Още рецепти » Как да сготвим акула

 Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста

Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.

Пържени котлети от акула

Прoдукти: 4 котлета от акула, 5 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. стафиди, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме котлетите. Натриваме ги с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме нарязаните на кубчета домати и готвим десетина минути на умерен огън. После сипваме стафидите, поръсваме с наситнен магданоз, слагаме котлетите в соса и задушаваме още 10 мин.

Акула на керемида

Прoдукти: 6 котлета от акула, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 3 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 лимон, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите, подсушаваме ги и ги накисваме за 2 часа в прясното мляко. После отцеждаме и ги натриваме с черен пипер и сол. (По желание можем да използваме и други подправки.) Оставяме да престоят още един час, овалваме ги в брашното и леко ги запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Покриваме дъното на три керемиди за готвене с нарязаните на парчета лук и домати. Слагаме по малко чесън и разпределяме отгоре рибените котлети. Покриваме с колелца от лимона, поръсваме с настъргания кашкавал и печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Акула корсикана

Прoдукти: 1 кг филе от акула, 4 филии хляб, 500 мл зеленчуков бульон, 2 глави лук, 1 с.л. зехтин, 4 домата, 1 глава чесън, 1 щипка шафран, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме обелените и настъргани домати, ситно нарязания чесън, шафран и черен пипер. Посоляваме и сипваме бульона. Слагаме парчетата риба, захлупваме плътно тенджерата и варим 20 мин на силен огън. После изваждаме рибата и оставяме сосът да ври, докато се посгъсти.
Запичаме леко филийките хляб в тостера, разпределяме акулата върху тях, заливаме със сгъстения сос и поднасяме ястието топло.

Акула по шанхайски

Прoдукти: 500 г филе от акула, 6 печурки, 3 с.л. соев сос, 3 с.л. олио, 2 с.л. бяло вино, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. смлян джинджифил, 2 с.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибеното филе на тънки ивички и го заливаме със смес от виното, соевия сос, 1 ч.л. олио, счукания чесън, смления джинджифил и сол на вкус. След това отцеждаме и запържваме рибата в останалата мазнина заедно с нарязаните гъби. Накрая наливаме маринатата, прибавяме доматеното пюре и държим на огъня още 1-2 мин.

Панирани коремчета от акула

Прoдукти: 500 г коремчета от акула, 2-3 яйца, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме коремчетата от кожата, натриваме ги с черен пипер и сол и ги нарязваме на тънки ивички. Разбиваме жълтъците, като постепенно прибавяме брашното и бирата. Накрая съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме коремчетата в така приготвената панировка и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И ощ...

Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...

Горещините и сърдечно-съдовите болести

Започнаха горещините и по-възрастните хора, както и тези със сърдечно-съдови заболявания се тревожат: как ще им се отразят те, как ще се справят с 30 (а и повече) градусовите температури. Трябва ли да...

Начало