Още рецепти » Вашите рецепти за ястия с гъби

 Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Гъби със сметана

Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаните гъби. Щом продуктите омекнат, прибавяме счукания чесън и пържим още 3-4 мин. В отделен съд кипваме виното заедно с бульона. Когато течността изври наполовина, прибавяме сметаната и варим, докато сосът се сгъсти. Накрая слагаме гъбите, подправяме с черен пипер и сол на вкус, прехвърляме сместа в тавичка и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в умерена фурна, докато ястието добие златист цвят.

Пиле с гъби в гювече

Продукти за 2 порции: 2 пилешки бутчета, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 глава лук, 300 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. сметана, 1 яйце, бутер тесто, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата, отстраняваме кожата и ги нарязваме на едри парчета. Овалваме месото в брашното и го запържваме в половината от олиото. В смес от маслото и останалото олио запържваме нарязаните лук и гъби. Щом поомекнат, наливаме виното и задушаваме. Когато виното изври, сипваме сметаната, отстраняваме от огъня и прибавяме пилешкото месо. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и прехвърляме сместа в гювечета. Покриваме с кръгове от бутер тесто и замазваме с разбитото яйце.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ

Телешко с гъби, червени и зелени чушки

Прoдукти: 800 г телешко филе, 3 глави кромид лук, 1 зелена и , червена чушка, 450 г гъби, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, 50 г олио, 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 3-4 с.л. бяло вино, сол и черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера 2 с.л. олио, загряваме го и прибавяме последователно нарязаните чушки, лук и гъби. Задушаваме 10 минути. В зеленчуковия бульон разбиваме брашното и заедно с доматения сок изсипваме към зеленчуците. Оставяме да ври 10 минути. В тефлонов тиган изсипваме останалото олио и запържваме посоленото и подправено с черен пипер месо от двете страни. След това слагаме пържолите в тенджерата със соса и доливаме бялото вино. Ястието варим на тих огън, докато сосът се сгъсти.

Гъбени шишчета с чеснов сос

Прoдукти: 30 едри печурки, 2-3 с.л. оцет,1 /4 ч.ч. зехтин, сол и черен пипер. Зa соса: 6 глави чесън, предварително изпечен във фурната, 2 с.л. оцет, 3-4 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек, 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка, 1 ч.л. настърган хрян, сол и черен пипер. За намазване на гъбите: 8 с.л. зехтин, дръжките на половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Изпечените скилидки чесън обелваме и пасираме. Към тях добавяме оцета, заквасената сметана, босилека, мащерката, хряна и разбиваме до получаване на гладко пюре. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме в хладилника в добре затворен съд. Измитите и почистени гъби слагаме в купа и заливаме със зехтина, оцета, солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Върху дървени шишчета нанизваме по 7-8 гъби и поливаме със зехтина, предварително смесен с наситнените дръжки от магданоз. Печем на грил или скара по 2-3 минути от всяка страна. Сервираме горещи с чесновия сос.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Черен дроб с гъби

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 200 г гъби, 3 глави лук, 1 ч.ч. вино, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, които нареждаме в тавичка. Гъбите също правим на филийки, поръсваме ги с черен пипер и слагаме върху парчетата дроб. Нарязваме лука и с него покриваме дроба и гъбите. Заливаме с олиото, водата и виното и печем в силна фурна.

Руло със спанак и гъби

Прoдукти: 500 г месо (крехко), 300 г спанак, 250 г гъби, 1 глава лук, четвърт пакетче масло, галета, 4 сварени яйца, мазнина, магданоз, копър, черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно. Задушаваме гъбите и лука в маслото, докато се изпари водата. Прибавяме спанака, магданоза, копъра, галетата, черния пипер и задушаваме още 5 минути.
Оформяме голям тънък лист от месото и върху него слагаме от плънката и предварително сварените яйца. Навиваме на руло върху фолио и намазваме с олио. Печем в умерена фурна. Поднасяме рулото нарязано на филийки.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Пиле с гъби и сок от ананас

Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 1 кг рижинки (може замразени или сушени), сол, черен пипер, 50 г масло, 1 с.л. течна сметана, 1 ч.л. шафран, сгъстител за сосове, 1 ч.ч. пресен сок от ананас.

Нaчин на приготвяне: Подправяме пилето със сол и черен пипер. Намазваме го със сока от ананас и печем във фурна до пълна готовност и образуване на златиста коричка. Гъбите пускаме във вряща подсолена вода и варим до омекване, като гледаме в края на готвенето течността да ги покрива. Овкусяваме с черния пипер, сметаната, шафрана, маслото и варим още малко. Сосът правим с помощта на сгъстител според указанията на опаковката. Поднасяме пилето горещо, гарнирано с гъбите от соса.

