прoдукти: 4 кг червени домати, 1 кг червен лук, 1 кг ябълки, 1 к.ч. кафява захар, 1 с.л. соев сос, 4-5 зърна карамфил, 2 плодчета от хвойна, 2-4 щипки индийско орехче, 3 щипки канела, 1 щипка кориандър, 1 щипка мащерка, сол, оцет /лимонена киселина/, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите, лука и ябълките на парчета, смиламе ги с месомелачка и варим на умерен огън, докато омекнат. Изчакваме да изстинат и ги прекарваме през машинка, която отделя семките и ципите. Прибавяме соевия сос, хвойната и останалите подправки и варим на умерен огън. Щом сместа се сгъсти, изваждаме хвойната и пасираме кашата. Наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 мин.
Лют кетчуп с гроздов сок
Прoдукти: 4 кг домати, 2 чепки тъмно грозде, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. гроздов сок, 1 к.ч. ябълков оцет, 1 малко люто чушле, 5-6 стръка целина, 1 стрък босилек, 1 ч.л.черен пипер, 1 к.л. кимион, 1 щипка карамфил, 1 щипка канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и заедно с гроздето ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Сипваме сместа в дълбок съд и варим на умерен огън. Щом намалее и се посгъсти прибавяме наситнените зелении, накълцаното чушле, захарта, оцета, гроздовия сок и подправките. Варим още 15 мин и накрая пасираме, докато получим гладка смес. Опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Обикновен кетчуп
Прoдукти: 4 кг домати, 8 глави лук, 3/4 ч.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 2 с.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 щипки индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и лука и ги нарязваме на дребно, след което добавяме оцета и солта. Варим на умерен огън 1 час. Когато поизстине, пасираме или смиламе. Слагаме сместа да поври, подправяме на вкус. Дръпваме от огъня кетчупа, когато дървената лъжица започне да прави пътека по дъното на тавата. Разсипваме в леко затоплени и подсушени буркани и стерилизираме.
Пикантен кетчуп
Прoдукти: 10 кг домати, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. оцет, 1 с.л. сладък червен пипер, 1-2 с.л. сол, 1 ч.л. канела, 1-2 дафинови листа, 5 зърна бахар, 4 зърна карамфил, 5-6 щипки индийско орехче, 1 щипка джинджифил, 1 щипка мащерка, 1 щипка риган.
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите с машинка и получената каша варим до сгъстяване, след което добавяме захарта, оцета и подправките. Пасираме няколко пъти и доовкусяваме. Готовият кетчуп разливаме в малки бурканчета. Запечатваме и стерилизираме.
Пикантен кетчуп с кафява захар
Прoдукти: 10 кг месести домати, 1 ч.ч. кафява захар, 3-4 с.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2-4 стръка коприва, 1 стрък целина, 1 листо от орех, 1-2 листа босилек, 4 щипки индийско орехче, 4 щипки канела, 4 щипки риган, 4 щипки смлян лют червен пипер, 1 щипка стрит кориандър, 1 щипка хрян, 1 карамфилче.
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим до пълно изпаряване на водата, като 15 мин преди да свалим от огъня, прибавяме захарта, солта и подправките. След като свалим от огъня, отстраняваме ореховите листа, пасираме и разсипваме в малки бурканчета. Стерилизираме 10-15 мин.
Чили кетчуп
Прoдукти: 5 кг узрели домати, 300 г люти чушлета, 6 глави чесън, 100 мл оцет, 100 г захар, 400 мл олио, 20 зърна черен пипер, сол на вкус, 2 връзки магданоз
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе, прибавяме към пюрето изчистените от семките, ситно нарязани чушлета, счукания чесън и всички останали продукти без магданоза. Варим сместа, докато получим желаната гъстота. Сваляме от огъня, наръсваме с магданоза, нарязан ситно, разбъркваме и наливаме в бутилки. Затваряме бутилките и ги стерилизираме 6-7 минути.
Кетчуп с краставици
Прoдукти: 2 кг краставици, 5-6 главички червен лук, 1 връзка копър, 3 с.л. сол, 100 г синап, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. смлян джинджифил, 600 мл плодов оцет
Нaчин на приготвяне: Краставиците измиваме и нарязваме на ситно в кухненския робот. Почистваме лука от люспите и го режем на ситно. Копъра измиваме и наситняваме. Краставиците, лука, копъра и солта смесваме и оставяме през нощта да се отцедят в цедка. На следващият ден добавяме към пюрето зрънцата синап, смленият пипер и джинджифил и оцета. Измиваме буркана с вряща вода и изсипваме в него кетчупа. Можем да го съхраняваме почти цял месец в хладилника. Срока за съхранение зависи от количеството на солта, синапа и оцета, тъй като синапеното масло притежава антибактериално действие. Кетчупът с краставици е прекрасна гарнитура към ястия от задушени и печени картофи.
Автор: recepty.bg