Още рецепти » Виолетовото – мистика от Ориента

 Виолетовото – мистика от Ориента

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове и нюанси.
Възприемането на цветовете е прекрасен дар, който обогатява усещанията, извиква възприятия и спомени, създава настроения. Те напомнят определени вкусове, аромати, звуци, материи... Могат да крещят или да шепнат, да бъдат топли или студени, да ни карат да чувстваме мекотата или твърдостта на материята. Цветовото въздействие е богато и сложно, ето защо е толкова важно умелото му използване в интериора, в чиято атмосфера искаме да изразим индивидуалността, характера и потребностите си. Разбира се, възприемането на цветовете е строго индивидуално и зависи от личността, предпочитанията, културата и силата на сензитивността.

Колоритното решение на интериора

Лилаво, виолетово, люляково, бургундско, цвят на грозде, на слива, боровинка, лавандула, патладжан… Всички тези нюанси на смесицата между топло червено и студено синьо, романтични и загадъчни, ни очароват и привличат като магнит.
Почти винаги е било така - което е модерно като цвят в модния дизайн, съвпада с водещото в интериора. И сякаш, за да има за всеки по нещо, нюансите варират от ... до. Всички оттенъци на виолетовото, приспособими към всички стилове, са интересно решение за всяка стая. Ефектът от приложението на този цвят в дома е удивителен. Кухненските мебели изглеждат модерно и деликатно. В комбинация с бяло пък се създава допълнителна светлина. Плочките за баня също могат да повторят колорита, излъчвайки стил и чувственост в банското помещение. Светлолилаво - този цвят генерира много лека и приятна атмосфера - ще ви помогне да се отпуснете в спалнята или да го добавите в детската стая. Ако ви предстои да си купите диван, изберете този, който е в тъмновиолетово и копринена тапицерия. Върху него е особено приятно да се лежи и да се спи, а изтънченият цвят непременно ще впечатли гостите. За хола е подходящо също тъмновиолетовото, но можете да заложите и на контраста: по-светли възглавници с нежен лавандулов оттенък и тъмнолилава кувертюра, или обратното. Най-добре - от блестящ сатен.
Изберете новите тапети на водещи дизайнери, изпълнени с женска чуственост: напудрени тонове като ягодово, касис и малина, виолет се преплитат върху бял и сив фон. Другият вариант е боядисването.
В сливово виолетово може да боядисате стените, но ако стаите са с малки размери и се страхувате, че пространството визуално ще се смали, изберете мебели и аксесоари в модния цвят. Този цвят в интериора създава елегантна и шикозна и в същото време отпускаща атмосфера.
Най-лесният начин за обновявяне на интериора е да си купите някакъв аксесоар. Например лампа, която можете да поставите върху нощното шкафче, или стъклена ваза в изискано лилаво. Те се съчетават отлично както с дървото, така и с блестящия метал и следователно са подходящи за всякакъв стил обзавеждане. Сега върхът на модата са именно интериорните детайли в този цвят. Не ги забравяйте: поставете в стаята теменужки в прозрачна стъклена ваза или в тъмна саксия. Купете виолетови ароматични свещи. Запалени вечерта, те ще ви предразположат за едно наистина романтично, интимно и неповторимо преживяване.

Опитайте с контраст или преливащи нюанси

Например, силен ефект се постига, ако поставите меки мебели във виолетово в стая, боядисана в светли и нежни тонове. Много красиво биха изпъкнали и декоративни възглавнички в тъмновиолетово, нахвърлени върху мек бял диван. Съчетайте ги със завеси в същия цвят. Независимо дали ще изберете да аранжирате цилиндрични възглавнички с пискюли, тежки пердета, мек диван или интригуващи аксесоари, знайте, че домът ще се окаже подчертано женствен и екзотичен – той просто ще прелива от очарованието и мистиката на Ориента.
Дръзките, наситени цветове на тапетите и завесите са подходящият контрапункт на по-бледите нюанси на тапицерията и аксесоарите, но ефектът от цялостоното им съчетание е невероятно стилен и нежен.

