Още рецепти » Подпрозоречните первази

 Подпрозоречните первази

Наричани още подпрозоречни плочи или подпрозоречни дъски, вътрешните прозоречни первази са важен детайл в интериора като цяло и в частност - в прозоречните системи. Предпочитано място за домашните ни любимци, за нареждане на саксийни цветя или за поставяне на декоративни елементи. Освен всичко друго като технически елемент от прозоречната система, подпрозоречната дъска възпрепятства проникването на студ в помещението отвън и обратно - излизането на топлина отвътре навън. А ако по стъклото на прозореца се образува конденз, водните капки ще се стекат върху перваза, без да имат възможност да стигнат до стената и да предизвикат нежелателни ефекти върху нея.
Традиционните прозоречни первази са от дървесина, предварително обработена с импрегниращи и финишни защитни покрития. Напоследък, обаче, все по-голямо разпространение получават модели от поливинилхлоридни (PVC) профили, ламинирани плочи от дървесни влакна със средна плътност (МДФ), естествен и изкуствен камък.
За дървени подпрозоречни дъски обикновено се използва дървесина от дъб, бук, ясен, вишна, клен, кестен, лиственица и бор. Изборът е широк и, естествено, колкото по-екзотичен е материалът, толкова по-скъп е крайният продукт. Сред предпочитаните материали е дъбът. Той е траен, добре понася въздействието на влагата и различните температури. Текстурата на дъба е много красива и е украшение за всеки интериор. Цветът на дъбовите первази може да бъде от светложълт до тъмноземлист. Дъбът не се деформира под въздействието на темепературата и това е една от причините за голямата му популярност.
Тъй като масивната дървесина е скъпа, за да поевтинее продукцията, някои производители правят многослойни первази от няколко слепени помежду си плочки. За по-голяма здравина на изделието слоевете се разполагат така, че дървесните влакна да са перпендикулярни. Слоевете се залепят при висока температура и под налягане. Следва импрегниране и покриване със защитни материали. Ако подпрозоречната плоча е изпълнена без нарушения в технологията, дървесината й трябва да е с влажност 7-9%, повърхността й да не се напуква и да може дълго време да запази красотата си.
Поддръжката на дървени первази изисква по-голямо внимание от гледна точка на това, че не трябва да се мият с вода, разтворители и абразивни средства. Почистват се със суха или леко влажна кърпа. През 3-5 години е желателно подновяване на защитния повърхностен слой лак, боя или вакса.
За тези, които искат дървени первази, но са ограничени в средствата, производителите предлагат компромисен вариант - плочи от дървесни влакна с висока плътност (HDF) с дебелина 10мм и със залепен върху тях дървесен фурнир с дебелина 2мм. Този продукт визуално имитира плоча от масивна дървесина от предпочитан от вас вид в зависимост от фурнира.
PVC-первазите притежават свойствата на PVC-прозоречните профили. Те не гният, не се напукват, трудно възпламеними са и са абсолютно водонепроницаеми. По отношение на поддръжката пластмасовите первази не са претенциозни. Повърхността им няма пори и не благоприятства натрупване на замърсители или развитие на бактерии. Почистват се лесно, с всякакви миещи препарати, с изключение на абразивни средства.
Подпрозоречните дъски от плочи от дървесни частици (ПДЧ) и от МДФ са производни от дървесината, получени при пресоване на дървесни частици или влака и покрити с дебел защитен слой ламинат. Те са достатъчно здрави и върху тях може да се стои по време на миене на прозореца, а също и да се остави горещ съд. Ламинираното покритие ги прави износоустойчиви, неподатливи на светлинни въздействия, в това число и на ултравиолетовите лъчи, както и постоянни в размерите - те не подпухват и не се напукват, ако защитният слой е здрав. Тези первази се поддържат лесно и имат привлекателен външен вид.
Независимо от всички достойнства на платмасата тя не може да съперничи по красота с естествения камък. Природните му качества – дълтотрайност, влагоустойъчовст и здравина правят первазите от този материл не само красиви, но и функционални. Камъкът не се нуждае от специални защитни покрития и гприжата за него е много проста.
Первазите се изработват най-често от мрамор и гранит, оникс, лабрадорит и т. н. Имайте пред вид обаче, че мраморът е по-чуплив и изборът в негова полза е заради декоративните му качества. На мраморната повърхност не бива да се поставят тежки метални предмети и горпеща съдове, не понася въздействието на киселини и поливане с кисели и оцветени течности като кафе, вино, чай и други.
Первазите от изкуствен камък също са доста популярни напоследък. Това се дължи на факта, че по физически и естетически свойства изкуственият камък не отстъпва на природния, а понякога дори го превъзхожда и в същото време е по-евтин. Той се произвежда от 70-90% минерални пълнители, към които се добавят свързващи компоненти - полимерни смоли. С помощта на оцветители се получават разнообразни цветове, оттенъци и шарки. Изкуственият камък е здрав, химически- и термоустойчив. Подпрозоречните плочи от изкуствен камък не се чупят при случаен удар и не задържат петна от разлети битови течности. Техен недостатък, обаче, е слабата им съпротивляемост към абразивни средства. Почистват се лесно, но трябва да се пазят от надраскване.
Подпрозоречните плочи съществуват в различни варианти не само като материал, от който са изпълнени, но и като тип приложение. По-тесните варианти обикновено се използват за поставяне на цветя и сувенири. С увеличаване на размерите на перваза той може да има и други предназначения, например да се оформи във вид на маса, бюро, шкаф, библиотека, кът за домашен любимец, а защо не и като място, където можете спокойно да седнете и да се облегнете. Изборът е голям и зависи от мястото и средствата, с които разполагате, както и от крайния резултат, който трябва да постигнете в проекта си.
Освен качеството на материала, от който е направена подпрозоречната дъска, значение за продължителността на експлоатацията й има и правилното монтиране. Най-удачно е подпрозоречната плоча да се поръча и монтира едновременно с прозоречните профили. Така, отделните елементи в системата ще са напълно съвместими помежду си. В случаи на вече монтирани дограми, също е възможно поставяне на первази, като за целта е необходимо само да е налице нужното разстояние за тяхното поместване - най-малко 20 мм.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Исландия - ледената приказка

Да отидете в Исландия е все едно да стъпите на чужда планета.Тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзер...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Предзимно засяване на зеленчуци

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Начало