Още рецепти » Пролетни сармички

 Пролетни сармички

Лозови сарми с кайма

Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.

Сарми с липови листа

Продукти за 4 порции: 30-40 млади свежи липови листа, 2 връзки пресен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ги попарваме. Нарязваме лука на ситно заедно с листата и го запържваме в сгорещената мазнина. Когато стане златист, прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме. Щом оризът стане прозрачен, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 5-6 мин. Отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и разбъркваме. От тази смес увиваме в липовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън, докато оризът се свари напълно. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло. Поднасяме ги студени.

Сарми от лозови листа със зрял фасул

Продукти за 4 порции: 20-30 лозови листа, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 домата, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, суха чубрица, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го запържваме в олиото. Отцеждаме сварения боб и го намачкваме с вилица, за да стане на каша. Прибавяме обелените и настъргани домати, запържения лук заедно с олиото, стритата суха чубрица, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус. От тази смес увиваме в лозовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън.

Лозови сарми с извара

Продукти за 4 порции: 30-40 пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 150 г извара, 2 връзки зелен лук, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1-2 люти чушлета, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине. Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми. . Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Лозови сарми с леща

Продукти за 4 порции: 40 лозови листа, 100 г леща, 200 г ориз, 1 глава лук, магданоз, джоджен, 3-4 домата, 5-6 картофа, ябълков оцет, 3 с. л. олио, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена вода. Отцеждаме я и смесваме с ориза, нарязания на дребно лук, олиото, подправките, доматите и настърганите картофи (1 картоф оставяме цял) и посоляваме. С плънката и лозовите листа свиваме сармички. Нареждаме ги в тенджера, дъното на която сме покрили с нарязания на кръгчета картоф. Покриваме отгоре с лозови листа и затискаме с чиния. Прибавяме толкова вода, че да достига до ръба на чинията. Варим сармите на тих огън.

Лозови сарми с твърдо сварени яйца

Продукти за 4 порции: 20-30 лозови листа, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2-3 стръка зелен лук, 1 к.ч. олио, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме почистения и измит ориз и продължаваме да задушаваме. Накрая разреждаме с 1 к.ч. вода и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене, много ситно нарязаните яйца, ситно нарязания джоджен и копър, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с гореща вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Сарми от лозови листа с гъби

Продукти за 4 порции: 20-30 лозови листа, 500 г гъби, 1 1/2 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа във вряща подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Почистваме гъбите и ги сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме половината от сварения ориз, ситно нарязаните копър и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с топла вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън. Запържваме отделения ориз в половината от олиото и го разстиламе в широка чиния. Изваждаме готовите сарми, заливаме ги с останалото сгорещено олио и ги нареждаме върху разстлания ориз.

Сарми от лозови листа със стар лук

Продукти за 4 порции: 200 г лозови листа, 3 глави стар лук, 4-5 стръка зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме да се отцедят. Почистваме и измиваме ориза. Варим го 5-6 мин в леко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме лука, сваряваме го цял в подсолена вода, отцежда ме го и го счукваме. Прибавяме леко сварения ориз, ситно нарязаните зелен лук, джоджен, копър и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер и завиваме в лозовите листа малки стегнати сармички. Покриваме дъното на тенджерата с лозови листа и върху тях нареждаме сармите. Заливаме ги с олиото и топла вода, колкото да се покрият. Притискаме ги с плоска чиния и варим на слаб огън, докато останат на мазнина.

Сарми от маруля

Продукти за 4 порции: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание).
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрите марулени листа и ги попарваме с вряла подсолена вода. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме измития ориз, изчакваме да се задуши, наливаме топла вода и оставяме сместа да се вари, докато оризът поомекне. Ако слагаме гъби, след ориза прибавяме сварените и ситно нарязани гъби. Заливаме с бульона, в който са варени гъбите. Подправяме сместа с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме и оставяме да изстине. Свиваме сармички в марулените листа и ги нареждаме в тенджера, притискаме ги с чиния и заливаме с вода или бульон. Оставяме сармите да врят на умерен огън.

Сарми от агнешки дроб

Продукти за 4 порции: 1 агнешко сърце, по 1 черен и бял агнешки дроб, 2 агнешки ципи, 2 връзки пресен лук, 250 г спанак, 1 к.ч. ориз, 1ч.ч. прясно мляко, 6-7 яйца, магданоз, черен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре дроба и сърцето, заливаме ги с гореща вода и слагаме да се варят около 15 мин. След това ги изцеждаме, оставяме ги да поизстинат и ги нарязваме на дребни парченца. Нарязваме на дребно лука и го запържваме в 2-3 с.л. олио, прибавяме нарязаните дреболии, а също така почистения, измит и ситно нарязан спанак. Разбъркваме сместа, прибавяме ориза и ситно нарязания магданоз и пържим всичко около 10 мин. След това заливаме с млякото и оставяме да поври, за да се посгъсти. Отстраняваме от огъня, посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, а когато сместа поизстине, прибавяме 3 яйца, предварително добре разбити, и разбъркваме. Разрязваме агнешките ципи на 8 парчета. Във всяко парче слагаме част от сместа и завиваме на сарми, без да стягаме. Нареждаме сармите в тавичка със завитата страна нагоре. Заливаме ги с 1 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите, и ги слагаме да се пекат в умерена фурна, като от време на време ги обливаме със соса, в който се пекат. Преди да извадим сармите от фурната, заливаме ги с 2-3 разбити яйца и ги оставяме само да се запекат. Поднасяме с кисело мляко.