Мярката

Към виолетовия цвят трябва да се подхожда с мярка. Обожаван от жените, той е твърде капризен и рискът да се прекали с „присъствието” му е огромен - резултатът е нещо фрапиращо и твърде крещящо. За съжаление, тъй като е трудно да се намери баланс при употребата му, примерите дори за дизайнерски „злоупотреби“ с него не са малко. Особено при аксесоарите и най-вече в интериора на бебешки, детски, момичешки стаи. Трудно е човек да си представи как детето ще живее непрекъснато в такава неестествена за сетивата му обстановка!? Само умереното и балансирано „присъствие” на виолетовото, както и подходящото му съчетаване с други цветове могат да внесат търсената свежест и колорит в детската стая. Същото е и при прекалените лилави или лилаво-сини елементи, от които дамското пространство се превръща в префърцунено кичозен будоар.
Разбира се, ако виолетовото бъде използвано разумно, би могло да предаде изискан стил на всяко помещение. А в качеството си на акцент то трябва да е като фина „подправка“, ненатрапваща се, която не превзема целия „вкус“.

Легендата за теменужения цвят

Легендата разказва как веднаж една от прекрасните дъщери на Атлас, преследвана от изгарящите лъчи на бога на слънцето Аполон, се обърнала към Зевс с молба да я защити. Великият гръмовержец я скрил в сенчеста гора, като я превърнал в уханна теменужка. Нейната красота и до днес вдъховява нежните поети.
В природата виолетовият е рядък цвят, затова някои несправедливо го определят като изкуствен. А трябва да признаем, че той има съществено предимство преи другите - нюансите му са в основната цветова гама на повечето цветя. Древните гали са посипвали леглото на младоженците с виолетки като символ на невинността. В Сицилия пък цветето било изобразявано дори върху монетите. Така че, ако сме решили да включим виолетовия цвят в декорацията на интериора, добавянето на някое красиво цвете в тази гама в стаята може да се окаже прекрасно допълнение.

Богатата символика

Виолетовото комбинира меката отстъпчивост, но и стабилността на синия цвят с импулсивността и енергията на червения. Символизира власт и амбиция, физическа сила и воля. Обикновено го свързват с царственост, благородство и величие. Затова винаги присъства в облеклото на владетелите и духовенството. То ни води към дълбоките пластове на подсъзнанието и разкрива интуитивността. Разгръща творческото вдъхновение, култивира естетическата изтънченост и емоционалната деликатност. Израз е на тържественост и блясък, на лукс и разкош. Това е цветът на очарованието, копнежите и мечтите. Изразява желанието ни към фини отношения и чувствена интимност.
Знак за духовно богатство, мъдрост и мистичност, виолетовият цвят отъждествява идеята за единение и сливане както между хората, така и в разбирането за света. Счита се, че в бъдеще човекът ще развие още две сетива и именно на тях ще съответстват индиговото и виолетовото. За момента тези два цвята рядко присъстват в електричното тяло на личността. Макар и да не можем активно да откликнем на по-високите им енергийни честоти на този етап от нашето развитие, това не обезсмисля приложението им в съвременния дом. Следователно, щом трябва да абсорбираме съответстващите им жизнени енергии, по-добре е да ги включим сред любимите цветове в нашето жилище.

Кухня в лила

За да изберете виолетовия цвят за своята кухня, трябва да притежавате безупречен вкус в областта на декорирането или да се доверите на професионалист.
Добре е да се използва контрастът светли плотове-тъмни шкафове и под, за да се постигне и подсили ефектът за чистота. Прекалено геометричното кухненско обзавеждане се смекчава чрез използването на кръгли и овални форми при декорацията.
Ако гоните луксозен ефект, можете да го постигнете например с комбинация на виолетово и метални и златисти предмети, които придават на помещението блясък и шикозност. За подсилване на този ефект и за да се избегне мрачният вид на по принцип тъмната кухня, могат да се използват и няколко различни източника на светлина.
Многообразието на виолетовото - от наситено патладжанено до приглушено сиво-лилаво - е истински благодат за дизайнерите в това помещение. Разбира се, може да се търси и известна символика в избора именно на неговите цветови нюанси като водещи напоследък. Защото виолетовите оттенъци внасят драматизъм, загадъчност, известна доза дързост и провокативност, към които със сигурност не можем да останем безразлични, но и които не бива да пренебрегнем.

