Още рецепти » Антрето

 Антрето

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само заради първото впечатление, но и заради собствения ви комфорт и удобство.

Звънецът

Регулирайте силата му. Той трябва да се чува навсякъде, дори когато свири радио или гледате телевизия. При това звукът му не бива да е пронизителен, защото се превръща в източник на стрес. Почиствайте го редовно с дезинфекциращо средство, правете същото и с дръжката на входната врата.

Изтривалката

ОТ хигиенни съображения забравете традиционните модели от растителни влакна, които събират прах и мръсотия. Изберете някоя от многобройните разновидности на полиамида, чистещ се лесно с четка и сапунена вода.

Подът

По-добре паркет, отколкото мокет, защото той се поддържа трудно, натрупва статично електричество по повърхността си и не е подходящ за тази част на дома, в която се ходи предимно с обувки. Теракотата също е добро решение - плочките са лесни за миене и много приятни за окото. Паркетът придава повече топлота на интериора, но за да издържи дълго, задължително условие е да се лакира. Може да поставите и килим - традиционен или с каучукова долна част. Фиксирайте краищата му, за да не се събира. Избърсвайте праха от паркета, а килимите минавайте с прахосмукачка или тупайте.

Светли стени и весели тонове

Антрето се цапа бързо, затова стените му трябва да могат да се поддържат и почистват лесно. Основно правило е тоновете да са светли, така помещението става по-приветливо. Избягвайте крещящите цветове като яркочервено или ябълковозелено, понеже са прекалено агресивни. Ако антрето е съвсем малко, можете да го разширите оптически чрез игра с цветовете: боядисайте страничните стени светли, а тази в дъното - малко по-тъмна. Таванът задължително е бял.

Осветлението

За да не оставате с впечатление, че попадате в тъмница, когато влизате отвън, заложете на доброто и ярко осветление. Плафониерата е най-подходящият централен източник на светлина. Ако пространството позволява, сложете един-два аплика отстрани.

Мебелите

Колкото и да е малко мястото, антрето трябва да изглежда просторно. За тази цел избягвайте претрупването му с мебели, които определено потискат. Сложете голямо стенно огледало: отразявайки се, светлината ще уголеми пространството.

Закачалката за дрехи

Тя трябва да е на удобно както за гостите, така и за членовете на семейството място. Може да изберете модел с рафт за шапки или пък някоя от дървените закачалки от времето на бабите ни, отново на мода напоследък. Ако сте притеснени от тясното пространство, използвайте най-обикновени кукички от стомана, поставени зад или на вратата, които издържат до 14 кг дрехи.

Кошчето за чадъри

То е необходима подробност, която се превръща в декоративен елемент, стига да сте избрали достатъчно стилен модел. Сред най-подходящите са тези от ковано желязо или от ракита.

Край на разхвърляните обувки

Подредете обувките си в специален шкаф. Съществуват различни варианти - закачващи се на стената или поставени на пода, всичко зависи от мястото, с което разполагате. Можете да замените баналните шкафчета с нови с модерен дизайн, чиито плъзгащи се врати са много по-практични и красиви.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Дворната оранжерия

Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...

Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...

Закуски с бутер тесто

Тестени рулца Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г сирене, 4 с.л. сметана, 3 с.л. кисело мляко, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, счукан ким, 100 г кашкавал, 1 лимон за украса ...

Как да разпознаем мигрената?

Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...

Начало