Още рецепти » Билкови напитки

 Билкови напитки

Сироп от боровинки

Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. Завързваме буркана с марля и оставяме на хладно. След 2-3 месеца сиропът е готов. Прецеждаме в тъмни бутилки и съхраняваме на хладно място.

Сироп от боровинкови листа

Прoдукти: 1 пълна купа с листа от червена боровинка, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите боровинкови листа с вряла вода така, че да се покрият. Захлупваме и оставяме на топло, за да се получи хубава запарка. Прецеждаме водата, добавяме захарта и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в бутилки и затваряме.

Сироп от глог

Прoдукти: 1 кг глог, 1 кг захар, 1 л вода, 5 г лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите глогинки с вряла вода, колкото да ги покрие, и варим до омекване. Прецеждаме сока през марля и на 1 литър сок слагаме 1 кг захар. Варим до сгъстяване. Накрая прибавяме лимонената киселина. Оставяме сиропа да изстине, като поставяме съда в друг съд със студена вода - така той ще запази цвета си.

Сироп от глухарче

Прoдукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 1 ч. л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре цветовете, накисваме ги във водата и ги оставяме да пренощуват. Прецеждаме. Добавяме захарта и варим на тих огън. Накрая, когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Затваряме в сухи бутилки.

Сироп от дренки

Прoдукти: 1 кг дренки, 2 кг захар, вода.

Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите дренки с вряла вода, колкото да ги покрие и варим, докато се нацепят. Прецеждаме сместа и прибавяме захарта. Варим до сгъстяване. Наливаме в топли бутилки и затваряме добре.

Сироп от кисел трън

Прoдукти: 1 ч.ч. сок от кисел трън, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Изстискваме добре сока от плодовете, добавяме захарта и варим, докато се изчисти всичката пяна. Когато сиропът изстине, го наливаме в бутилки,. Използваме за приготвянето на пикантни сосове.

Сироп от къпини

Прoдукти: на 850 мл сок от къпини - 100 мл вода, 1 кг захар и 4 г лимонтузу

Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели и здрави къпини и ги пасираме. Прецеждаме сока през двоен тензух и прибавяме захарта и водата. Варим на огъня до сгъстяване, като накрая прибавяме лимонтузуто. Повторно прецеждаме през гъста марля и наливаме сиропа горещ в сухи бутилки. Затваряме ги херметически.

Сироп от мащерка

Прoдукти: 4 ч.ч. цвят и листа от мащерка, 1,5 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мащерката, така че да останат само листата и цветовете. Насипваме ред мащерка, ред захар, напръскваме с малко вода, захлупваме съда и оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме и изсипваме в бутилки. Затваряме добре.

Сироп от млади шишарки

Прoдукти: за 40 млади шишарки - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтузу

Нaчин на приготвяне: Заливаме шишарките с вода и ги варим 10 мин след като кипне водата. Изливаме я и наливаме нова и пак варим, докато шишарките омекнат и станат светлозелени. Прецеждаме водата, прибавяме захарта и варим, докато сиропът се посгъсти. Преди да свалим от котлона прибавяме лимонтузуто. Наливаме сиропа в бутилки, докато е още топъл.

Сироп от офика

Прoдукти: 100 г плодове от офика, 100 г захар, 200 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре плодовете в хаванче, заливаме ги с врящата вода и ги оставяме да киснат 4 часа. Прецеждаме и добавяме захарта. Когато тя се разтвори, наливаме в бутилки. Съхраняваме в хладилник.

Сироп от тинтява

Прoдукти: 100 г корени от синя тинтява, 1,25 л вода, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме корените на тинтявата с водата и варим 20 минути. Прецеждаме през платно. Прибавяме захарта и варим, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пият се по 2 ч.ч. на ден.

Сироп от трънки

Прoдукти: на 1 кг плодове - 1 кг захар

Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите трънки с 1-2 л гореща вода и ги варим докато омекнат. Оставяме ги да престоят 1 нощ на хладно и прецеждаме. Към получения сок прибавяме захарта и варим до гъстотата на сироп. Разливаме топлия сироп в топли и сухи бутилки и затваряме веднага.

