Още рецепти » Билкови напитки

 Билкови напитки

Сироп от боровинки

Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. Завързваме буркана с марля и оставяме на хладно. След 2-3 месеца сиропът е готов. Прецеждаме в тъмни бутилки и съхраняваме на хладно място.

Сироп от боровинкови листа

Прoдукти: 1 пълна купа с листа от червена боровинка, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите боровинкови листа с вряла вода така, че да се покрият. Захлупваме и оставяме на топло, за да се получи хубава запарка. Прецеждаме водата, добавяме захарта и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в бутилки и затваряме.

Сироп от глог

Прoдукти: 1 кг глог, 1 кг захар, 1 л вода, 5 г лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите глогинки с вряла вода, колкото да ги покрие, и варим до омекване. Прецеждаме сока през марля и на 1 литър сок слагаме 1 кг захар. Варим до сгъстяване. Накрая прибавяме лимонената киселина. Оставяме сиропа да изстине, като поставяме съда в друг съд със студена вода - така той ще запази цвета си.

Сироп от глухарче

Прoдукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 1 ч. л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре цветовете, накисваме ги във водата и ги оставяме да пренощуват. Прецеждаме. Добавяме захарта и варим на тих огън. Накрая, когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Затваряме в сухи бутилки.

Сироп от дренки

Прoдукти: 1 кг дренки, 2 кг захар, вода.

Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите дренки с вряла вода, колкото да ги покрие и варим, докато се нацепят. Прецеждаме сместа и прибавяме захарта. Варим до сгъстяване. Наливаме в топли бутилки и затваряме добре.

Сироп от кисел трън

Прoдукти: 1 ч.ч. сок от кисел трън, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Изстискваме добре сока от плодовете, добавяме захарта и варим, докато се изчисти всичката пяна. Когато сиропът изстине, го наливаме в бутилки,. Използваме за приготвянето на пикантни сосове.

Сироп от къпини

Прoдукти: на 850 мл сок от къпини - 100 мл вода, 1 кг захар и 4 г лимонтузу

Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели и здрави къпини и ги пасираме. Прецеждаме сока през двоен тензух и прибавяме захарта и водата. Варим на огъня до сгъстяване, като накрая прибавяме лимонтузуто. Повторно прецеждаме през гъста марля и наливаме сиропа горещ в сухи бутилки. Затваряме ги херметически.

Сироп от мащерка

Прoдукти: 4 ч.ч. цвят и листа от мащерка, 1,5 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мащерката, така че да останат само листата и цветовете. Насипваме ред мащерка, ред захар, напръскваме с малко вода, захлупваме съда и оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме и изсипваме в бутилки. Затваряме добре.

Сироп от млади шишарки

Прoдукти: за 40 млади шишарки - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтузу

Нaчин на приготвяне: Заливаме шишарките с вода и ги варим 10 мин след като кипне водата. Изливаме я и наливаме нова и пак варим, докато шишарките омекнат и станат светлозелени. Прецеждаме водата, прибавяме захарта и варим, докато сиропът се посгъсти. Преди да свалим от котлона прибавяме лимонтузуто. Наливаме сиропа в бутилки, докато е още топъл.

Сироп от офика

Прoдукти: 100 г плодове от офика, 100 г захар, 200 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре плодовете в хаванче, заливаме ги с врящата вода и ги оставяме да киснат 4 часа. Прецеждаме и добавяме захарта. Когато тя се разтвори, наливаме в бутилки. Съхраняваме в хладилник.

Сироп от тинтява

Прoдукти: 100 г корени от синя тинтява, 1,25 л вода, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме корените на тинтявата с водата и варим 20 минути. Прецеждаме през платно. Прибавяме захарта и варим, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пият се по 2 ч.ч. на ден.

Сироп от трънки

Прoдукти: на 1 кг плодове - 1 кг захар

Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите трънки с 1-2 л гореща вода и ги варим докато омекнат. Оставяме ги да престоят 1 нощ на хладно и прецеждаме. Към получения сок прибавяме захарта и варим до гъстотата на сироп. Разливаме топлия сироп в топли и сухи бутилки и затваряме веднага.