Руладини от риба

Прoдукти: 4 филета от големи риби (есетра, чига, мерлуза и др.), сокът от 1 лимон, 100 г гъби, 2 –3 моркова, 4 клонки магданоз, захар, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно гъбите и морковите и задушаваме в маслото. Рибните филета осоляваме и напръскваме с лимонов сок. Върху всяко от тях слагаме клонка магданоз, по няколко парчета гъби, моркови, щипка захар и бучка масло. Навиваме на рулца и закрепяме с клечка за зъби. Руладините нареждаме на дъното на тенджерата, заливаме с горещо масло и чаша вино и задушаваме под капак.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Задушени броколи с гъби

Прoдукти: 350 г броколи, 150 г гъби (печурки), 1-2 скилидки чесън (пресован) , сока на 1 лимон, 150 г сирене, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Отделяме цветните главички на добре измитите броколи. Почистваме гъбите и ги нарязваме на шайби. В загрятия зехтин запържваме броколите за 3-5 минути. Добавяме гъбите и пресования чесън и пържим още 5 минути. Прехвърляме задушените зеленчуци в съд за сервиране. Поливаме ги с дресинг от лимоновия сок, солта и черния пипер. Поръсваме с настърганото сирене.

Татарско руло с гъби

Продукти за 6 порции: 500 г кайма, 400 г гъби, 150 г кашкавал, 2 средно големи картофа, половин пакетче краве масло, 1 яйце, малка глава лук, сол, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме смес за кюфтета от каймата, яйцето, настърганите картофи, 2/3 от кашкавала, ситно нарязан магданоз, сол и черне пипер. Намазняваме правоъгълна тавичка с маргарин и разпределяме каймата оформена руло. Добре измитите и почистени гъби нареждаме от двете страни на рулото, поръсваме с черен пипер и сол, слагаме бучици масло и разпределяме останалия кашкавал. Печем до зачервяване в предварително загрята до 200°С фурна.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Мусака от гъби

Прoдукти: 400 г гъби, 500 г сварени и обелени картофи, 80 г краве масло, 250 мл кисело мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на колелца. Задушаваме гъбите в маслото и ги подправяме със солта и черния пипер. В намаслена тавичка редим ред картофи, върху тях ред гъби. Заливаме с яйцата, разбити с киселтото мляко и печем в сгорещена фурна.

Кебап с гъби

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. мазнина, 5 глави лук, 1 глава чесън, 250 г гъби, 1 с.л. брашно, 5 домата, черен пипер, чубрица, 1 к.ч. вино, някоко резенчета лимон.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в мазнината. Слагаме и нарязания лук, скилидките чесън, нарязаните гъби. После добавяме брашното и настърганите домати, чубрицата, черния пипер и виното. Пускаме и резенчетата лимон. Оставяме да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Поднасяме с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Руло с месо и домати

Продукти за палачинката: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол. Зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.

Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Зеленчуков киш

Прoдукти: 175 г брашно, 6 с.л кисело мляко, 4 с.л зехтин, 1 ч.л. чесън на прах, 100 г шунка, 10 печурки, 100 г броколи, 2 яйца, 50 мл сметана, 25 мл прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: В голяма купа смесваме брашното, киселото мляко, зехтина и чесъна на прах. От посочените продукти омесваме гладко тесто. Разточваме го и с него покриваме кръгла форма с диаметър 23 см, като отстраняваме стърчащите краища от ръба. Броколите накъсваме на розички и ги пускаме във вряща подсолена вода за 2 минути. Шунката нарязваме на кубчета, а гъбите - на полумесеци и заедно с броколите ги изсипваме върху разточеното тесто. Яйцата, сметаната, млякото и солта разбиваме добре и с получената смес поливаме киша. Печем 20-30 минути при температура 190°С.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Воденичарска каварма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Гъби в гювече

Прoдукти: 1 кг гъби, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка отцедено кисело мляко, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, смлян черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите, след което ги поръсваме с лимоновия сок. Нарязваме ги на парченца и ги задушаваме в маслото, колкото да пуснат вода. Отделно смесваме разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко, добавяме сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме гъбите в гювечета и във всяко сипваме от соса. Покриваме с настърган кашкавал и запичаме във фурната.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Мусака с пилешко и гъби

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус. Зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.

Макаронена салата с пиле и гъби

Прoдукти: половин пакет макарони, 200-300 г пресни гъби, 300 г пушено пиле, нарязани орехови ядки, маслини без костилки. За дресинга: половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, нарязан на ситно магданоз или копър.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Почистените и нарязани гъби задушаваме в малко олио. Оставяме да се охладят и смесваме с нарязаното пилешко месо и маслините. Добавяме отцедените макарони. Заливаме с дреснига, приготвен от майонезата и киселото мляко, поръсваме с ореховите ядки и украсяваме със зелените подправки. Охлаждаме салатата и сервираме.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пълнени домати с гъби и ориз на фурна

Прoдукти: 800 г домати, 300 г гъби, 100 г ориз, 150 г лук, 100 мл олио, яйца, 3/4 ч.ч. прясно мляко, брашно, черен и червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олио нарязаните на ситно гъби и лук. Прибавяме ориза и издълбаната вътрешност на доматите, червения пипер, сол на вкус и малко вода. Когато набъбне оризът, прибавяме ситно нарязания магданоз и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите. Отгоре поръсваме с брашно. Поливаме с олио и печем. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите яйца и прясното мляко.