Личният принос

Съчетаването на цветовете в жилищния интериор не може да се извърши по заучени правила, защото подбирането, въздействието и начинът на използуването им са тясно свързани с индивидуалните усещания на човека.
При вземане на решение за цвета на стените в помещенията трябва да се съобразяваме преди всичко с естетическите и функционалните аспекти на интериора, а също така и с психическото въздействие на цвета. Както знаем, виолетовите разцветки се получават като смес на червения и синия цвят. Употребени в чисти тонове и малки количества, те са ефектен контраст към зелено-жълтото и жълтото в интериора. Макар еталон за изискан вкус, лесно се съчетават и с останалите цветове. Дори най-обикновените мебели на фона на виолетови тапети с бял рисунък изглеждат оригинално и актуално.
Когато използваме цветове в дома, трябва особено да внимаваме със спектъра. Виолетовият край на спектьра е относително мек - цветовете откъм него създават илюзията, че се отдалечават от нас и засилват усещането ни за простор. Следователно виолетовото и индигото са подходящи много повече за фон, отколкото за акцент.
В зависимост от резултата, който искаме да постигнем, можем да комбинираме лилавото с контрастни на него цветове, които е добре да бъдат използвани само като допълнение и колоритно „петно”, за да се избегне прекалено шарената и крещяща визия. Лилавото се съвместява и с близки до него нюанси – по-тъмни, по-светли, по-наситени или по-пастелни.

Други хармонични „връзки”

Като умело подбран акцент виолетовото може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите колоритни гами, но не бива да доминира.
При съчетаване на цветове, които са разположени един до друг в спектъра, в композицията се избягва „високото напрежение”. Съчетанията тон в тон винаги са хармонични и действуват успокояващо. Например: червено-оранжево-жълто или червено-виолетово-синьо. Същият е ефектът при финото нюансиране. Човешкото зрение улавя и най-тънките различия в тоновете. Здравото око може да улови до 10 милиона цветни нюанса.
Модерна комбинация е съчетаването на сиво и жълто с виолетово. Подбрано в синхрон с декоративните елементи на интериора, условието за стил несъмнено ще бъде изпълнено.

За и против

• Бургундско лилаво, с тон на синя слива, не се съчетава добре с черно, тъмносиньо, защото тъмните цветове го убиват. Но с керемидено и ръждиво, червено-кафяво, шоколадови тонове и олива се понася добре, тъй като те контрастират с оранжевикавите и червеникавите му тонове и го “отварят”.
• Синьо-виолетовото се комбинира добре с жълто-зеленото и червено-оранжево.
• Червено-виолетовото кореспондира с жълто-оранжево и синьо-зелено.
• Повечето лилави тонове пасват добре на сивото.
• А ако комбинирате лилаво с бяло или златисто, почти е гарантирано, че няма да сбъркате.

Позиционирането на лилавите нюанси според въздействието им

Индигото поощрява интуицията, разбирането, основано на проникновението, а не на конкретните знания. То може успешно да се използва в помещения, отредени за самовглъбяване и творческа работа. Като стимулира хармоничното разрешаване на проблемите от позицията на справедливостта и честността, този цвят е благоприятен за стаи, където се обсъждат и коментират семейни въпроси. Тъй като подхранва любовта във взаимоотношенията, приляга и на всекидневни, в които се събират членовете на семейството или приятелите. Но трябва да го прилагаме пестеливо, защото излишеството от инднговата енергия води до затваряне в себе си и до отчуждаване от хората.