Сок от боровинки

Прoдукти: на 350 мл боровинков сок - 150 мл вода, 800 г захар, 4 г лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели боровинки и ги намачкваме. Наръсваме със захар, захлупваме и оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през марля, подслаждаме с посоченото количество захар, разреждаме с вода, разбъркваме сока и слагаме на силен котлон да заври. Прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу, варим още 3-4 мин и сваляме от котлона. Повторно прецеждаме сока през гъста марля, наливаме го горещ в сухи и топли бутилки и затваряме много добре. Държим на тъмно и хладно място.

Сок от бъзов плод

Прoдукти: 1 кг добре узрели плодове от бъз, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме чепките с узрели плодове. Оронваме зърната с вилица, насипваме в буркани и поръсваме ги със захарта. Оставяме на хладно място, докато се отдели сок. Отливаме сока в бутилки, затваряме ги добре и съхраняваме на хладно място.

Сок от дренки

Прoдукти: 2 кг дренки, 300 г захар.

Нaчин на приготвяне: Заливаме узрелите дренки с вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги да престоят 24 часа. След това отстраняваме костилките, пресоваме почистените плодове, прибавяме захарта, наливаме сока в бутилки и стерилизираме на водна баня 15 минути след завирането.

Сок от офика

Прoдукти: 1 кг плодове от офика, 150 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и раздробяваме добре узрелите плодове. Слагаме ги в паров сокоотделител заедно със захарта. Наливаме получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затваряме добре. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Шипков квас

Прoдукти: 1 кг шипки, 1 кг захар, 6-7 л вода, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Слагаме шипките в дамаджана, насипваме захарта и доливаме с вода. Прибавяме винената киселина. Оставяме съда на стайна температура. След няколко дни сместа започва да шуми, а на повърхността се образува пяна. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме плътно и съхраняваме на хладно място. Питието добива приятно резлив вкус.

Боровинков ликьор

Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар.

Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и наливаме водката. Оставяме съда на слънце за 6 седмици. След това прецеждаме през марля и към получената течност прибавяме захарта. Разливаме в бутилки. Отвреме навреме разтърсваме бутилките. Ликьорът е готов, когато захарта се стопи.

Къпинов ликьор

Прoдукти: 600 г захар, 1 л ракия, 200 г къпини, 1 лимон, 1 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата и захарта и добавяме в него къпините и сока от лимона, а когато сиропът изстине, наливаме ракията. Затваряме добре. Държим 20 дни на слънце. Изваждаме плодовете и държим течността на слънце още 20 дни. Прецеждаме и наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от див пелин

Прoдукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, 1 бутилка коняк, 4 с.л. захар, кори от 2 портокала.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пелиновите листа, заливаме ги с коняк, захлупваме съда и съхраняваме на тъмно в продължение на 8 дни. Варим захарта и портокаловите кори в малко вода, докато се разтвори захарта. Охлаждаме, прибавяме изстиналата смес към коняка и прецеждаме добре през тензухена кърпа. Насипваме ликьора в малки бутилки, като във всяка поставяме по клонче див пелин. Затваряме бутилките добре. Оставяме ликьора да “зрее” 2 месеца.

Ликьор от зелени орехчета и боровинки

Прoдукти: 50 съвсем млади зелени орехчета, 2 л ракия, 200 г боровинки, 10 г канела, 5 г карамфил, 2 кг захар, 1 л вода.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме измитите орехчета, слагаме ги да престоят 5 дни в затворен съд с ракията, боровинките, карамфила и канелата. Прецеждаме. Приготвяме сироп от водата и захарта. Смесваме с ракията и плодовете. Разбъркваме добре. Насипваме в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Прoдукти: 1 л водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Накисваме почистените и нарязани корени в ракията за 5 -6 дни. Прецеждаме. Добавяме изстуден сироп, приготвен от захарта и 1 л вода. Затваряме ликьора в сухи бутилки.

Ликьор от мащерка

Прoдукти: 2 ч.ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме мащерката от стъбълцата и насипваме листата и цвета в бутилка. Поръсваме със захарта и наливаме водката. Оставяме на слънце две седмици. Прецеждаме и насипваме в чисти бутилки.

