Още рецепти » Трапезарията - домашният олтар

 Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романтичните вечери, оформени елегантно или разкошно, оригинално или традиционно - в зависимост от стила на живот, събитието, гостите и разбира се - от настроението.

Как е ситуирана?

За трапезарията трябва внимателно да се вземе предвид не само пространственото оформление, но също така да се изберат правилните мебели, осветление и аксесоари. Това до голяма степен зависи каква част от помещенията е определена за трапезария. Ако в апартамента тя е в съчетание с кухнята или хола, още при проектирането трябва да съответства на стила на тези обекти, като се направи ясно разграничение между различните зони на жилищното пространство.

Заедно с кухненски бокс

В случай че трапезарията е заедно с кухненския бокс, те трябва да са разположени в достатъчно голяма и удобна многофункционална стая. Там работното място (кухнята) и кътът за хранене трябва да са добре обозначени. За да се отделят двете зони, се използват различни дизайнерски техники. Сводести отвори например, които ще придадат на стаята не само стилен, но и лек и ефирен външен вид. За зониране в модерен дизайн се препоръчват тавани на няколко нива, разнообразие от плъзгащи се врати и т. н. Използването на различни по качество и цвят материали в двете зони не само разделя успешно помещението, но създават най-практични и удобни възможности за изпипване и на най-малките детайли. За кухненския кът, който изисква редовно мокро почистване, е по-добре да се използват различни видове плочки (за подове и стени), линолеум, миещи се тапети. За трапезарията са по-подходящи материали, които създават уют и топлина: паркет, ламинат, килими, текстил, тапети.

Заедно с хола

Не лоша е и възможността трапезарията да е свързана с хола. След празника можете бързо да се придвижите в зоната за отдих и да продължите по-нататъшната комуникация на чаша кафе или коняк. Тъй като и двете зони - трапезарията и мястото за почивка, са предназначени главно, за да се насладите на вкусни храни и за приятни разговори и почивка с приятели или със семейството, тези зони обикновено са отделят с леки декоративни прегради или с мебели. За тази стая трябват наред със задължителните мебели за трапезария и набор от мека мебел (дивани, столове), телевизор или домашен театър, музикален център, както и други мебели, които ще създадат приятна зона за отдих.

Съвсем самостоятелна

Ако за трапезария е определена отделна стая в къща или апартамент, внимателно трябва да се помисли за интериора. А след като трапезарията е в отделно помещение, стопаните явно нямат финансови и жилищни проблеми. В такъв случай няма да е проблем обзавеждането на тази стая с вкус и шик. Обикновено тук мебелите са разположени в центъра. В зависимост от вашия вкус може да се даде предимство на всички мебели - от класически и модерни до високотехнологични.

МЕБЕЛИТЕ

Масите и столовете са традиционните и най-важни мебели в столовата. Затова в повечето случаи те задават стила на обзавеждане в това помещение. Независимо от голямото разнообразие, предлагано на пазара, отчетливо може да се проследят няколко тенденции. Актуални са блестящите лъскави повърхности - гланцирана пластмаса и ламинат, полирано дърво, камък и метал. Ако не ви затруднява редовното и старателно бърсане на следи от пръсти по стъкления плот след всяка закуска и вечеря, може да се наслаждавате на прозрачността и лекотата, която придават мебелите от стъкло.
Разполагането на трапезна група в кухнята може да протече по различен начин: да се подбере в съответствие с кухненската мебел, нейната стилистика и цветова гама или обратно да се противопостави масата за хранене на работната зона. Много подходящи за експлоатация в условията на кухнята материали са пластмаса, ламинат, инокс, изкуствен камък.

МАСАТА - с утвърдено централно място

И това не е случайно - тя е свидетел на всички семейни тържества, събирания на чашка чай или кафе и въобще е център на всеобщо внимание.
При посещение на мебелните магазини и изложения в секторите, където са представени мебели за трапезарии, изобилието от конфигурации и материали събужда въображението. Какво да изберем?
Класическата маса за хранене от естествена дървесина никога не губи актуалност. Ако до неотдавна бяха популярни екзотичните видове с тъмночервен и черен цвят, сегашната тенденция е завръщане към традиционното светло дърво.

Плотовете са разнообразни

Стъкло

Все по-престижни стават стъклените мебели. Закаленото стъкло е здраво и безопасно. Много е трудно да се счупи, но дори някога това да се удаде, то ще се разпилее на множество малки частици, които не са толкова остри, колкото обикновените парчета. Често плотовете от стъкло се монтират върху метални крачета, но има и напълно стъклени маси. Те се допълват с напълно прозрачни столове. Разбира се, оформянето на такава група е доста смело решение, но ако сте уверени в това, че вашето семейство ще се чувства комфортно в такъв хай-тек интериор, то защо не? Да направим едно уточнение. Хай-тек не винаги означава твърдо и студено. Има модели, чиято структура на материала и форма показва принадлежност към хай-тека, но въпреки това те са изпълнени толкова изящно и фино, че приличат на приказна ефирна мебел. Стъклото не създава чувството, че помещението е задръстено с мебели, а напротив - прави го оптически по-просторно и светло.

