Сладки за елхата
Традиционни бисквити
Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пухкав крем маслото със захарта и прибавяме 1 цяло яйце и 2 жълтъка, меда, какаото, амонячната сода, разтворена в малко оцет, канелата, карамфила и 2 с.л. брашно. Разбъркваме много добре и оставяме тази смес да престои 10-12 часа. Прибавяме толкова брашно, че да измесим твърдо тесто, което разточваме на кора с дебелина 4-5 мм. От него изрязваме различни формички: сърца, звездички и др. и с дървен шиш им правим дупчици там, където ще ги закачаме на елхата. Печем ги в намазнена тава 10 мин. в умерена фурна, намазваме ги с белтъчен сладък сняг, силно намаляваме фурната и изсушаваме глразурата. След като разбием глазурата на твърд сняг можем да я оцветим с различни сладкарски боички.
Глазирани висулки
Прoдукти: 700 г брашно, 100 г захар, 100 г маргарин, 500 мл захарен сироп, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. счукан карамфил, 1 ч.л. джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с подправките. Затопляме маргарина, захарта и сиропа. Оставяме ги да поизстинат и ги смесваме с брашното. Измесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5 мм. С различни формички: сърца, звездички, животинки изрязваме от тестото фигурки, които слагаме на малко разстояние една от друга в намаслена тава и ги печем около 15 мин. Преди това обаче им правим дупчици на това място, на което ще ги нанизваме. Изстиналите фигурки украсяваме със захарна глазура и декорираме с разноцветни и шоколадови пръчици.
Джинджифилови човечета
Прoдукти: 250 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 2 щипки сол, 2 ч.л. джинджифил, 1 ч.л. смлян ким, 2 щипки смлян карамфил, 2 щипки смлян бахар, 1 с.л. масло, 120 г захар, 1 яйце, 1 ванилия, 2 с.л. крокан /карамелизирана и счукана захар/, стафиди за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта на пяна, прибавяме яйцето и брашното, в което сме размесили бакпулвера и подправките. Накрая прибавяме ванилията и крокана. Омесваме тесто и го оставяме завито в полиетиленово фолио 3 часа в хладилник. Разточваме го на кора с дебелина 2-3 мм. и от нея изрязваме човечета и елхички. Правим дупка, там където ще ги закачаме, от стафидите слагаме очички на човечетата и копчета на дрешките, подреждаме фигурките в намазнена тава на известно разстояние и печем в предварително загрята умерена фурна около 10 мин., докато им потъмнеят ръбчетата.
Меденки
Прoдукти: 300 г течен мед, 200 г захар, 50 г масло, 750 г брашно, 2 ч.л. амонячна сода, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. сол, 1 с.л. какао, 1 яйце, 3-4 с.л. прясно мляко; зa украсата: 500 г пудра захар, 2 белтъка, сладкарски бои, захарни и шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: На слаб огън загряваме маслото, меда и захарта, докато захарта се стопи. Оставяме сместа да изстине. Добавяме брашното, содата, какаото и подправките, разбъркваме добре и наливаме млякото, разбито с яйцето. Омесваме твърдо тесто, правим го на топка, увиваме го във фолио и го оставяме 8 часа в хладилник. Разточваме тестото върху фолио на дебелина 3-4 мм. и с различни форми изрязваме фигурки като им пробиваме дупки с дървени шишчета. Печем ги в намаслена тава в умерена фурна 12-15 мин., оставяме ги да изстинат. Разбъркваме пудрата с белтъците, разпределяме в различни купички, които оцветяваме по желание, мажем с тази глазура сладките и ги украсяваме с перлички, шоколадови пръчици, кокосови стърготини и пр. От това тесто стават много ефектни коледни ботушки.
Коледни кравайчета
Прoдукти: 100 г пудра захар, 180 г масло, 250 г брашно, жълтъците от 2 твърдо сварени яйца, ванилия; зa глазурата: 3 белтъка, 100 г захар, 2-3 капки лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пухкав крем оставеното на стайна температура масло със захарта. Прибавяме стритите жълтъци, ванилията и брашното и измесваме тесто. Разточваме го на кора с дебелина 5-6 мм. и с две чаши с различен диаметър /по-голям и по-малък / изрязваме кравайчетата. Разбиваме белтъците на топло като постепенно прибавяме захарта на твърд сняг. Накрая капваме киселината или лимоновия сок. С тънък шприц украсяваме кравайчетата с глазура. Нареждаме ги в намазнена тава на разстояние едно от друго и ги печем в слаба фурна, за да останат бели.
Автор: recepty.bg