Пролетни сарми

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /телешка или агнешка/, 2-3 стръка пресен лук, 1 к.ч. ориз, 5-6 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ситно нарязан копър, 20-25 млади лозови листа, черен пипер, сол; за соса: 1 кофичка сметана, 2 яйца, 1 с.л. препечено брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1 ч.ч. леко подсолена вода. Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Когато остане на мазнина, прибавяме сварения и отцеден ориз, ситно нарязания копър, разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус. Попарваме леко лозовите листа и завиваме в тях сарми от приготвената смес. Нареждаме сармите на дъното на тенджера плътно една до друга, заливаме ги с топла вода, колкото да ги покрие, притискаме с чиния и варим на тих огън. Отделно разбиваме яйцата за соса, прибавяме препеченото брашно и варим на тих огън. Когато сосът се посгъсти, прибавяме сметаната, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме соса в сосиера.

Гръцки сарми

Продукти за 4 порции: 25-30 лозови листа, 4-5 глави лук, 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. олио, 1 1/2ч.ч. ориз, 1 ч.л. черен пипер, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме го, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязания пресен лук /или 1 глава ситно нарязан суров лук/ и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре. От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера /може и на два реда/ и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и ги варим на тих огън.

Постни сарми от лапад и джанки

Продукти за 4 порции: 1-2 връзки листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 20-25 зелени джанки, 3-4 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лападовите листа в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, черен пипер и сол и задушаваме сместа. След това я разпределяме върху лападовите листа и навиваме сърми. Нареждаме ги в тенджера, прибавяме джанките и заливаме с топла вода. Варим, докато омекне оризът. Поднасяме с кисело мляко.

Сарми с пресни лозови листа

Продукти за 4 порции: 200 г пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 4-5 връзки пресен лук, 150 мл олио, 1 щипка захар, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно заедно с перата. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме също така почистения и измит ориз, захарта, олиото, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Разпределяме суровата смес върху лозовите листа и завиваме сармички, като не ги тъпчем много, за да има място оризът да набъбне. Нареждаме сармите в тенджера, посоляваме, притискаме с широка чиния и наливаме 1-2 к.ч. гореща вода. Задушаваме на тих огън като от време на време доливаме по малко гореща вода. Задушаваме, докато сармите останат на мазнина. Поднасяме ги студени, гарнирани с кисело мляко.

Сарми от липови листа с гъби

Продукти за 4 порции: 20-30 млади листа от липа, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.л. доматено пюре, 200-250 г гъби, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме липовите листа и, ако са твърди, леко ги попарваме. Почистваме, нарязваме ситно и задушаваме леко лука в олиото и малко вода. Прибавяме почистените, измити и ситно нарязани гъби, доливаме 1-2 с.л. вода и захлупваме с капак, за да се задушат добре. След като гъбите поомекнат, добавяме ориза, черния пипер, доматеното пюре, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Заливаме с гореща вода, посоляваме и доваряваме до омекване на ориза. Разпределяме тази плънка върху липовите листа и завиваме малки стегнати сармички. Слагаме сармичките в тенджера, заливаме ги с хладка вода, колкото да се покрият, и варим на слаб огън. Поднасяме готовите сармички с кисело мляко.

Пълнен спанак

Продукти за 4 порции: 300 г по-едри листа от спанак, 2 с.л. олио или разтопено краве масло, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, няколко корички от сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. брашно, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре спаначените листа. Накисваме коричките от хляба в прясното мляко и ги отцеждаме. Запържваме нарязания лук в сгорещената мазнина и прибавяме ситно нарязания магданоз. Отделно от четирите яйца и брашното правим омлет, който, след като изпържим, накълцваме на дребно. Смесваме изпържения лук с накълцания оцет и изцедените и стрити хлебни корички. Подправяме със сол на вкус и разпределяме сместа по спаначените листа, които завиваме като сармички, като внимаваме да не се разкъсат листата. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с масло и печем. Поднасяме с кисело мляко.

Сарми с гъби и стафиди

Продукти за 4 порции: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на дребно и ги сваряваме в малко подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Щом омекне, сипваме гъбите и също ги задушаваме. Когато се позадушат, прибавяме ориза, черния пипер, ситно нарязания магданоз, стафидите и сол на вкус. Разбъркваме сместа, разпределяме я по лозовите листа и увиваме стегнати сарми. Нареждаме ги в широка тенджера, притискаме ги с чиния, наливаме бульон от гъбите, колкото да покрие 2/3 от сармите и варим на умерен огън. Подкиселяваме с лимонов сок готовите сарми и ги поднасяме със сос, приготвен по следния начин: Разбиваме жълтъците и ги смесваме със сос от сармите. Кипваме сместа на огъня и заливаме сармите, които сме гарнирали с киселото мляко.

Сарми на фурна

Продукти за 4 порции: 15-20 листа от цвекло, 3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. ситно нарязани листа от целина, 1 к.ч. ситно нарязан девисил, 1 к.ч. ситно нарязан джоджен, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода листата от цвеклото и ги оставяме да се отцедят. С 1 к.ч. от олиото запържваме ситно нарязания лук и изчистения, измит и подсушен ориз. Прибавяме ситно нарязаните листа от целина, девисил и джоджен, посоляваме, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът набъбне. Разпределяме сместа върху цвекловите листа, завиваме сарми и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме ги с останалото олио, към което сме прибавили червения пипер и леко сме го позатоплили. Наливаме топла вода до половината от височината на сармите и печем 45 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Сарми с лапад и кайма

Продукти за 4 порции: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъне е прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ямайка - страната на вечния празник

Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

Направете банята градина

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Начало