Още рецепти » Как да сготвим мерлуза

 Как да сготвим мерлуза

Шницели от мерлуза

Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло черен пипер, сол .
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето и оформяме от него шницели, които натриваме с черен пипер и сол. Овалваме шницелите в брашното и ги изпържваме в сгорещенната мазнина. Поднасяме ги със сос, приготвен от запърженото в същата мазнина брашно, към което са прибавени виното и маслото.

Риба “Орли”

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза, 5 яйца, половин ч.ч. олио, 100 г брашно, половин бутилка бира, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето и го нарязваме на малки правоъгълни пръчици, които овалваме в предварително приготвената паста и пържим в силно сгорещена мазнина.
Пастата приготвяме по следния начин: Отделяме жълтъците и ги разбъркваме внимателно с малко олио. Прибавяме брашното и разреждаме с бира до гъстотата на майонеза. Към тази смес прибавяме разбитите отделно на пяна белтъци, след което разбъркваме до получаването на еднородна каша.

Мерлуза с магданоз

Прoдукти: 600 г мерлуза, 2 с.л. олио, магданоз, сол, 2 с.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме рибата. Пущаме я във вряща подсолена вода и варим 20 мин, след което я изваждаме и изчакваме да изстине. Обезкостяваме и я накъсваме на големи продълговати парчета. Нареждаме парчетата на редове в по-дълбока чиния, като върху всеки ред ръсим ситно нарязан магданоз. Накрая заливаме със смес от олиото и лимоновия сок.

Мерлуза в сметанов сос

Прoдукти: 800 г филе от мерлуза, 1 лимон, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, мазнина за пържене; зa соса: 4 жълтъка, 4 с.л. сметана, 1 к.ч. бяло вино, 1 портокал, 1/3 пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, посоляваме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна. В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня. Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.

Риба по липовански

Прoдукти: 750 г мерлуза без глави, 1 к.ч. олио, 1 кг червени домати, 2 моркова, парче целина, 1 глава лук, 1 дафинов лист, 1 лимон, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина задушаваме до омекване последователно морковите, целината, нарязана на кубчета, ситно нарязания лук, част от доматите и подправките, като от време на време доливаме по малко рибен бульон или гореща вода. Нарязваме рибата на порции, посоляваме, нареждаме в тавичка и покриваме със задушените зеленчуци. Най-отгоре нареждаме останалите домати и лимона, нарязани на филийки. Поливаме с малко рибен бульон и печем на фурна, докато остане на мазнина. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз и сервираме с картофи, задушени в масло.

Риба с кашкавал и домати

Прoдукти: 700-800 г мерлуза, 500 г домати, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 150 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите, нарязваме я на порции и я посоляваме. В олиото задушаваме ситно нарязания лук. В гювечета разпределяме рибените порции. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Добавяме задушения лук и заливаме с разтопеното масло. Запичаме във фурна, поръсваме порциите с настъргания кашкавал и отново запичаме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Поднасяме с варени картофи, задушени в масло.

Филе от мерлуза с горчица

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, половин пакетче краве масло, 2 с.л. горчица, 1 кофичка сметана, 3 с.л. лимонов сок, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме рибното филе, отцеждаме го добре и го нарязваме на порции. Посоляваме рибните порции и ги нареждаме в тавичка. Смесваме горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза. Подправяме соса със сол и черен пипер и заливаме рибата с него. Отгоре слагаме късчета масло и печем около 30 мин в умерена фурна.

Огретен от риба

Прoдукти: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Оставяме ги да изстинат и след това ги нарязваме на тънки филийки или ги настъргваме на ренде. Измиваме рибното филе, подсушаваме го и го прекарваме през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 порции – по две за всеки. Запичаме леко порциите и ги заливаме със смес от маслото, разбитите яйца млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал. Сервираме ястието горещо.

Рагу от риба

Прoдукти: 1 кг мерлуза без глави, 1 ч.ч. олио, 3-4 глави лук, 500 г картофи, 3-4 моркова, 10-15 гъби, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, нарязваме я на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да престои 20-30 мин. След това я овалваме в брашното, изпържваме я в сгорещена мазнина и я изваждаме в отделен съд. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, последователно прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода и предварително препеченото до златисто брашно. Заливаме с 1-2 ч.ч. горещ рибен бульон или вода. Прибавяме рибата и нарязаните на ивички гъби, посоляваме и задушаваме още 15-20 мин. Отделно задушаваме ситно нарязаните картофи и моркови. Поръсваме готовото рагу със ситно нарязан магданоз и го гарнираме със задушените картофи и моркови, оформени на топчета.

Риба на шиш

Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 3 домата, 5 люти чушки, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме рибно филе с кожа, нарязваме го на парченца и го посоляваме. Нанизваме парченцата на 5 дървени или метални шиша, като между рибата нанизваме кръгчета от обеления лук и доматите. На всеки шиш нанизваме и по една люта чушка. Отделно смесваме оцета и олиото и ги разбиваме до побеляване. Потапяме шишовете в тази смес и ги нареждаме на предварително загрята скара. Изпичаме рибата от всички страни, поръсваме готовите шишове със ситно нарязан магданоз и със сока от лимона и ги поднасяме с гарнитура от пържене картофи.