Керамика

Плотовете, застлани с керамични плочки, с малки размери са на върха на популярността си. Тази мода идва у нас от Италия, където са си припомнили старата традиция и са я адаптирали към съвременните изисквания. По периметъра обикновено масата е облицована с дърво, поради което седящите край нея не усещат хлад от керамиката. Възможностите за използване на плочки в кухнята са големи - те не се страхуват от горещи тенджери и остри ножове, лесно се мият и са много практични.

Изкуствени камъни

Изкуственият камък е композитен материал (с 2/3 естествени материали), който дава воля на дизайнерските фантазии. От него може да се отлее плот с всякаква форма и извивки. Без да отстъпва на плота от естествен камък по гладкост и красота, той е приятен на пипане и не предизвиква субективно усещане за хлад, характерно при използване на всякакъв природен камък. Освен това такъв плот тежи много по-малко. За разлика от мрамора, който се драска и чупи, изкуственият камък е много здрав и дълговечен материал, тъй като при неговото производство се използват влаго- и термоустойчиви смоли. При повреждане материалът лесно се шлифова и полира, след което върху него не остават следи. Цветът и структурата може да имитират естествен камък като малахит и гранит, а могат да бъдат и най-невероятни. Дизайнерите инкрустират в плотовете по-тъмни или по-светли орнаменти, залепват стъклени или метални елементи - с други думи, възможностите за декориране са много. Остава да се допълни, че плот за маса, направен изцяло от изкуствен камък, не е никак скъп.

Форми и трансформации

Формата на плотовете от квадратна, правоъгълна до кръгла и елипсовидна позволява да се подбере маса за всякакво помещение. Мебел с прави ъгли изглежда по-строга и придава на интериора стройност и ред. Закръглените форми са по-привлекателни за човешкото око и създават хармоничност. На практика може да се избере маса с променяща се конфигурация и размери.

Масите трансформери се видоизменят в три варианта

Увеличават се размерите на плотовете, променя се височината им или протичат и двата вида трансформации.

Размерите на плота се увеличават също по три начина

Първият: плотът се състои от две части, които се плъзгат встрани, а на освободеното място изплува централната вложка (тя се съхранява вътре в конструкцията или отделно. Раздвижена по този начин, масата се превръща от квадратна в правоъгълна или от кръгла в овална.

Вторият: страничните части на плота в нормално положение висят от двете страни на централната, а при разгъване се опират на допълнителните подвижни крачета. Да се седи около такава събрана маса е неудобно, пречат страничните капаци, но пък достойнството е очевидно - в такъв вид тя заема минимум място.

Третият: двата покривни плота с еднакви размери се разполагат един над друг. При разгъването горният се придвижва в една посока, а долният в противоположна. Отдолу те се съединяват с помощта на панти. Това е много удобен механизъм на трансформация, но трябва да се убедите, че в разтворено положение масата е достатъчно стабилна.

Масата с регулируема височина

Подхожда за семейства, които обичат измененията и мобилността. Вечер тя играе например ролята на масичка за кафе и стои пред дивана, където цялото семейство гледа телевизия. За неделния обяд тя се премества в центъра на стаята и се повдига плотът до нужното ниво, поставят се столове и се наслаждавате на трапезата.


Модели с регулируема височина на опората

Основно това са масички за кафе, за списания, декоративни и други спомагателни. Повдигайки плота на нужното ниво, вие може да превърнете такава маса в основна. Височината най-често се фиксира ръчно, например с помощта на въртящи се ръчки, намиращи се отстрани, но съществуват и модели с пневматични механизми и даже с електрически подем на плота. Такива устройства позволяват да се фиксира височината на плота до удобно за стопаните ниво. Разбира се, такива технологични модели струват доста повече от обикновените. Максималното увеличаване на височината на конструкцията е 30-40 см, но най-често плотът може да се повдигне не толкова много - 15-20 см.

Масите с променяща се височина и размери на плота

Те са изключително функционални. Тяхното използване е оправдано в малки жилища, където е проблем недостигът на място. Те могат да встъпват в ролята на журнална или нощна масичка и при необходимост да се превърнат в пълноценна трапезна мебел.

СТОЛОВЕТЕ - избор в море от предложения

Да конкретизирате избора си на столове няма да бъде трудно, ако вече сте се спрели на някаква определена маса. Важно е на тях да може да се седи комфортно, дълго време понякога. Затова столът трябва да има удобна облегалка и мека (но не много) седалка. Ако сте решили да разположите в трапезарията кресла, също обърнете внимание в какво положение те ще поддържат седящия. Той не бива да се затруднява в търсене на удобно положение - може би за древните римляни да е било удобно храненето в полегнало положение, но нашият съвременник предпочита да седи по време на хранене изправен, положил ръце на подлакътниците или опрял гръб в облегалката.

