Още рецепти » Жилище под наем – да го направим уютно

 Жилище под наем – да го направим уютно

Наемате апартамент за дълго, но чуждото жилище не е по вкуса ви. В него се чувствате наистина на чуждо място, а искате то да стане ваш истински дом. Какво да направите?

Нестандартни решения

Предложението, което ви представяме, подхожда на хора, които са се уморили от често използваната пясъчно жълта цветова гама и не се страхуват да експериментират. Чернобялата графика изглежда в стил ретро и силно променя безличието на досегашния интериор. Върху белите плочки блестят весело рисунките по шаблон. Новият облик се поддържа от огледалото в красива рамка. Най-интересното в превъплъщението на този апартамент е в банята – там шества ретростилът, постигнат с минимум средства.

Кухнята

В кухнята може да се експериментира не само в приготвянето на вкусна храна, но и с повърхностите на стените и мебелите. Например да прикриеш издадената вентилационна кутия, като я облепиш с лента на вертикални линии. А за да бъде ефектът още по-изразителен, със същата лента се облепват и двата горни шкафа.

Стил или удобство

И все пак не забравяйте, че става въпрос за жилище, което сте наели и което един ден ще напуснете. Стилът е важен, но в дизайна той е на второ място след ергономиката. В чуждия апартамент много неща не бива да се променят кардинално, затова обикновено се прави козметичен ремонт и се декорира интериорът. Нещо ще се наложи да извършите със собствените си ръце, ако не искате да направите излишни харчове. Старият интериор се оживява с растения, поставени на полици (те не излизат скъпо, предлагат ги в много магазини). Ожуленият паркет не бива да се сменя, изциклете го обаче и го минете с два слоя лак. В реда на нещата е да оцветите рамките на прозорците в цвят, който ви харесва. Ако са ви предоставили стари хладилник, маса и столове, а нямате възможност да купите нови, тогава ги „облечете” с фолио. Същото може да направите и с гардеробите в стаите (но тук трябва да искате разрешение от хазяите). Съветваме ви да изберете „радостни” цветове, но задължително по ваш вкус – в това отношение ограничения няма. Трябва да се чувствате удобно и да ви е приятно. Не се хвърляйте на скъпи тапети и бои, има и по-евтини, които са достатъчно свежи и красиви.

Осветлението

Обикновено в жилището под наем полилеят се намира в средата на тавана, което не е чак толкова лошо. Но ако искате да имате и друго осветление , може да се обзаведете и със стоящ лампион, с настолна лампа или с направено собственоръчно витражно осветително тяло, тип фенер. Ако при изработването му сте използвали хартия, поставете енергоспестяваща лампа, която ще я предпази от прегаряне. Не е нужно да включвате цялото осветление наведнъж. Ако ви се иска приглушена светлина, лампионът ще ви свърши работа, а за четене настолната лампа е достатъчна. Когато поканите гости, оставете светлината на полилея да осветява трапезата. А ако върху нея има свещи, празничната маса ще стане наистина прекрасна. Дори и в чуждия апартамент ще се чувствате като в свое гнездо.
Старите шкафове ще станат по-красиви с нови вратички и дръжки.

Мебелите

Ако сте наели квартира без пълна мебелировка (тоест жилище само с легло, кухненски комплект и диван), ще се наложи да купите някои мебели: гардероб, стелажи, табуретка, компютърна маса и стол, столове за кухнята, полички (5) Вместо нов диван ушийте на стария хубав калъф и той ще придобие много по-привлекателен вид. Задължителни са новите пердета, а леглото боядисайте в бяло, както и таваните и корнизите, които са се захабили с времето. Цокълът също трябва да се боядиса. Стените в банята се обновяват с яко търкане на плочките, или със самозалепващи се ленти, от които са изрязани рисунки по шаблон. Може да окачите и ново огледало, както и красива завеса пред ваната, които ще създадат добро настроение в това помещение.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Как да унищожим дървесните гъби?

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Компютърът - как да предпазим очите си?

Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно. Сядайте както трябва Разстоянието между очите ...

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Начало