Ликьор от трънки

Прoдукти: 5 л ракия, 5 кг едри и сочни трънки, 2,5 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Сипваме почистените трънки в голям стъклен буркан, като между пластовете поръсваме захарта. Завързваме отвора с марля и държим на слънце 6 седмици. После наливаме 500 мл ракия и оставяме да престои още 4 месеца. Прецеждаме, наливаме останалата ракия и кипваме на огъня. Наливаме изстиналия ликьор в бутилки, затваряме плътно и държимна хладно 6 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от хвойна

Прoдукти: 500 г узрели плодове от хвойна, 2 л ракия или водка, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Начукваме плодовете, накисваме ги в ракията за десетина дни, като държим съда затворен. Прецеждаме и смесваме с приготвения сироп от захарта и водата. Наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от шипки

Прoдукти: 1 кг добре узрели шипки, 500 г захар, 3 л ракия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шипките на две, почистваме семенната им част и измиваме добре власинките. Слагаме шипките в дамаджана, наливаме ракията и добавяме захарта. Държим на слънце две седмици, като отвреме навреме разклащаме. Когато захарта се стопи, прецеждаме добре и наливаме в сухи бутилки.

Хвойновка с мед

Прoдукти: 1 л гроздова ракия, 40 г хвойнови плодове, 5 г канела, 200 г мед, 100 мл вода.

Нaчин на приготвяне: Слагаме плодовете в ракията, добавяме канелата и затваряме добре. Държим на слънце 4-5 дни и прецеждаме. Добавяме приготвения сироп от разбития във водата мед. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Боровинково вино

Прoдукти: 3 кг боровинки, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Размачкваме боровинките добре и ги оставяме да престоят три дни в съда, в който сме ги намачкали. Изстискваме сока (може и през сокоизстисквачка), наливаме го в дамаджана или голям буркан и насипваме захарта. Доливаме вода по желание и оставяме да зрее 3 месеца. Прецеждаме и наливаме в бутилки.

Вино от трънки

Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода.

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и заливаме смачканите плодове. Изчакваме 10 дни да премине ферментацията, прецеждаме и наливаме в дамаджана. След 5-6 седмици отново прецеждаме и наливаме виното в бутилки.

Къпиново вино

Прoдукти: 3 кг къпини, 1700 г захар, 300 г мед.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите къпини и изсипваме в голям буркан, наливаме 3 л топла вода. Завързваме гърлото на буркана с марля и държим в топло помещение 4 денонощия. Прецеждаме и изстискваме добре къпиновата каша. Наливаме получената течност в буркани. Правим сироп от захарта, меда и 1,5 л вода. Наливаме го към къпиновия сок и затваряме добре. Държим на топло 25-50 дни. Виното е готово, когато се избистри и престанат да се образуват мехурчета. Можем да го преместим в нов съд и да го държим на хладно още 2 месеца. След това го наливаме в бутилки. Ако искаме виното да е по-сладко, увеличаваме количеството на захарта от 500 г до 1 кг.

Шипково вино

Прoдукти: 5 кг шипки, 3 кг захар, 25 г хлебна мая.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пресните шипки и поставяме в съда за ферментация. Приготвяме сироп от захарта и 7 л вода. Варим 20 минути. Сипваме охладения сироп в съда с шипките. Прибавяме маята и оставяме сместа да ферментира при стайна температура. Виното е най-вкусно е, когато ферментацията е най-бурна. Прецеждаме и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бабините суеверия и детското здраве

Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...

Тайните на перфектната домакиня

Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”. Електричеството Ако искате да р...

Форзицията води пролетта

Родината на форзициите е Източна Азия и Югоизточна Европа. Името им произлиза от името на шотланския ботаник Уйлям Форсайт. Известни са около 11 вида. Те представляват листопадни храсти със срещу...

От какво се нуждае тибухинaта

Тибухинaта (Tibouchina urvilleаna) е род, произхождащ от тропическите области на Америка, който включва около 200 вида. Известен е още и под синонима лазиандра. В Бразилия се оформя като висок до 6 м ...

Начало