Още рецепти » Време е за кетчуп

 Време е за кетчуп

Балкански кетчуп

Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. канела, 3 щипки риган, 3 щипки самардала, 3 щипки копър
Нaчин на приготвяне: Настъргваме доматите, слагаме ги в дълбок съд и варим, докато почнат да се сгъстяват като пюре. Прибавяме захарта, солта, оцета, лимонената киселина, размита в студена вода, и подправките. Объркваме всичко добре и оставяме да поври 15 мин. Разпределяме в малки бурканчета и стерилизираме 10 мин.

Бургаски кетчуп

Прoдукти: 7 кг червени домати, 1 кг захар, 4 ч.ч. оцет, 1 к.ч. сол, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. смляно синапено семе, 1 ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. смляна канела от кора, 10 стръка от магданоз, 1 стрък от копър, 1 стрък от целина, 2 листа от босилек
Нaчин на приготвяне: Пасираме доматите през сито. Обелваме лука и го смиламе с машинката за месо. Наливаме пасирания доматен сок в голяма тава и с непрекъснато бъркане сгъстяваме, докато намали обема си на 2/3. Добавяме захарта, оцета, лука, лютите чушки, подправките и скълцаните зелении. Разбъркваме сместа и загряваме до кипване. Пасираме до идеално гладка маса. Със сгорещения сос пълним буркани, които затваряме и стерилизираме 10 мин.

Варненски кетчуп

Прoдукти: 5 кг домати, 1 кг лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3-4 печени червени чушки, 3 люти чушлета, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Прекарваме доматите, чушките и лука през машинка, която отделя люспите и семчиците. Сипваме всичко в тава, наръсваме подправките и печем в умерена фурна, като постоянно бъркаме, а щом кетчупът започне да ври, намаляме температурата. Готовата каша пасираме до идеално гладка смес. Още горещата смес пазливаме в затоплени буркани с капачки на винт, затваряме и обръщаме с капачката надолу, за да се херметизират.

Вкусен кетчуп

Прoдукти: 5 кг домати, 2 кг лук, 1 кг моркови, 1 кг захар, 2 глави чесън, 4 люти чушлета, 1 малка глава целина, 500 мл оцет, 3 с.л. горчица, 2 ч.л.черен пипер, 2 карамфилчета, 2 щипки индийско орехче, 2 щипки стрит кимион, 3-4 борови иглички, 1-2 плодчета от хвойна, 2-3 с.л. портокалови кори, 2 с.л. лимонени кори, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме със смления лук, наситнения чесън, настърганите на едро целина и моркови. Малко по-късно добавяме и лютите чушлета. След 20 мин прибавяме подправките, обработваме сместа с пасатор и задушаваме още 20 мин. Накрая добавяме горчицата, оцета и захарта. Насипваме кетчупа в бурканчета, които обръщаме с гърлото надолу и покриваме с одеяло.

Домашен кетчуп

Прoдукти: 2 кг узрели домати, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 80 г кафява захар, 100 мл винен оцет, 1 с.л. сол, 1 с.л. червен пипер, 1/2 пръчка канела, 1/2 ч.л. зърна черен пипер, 1/2 ч.л. зърна бахар, 3-4 карамфилчета, 1/2 ч.л. семена от резене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на парчета, а лука и чесъна – на едро. Слагаме зеленчуците в голяма тенджера и ги варим на тих огън 45 минути. След това отцеждаме доматите от водата и ги претриваме през цедка. Полученото пюре връщаме в тенджерата и го варим още 30 мин без капак. Всички подправки увиваме в марля и ги пускаме в доматеното пюре, добавяме захарта, оцета, солта и червения пипер. Варим сместа 2 часа на тих огън1 докато се сгъсти, като бъркаме редовно, за да не загори. Накрая изваждаме торбичката с подправките и оставяме соса да кипне. Веднага го сваляме от огъня, насипваме в бурканчета и докато е горещ, го затваряме с капачки.

Кетчуп от зелени домати

Прoдукти: 2 кг зелени домати, 2 средно големи глави лук, 150 мл оцет, 50 г захар, 80 г сол, 2 каф.л. хрян, 1/2 каф.л. канела, 3 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Настъргваме доматите и лука и ги смесваме със солта и оставяме да престоят така 1 нощ. После ги задушаваме в 1/2 л вода и 100 мл оцет. След като сместа заври, добавяме подправките – останалите 50 мл оцет, захарта, хряна, канелата и карамфила. Разбъркваме всичко добре, оставяме да клокне и насипваме кетчупа в бурканчета или малкибутилки и ги стерилизираме 10 минути.

