Още рецепти » Консервирaне на домати

 Консервирaне на домати

Домати с вишневи листа

Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении
Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна или лоза. Нареждаме ги в буркани, помежду им слагаме също от листата, както и босилек, маточина, мента, магданоз, но в малки количества. Ръсим опечените твърди семена, които можем да заменим с орехи, кашу, фъстъци, лешници. Заливаме със студена саламура, приготвена от водата и солта. Притискаме отгоре с венче от лозови пръчки и листа. Държим на студено.

Домати с чесън

Прoдукти: 10 кг зелени доматчета, 100 г чесън, 700 г листа от целина, 500 г сол, 10 л вода
Нaчин на приготвяне: Нареждаме доматите в буркани или бидонче, заливаме ги със саламура от сол и вода, разбъркана на вкус. Затискаме отгоре с тежест и след 2 дни започваме да претакваме – през 3 дни в продължение на 2 седмици.

Зелени домати с подправки

Прoдукти: зелени домати, лук, чесън, копър, чубрица, целина, хрян, листа от вишна, дюля, лоза или дрян; зa маринатата: 5,5 л вода, 1 ч.ч. оцет, 250 г сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме на дъното на бурканите нарязан лук, скълцан чесън, клончета копър и чубрица, нарязана целина, коренчета остърган и нацепен по дължина хрян. Сваряваме марината от водата, оцета, солта и различните листа. Допълваме бурканите с домати и заливаме с марината. След 3-4 започваме да претакаме туршията – 4 пъти през 2 дни.

Зелени домати с екзотични подправки

Прoдукти: 1 кг зелени домати, 1 л винен оцет, 1 кг захар, 500 мл вода, джинджифил, кората на 1/2 лимон, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 щипка канела, 3 зърна карамфил, 1 с.л. синапено семе
Нaчин на приготвяне: Надупчваме доматите с дебела игла, за да не се пукнат по време на бланширането. Възвираме подсолена вода и варим в нея доматите 2-3 мин, отцеждаме, нареждаме ги в разлата тава и ги заливаме с оцет. Оставяме ги така 1 нощ. Възвираме водата и захарта като отнемаме пяната. Щом разтворът се избистри, прибавяме останалите подправки. Варим 2-3 мин и оставяме саламурата да изстине. Заливаме с нея доматите в оцета и ги оставяме да престоят още 1 нощ. Отливаме саламурата и я варим още 10 мин. Нареждаме доматите в буркани и ги заливаме с горещата саламура. Съхраняваме туршията на хладно и тъмно място.

Кисели зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет, 5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги надупчваме с игла. Нареждаме ги в големи буркани, като между тях слагаме листата и подправките. Заливаме ги с вода, за да измерим количеството й. Изливаме водата в тенджера и от нея отливаме 100 мл. Добавяме солта, оцета и разбъркваме, за да се разтворят добре. С тази смес отново заливаме доматите. Затваряме ги с капачка и прибираме на студено. След 3-4 седмици туршията е готова.

Печени зелени домати

Прoдукти: 500 г зелени домати, 2,5 кг червени чушки, 750 г моркови, 1 връзка керевиз, 2 глави чесън; зa маринатата: 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. олио, 4 ч.ч. захар, 12 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко доматите и чушките и ги обелваме. Нарязваме морковите на кръгчета, магданоза и керевиза – на ситно. Всичко изсипваме в дълбок съд, заливаме с изстиналата марината и оставяме 24 часа да престоят. След това напълваме буркани, като прибавяме по 1 аспирин на буркан.

Подлучени домати

Прoдукти: 3 кг зелени домати, 2 връзки магданоз, 1 връзка целина, 4 глави чесън; зa маринатата: 500 мл оцет, 2 ч.ч. вода, 1 непълна ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите и ги нареждаме в по-големи буркани. Между всеки ред поръсваме от подправките. Кипваме маринатата, изстудяваме я и заливаме доматите. Захлупваме бурканите и ги оставяме на студено.

