Още рецепти » Как да сготвим джолан

 Как да сготвим джолан

Джолан с кисело зеле

Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на джолана, посоляваме го и го изпичаме на тих огън. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопената мас. Щом поомекне, прибавяме отцеденото и ситно нарязано зеле, заливаме с виното, подправяме с бахара и хвойната, захлупваме и задушаваме до омекване. После отстраняваме капака, прибавяме нарязания на кубчета бекон, поръсваме с черен пипер и оставяме зелето да къкри още 15 мин. Поднасяме го с изпечения джолан.

Чомлек джолан

Прoдукти: 1 кг телешки джолан, 1 1/2к.ч. червено вино, 2-3 глави лук, 400 г картофи, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 10-12 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 дафинов лист, 80 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме джолана, измиваме го и го накисваме в студена вода. След 2-3 часа го измиваме под течаща вода и го оставяме да се отцеди. После го нарязваме на порции и пускаме парчетата джолан в пръстено гърне. Прибавяме ситно нарязания лук, обелените и нарязани картофи, обелените скилидки чесън, червения пипер, черния пипер /половината - на зърна, а другата половина – смлян/, дафиновия лист, лютите чушки, маслото, виното, 1 ч.ч. вода и сол на вкус. Захлупваме плътно гърнето. Замазваме капака с тесто и задушаваме ястието 2-3 часа в умерена фурна.

Бански специалитет

Прoдукти: 4 шайби телешки джолан по около 300 г, 3 пресни червени чушки, 5 стари картофа, 3 пресни домата, 100 мл сухо бяло вино, сол, черен пипер, кимион, 1 главичка чесън.

Нaчин на приготвяне: Използваме задължително пръстен съд за печене. Слагаме джолана в пръстения съд и неосолен го варим до полуготовност около 1 час и 30 мин. Отцеждаме водата и подреждаме парчетата най-отдолу в съда. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, редим отгоре почистените и нарязани картофи, а след това – нарязаните домати и чушки. Сипваме виното и доливаме вода до половината на съда. Захлупваме и замазваме капака с тесто. Варим още час – час и половина и отнемаме от огъня. Слагаме в средата на чинията целия джолан с малка лъжичка в средата на кокала - за костния мозък, а наоколо подреждаме картофите, доматите и чушките. Заливаме със соса от печеното.

Джолан по италиански

Прoдукти: 1 кг телешки джолан, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре джолана и го варим в продължение на 1 час с нарязания на филийки чесън. Прибавяме виното, размитото с малко студена вода доматено пюре, обелените скилидки чесън цели, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол. Оставяме ястието да се задушава на умерен огън, докато месото омекне съвсем, а сосът се сгъсти.

Телешки джолан в глинена тенджера

Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл червено вино, 3-4 ч.ч. вода, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязания на парчета джолан измиваме и накисваме за 3-4 часа в студена вода. Изваждаме го, изплакваме, подсушаваме с кърпа и нареждаме парчетата в тенджерата заедно със зеленчуците и подправките. Заливаме с виното и водата, посоляваме и варим на тих огън около 4 часа. Изваждаме парчетата джолан, обезкостяваме ги и връщаме в месото в тенджерата. Прибавяме нарязаните картофи, захлупваме плътно с капака и варим до сваряване на картофите.

Телешки джолан със зелен боб

Прoдукти: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Джолан по македонски

Прoдукти: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.

Телешко коляно по милански

Прoдукти: 4 порции телешко месо от коляното с костите, 1 напречно нарязана кост с дебелина 3-4 см, 1 глава лук, 1 морков,, 1 парче целина, 2/3 пакетче масло, 2 с.л. кетчуп, 1 1/2к.ч. месен бульон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонова кора, брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме нарязаните на кубчета зеленчуци в половин пакетче масло. Прибавяме порциите месо с костите и изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме останалото масло, поръсваме брашното и разбъркваме. Прибавяме размития в бульона кетчуп и задушаваме 30 мин на много слаб огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня тънко нарязаната лимонова кора и ситно нарязания магданоз. След като приготвим ястието, отстраняваме лимонената кора и го сервираме в собствения му сос.

Свинско коляно с кисело зеле и вино

Прoдукти: 1 свинско коляно, 600 г кисело зеле, 1 глава лук, 500 г шунка, 1 ч.ч. бяло вино, 20 г свинска мас, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата от свинското коляно, посоляваме и изпичаме до омекване. Изпържваме в сгорещената мас ситно нарязания лук, прибавяме добре отцеденото нарязано зеле, заливаме с виното и задушаваме под плътно прилягащ капак до омекване. Към края прибавяме нарязаната на ивички шунка. Поръсваме черен пипер върху омекналото зеле, леко посоляваме и подкиселяваме. Поднасяме с печеното коляно и варени картофи.

Рулца от свински джоланчета

Прoдукти: 4 добре сварени свински джоланчета, 2 ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 с.л. стрита чубрица, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме месестата част от сварените джоланчета, като внимаваме да остане цяло парче, и докато месото е още топло, леко го начукваме с плоската страна на ножа. Поръсваме парчетата месо със сол и червен пипер. Отделно счукваме чесъна с малко сол. Разстиламе го върху месото от джоланчетата, поръсваме с чубрицата и завиваме от месото рулца, които забождаме в двата края с клечки за зъби. Нареждаме рулцата в намаслена тавичка, поръсваме с черния пипер и наливаме в тавичката топла вода /или бира/, която да покрие рулцата до средата им. След това завиваме тавичката с алуминиево фолио и печем 15 мин в предварително загрята умерено силна фурна.

Чомлек по неврокопски

Прoдукти: 2-3 кг телешки джолан, 1 кг картофи, 6 глави лук, 3 ч.ч. вино, 15 скилидки чесън, 3 лютиви пиперки, 1 с.л. червен пипер, 15-20 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме джолана и го киснем във вода около 1 час. После го слагаме в пръстен съд заедно с целите картофи, едро нарязания лук, обелените скилидки чесън и лютивите пиперки. Прибавяме виното, червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Варим на тих огън около 5 часа.

Кубинска супа

Прoдукти: 1 телешки джолан, 500 г картофи, 250 тиква, 1 морков, 1 червена чушка, 1 домат, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 млечна царевица (може и от консерва), червен пипер, кимион, сол, 1 к. ч. натрошено фиде, 1,6 л вода

Нaчин на приготвяне: Слагаме джолана да се свари в студената и подсолена вода. Отпенваме периодично, докато течността се избистри. Прибавяме лука, нарязан на четвъртинки, почистената и наря-зана на ситно чушка, остъргания и нарязан на колелца морков, обеления и настърган домат, царевицата, счукания чесън и кимиона. Варим още 10-15 мин, вадим джолана, обезкостяваме го, а месото нарязваме на парченца. Прецеждаме бульона, връщаме го на котлона и щом кипне, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и тиква и варим на умерен котлон още 30 минути. Слагаме фидето, връщаме месото и про-дължаваме да варим още 5-6 мин. Поднасяме супата гореща.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се избавим от безсънието?

Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...

Начало