Още рецепти » Белият имел носи здраве и късмет

 Белият имел носи здраве и късмет

Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как това полупаразитно вечнозелено храстче, подобно на кълбо, мистично се развява по клоните на дърветата. Там то се прикрепва здраво посредством кореноподобни образувания. Дългото до 50 см стъбло силно се разклонява. Кожестите му, продълговато овални листа дори и през зимата запазват светлозелената си багра. Най-често в този сезон непосветените се учудват какви са тези загадъчни балони по широколистни, иглолистни, та дори и по плодните дървета.
Почитан от друидите, имелът е включен в техния календар на 23 декември. Тогава вождът се е качвал на дървото със златен сърп и е отсичал вълшебната билка. Тя не е трябвало да падне на земята, а са я поемали в бяло платно. Вярвали, че ще предотврати всяко зло. И днес в скандинавските страни за Коледа окачват над вратите стрък имел, за здраве и късмет.
Имелът е двудомно растение. Мъжките цветове са с четириделно венче, без чашелистчета и с 4 тичинки. Женските пък са с четиризъбчеста чашка и 4 венчелистчета. Те са жълто-зелени и са събрани по 3-4 в пазвите на листата. Цъфтежът протича късно през пролетта. Плодовете са топчести, белезникави. Те са лепкави, затова един от синонимите на имела е “лепка”. Узряват късно през есента.
Размножаването на имела се осъществява по странен начин. През зимата, когато птиците се хранят с плодовете, по тях изобилно полепват семенца. Прелитайки от дърво на дърво, хвъркатите разнасят тези семена. Попаднали на подходящо влажно място, те поникват. Първо развиват прикрепителните органи и много скоро растенията започват да се оформят.
Доказано е, че химичният състав на имела е богат на лечебни съставки. Той съдържа гликозиди, флавоноиди, захари, танини, органични киселини, витамини, мазнини, та дори и алкохол. Благодарение на това билката усилва дейността на сърцето и понижава кръвното налягане, засилва потентността.
Интерес предизвиква препоръката да се консумират по едно-две плодчета с вода след хранене за забременяване, против атеросклероза, главоболие и рак. Българската народна медицина го препоръчва във вид на запарка. Една супена лъжица клонки и листа се варят 10 мин във вода. Изпива се на четири пъти. За по-сигурно може да се комбинира с невен, гръмотрън и бял оман. Най-полезна е билката, брана от иглолистни дървета и от бреза.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Кожата в интериора

Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...

Как да се избавим от безсънието?

Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Начало