Още рецепти » Как да сготвим сьомга

 Как да сготвим сьомга

Пържена сьомга

Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на ивици, посоляваме и поръсваме с лимонов сок. От брашното, яйцето, бирата и малко сол приготвяме тесто за пържене. Оставяме го да отлежи 1 час. След това овалваме рибата в брашното, потапяме я в тестото и пържим на маслена баня.

Сьомга върху зеленчуци

Прoдукти: 750 г филе от сьомга, 1 стрък праз, 1 глава лук, 2 моркова, 1 глава целина, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 к.ч. червено вино, 3 с.л. краве масло, 1-2 с.л. сметана, 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сьомгата на кубчета и я поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Нарязваме лука, чесъна и магданоза на ситно и заедно с нарязаните праз, целина и моркови ги задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекнат, заливаме с виното и бульона и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме зеленчуците в тавичка и нареждаме отгоре рибата. Покриваме с алуминиево фолио и печем във фурна, загрята до 190°С. Заливаме готовата риба със сметаната.

Сьомга с моркови

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, 400 г моркови, 1 глава лук, 2 домата, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Сьомгата нарязваме на по-малки парчета, а морковите настъргваме на едро ренде. Нарязваме лука на ситно и го слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме останалите продукти, поръсваме ситно нарязан копър и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме малко вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и готвим 15 мин.

Филе от сьомга със зелен сос

Прoдукти: 100 г ориз (по възможност кафяв), 350 г филе от сьомга, сол, 1 лимон, около 150 мл рибен бульон, 200 г подквасена сметана, 3 връзки пресен лук.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Измиваме филето със студена вода, подсушаваме и го поръсваме със сока от половин лимон. Кипваме рибения бульон и в него варим около 8 минути филето, изваждаме и го оставяме на топло. Разбитата сметана изливаме в бульона и оставяме да ври на лек огън до намаляване на обема до 2/3. Подправяме със сол, пипер и лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към соса. В чиния сипваме ориз, върху него слагаме филе и поливаме със зелен сос.

Сьомга в тесто

Прoдукти: 4 котлета от сьомга, 1 пакет бутер тесто, 1 яйце, 1 жълтък, 200 г скариди, кората от 1 лимон, 2 с.л. сметана, 2 с.л. грис, 1 щипка пелин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата от котлетите и ги обезкостяваме. Слагаме почистените скариди в блендера, прибавяме гриса, жълтъка, сметаната и настърганата лимонова кора. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбиваме. Изрязваме от тестото четири по-големи и четири по-малки кръга. Слагаме котлетите върху големите кръгове и сипваме в средата им приготвената плънка. Покриваме с малките кръгове, загъваме с големите и прещипваме краищата. Правим отгоре разрези, за да излиза парата, намазваме с разбитото яйце и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.

Сьомга в пергамент

Прoдукти: 4 филета сьомга 180 г, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1-2 червени чушки, 4 стръка пресен копър, 4 пресни листенца босилек, 4 филийки лимон, сол, черен пипер, 50 мл сухо бяло вино, 25 мл олио
Нaчин на приготвяне: Прегъваме на две 4 листа пергаментова хартия. Изрязваме всеки прегънат лист във форма на полусърце – с един остър и един заоблен край. Разгъваме ги. В средата на всеки лист поставяме по едно рибно филе. Разпределяме върху филетата нарязаните на филийки зеленчуци и подправките. Поръсваме със сол и черен пипер и напръскваме с вино. Прегъваме хартията, като застъпваме краищата, за да не се разтворят по време на печенето. Получените пликчета намазваме с олио. Нареждаме ги върху решетката на фурната и печем 20-25 мин 180°С.

Сьомга с грейпфрут

Прoдукти: 6 котлета от сьомга, 1 лимон, 1 грейпфрут, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен и бял пипер, сол, зехтин за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от настърганата лимонова кора, сока от грейпфрута и лимона, виното, черен и бял пипер и сол на вкус. Оставяме рибата да се маринова 1 час. Нарязваме скилидките чесън на половинки и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом пожължеят, ги изваждаме и в същата мазнина запържваме котлетите от двете им страни. После сипваме в тигана маринатата, връщаме котлетите и ги задушаваме по 3-4 мин от всяка страна. Отцеждаме сготвената риба и я поднасяме украсена с магданоз.

Сьомга на фурна

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, 4 гъби, 60 г краве масло, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме 40 г масло, прибавяме нарязаните на малки парченца сьомга и гъби и изпържваме сместа. Посоляваме на вкус и доизпичаме във фурната. Отделно разтопяваме останалото масло, прибавяме лимоновия сок и наситнения магданоз и заливаме ястието преди поднасяне.

Сьомга със зеленчуци

Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 350 г картофи, 400 г домати, 1 ч.ч. сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин лимон, 1-2 стръка зелен лук, 1 малка тиквичка, 1 щипка розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме парче лимон и го нарязваме на кубчета. Прибавяме сьомгата, нарязана на кубчета, поръсваме със сока от останалия лимон и подправяме с черен пипер и сол. Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно, а тиквичката на колелца. Прибавяме зеленчуците към рибата и поръсваме с розмарина. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка и разстиламе отгоре сместа от рибата и зеленчуците. Заливаме с яйцето, което сме разбили с млякото и сметаната. Поръсваме с настъргания кашкавал и печем във фурна, загрята до 200°С.

Сьомга с тиквички

Прoдукти: 600 г филе от сьомга, сокът от половин лимон, 1 скилидка чесън, 300 г домати, 2 тиквички, 2 с.л. зехтин, 1 щипка мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сьомгата на кубчета и я поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Обелваме тиквичките и доматите и ги нарязваме на кубчета. Сгорещяваме 1 с.л. зехтин и запържваме тиквичките и чесъна. Добавяме доматите и подправяме с мащерка, черен пипер и сол. Задушаваме десетина минути. Запържваме сьомгата в останалата мазнина и я изсипваме върху зеленчуците, които сме разпределили в чиниите за сервиране.