Виолетовото създава склонност нищо да не се взема за чиста монета, защото под неговата егида знанието се превръща в единствена цел. То е стимулиращо в библиотеки и кабинети, където се изисква концентрация. Като цвят, изпълващ мислите с мечти и видения, добре е да го приютим в места за творчески себеизказ, или там, където играят малки деца, за да се развива въображението им. Но ако е в повече, може да подтикне човека да избяга от реалността в света на фантазията. Не се препоръчва за хола, където обикновено се канят приятели, защото ще потиска разговора и ще събужда желание за алкохол и стимуланти. Любовта към виолетовото е свойствена на притенциозните натури. И оптически, и психологически то е неустойчив цвят - способен едновременно и да успокоява, и да предизвиква безпокойство. Затова усреднената му позиция е при декорацията, основно в по-смелите аксесоари.

Цветът на Луната и цветът на Венера се грижат за здравето ни

Счита се, че лилавият цвят принадлежи на Венера, а виолетовият - на Луната. Още от древността хората са смятали, че цветовете оказват определено влияние на тяхното здраве. Друидите, шаманите и жреците на инките са ги прилагали при лечението на някои заболявания. Китайската традиционна медицина, аюрведа, шумерската и юдейската медицина са ги ползвали дори във всекидневието. Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се основава на използването на конкретен цвят. Според психолозите, като действат на нашето настроение, те оказват влияние и върху здравето ни.
Цветовете са една от тайните на природата. С виолетовия цвят се извършва спасението на човечеството. Той носи силата, смирението, благостта. Принадлежи към студените, отпускащи, успокояващи цветове. Свързва се с креативност, загадка, мистерия, сила. Лечебен ефект оказва при епилепсия, невралгия, множествена склероза, успокоява нервната система, подобрява сърдечния ритъм. В спалнята, зоната за релакс и помещенията за медитация усилва интуицията и нормализира състоянието на лимфната система. Използва се при сърдечни болести, ниско кръвно, функционални разстройства. Тъй като засилва интровертността, не се препоръчва на затворените хора. Лилавият трябва да се употребява пестеливо – продължителното му използване може да доведе до депресия и самоизолация, но пък може да помогне да изявите лидерските си качества. Действа добре, когато е необходимо да бъде забавен сърдечният ритъм, при проблеми с главата, сътресения, разстроени нерви или слаба имунна система. Има благотворен ефект при проблеми със зачеването. Лавандула е в този оздравителен цвят и работи върху центъра за болка в мозъка, затова може да замести болкоуспокояващите транквиланти и препарати, както и да окаже помощ при зависимост от наркотици. Не се препоръэчва при децата, както и насочването му директно към лицето. Индигото се свързва с чистота, интуиция, възприемчивост, то подтиква съзнанието към размишление. Заедно с виолетовия цвят може да бъде открит в аурата на хора, търсещи призвание или вяра. Щом бъде намерена целта на живота или укрепена вярата, тези цветове преминават в синьо. Хората, които имат в аурата си лилав или виолетов цвят, са изложени на опасност от сърдечни и стомашни заболявания. Аметистовият цвят е духът на благодатта и има по-висока вибрация от виолетовия.
Доказано е, че всеки цвят има свои вибрации и поради това и специфично въздействие, което се проявява винаги и адекватно върху всеки организъм. Любопитно е да се знае, например, че някои черти на характера имат постоянен цвят: гордите и амбициозни хора излъчват оранжево, страстните и влюбчиви натури – пурпурно, интелектуалците – жълто, духовните – тъмносиньо, лукавите и измамниците – сиво-зелено, и т.н. В тялото ни съществува цял спектър от енергии и всеки орган притежава собствена цветова вибрация. За да лекуваме даден орган или състояние с хромотерапия, т. е. лечение с цветове
добре е да знаем следното:
Най-добрият начин за лечение с цветни “душове” е сутрин да се започне с червения цвят, на обед с жълтия, а вечер със синия. На главата да се носи бяло, на врата – червено или синьо, на краката тъмни нюанси.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Самомасажът - 9 основни движения

Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Мозайка от тапети

Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Начало