Кетчуп с бамя и смокини

Прoдукти: 4 кг домати, 5-6 плодчета бамя, 5 глави лук, 5 зелени смокини, 2 зелени ябълки, 3 к.ч. оцет, 1 непълна ч.ч. захар, 1/2 ч.л. счукан карамфил, 1 щипка канела, 1 щипка смлян бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка настърган хрян, 1/2 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Наситняваме лука, бамята, ябълките и смокините. В голяма тенжера кипваме подправките. Сипваме всички продукти и варим 45 мин. Накрая обработваме с пасатора, за да получим идеално гладка смес. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Кетчуп с „Вегета”

Прoдукти: 3 кг домати, 2 кг лук, 1 к.ч. захар, 3 с.л. горчица, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. „Вегета”, индийско орехче, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обелените домати и заедно със ситно нарязания лук ги задушаваме 30 мин на тих огън. Изчакваме сместа да се охлади и прекарваме през месомелачка. Добавяме захарта и подправките. Сипваме оцет на вкус и опитваме на сол. Доваряваме на тих огън. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Кетчуп с вино

Прoдукти: 10 кг червени домати, 1 кг настърган лук, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. червено вино, 5 с.л. сол, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. настърган хрян, 3 щипки канела, 2-3 ч.л. настъргана портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през гевгир, за да се отделят семките и ципите. Размесваме с другите продукти. Варим на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Добавяме захарта, варим още 10 мин, опитваме на сол и пасираме. Готовият кетчуп наливаме в бурканчета и стерилизираме 5-10 минути.

Кетчуп с горчица

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 2 с.л. сладък червен пипер, 2 с.л. горчица, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 щипка стрит босилек, 2 щипки смляна мащерка, 2 щипки самардала, захар, сол
Нaчин на приготвяне: Прекарваме доматите през месомелачка, като ги почистваме от люспичките и семената. Варим ги в разлат съд, докато сместа стане по-гъста от нектар. Отстраняваме от огъня, добавяме босилека и подправките. Насипваме в буркани и стерилизираме 5 минути.

Кетчуп с гъбен бульон

Прoдукти: 3 кг домати, 1 кг лук, 500 г червен лук, 500 г моркови, 1 к.ч.захар, 3 блокчета гъбен бульон, 3-4 с.л. наситнени зелении, 3 с.л. горчица, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обелените домати и заедно със ситно нарязания лук ги задушаваме 30 мин на тих огън. На друг котлон задушаваме нарязаните на кубчета моркови. Към края прибавяме наситнените зелении, съединяваме двете смеси и пасираме. Сипваме захарта и подправяме с оцет на вкус. Прибавяме стрития бульон, разбъркваме и опитваме на сол. Доваряваме на тих огън още 30 мин. Накрая слагаме горчицата. Разпределяме изстиналия кетчуп в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Кетчуп с джоджен

Прoдукти: 4 кг домати, 4 глави лук, 2-3 ябълки, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нарязан джоджен, 1 с.л. нарязани листа от целина, 1 ч.л. лютив червен пипер, 2 зрънца карамфил, 2 щипки индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме доматите в гореща вода, обелваме ги и прекарваме през гевгир, за да се отстрани семето. Ябълките и лука настъргваме на ситно. Кипваме оцета, захарта и подправките. Добавяме доматите, лука и ябълките и варим 45 минути, като разбъркваме често. Готовата гореща маса изсипваме в бурканчета и стерилизираме.

Кетчуп с индийско орехче и йод

Прoдукти: 5 кг домати, 2 кг червена капия, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. леко лют червен пипер, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. индийско орехче, 3-4 щипки бахар, 3-4 щипки стрита мента, 3-4 нарязани листенца босилек, 4 пера зелен лук, 4 капки йод, 2 листа от орехи, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме чушките и доматите през машинка за месо и ги слагаме да се варят с листата от орех, които после отстраняваме. След като сместа се посгъсти, прибавяме наситнените треви и настърганите подправки. Доваряваме до нужната гъстота и пасираме. Добавяме йодната тинктура и сол на вкус. Насипваме горещия кетчуп в предварително затоплени бутилки. Затваряме и ги оставяме в легнало положение, докато изстинат напълно.

