Още рецепти » Антрето

 Антрето

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само заради първото впечатление, но и заради собствения ви комфорт и удобство.

Звънецът

Регулирайте силата му. Той трябва да се чува навсякъде, дори когато свири радио или гледате телевизия. При това звукът му не бива да е пронизителен, защото се превръща в източник на стрес. Почиствайте го редовно с дезинфекциращо средство, правете същото и с дръжката на входната врата.

Изтривалката

ОТ хигиенни съображения забравете традиционните модели от растителни влакна, които събират прах и мръсотия. Изберете някоя от многобройните разновидности на полиамида, чистещ се лесно с четка и сапунена вода.

Подът

По-добре паркет, отколкото мокет, защото той се поддържа трудно, натрупва статично електричество по повърхността си и не е подходящ за тази част на дома, в която се ходи предимно с обувки. Теракотата също е добро решение - плочките са лесни за миене и много приятни за окото. Паркетът придава повече топлота на интериора, но за да издържи дълго, задължително условие е да се лакира. Може да поставите и килим - традиционен или с каучукова долна част. Фиксирайте краищата му, за да не се събира. Избърсвайте праха от паркета, а килимите минавайте с прахосмукачка или тупайте.

Светли стени и весели тонове

Антрето се цапа бързо, затова стените му трябва да могат да се поддържат и почистват лесно. Основно правило е тоновете да са светли, така помещението става по-приветливо. Избягвайте крещящите цветове като яркочервено или ябълковозелено, понеже са прекалено агресивни. Ако антрето е съвсем малко, можете да го разширите оптически чрез игра с цветовете: боядисайте страничните стени светли, а тази в дъното - малко по-тъмна. Таванът задължително е бял.

Осветлението

За да не оставате с впечатление, че попадате в тъмница, когато влизате отвън, заложете на доброто и ярко осветление. Плафониерата е най-подходящият централен източник на светлина. Ако пространството позволява, сложете един-два аплика отстрани.

Мебелите

Колкото и да е малко мястото, антрето трябва да изглежда просторно. За тази цел избягвайте претрупването му с мебели, които определено потискат. Сложете голямо стенно огледало: отразявайки се, светлината ще уголеми пространството.

Закачалката за дрехи

Тя трябва да е на удобно както за гостите, така и за членовете на семейството място. Може да изберете модел с рафт за шапки или пък някоя от дървените закачалки от времето на бабите ни, отново на мода напоследък. Ако сте притеснени от тясното пространство, използвайте най-обикновени кукички от стомана, поставени зад или на вратата, които издържат до 14 кг дрехи.

Кошчето за чадъри

То е необходима подробност, която се превръща в декоративен елемент, стига да сте избрали достатъчно стилен модел. Сред най-подходящите са тези от ковано желязо или от ракита.

Край на разхвърляните обувки

Подредете обувките си в специален шкаф. Съществуват различни варианти - закачващи се на стената или поставени на пода, всичко зависи от мястото, с което разполагате. Можете да замените баналните шкафчета с нови с модерен дизайн, чиито плъзгащи се врати са много по-практични и красиви.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Цветя за тъмните ъгли на стаята

За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Кованото желязо – автентичност и сантимент

Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...

Как се прави кебап

Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...

Начало