Сок от боровинки

Прoдукти: на 350 мл боровинков сок - 150 мл вода, 800 г захар, 4 г лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели боровинки и ги намачкваме. Наръсваме със захар, захлупваме и оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през марля, подслаждаме с посоченото количество захар, разреждаме с вода, разбъркваме сока и слагаме на силен котлон да заври. Прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу, варим още 3-4 мин и сваляме от котлона. Повторно прецеждаме сока през гъста марля, наливаме го горещ в сухи и топли бутилки и затваряме много добре. Държим на тъмно и хладно място.

Сок от бъзов плод

Прoдукти: 1 кг добре узрели плодове от бъз, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме чепките с узрели плодове. Оронваме зърната с вилица, насипваме в буркани и поръсваме ги със захарта. Оставяме на хладно място, докато се отдели сок. Отливаме сока в бутилки, затваряме ги добре и съхраняваме на хладно място.

Сок от дренки

Прoдукти: 2 кг дренки, 300 г захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме узрелите дренки с вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги да престоят 24 часа. След това отстраняваме костилките, пресоваме почистените плодове, прибавяме захарта, наливаме сока в бутилки и стерилизираме на водна баня 15 минути след завирането.

Сок от офика

Прoдукти: 1 кг плодове от офика, 150 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и раздробяваме добре узрелите плодове. Слагаме ги в паров сокоотделител заедно със захарта. Наливаме получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затваряме добре. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Шипков квас

Прoдукти: 1 кг шипки, 1 кг захар, 6-7 л вода, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Слагаме шипките в дамаджана, насипваме захарта и доливаме с вода. Прибавяме винената киселина. Оставяме съда на стайна температура. След няколко дни сместа започва да шуми, а на повърхността се образува пяна. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме плътно и съхраняваме на хладно място. Питието добива приятно резлив вкус.

Боровинков ликьор

Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар.

Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и наливаме водката. Оставяме съда на слънце за 6 седмици. След това прецеждаме през марля и към получената течност прибавяме захарта. Разливаме в бутилки. Отвреме навреме разтърсваме бутилките. Ликьорът е готов, когато захарта се стопи.

Къпинов ликьор

Прoдукти: 600 г захар, 1 л ракия, 200 г къпини, 1 лимон, 1 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата и захарта и добавяме в него къпините и сока от лимона, а когато сиропът изстине, наливаме ракията. Затваряме добре. Държим 20 дни на слънце. Изваждаме плодовете и държим течността на слънце още 20 дни. Прецеждаме и наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от див пелин

Прoдукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, 1 бутилка коняк, 4 с.л. захар, кори от 2 портокала.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пелиновите листа, заливаме ги с коняк, захлупваме съда и съхраняваме на тъмно в продължение на 8 дни. Варим захарта и портокаловите кори в малко вода, докато се разтвори захарта. Охлаждаме, прибавяме изстиналата смес към коняка и прецеждаме добре през тензухена кърпа. Насипваме ликьора в малки бутилки, като във всяка поставяме по клонче див пелин. Затваряме бутилките добре. Оставяме ликьора да “зрее” 2 месеца.

Ликьор от зелени орехчета и боровинки

Прoдукти: 50 съвсем млади зелени орехчета, 2 л ракия, 200 г боровинки, 10 г канела, 5 г карамфил, 2 кг захар, 1 л вода.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме измитите орехчета, слагаме ги да престоят 5 дни в затворен съд с ракията, боровинките, карамфила и канелата. Прецеждаме. Приготвяме сироп от водата и захарта. Смесваме с ракията и плодовете. Разбъркваме добре. Насипваме в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Прoдукти: 1 л водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Накисваме почистените и нарязани корени в ракията за 5 -6 дни. Прецеждаме. Добавяме изстуден сироп, приготвен от захарта и 1 л вода. Затваряме ликьора в сухи бутилки.