Кетчуп с канела

Прoдукти: 9 кг смлени домати без семките и люспите, 250 мл оцет, 1 кг захар, 130 г сол, 1/2 ч.л. лимонтозу, 2-3 люти чушлета, 2-3 ч.л. чубрица, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. кимион
Нaчин на приготвяне: Варим смлените домати заедно със солта и оцета, като бъркаме непрекъснато, до сгъстяването им. Малко преди края добавяме захарта и лютите чушлета. Когато кетчупа е готов, го махаме от огъня и поръсваме с изброените подправки. Разбъркваме хулаво и насипваме в буркани, които стерилизираме 10 минути.

Кетчуп с лук

Прoдукти: 10 кг червени домати, 3 кг лук, 2 л винен оцет, 300 г захар, 100 г горчица, 25 г сол, 100 г червен пипер, 25-30 зърна черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Почистваме доматите и лука, смиламе ги с машинката за месо и ги задушаваме 30 мин на тих огън. Към полученото пюре прибавяме оцета и захарта и варим още 30 мин, докато се сгъсти напълно. Сваляме от огъня и добавяме горчицата, червения пиперсмлените зърна черен пипер, настъргано индийско орехче и солта. Разбъркваме и след като кетчупа изстине напълно, го насипваме в урканчета или бутилки и стерилизираме 30 минути.

Кетчуп с маслини

Прoдукти: 6 кг домати, 1 глава целина, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 1 к.ч. нарязани маслини, 10 стръка магданоз, 10 стръка целина, 1 парченце люта чушка, 60-80 г сол, 1 к.л. кимион, 1 к.л. черен пипер, 1 к.л. чубрица, 2 щипки индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Нарязваме целината на малки кубчета и я сваряваме. Сипваме доматите в дълбок съд и варим на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме кубчетата целина, наситнените зелении, накълцаното чушле, захарта, оцета и подправките. Варим още 15 мин. Накрая слагаме ситно нарязаните маслини и пасираме, докато получим гладка смес. Опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Кетчуп с мед

Прoдукти: 10 кг узрели домати, 500 г захар, 500 г мед, 200 мл оцет, 1/2 пакетче смлян черен пипер, 1/2 пакетче смлян кимион, сол на вкус, стрита суха чубрица
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите, като отстраняваме ципите и семките им. Варим ги на умерен огън, като бъркаме непрекъснато. В края на варенето прибавяме захарта и меда и продължаваме да бъркаме, за да не се карамелизират. Щом напълно се стопят, слагаме останалите състамки, разбъркваме, сваляме от огъня, наръсваме с чубрицата, пак разбъркваме и наливаме в бутилки. Затваряме бутилките и ги стерилизираме 10-15 минути.

Кетчуп с цвекло и целина

Прoдукти: 6 кг домати, 3 кг чушки, 1 люто чушле, 700 г моркови, 1 глава целина, 1 резен червено цвекло, 2 връзки магданоз, 2 стръка целина, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. бахар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Варим ги на умерен огън, докато се посгъстят. Нарязваме морковите, целината и цвеклото и ги задушаваме в малко вода, докато поомекнат. Опичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка заедно с лютото чушле и задушените зеленчуци. Прибавяме доматите, наситнените зелении и подправките. Пасираме, докато получим гладка смес. Варим под похлупак 15-20 мин. Накрая опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Кетчуп с чесън и червен пипер

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г захар, 7 с.л. сол, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. бяло вино, 5 глави лук, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 2 с.л. ситно настърган хрян, 1 пакетче смлян черен пипер, 2 с.л. червен пипер, 300 мл олио, сокът от 2 едри глави пасиран чесън
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите като отстраняваме ципите и семките. Слагаме захарта, солта и оцета и с бъркане сгъстяваме на слаб котлон. Прибавяме настъргания на ситно ренде лук, чесновия сок, виното и хряна и варим още малко. Наливаме олиото, прибавяме останалите подправки и варим, докато кетчупът напълно поеме мазнината. Насипваме в шишета или бурканчета, които стерилизираме 20 мин.

Кетчуп с ябълки

Прoдукти: 4 кг червени домати, 1 кг червен лук, 1 кг ябълки, 1 к.ч. кафява захар, 1 с.л. соев сос, 4-5 зърна карамфил, 2 плодчета от хвойна, 2-4 щипки индийско орехче, 3 щипки канела, 1 щипка кориандър, 1 щипка мащерка, сол, оцет /лимонена киселина/, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите, лука и ябълките на парчета, смиламе ги с месомелачка и варим на умерен огън, докато омекнат. Изчакваме да изстинат и ги прекарваме през машинка, която отделя семките и ципите. Прибавяме соевия сос, хвойната и останалите подправки и варим на умерен огън. Щом сместа се сгъсти, изваждаме хвойната и пасираме кашата. Наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 мин.

