Драно пиле
Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма глава лук и 2-3 стръка пресен лук, 2-3 скилидки чесън, 1 домат, 1 червена чушка, 2 ч.л. сух или 2 с.л. пресен джоджен, 1 ч. л. суха чубрица, сол, черен пипер, по желание 1 шепа светли стафиди, 1 ч.л. червен пипер, 50 г краве масло, магданоз.
Подготовка
Основната тънкост на рецептата е, че пилето трябва да “се съблече” много внимателно, за да може кожата му по възможност да остане цяла. Това става така: Отрязват се крилата и трътката и пръстите на дясната ръка (без палеца) се провират между кожата и месото. Събличането става от гръкляна в посока към трътката, като най-много трябва да се внимава при сгъвките на бутчетата. Отделената от месото кожа слагаме в купичка и докато трае обработката на пилето, я заливаме с хладка вода. Съблеченото пиле слагаме в тенджера заедно с почистените и нарязани корени за супа, нарязаната на 4-6 части глава лук и обелените и нарязани на кубчета картофи. Заливаме с 1,5 л студена подсолена вода и сваряваме добре.
Важно:
• ако желаете да получите силен, питателен бульон, трябва да варите месото в студена вода.
• ако свареното месо ви е нужно само за основно ястие, трябва да го варите в гореща вода, която "да запечата" хранителните вещества в него.
Приготвяне:
Свареното пиле изваждаме от бульона, оставяме го да изстине и го обезкостяваме, като месото накъсваме на не много дребни парчета. В никакъв случай не го кълцаме с нож, защото ще се изгуби впоследствие в оризовата плънка! От бульона със зеленчуците, обезкостените крила, обезкостената шийка и трътката правим супа, в която варим 2-3 мин 1 шепа фиде и я подправяме с малка бучица масло, прясно смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Сгорещяваме добре в тиган с дебело дъно олиото и пържим в него по 2-3 мин последователно нарязания на ситно чесън и нарязаните на ситно стар и пресен лук. Прибавяме ориза, който сме измили в 2-3 води, за да падне скорбялата му, и след това сме отцедили много добре. Продължаваме пърженето, докато оризът стане стъклен. Прибавяме почистената и нарязана на ситно чушка, обеления и нарязан на ситно домат, стритите джоджен и чубрица, стафидите, сол и черен пипер и пържим още 2-3 мин. Смесваме ориза с пилешкото, наливаме 400 мл топла вода и 250-300 мл от бульона, в който е вряло пилето, и почти сваряваме плънката. Оставяме я да изстине.
Малка тънкост: Най-разпространеният начин за белене на домат е да го бланшираме или залеем с вряла вода. Има обаче по-лесен начин: Прекарайте тъпата част на ножа плътно по кожата на домата и ще установите колко бързо и безпроблемно ще го обелите!
Отцеждаме пилешката кожа от водата и с черен или с друг различителен конец и губерка зашиваме отворите при крилата, трътката, краката, както и местата, където кожата се е скъсала. Със супена лъжица гребем от плънката и пълним пилето откъм врата. Тъй като кожата му е много еластична, то може да поеме невероятно количество плънка. Разпределяме плънката равномерно в краката и бутчетата, в долната част и т. н., за да имитираме цяло пиле за печене. Слагаме го в тавичка самостоятелно или върху подложка от картофи, зеле и др., натриваме го с червен пипер, намазваме го равномерно с масло и наливаме 200 мл вода или бульон. Печем на силна фурна, докато коричката поруменее и стане хрупкава.
Малка тънкост: За екзотичен привкус и хрупкавост можем да намажем пилето със смес от меко краве масло и мед!
Готовото пиле гарнираме или слагаме върху подложка от измити и добре подсушени листа от маруля или зелена салата, около него красиво подреждаме репички, червени домати, пресни краставици. Режем го с остър нож на филии и го поднасяме със студена бира или доброкачествено розе.
Предимство: Тъй като ястието е трудоемко, може да напълните пилето от предишната вечер и непосредствено преди сервирането само да го запечете. Така и плънката ще поеме по-добре ароматите. Не е беда обаче, ако го сготвите предишния ден и го сервирате студено.
Автор: Цветанка Янкова