Още рецепти » Гостите си отиват, петната остават...

 Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство за борба с лекетата, което ще ви спести време и нерви.
За да избегнете ореола от петно, петната трябва да се почистват от края към средата. Мазните лекета е желателно да се „вадят” с разтворители: бензин, терпентин, ацетон и т.н. След използване на тези средства задължително промийте петната с миещи средства, а след това с вода.
Мазни петна върху килима могат да се отстранят с помощта на кашица от прах за пране и бензин. Ако тези петна са върху дреха от плътна синтетична материя, посипете ги с картофено нишесте и разтрийте с влажна кърпа. След изсъхване на нишестето почистете с четка и повторете процедурата.
Петната от кафе и какао се отстраняват с нишадърен спирт, разреден наполовина с вода. От тънки копринени тъкани тези петна могат да се отстранят с леко подгрят глицерин (намокрете петното за 5-10 мин, след това промийте с топла вода). Петната от чай е почистват докато са пресни. Смесете вода със спирт в съотношение 2:1, намокрете тампон и натрийте петното, след това го промийте с преварена вода. Можете да използвате смес от глицерин и нишадърен спирт (4:1).
Петна от бира и шампанско от всякакъв вид тъкани могат да се отстранят с тампон, намокрен с 20-процентов разтвор от оцет или със смес от глицерин, нишадърен спирт и оцет. Промийте с прах за пране и изплакнете с хладка вода.
Петна от мляко могат да се вадят с бензин, сменяйки няколко пъти подложената отдолу тъкан. След това намокрете петното с топъл амонячен разтвор и изплакнете с вода.
Петна с неизвестен произход можете да опитате да почистите с разтвор от нишадърен спирт и терпентин.
Преди да започнете да чистите петното, погледнете върху етикета какъв метод на почистване (или на пране) е препоръчал производителят на изделието. Ако петната са „украсили” вълнено материя, не бива веднага да прилагате влажно почистване – материята може да се свие.
А ако не досушите материята, тя ще започне да загнива. Ако съвременните средства за почистване на петна не помогнат, най-добре е да се обърнете към специалисти. В началото можете да използвате следното:
Съберете всичко попаднало върху тъканта, което може да се събере, без да втривате петното. Използвайте тъп нож или навийте на пръстите си леплива лента и с внимателни движения съберете и най-малките парченца от разсипаното.
Избършете мокрото петно докато е още прясно. Използвайте бял парцал, гъбичка или хартиена кърпичка. За да почистите мазно петно, посипете го с талк или с царевично брашно и почистете с четка.
Почистете с вода петната от пресни плодове и плодови сокове. За да се справите с мазните петна, използвайте не вода, а спиртни разтворители, например метилов спирт.
Намокрете със специални почистващи препарати петната от яйца, мляко или кръв. Те не се почистват веднага, затова е необходимо предварително „накисване” – тези средства съдържат ферменти, разграждащи петната.
Отстранете почистващите средства или перилния препарат с вода. Когато изплаквате тъканта, водата отмива тези средства заедно с петната.
Избелете памучната тъкан след отстраняване на петната. Не избелвайте коприна или цветни тъкани.

Девет НЕ, които ще ви помогнат да избегнете грешки

• Не втривайте и не посипвайте със сол петната от червено вино, кола, чай или кафе. Солта бързо ще попие течността, но ще остане ореолът на петното.
• Не отмивайте петното със сапун (или средство, в състава на което присъства сапун).
• Не използвайте гореща вода за почистване на прясно петно, иначе то ще се „запечата” завинаги.
• Не използвайте веднага много вода и препарат за почистване на петна – по-добре по малко, но на няколко пъти.
• Не използвайте препарат за почистване без да го тествате предварително върху опакото на тъканта или в крайчето на килима.
• Не оставяйте почистващо средство върху изделията от коприна и вълна. Съдържащите се в него ферменти могат да разрушат натуралните влакна на тъканта.
• Не избелвайте тъкани от коприна и вълна.
• Не сушете петното с ютия или върху радиатора, иначе то ще остане завинаги. Нека съхне по естествен начин.
• Не се опитвайте сами да почистване старинни или много ценни изделия. По-добре се обърнете за помощ към химическото чистене.

Автор: Диди ИВАНОВА

Представяме Ви:

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., I част

АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...

Как да си направим перфектна морава

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Начало