Крокети от мерлуза

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и ги оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, за да добият формата на кюфтета, леко ги овалваме в брашното и ги пържим по 5 мин от всяка страна /докато станат златисти/ в силно сгорещена мазнина.

Рибни кебапчета

Прoдукти: 800 г мерлуза без глави, 80 г прясна сланина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мерлузата от кожата и костите. Нарязваме я на парчета, посоляваме на вкус и прекарваме рибата през месомелачка заедно с прясната сланина. Омесваме каймата и я оставяме да престои 3-4 часа на студено. След това прибавяме черен пипер на вкус и отново омесваме каймата. С мокри ръце оформяме от каймата продълговати кебапчета и ги печем върху скарата. Поднасяме кебапчетата с гарнитура според сезона.

Кебап от мерлуза

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза, 2 глави лук, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, 2-3 домата /пресни или от консерва/, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от кожата, посоляваме го, поръсваме го с черен пипер и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме лука и гъбите на дребно и заедно със ситно нарязания магданоз ги задушаваме в сгорещеното краве масло. След това прибавяме олиото, бялото вино, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Слагаме парчетата риба, внимателно разбъркваме и държим на умерен огън десетина минути. След това изсипваме сместа върху дебела хартия, намазана с олио. Завиваме хартията на пакет и я слагаме в тавичка. Наливаме в тавичката около 1 пръст вода и малко олио и печем рибата 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме кебапа в широка чиния, както е в хартията, като разтваряме хартията на трапезата и разпределяме кебапа по чиниите. Към всяка порция поднасяме парченце лимон.

Кебап от мерлуза с арпаджик

Прoдукти: 1 кг мерлуза /без главите/, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. разтопено краве масло, 1-2 глави чесън, 500 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 200 г гъби, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отстраняваме кожата и костите и я нарязваме на кубчета. Посоляваме, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме дребно нарязания лук. Последователно прибавяме и задушаваме доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер, арпаджика и гъбите. Когато сместа остане на мазнина, наливаме половината от виното и малко топла вода и възвираме. Тогава прибавяме скилидките чесън, рибата и разтопеното масло. Посоляваме и поръсваме с чубрица и черен пипер. Задушаваме още десетина минути. Преди да отстраним от огъня, наливаме останалото вино и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Риба по московски

Прoдукти: 800 г филе от мерлуза, 500 г не много едри картофи, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, сокът от 1 лимон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от кожата и костите, натриваме го със сол и черен пипер, овалваме го в брашното и цяло, без да го режем на порции го позапържваме в сгорещената мазнина. Попарваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и както са цели ги задушаваме в маслото. В средата на метално плато слагаме полуизпърженото филе, а около него нареждаме цели задушените картофи. Поръсваме картофите със ситно нарязания магданоз и ги заливаме със сметаната, а филето заливаме с бялото вино и лимоновия сок. Така оформеното плато запичаме десетина минути в умерена фурна. Поднасяме ястието веднага, след като го извадим от фурната.

Задушена мерлуза

Прoдукти: 1 кг мерлуза, 2 домата, 1-2 моркова, 2 глави лук, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мерлузата, нарязваме я на порции и посоляваме. Нареждаме порциите в тава, заливаме с малко хладка вода и задушаваме в умерена фурна. Отделно нарязваме лука, морковите, целината и скилидките чесън и ги задушаваме в мазнината. Добавяме обелените и настъргани на едро ренде домати, след това - брашното, червения пипер, виното и сол на вкус. Доливаме гореща вода и варим, докато зеленчуците поомекнат, след което заливаме с тази смес задушената риба и допичаме ястието на фурна.

Задушена мерлуза с макарони

Прoдукти: 1 кг мерлуза, 1 1/2к.ч. олио, 3 средно големи глави лук, 2 с.л. брашно, 150 г макарони, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Нарязваме я на порции, които посоляваме и овалваме в половината от брашното. Нарязваме лука на филийки и при непрекъснато бъркане го запържваме в сгорещеното олио. Нареждаме отгоре рибните порции и ги поръсваме с червения пипер и счукания с малко сол чесън. След това заливаме рибата с 1-2 ч.ч. вряща вода и задушаваме рибата в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, сгъстяваме соса с останалото брашно. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Разпределяме ги в чиниите за сервиране, отгоре слагаме по 1 парче риба и заливаме със соса.

Мерлуза с картофи

Прoдукти: 1 кг мерлуза или бяла риба, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 750 г картофи, 2 с.л. галета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Почистваме рибата, измиваме я и я нарязваме на порции. Слагаме рибата в средата на емайлирана тавичка, а наоколо нареждаме нарязаните картофи. Посоляваме и заливаме с размитото в малко вода брашно. Отгоре напръскваме с разтопеното масло и поръсваме с галета. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Слънцето на Корфу

Остров Корфу (Керкира) има славата на едно от най-романтичните места в света. Дължи го вероятно на факта, че съчетава в себе си екзотичен привкус, топлотата и непренудеността на южните народи, но най-...

Котката прави жената фригидна

Котките нанасят непоправима вреда на женския организъм, изсмуквайки енергия, в това число и полова. Така ги правят фригидни, убедени са холандският парапсихолог Фридрих Бойтендейк и сексологът Краус в...

Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Начало