Още рецепти » Практични идеи за вашата вила

 Практични идеи за вашата вила

Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, каквото ви е необходимо, е фантазия, търпение и вашите златни ръце!

Започнете със стените и таваните

Можете да се избавите от усещането за прекалено много дърво с помощта на пребоядисване. Светлите и празнични цветове, например нежен прасковен и салатен, ще помогнат помещението да изглежда по-светло и по-просторно. Пукнатините по дървото не могат да се скрият, но можете да отвлечете вниманието от тях с помощта на няколко ярки аксесоара.

Облицовка от текстил

В качеството на облицовка за спалнята текстилът подхожда идеално. Подобен уютен алков можете да направите от листове шперплат и да го декорирате с щампован плат. А краищата и снадките да закриете с дървени летви.

Старият под

Подовете на старите къщи най-често са дървени, но незаслужено покрити с линолеум. Смело се разделяйте с това покритие! Вместо него по-добре покрийте пода с тъмна боя, а след това с лак. Такъв под ще бъде по-практичен и няма да се цапа. Ако повече ви харесва светъл под, просто покрийте светлите дъски с лак, а отгоре постелете ярка постилка. Още един начин да преобразите пода – да го изрисувате с помощта на шаблони. Изберете цветовете на боите. Намокрете леко гъба за миене на съдове в боята и я нанесете на повърхността през шаблона. Когато боята засъхне, покрийте я с лак.

Прозорците - с ефектна украса

Ако на верандата има много прозорци, можете да ги декорирате с витражи или да ги украсите с ярки щори. За направата на японски щори ще ви трябват дървени рейки, плат, копринени ленти и конци. Нарежете плата на парчета (дължината и ширината зависят от вашето желание, но по-тесните щори се вдигат по-лесно). Краищата на плата подгънете и минете на машина. След това подгънете отдолу и отгоре на ширината на дървените летви и изминете на машина. Към горната част пришийте копринени панделки (2 пъти по-широки от дължината на щората), прехвърляйки я през горния край на щората – по 2 ленти на всяко платно. В горната и долната част на щорите вмъкнете летвите. Готовите щори закрепете на корниза. Долните краища навийте и завържете от лентите красиви панделки.

Ново очарование за невзрачните врати

За да преобразите с нищо незабележителната стара врата, закрепете над нея декоративен корниз. Към самата врата заковете два листа шперплат, обрамчен с декоративни лайсни. Платното на вратата боядисайте със светла боя, а изпъкващите части, рамката и корниза – в тъмнокафяво. С тънка четка направете рисунка (можете да използвате шаблон). С широка суха четка леко тонирайте вратата, за да й придадете състарен вид.

Уютно осветление

В гостната и столовата осветлението трябва да бъде меко. Окачете над масата за хранене абажур, но не го разполагайте високо под тавана – краят му да бъде на височината на изправен човек.

Поставете акценти

Такива детайли като например изрисувани вратички на кухненската мебел, ярък хладилник или оригинални плочки при мивката могат да се превърнат в ударен акцент в кухнята и да определят стила на помещението. Извикайте на помощ фантазията си. Използвайте разноцветни плочки или ги съчетайте с дървени лайсни. Изрисувайте хладилника с цветя, плодове, зеленчуци или го боядисайте в цвета на кухненските мебели. Вратичките на шкафовете украсете с ярки рисунки, използвайки шаблони. Вариант е и мозайка от счупена посуда, а може да се спрете и на техниката на декупажа. Вместо врати поставете платнени завески, а вместо кутии – красиви кошници. Не се страхувайте да реализирате своята фантазия и помнете, че на вилата всяка ръчна работа – несъвършена макар, но мила – изглежда много по-органично, отколкото унилите стени и фабричната щампа.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Кълновете предпазват и от рак и сърдечно-съдови заболявания

За ползата, която носят на човешкия организъм кълновете и зародишите разговаряме с доц. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. - Д-р Байкова, ка...

Облагородяване на декоративни растения

Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...

Начало