Ликьор от мащерка

Прoдукти: 2 ч.ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме мащерката от стъбълцата и насипваме листата и цвета в бутилка. Поръсваме със захарта и наливаме водката. Оставяме на слънце две седмици. Прецеждаме и насипваме в чисти бутилки.

Ликьор от трънки

Прoдукти: 5 л ракия, 5 кг едри и сочни трънки, 2,5 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Сипваме почистените трънки в голям стъклен буркан, като между пластовете поръсваме захарта. Завързваме отвора с марля и държим на слънце 6 седмици. После наливаме 500 мл ракия и оставяме да престои още 4 месеца. Прецеждаме, наливаме останалата ракия и кипваме на огъня. Наливаме изстиналия ликьор в бутилки, затваряме плътно и държимна хладно 6 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от хвойна

Прoдукти: 500 г узрели плодове от хвойна, 2 л ракия или водка, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Начукваме плодовете, накисваме ги в ракията за десетина дни, като държим съда затворен. Прецеждаме и смесваме с приготвения сироп от захарта и водата. Наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от шипки

Прoдукти: 1 кг добре узрели шипки, 500 г захар, 3 л ракия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шипките на две, почистваме семенната им част и измиваме добре власинките. Слагаме шипките в дамаджана, наливаме ракията и добавяме захарта. Държим на слънце две седмици, като отвреме навреме разклащаме. Когато захарта се стопи, прецеждаме добре и наливаме в сухи бутилки.

Хвойновка с мед

Прoдукти: 1 л гроздова ракия, 40 г хвойнови плодове, 5 г канела, 200 г мед, 100 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Слагаме плодовете в ракията, добавяме канелата и затваряме добре. Държим на слънце 4-5 дни и прецеждаме. Добавяме приготвения сироп от разбития във водата мед. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Боровинково вино

Прoдукти: 3 кг боровинки, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Размачкваме боровинките добре и ги оставяме да престоят три дни в съда, в който сме ги намачкали. Изстискваме сока (може и през сокоизстисквачка), наливаме го в дамаджана или голям буркан и насипваме захарта. Доливаме вода по желание и оставяме да зрее 3 месеца. Прецеждаме и наливаме в бутилки.

Вино от трънки

Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода.

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и заливаме смачканите плодове. Изчакваме 10 дни да премине ферментацията, прецеждаме и наливаме в дамаджана. След 5-6 седмици отново прецеждаме и наливаме виното в бутилки.

Къпиново вино

Прoдукти: 3 кг къпини, 1700 г захар, 300 г мед.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите къпини и изсипваме в голям буркан, наливаме 3 л топла вода. Завързваме гърлото на буркана с марля и държим в топло помещение 4 денонощия. Прецеждаме и изстискваме добре къпиновата каша. Наливаме получената течност в буркани. Правим сироп от захарта, меда и 1,5 л вода. Наливаме го към къпиновия сок и затваряме добре. Държим на топло 25-50 дни. Виното е готово, когато се избистри и престанат да се образуват мехурчета. Можем да го преместим в нов съд и да го държим на хладно още 2 месеца. След това го наливаме в бутилки. Ако искаме виното да е по-сладко, увеличаваме количеството на захарта от 500 г до 1 кг.

Шипково вино

Прoдукти: 5 кг шипки, 3 кг захар, 25 г хлебна мая.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пресните шипки и поставяме в съда за ферментация. Приготвяме сироп от захарта и 7 л вода. Варим 20 минути. Сипваме охладения сироп в съда с шипките. Прибавяме маята и оставяме сместа да ферментира при стайна температура. Виното е най-вкусно е, когато ферментацията е най-бурна. Прецеждаме и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кадифено дърво

Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...

Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...

Лечебни свойства на магнита

Наскоро откритите магнитни рецептори в човешкия мозък потвърдиха познанията на древните китайци и индийци, египтяни и гърци, че хората винаги са се влияели силно от земното магнитно поле. Спадането на...

Децата имат нужда от приятели

Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...

Начало