Туршия от зелени домати

Прoдукти: 7,5кг зелени домати, 1 ч.ч. морска сол, 1/2 ч.л. стипца, 2 ч.ч. оцет, 5 ч.ч. захар, 2 пръчки канела, 1 щипка карамфил.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и ги подреждаме на слоеве в дълбок съд, като всеки слой поръсваме със сол. Оставяме да престоят така една нощ и на следващия ден отцеждаме изтеклия сос. Прибавяме стипцата и заливаме с вряща вода. След 20 мин отцеждаме и изплакваме. Смесваме оцета, захарта и подправките за марината и я нагряваме, докато заври. След 3 мин сваляме марината от огъня и заливаме доматите. Оставяме ги да престоят още една нощ и на следващият ден отново отцеждаме сока, като го запазваме. На четвъртия ден кипваме сока заедно с доматите, докато станат прозрачни. Изваждаме доматите и ги подреждаме в затоплени буркани. Сокът остава да ври, докато се посгъсти, отделяме подправките и заливаме с него доматите. Затваряме бурканите.

Туршия от зелени домати с люти чушки

Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.

Туршия от цели червени домати

Прoдукти: 5 кг червени домати, листа от череша и лоза, 3-4 л вода, 400 г сол, аспирин
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и по-твърди домати. Всеки домат увиваме в лозов лист и нареждаме в буркан, а между доматите слагаме черешови листа. Отгоре на буркана слагаме 2-3 аспирина, затискаме с венче от лозови пръчки и заливаме със студена саламура, приготвена от водата и солта. Затваряме бурканите и ги оставяме на хладно място.

Червени домати в саламура

Прoдукти: 10 кг здрави червени домати, лозови листа, 10 л вода, 500 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме домати с дръжки и ги набождаме с игла на няколко места. Нареждаме ги в буркани с дръжките нагоре като между тях слагаме лозови листа. Притискаме с кръстачка и с чист речен камък и заливаме със саламура, приготвена от вода и сол, която да ги покрива 10-15 см. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Мариновани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 члава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка тава и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме ги и ги оставяме да престоят половин час. През това време смесваме продуктите за маринатата, наситнявайки и чесъна. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически бурканите и стерилизираме 5-6 мин.

Стерилизирани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и оставяме да престоят 30 мин. Смесваме продуктите за маринатата заедно с наситнения чесън. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически и стерилизираме 5-6 мин.

Туршия със зелени домати и мента

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 250 г захар, 250 г сол, 250 мл олио, 250 мл оцет, 15-20 скилидки чесън, 5 стръка мента, 5 стръка копър, 5 стръка маточина.
Нaчин на приготвяне: Режем доматите на парченца и ги посипваме с половината захар и сол. След 3-4 часа ги отцеждаме и изхвърляме отделената течност. Редим ги в буркани, като между доматите слагаме скилитки чесън и едро нарязани зелении. Смесваме оцета и олиото и разтваряме в тях останалата захар и сол. Разсипваме сместа по бурканите и доливаме топла вода. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия със зелени домати, моркови и орехи

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка целина, 1 пакетче черен пипер, 1 л вода, 500 мл олио, 350 мл оцет, 400 г сол, 500 г захар, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и доматите и ги нареждаме в буркани. Между редовете слагаме орехи, черен пипер и едро нарязана целина. Приготвяме марината от изброените продукти и я разливаме в бурканите. Доливаме топла вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Домати, мариновани с босилек

Прoдукти: 1 кг средно големи домати, 4 с.л. ябълков оцет, 300 мл ябълков сок, 2 с.л. зърна черен пипер, 2 ч.л. карамфил на зърна, 2 с.л. кориандър, 3 пръчици канела, 3 сушени люти чушлета, 1 връзка пресен босилек
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера оцета и ябълковия сок, махаме пяната, слагаме подправките, завити в марля и варим 10 минути. Изваждаме подправките от отварата. Измиваме доматите и ги набождаме с клечка за зъби. Измиваме босилека и отделяме листата от стъблата им. Подреждаме зеленчуците на слоеве и наливаме толкова гореща марината, че доматите да са покрити 2-3 см под ръба на буркана. Леко разтърсваме буркана, за да изплува въздуха и затваряме плътно с капачка, стерилизираме 15 минути. Тази зимнина е изискана гарнитура към месо, а също и за спагети.

Домати с касисови листа и хрян

Прoдукти: 2 кг домати, 3 листа от касис, копър, 2 дафинови листа, 8-10 зърна черен пипер, парче корен от хрян, 3 скилидки чесън, 1 с.л. захар, 2 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и пускаме доматите вътре. Изваждаме ги веднага и ги нареждаме в буркана. Добавяме във водата подправките и вряща я изсипваме върху доматите в буркана. Затваряме здраво с капачка и съхраняваме на хладно.