Маринована сьомга на скара

Прoдукти: 4 филета от сьомга по 180 г всяко, 1 с.л. корен джинджифил, 2 с.л. лимонов сок, 25 мл безсолен соев сос, 2 скилидки чесън, 11/2 ч.л. сусамено олио, 1 ч.л. по-едро смлян лют червен пипер, 1 ч.л. захар, 1 лимон
Нaчин на приготвяне: Попарваме джинджифила, обелваме го и го настъргваме на ситно ренде. Счукваме скилидките чесън. Смесваме продуктите за маринатата, разбъркваме добре и заливаме рибата. Покриваме я и оставяме за 1 час в хладилника, като периодично обръщаме филетата, за да се напоят добре. Затопляме скарата на средна степен. Печем рибата 8-10 мин като я обръщаме периодично и я мажем с маринатата.

Пикантна сьомга

Прoдукти: 800 г филе от сьомга, сок от 1 лимон, 1 люта червена чушка, 1 глава лук, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които накисваме за 2-3 часа в марината от зехтина, нарязания на парченца лук, стръкче магданоз, сол, черен пипер и ивички от лютото чушле. Изваждаме рибата от маринатата и я изпичаме на скарата от двете страни.

Сьомга с лук

Прoдукти: 500 г сьомга от консерва, 1 глава лук, 100 г краве масло, 1 зелена пиперка, 400 г домати, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. стрит кориандър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме куркумата, кориандъра, доматеното пюре, обелените и едро нарязани домати, наситнената пиперка и сьомгата, нарязана на тънки ивички. Посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме десетина минути на слаб огън.

Разпъната сьомга

Прoдукти: 1 голяма сьомга, сол, черен пипер, 1 пакетче краве масло, копър.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата. Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите. Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат. Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне. Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят. Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.

Калмари, пълнени със сьомга

Прoдукти: 4 цели калмара, 100 г филе от сьомга, 2 корена магданоз, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. соев сос, 4-5 зърна черен пипер, 1 щипка смлян джинджифил, 4 или 8 листа от маруля, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме ги и им отрязваме пипалата. Нарязваме сьомгата на кубчета, а пипалата на калмарите и магданозените корени – на тънки ивички. Прибавяме ситно нарязания копър и подправяме с джинджифила и сол на вкус. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес, като захващаме краищата им с клечки за зъби. Нареждаме ги в тенджера, наливаме малко гореща вода и добавяме соевия сос, черния пипер и 2-3 резенчета лимон /без кората/. Задушаваме около 30 мин на слаб огън и оставяме калмарите да изстинат в бульона. След това ги изваждаме, разрязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме върху листата от марулята. Гарнираме с резенчета лимон.

Лазаня със сьомга и спанак

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 400 г филета от прясна сьомга, 400 г спанак, 1 кубче зеленчуков бульон, 200 мл доматен сок, 200 мл заквасена сметана, ситно нарязан пресен босилек, 50 г настърган мек кашкавал, сол и черен пипер
Нaчин на приготвяне: Филетата сьомга оставяме за 15 мин във фризера, за да се стегнат. Нарязваме ги на тънки ивички. Възвираме вода с малко сол и кубчето бульон. Варим в нея нарязания на тънки ивички спанак 7 мин, отцеждаме и го обливаме със студена вода. На дъното на правоъгълна тавичка нареждаме 3 кори за лазаня. Наливаме 1/3 от доматения сок, подправен със сол, черен пипер и ситно нарязан босилек. Покриваме с 1/3 от сьомгата, спанака и сметаната. Посоляваме и поръсваме черен пипер. Повтаряме тази процедура до изчерпване на продуктите, като последният слой трябва да е от кори. Наръсваме настъргания кашкавал. Загряваме фурната на 180°С и печем 30 мин. Увеличаваме фурната и допичаме до поруменяване на кашкавала.

Супа от миди и сьомга

Прoдукти: 1 ч.ч. изчистени от черупките миди, 100 г филе от сьомга, 1 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 картофа, 1 кисела краставичка, 5-6 зелени маслини, 1 стрък праз /бялата част/, 3 с.л. сухо бяло вино, 1- 2 с.л краве масло, пресен босилек, черен пипер, шафран, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. Слагаме нарязаните на кубчета картофи, наливаме бульона и варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме мидите и нарязаното рибено филе. Варим още 5 мин и сипваме виното, а малко по-късно – сметаната, млякото и подправките. Поднасяме с лентички от зелени маслини и кисела краставичка.

Салата със сьомга

Прoдукти: 125 г филе от сьомга, 2 твърдо сварени яйца, 1 кисела краставичка, 2 ч.ч. сварен ориз, 100 г майонеза.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно филето от сьомгата, нарязваме на кубчета яйцата и краставичките и ги смесваме с ориза и майонезата.

Пастет от сьомга със сирене „Крема”

Прoдукти: 215 г сьомга от консерва /без кожата и костите/, 450 г сирене „Крема”, 85 г пушена сьомга, 85 г кетчуп, 1 ч.л. лимонов сок
Нaчин на приготвяне: Нарязваме двата вида сьомга на малки паченца, добавяме омекналото на стайна температура сирене и разбиваме с пасатор. Прибавяме кетчупа и лимоновия сок и разбъркваме добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Трявна сред килим от цветя

Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Закуски със сирене

Кифлички със сирене Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 2 яйцa. Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с едно от яйцата. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори...

Начало