Лют кетчуп с гроздов сок

Прoдукти: 4 кг домати, 2 чепки тъмно грозде, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. гроздов сок, 1 к.ч. ябълков оцет, 1 малко люто чушле, 5-6 стръка целина, 1 стрък босилек, 1 ч.л.черен пипер, 1 к.л. кимион, 1 щипка карамфил, 1 щипка канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и заедно с гроздето ги прекарваме през машинка, която отделя семената. Сипваме сместа в дълбок съд и варим на умерен огън. Щом намалее и се посгъсти прибавяме наситнените зелении, накълцаното чушле, захарта, оцета, гроздовия сок и подправките. Варим още 15 мин и накрая пасираме, докато получим гладка смес. Опитваме на сол, разсипваме кетчупа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Обикновен кетчуп

Прoдукти: 4 кг домати, 8 глави лук, 3/4 ч.ч. захар, 1 к.ч. оцет, 2 с.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 щипки индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и лука и ги нарязваме на дребно, след което добавяме оцета и солта. Варим на умерен огън 1 час. Когато поизстине, пасираме или смиламе. Слагаме сместа да поври, подправяме на вкус. Дръпваме от огъня кетчупа, когато дървената лъжица започне да прави пътека по дъното на тавата. Разсипваме в леко затоплени и подсушени буркани и стерилизираме.

Пикантен кетчуп

Прoдукти: 10 кг домати, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. оцет, 1 с.л. сладък червен пипер, 1-2 с.л. сол, 1 ч.л. канела, 1-2 дафинови листа, 5 зърна бахар, 4 зърна карамфил, 5-6 щипки индийско орехче, 1 щипка джинджифил, 1 щипка мащерка, 1 щипка риган.
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите с машинка и получената каша варим до сгъстяване, след което добавяме захарта, оцета и подправките. Пасираме няколко пъти и доовкусяваме. Готовият кетчуп разливаме в малки бурканчета. Запечатваме и стерилизираме.

Пикантен кетчуп с кафява захар

Прoдукти: 10 кг месести домати, 1 ч.ч. кафява захар, 3-4 с.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2-4 стръка коприва, 1 стрък целина, 1 листо от орех, 1-2 листа босилек, 4 щипки индийско орехче, 4 щипки канела, 4 щипки риган, 4 щипки смлян лют червен пипер, 1 щипка стрит кориандър, 1 щипка хрян, 1 карамфилче.
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим до пълно изпаряване на водата, като 15 мин преди да свалим от огъня, прибавяме захарта, солта и подправките. След като свалим от огъня, отстраняваме ореховите листа, пасираме и разсипваме в малки бурканчета. Стерилизираме 10-15 мин.

Чили кетчуп

Прoдукти: 5 кг узрели домати, 300 г люти чушлета, 6 глави чесън, 100 мл оцет, 100 г захар, 400 мл олио, 20 зърна черен пипер, сол на вкус, 2 връзки магданоз
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе, прибавяме към пюрето изчистените от семките, ситно нарязани чушлета, счукания чесън и всички останали продукти без магданоза. Варим сместа, докато получим желаната гъстота. Сваляме от огъня, наръсваме с магданоза, нарязан ситно, разбъркваме и наливаме в бутилки. Затваряме бутилките и ги стерилизираме 6-7 минути.

Кетчуп с краставици

Прoдукти: 2 кг краставици, 5-6 главички червен лук, 1 връзка копър, 3 с.л. сол, 100 г синап, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. смлян джинджифил, 600 мл плодов оцет
Нaчин на приготвяне: Краставиците измиваме и нарязваме на ситно в кухненския робот. Почистваме лука от люспите и го режем на ситно. Копъра измиваме и наситняваме. Краставиците, лука, копъра и солта смесваме и оставяме през нощта да се отцедят в цедка. На следващият ден добавяме към пюрето зрънцата синап, смленият пипер и джинджифил и оцета. Измиваме буркана с вряща вода и изсипваме в него кетчупа. Можем да го съхраняваме почти цял месец в хладилника. Срока за съхранение зависи от количеството на солта, синапа и оцета, тъй като синапеното масло притежава антибактериално действие. Кетчупът с краставици е прекрасна гарнитура към ястия от задушени и печени картофи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Събирайте здраве от морето

Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните...

Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият р...

Внимание: опасност вкъщи!

Най-много нещастни случаи сред децата до 5-годишна възраст стават в собствения им дом. Как да ги избегнете? В кухнята Опасностите: домакински електроуреди, режещи предмети, съдове с гореща в...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Начало