Скелетът на столовете се изпълнява основно от дърво или метал

Обвивката може да бъде от текстил, кожа, микрофибър и т.н. При това съвсем не е задължително да се подбира дамаската на столовете според пердетата, щорите и другите мебели - самата трапезна група може да бъде напълно самостоятелен елемент.

Класика си остават столовете с дървена конструкция

Предлагат се изключителни модели от масивна дървесина и тапицирани седалки и облегалки. Могат да се намерят във всички нюанси на дървото - от най-светлото до най-тъмното.

Особено внимание е нужно да се обърне на кованата мебел

Тя не се използва само за вили и селски къщи. Особено подходяща е за кухни, защото е много практична и надеждна,а и майсторите ковачи могат да изпълнят всякаква приумица. Столовете с високи гравирани облегалки и изящни крака, меки удобни седалки от качествен текстил - това е удобно и стилно.

Търсени в момента са и столове с тръбна конструкция

Предлагат се в най-различни цветове на основата, както и на седалката. Тя може да бъде кожена или от плат - жакард, промазка и др. Стойността на столовете с тръбна конструкция се влияе от покритието - черно, хром, алуминий.

Много красиви и удобни са столовете с конструкция от анодизиран алуминий

Седалките са направени от полипропилен подсилен с фибростъкло. Има над 100 вида дамаски и кожи. В допълнение към тези столове се предлагат и маси с тръбна конструкция и плотове от ПДЧ, стъкло или верзалитови - всички термоустойчиви с над 50 разновидности на цветовете.

Бюфетът - гост от вековете, не забравен и днес

Позабравен за известно време, днес той е чудесен елемент в трапезарията. Освен че е красив, той върши и много работа: побира прибори за хранене, глинени съдове, кърпи, салфетки, покривки за маса. Когато бюфетът е със стъклени витрини, те откриват изящни чаши, вази, порцелан, Между впрочем скъпи вази, антични съдове и изящен порцелан може да бъдат поставени и на отворени рафтове в трапезарията, но не забравяйте, че там те ще събират немалко прах.
Това, което го прави толкова фантастична част от обзавеждането, са две основни неща. Първото е, че той е с изключително приятен външен вид, който може да бъде съвсем модерен или традиционен със сложни закръглености и форми в дизайна. Гладките съвременни линии или тежкия класически дизайн - всичко е въпрос на собствените ви желания.
Второ, той е изключително функционален. Обикновено повечето модели имат просторни рафтове, на които можете да показвате с гордост изисканите си комплекти домакински съдове, да украсявате с цветя и аксесоари и т.н. В допълнение на това повечето бюфети в долната си част имат шкафове, в които можете да държите най-различни неща, от които имате нужда в трапезарията.

Светлината - необходимият акцент

За какво още трябва да се помисли при оборудването на зоната за хранене? Обезателно за осветлението. Повърхността може да бъде залята от равномерна топла светлина или да се направи акцентно осветление, насочено към определен предмет. Пространството около масата може да потъне в полумрак, подчертавайки наистина важното и значително за вас - съвместната трапеза. Добре е да се разположи точно над масата едно окачено осветително тяло или няколко малки по дължината й. Някои модели, наричани димери, позволяват да се регулира яркостта на светлината. Това създава много уютна атмосфера, когато в сгъстяващия се сумрак лампата над масата се разгаря още по-ярко, като осветява приборите и оживява лицата на гостите.

Сервирането - голямото изкуство

Сервирането на масата е истинско изкуство, което всеки път създава напълно различна атмосфера. Дори един параден сервиз позволява да се нарежда масата всеки път по-различно и неочаквано, приятно радвайки и учудвайки стопаните и гостите.
На помощ идват аксесоари: текстил, поставки под приборите, малки статуетки, пръстени за салфетките, свещници и свещи. Не забравяйте, че с използването на декоративни покривки и салфетки не само ще се защити плотът на масата, но ще бъде ярък детайл в интериора на трапезарията.
И разбира се - цветята. Те винаги създават празнична атмосфера, а от съдържанието на букета зависи и настроението на празника - дали е нежен или разкошен, лиричен или екстравагантен, женствен или строг - всичко зависи от вашия избор.
Единственото правило за флоралната украса на трапезата е, че цветята не бива да са твърде ароматни (не се поставят бели лилии например) и високи, за да не скриват събеседниците. Идеалният вариант са три малки вазички в различните краища на масата или друга прекрасна идея - цвете за всеки гост, което подчертава колко много го цените. А най-важното и необходимо условие за трапезата е вкусната храна и усмивките на домакините.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., I част

АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Растенията - лоши и добри

Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...

Начало