Още рецепти » Още няколко тайни от магията на фън-шуй

 Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички предмети и как влияе тяхната аура върху нашето настроение и здраве. Нали именно тук – в любимия ни дом, ние даваме почивка на душата и тялото си и се зареждаме с енергия за общуване с останалия свят. А как сме се погрижили това влияние да бъде позитивно? Първото, което идва наум е да дарим своя дом с любов и внимание, защото енергията, която ще му отдадем, се връща при нас стократно. И второ – това е спазването на няколко правила. Именно за това говори фън-шуй – наука (а може би изкуство) за създаването на психологичен комфорт у дома.
За да разкажем за всички закони на фън-шуй ще са необходими много статии. Засега ви предлагаме да се запознаем с 10 прости начина за бързото оздравяване на дома, които фън-шуй смята за най-главни. Желателно е да се постараете да усвоите всеки от тях, но може и да изберете онези, които ви се струват най-привлекателни.

Ето и истините на източната философия, която има смисъл да се знаят от съвременния човек.

• Всички предмети имат своя енергетика, а всичко, което е в къщата, формира нейната енергетика а тя влияе на хората, които живеят тук.
• Домът е жив организъм и единственият начин да получите от него позитивна енергия е да се погрижите в него да има баланс на движението и покоя, на светлината и тъмнината, декорацията и празнотата.
• Голяма част от енергията, която влиза в дома (освен ако не е свързана с хора, а прониква по естествен път) не носи ярко изразен положителен или отрицателен заряд. Но именно в къщи той става позитивен или отрицателен и това зависи от скоростта и посоката на неговото движение. Натъквайки се на препятствия, това движение става рязко и хаотично, а в ъглите под мебелите движението замира.

Още няколко от „тайните” на източната философия, които ще бъдат от полза на всички:

* Купа с плодове във вашата кухня или дневна ще донесе изобилие. Тя създава позитивна енергия и носи успех.
* Поддържайте хладилника и килерчето си с провизии добре заредени. Пълният хладилник е знак за изобилие.
* Столовете в дневната трябва да бъдат четен брой. Четният брой символизира успех, а нечетният самота.
* Електромагнитното поле, което телевизорът създава, сериозно руши енергията. Ако все пак искате да задържите телевизора в спалнята си, дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.
* Поддържайте прозорците на жилището си чисти. Това ще донесе повече яснота в живота ви.
* Вратите трябва да се отварят лесно и широко. Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват лесно в дома ви. Прозорците са очите на вашия дом. Проверете каква е гледката от всеки един прозорец. Това е много важно, ако ви предстои покупка или преместване в нов дом.
* Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от дома ви. Постарайте се да поставите някаква мебел между тях, за да прекъснете потока.
* Облите предмети носят хармония в дома ви. Помислете за това, когато обзавеждате дома си.
* Наклонените тавани променят естественото движение на енергията и я забиват в земята. Препоръчително е под тях да не се поставят леглата, диваните, печката, масата за хранене, столовете. Най-вредно е да се спи с глава под най-ниската част на тавана. Това затормозява умствените процеси и предизвиква здравословни проблеми, свързани с горните чакри на човека. Под наклонените тавани е добре да се поставят само шкафове за дрехи и книги. Ако все пак се налага слагането на легло, диван или столове, негативното влияние на тавана може да се трансформира чрез цветове, но разрешаването на проблема е индивидуално за конкретното пространство.
* Стъклена маса в трапезарията също не е добър избор. Масата за хранене е център на семейния живот, затова трябва да е от солиден материал, най-добре дърво или плоскост.
* Боядисване в бяло на всички стаи е удобно и лесно, но не е желателно. Различните цветове създават по-добри условия за движение на енергиите. За всеки цвят си има място и географска посока. Когато са поставени където трябва и е подбран точният нюанс, енергията знае откъде да мине, без да вреди.
* Червеното ще увеличи страстта. Този цвят носи късмети символизира огън, топлина и щастие.
* Използвайте светло зелено и синьо, за да създадете успокояваща енергия. Синьото също е и цветът на защитата.
* Toплите цветове като жълто създават позитивни чувства и увеличават желанието за живот.
* Златото привлича светлината и създава благочестие.
* Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.
* За да създадете уют и спокойствие в къщата си, поставете картини с натюрморти на стените. За по-голямо оживление използвайте по-динамично изкуство.
* Големите картини (на времето фототапетите бяха хит), обхващащи цялата стена, могат да трансформират дома ви в оазис на спокойствието. Независимо дали избирате градинска картина, красива гора или езеро с кристално чисти води, стаята ви ще излъчва спокойствие и ще спомогне да постигнете по-добра яснота на ума. Най-важното – картините (или фототапетите) се слагат лесно и няма да повредят стените на дома ви.
* Течащите кранове в къщата означават изтичане на пари от дома.
* Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.
* Добре е да поставите цвете или планински кристал (розов ахат) до компютъра си - ще абсорбира вредната енергия.
* Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатство.
* Домашните животни могат да бъдат много полезни за активиране на позитивната енергия. Те се движат непрекъснато и така енергията прелива от стая в стая.

Автор: Светла Михайлова

Представяме Ви:

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Цезаровото сечение

Раждането с помощта на хирургическа интервенция става все по-популярно в целия свят - жените го предпочитат, защото им спестява болките и страданието. Все пак данните, оповестени от шотландски гинекол...

Гозби със скумрия

Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...

Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И ощ...

Начало