Домати с копър и дафинов лист

Прoдукти: 1,5 кг червени домати, 2-3 клонки магданоз, 1 съцветие копър, 10 зърна черен пипер, 3 дафинови листа, 1,5 с.л. сол, 3 с.л. захар, 3 с.л. оцет 6%
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме копъра и магданоза. Отгоре плътно нареждаме измитите и небелени домати. Кипваме вода и ги заливаме. Похлупваме с капак и ги държим така 15 минути. След това изливаме водата и отново я кипваме, като добавяме в нея всички изброени подправки без оцета. С кипящата марината заливаме доматите в буркана и сипваме оцета. Затваряме здраво и обръщаме буркана с дъното нагоре.

Домати с чесън

Прoдукти: 2 кг червени домати, 3 глави чесън, 1 връзка магданоз, сол на вкус, 3 аспирина
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите с магданоза и ги посоляваме на вкус. Прибавяме счукания чесън и аспирин.Объркваме всичко, пълним буркани, затваряме ги и прибираме на хладно.

Поповски домати

Прoдукти: 10 кг здрави червени домати, 300 мл вода, 2 белтъка, 2 ч.л. желатин, 1 непълна с.л. сол
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд разбиваме белтъците и солта, прибавяме водата, като бием непрекъснато до еднородна смес. Разтваряме желатина в малко вода и го прибавяме към белтъчната смес. Бием още 3-4 минути. Измиваме и подсушаваме доматите, потапяме ги в желиращата се смес и оставяме да изсъхнат. Нареждаме ги в буркани, които покриваме с пергаментова хартия и ги съхраняваме на хладно. Доматите могат да се съхранят до 10 месеца. Преди употреба, ги измиваме добре.

Стерилизирани червени домати

Прoдукти: 5 кг домати, 2 глави лук, 4-5 листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме половината домати, като избираме по-меките. Настъргваме ги и ги задушаваме на умерен огън заедно със ситно нарязаните лук и целина. Измиваме целите домати и ги попарваме във вряла вода. После ги обелваме и ги нареждаме плътно в буркани. Претриваме през цедка задушените домати, загряваме соса на огъня, посоляваме и го разливаме в напълнените буркани. Затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Цели белени домати натюр

Нaчин на приготвяне: Измитите домати попарваме във вряла вода и охлаждаме със студена. Обелваме, нареждаме плътно в буркани и заливаме с горещ подсолен на вкус доматен сок, който достига 1 см под ръба. Затваряме и стерилизираме 20 минути.

Ястие от пиперки и домати

Прoдукти: 1 кг пиперки, 1 кг домати, 150 мл олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз, 1 стрък копър, 1 стрък целина, 2 листа от босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме пиперките първо по дължина, а след това напречно на ивици. Задушаваме ги в сгорещено олио на слаб огън под капак, докато омекнат. Поръсваме със сол и черен пипер и добавяме нарязаните на парчета домати. Когато сместа заври отново, покриваме с капак и оставяме на слаб огън 20 минути. Преди да свалим от огъня, прибавяме наситнените зелении. Насипваме готовото ястие горещо в буркани, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу до пълно изстиване.

Сладко от зелени домати

Прoдукти: 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта на игла издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги във вряща вода, варим 3-4 мин и ги изплакваме със студена вода. Повтаряме тази процедура 4 пъти. След това обелваме доматчетата и ги пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта и 3 ч.ч. вода. Варим на силен огън. Когато сиропът започне да се сгъстява, прибавяме лимонтозуто разтворено в малко топла вода. Варим още 2-3 мин, отстраняваме от огъня и ароматизираме с ванилията.

Конфитюр от домати

Прoдукти: 3 кг домати, 1 кг захар, 1 ч.л. винена киселина, 3-4 листенца индрише.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели месести домати. Попарваме ги във вряща вода и ги обелваме. Нарязваме обелените домати и отстраняваме семената. Поръсваме ги със захарта и варим на умерен огън. Когато конфитюрът започне да се сгъстява, ароматизираме с индришето, а 3-4 мин преди да свалим от огъня прибавяме винената киселина. Насипваме горещия конфитюр в сухи и затоплени буркани.

Конфитюр от зелени домати

Прoдукти: 1 кг зелени доматчета, 750 г захар, сокът от 2 лимона, 4 г пектин.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и ги нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги със захарта и ги оставяме да престоят 1 нощ. На другия ден сипваме лимоновия сок и варим 2 часа на тих огън, като от време на време обираме пяната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Бял интериор - не е ли скучен?

Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Как да пречистим бъбреците

В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...

Начало