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА

Каша от гъби със зелен лук

Прoдукти: 500 г пресни гъби, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава счукан чесън, магданоз, джоджен, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и го запържваме в сгорещено олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Когато лукът омекне, сипваме брашното и пържим, докато стане златисто. Разреждаме с гореща вода и варим на тих огън като непрекъснато разбъркваме. Отстраняваме готовата каша от огъня, подправяме със счукания чесън и поръсваме с черен пипер, наситнен магданоз и джоджен.

Гъби с кисело зеле

Прoдукти: 500 г гъби, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме гъбите на парченца. Задушаваме ги в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Нарязваме зелката и я запържваме в останалата мазнина. Когато омекне, прибавяме почистения и измит ориз и червения пипер. Доливаме равни части вода и зелев сок, добавяме гъбите, посоляваме на вкус разбъркваме и запичаме в умерена фурна. След като извадим ястието от фурната го поръсваме с черен пипер.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Топло предястие

Продукти за 4 порции: 12 по-едри гъби, 1 глава лук, 100 г бекон, 100 г кашкавал, малко краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Махаме пънчетата на гъбите и ги нарязваме на дребно. Заедно с наситнения лук ги задушаваме в маслото. Гъбите нареждаме в намаслена тавичка с отворите нагоре. Слагаме последователно малко от лука, нарязан на дребно бекон и настърган кашкавал. Поръсваме с щипка черен пипер и сол на вкус. Слагаме по бучка масло и печем в силна фурна 10-15 минути.

Вегетарианска дроб-сарма

Продукти за 6 порции: 1 средно голяма зелка, 3-4 глави лук, 200 г гъби, 0,5 кг картофи, 150 г ориз, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. черен пипер, магданоз, джоджен, сол, 100 г краве масло, 200 г кисело мляко, 4 яйца, 1 с.л. брашно.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме кочана на зелката и я посваряваме в подсолена вода. Отцеждаме я, отделяме листата и изрязваме дебелите жилки. В по-голяма част от мазнината изпържваме нарязаните на кубчета картофи и ги изваждаме. В същата мазнина пържим нарязания на дребно лук и ориза. Заливаме с 2 чаши вода и като набъбне ориза, сваляме от котлона. Отделно задушаваме нарязаните гъби. Смесваме ориза, гъбите, изпържените картофи и нарязаните на дребно яйца. Добавяме черния пипер, магданоз, джоджен и сол на вкус. Правим сарми от зелевия лист и плънката и ги редим в намазнена тавичка. Заливаме с 1-2 чаши вода, 3-4 с.л. горещо масло и печем в умерена фурна. Десетина минути преди края заливаме с разбитите яйца, кисело мляко и брашно. Допичаме до зачервявана и поднасяме с топло с кисело мляко.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Свинско с гъби и топено сирене

Прoдукти: 600 г свинско филе, 400 г пресни печурки, 4 с.л. зехтин, 2-3 стръка праз (бялата част, около 300 г), 400 г сметана, 200 г топено сирене, магданоз, копър, сол, смлян черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме и го нарязваме на хапки, които леко начукваме и подправяме на вкус. Измиваме гъбите и ги нарязваме на едро. Почистваме праза, измиваме го, разполовяваме го по дължина и нарязваме на парченца с дължина 2 см. Загряваме в тиган 2 с.л. зехтин, изпържваме в него гъбите и ги изваждаме в чиния. В същата мазнина запържваме праза за 3-4 минути. С останалия зехтин намазваме формата за печене и нареждаме в нея свинското месо. Отгоре слагаме гъбите и праза. Заливаме със сметаната, разредена с малко вода, и подправяме със сол и черен пипер. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за 45 минути. След това изваждаме ястието от фурната, покриваме го с нарязаното на парченца топено сирене и връщаме да се допече още 15 минути. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязани зелени подправки.

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Задушени гъби с винен сос

Прoдукти: 750 г пресни гъби, 1/2 ч.ч. олио, 2-3 глави лук, 3 1/2 с.л. брашно, 2-3 домата, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме ги и задушаваме в мазнина. Прибавяме наситнения лук, брашното и червения пипер. Запържваме и тях и добавяме настърганите домати. Подправяме с черен пипер и заливаме с виното и бульона от сварените гъби. Оставаме ястието да къкри на тих огън до сгъстяване на соса.

Гъби с яйца

Прoдукти: 750 г пресни гъби, 5 яйца, 1-2 глави лук, 5 с.л. олио, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените, измити и нарязани гъби сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги задушаваме в сгорещеното олио заедно с нарязания лук. Прибявяме маслото, разбитите яйца, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и пържим до побеляване на белтъка.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Лазаня с гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Гъби плакия

Прoдукти: 1 кг пресни гъби, 2-3 глави кромид лук, 3 домата, 1-2 моркова, 1 глава целина, 10-12 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: В по-голямата част от мазнината задушаваме с малко вода нарязаните на парченца гъби, моркови, целина и лук. След като омекнат ги изсипваме в тава, посоляваме ги и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Отгоре покриваме с кръгчета домати и поръсваме със счукания чесън, размитото в малко вода брашно и останалата мазнина. Запичаме във фурната. Поднасяме плакията студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Малките неудобства на бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...

Начало