Още рецепти » Как да сготвим пържолите

 Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли

Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и черен пипер, овалваме ги в брашно и ги изпържваме. След изваждането им в същата мазнина запържваме ситно нарязаните скилидки чесън. Връщаме пържолите, захлупваме с капак и задушаваме 8-10 минути на слаб огън. Поднасяме с пържени картофи. Пържолите стават по-вкусни и по-крехки, ако при задушаването им прибавим 1/2 чаена чаша червено вино.

Задушени пържоли с бира

Прoдукти: 800 г пържоли, 500 г лук, 1 к.ч. разтопено краве масло, половин бутилка бира, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Hачукваме пържолите и ги запичаме във фурната с част от маслото. Лука нарязваме на тънки ивички и задушаваме в останалото масло до златисто оцветяване. Половината от задушения лук растиламе в широка тенджера. Върху него нареждаме пържолите и покриваме с останалия лук. Поръсваме с черен пипер и сол и заливаме с бирата. Захлупваме тенджерата и оставяме да ври на тих огън до пълното омекване на пържолите.

Панирани пържоли

Прoдукти: 4 пържоли, дебели около 2 см, 1 яйце, 1/2 ч.ч. галета, 1/4 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1/3 ч.ч. вода, 2 кисели краставички, 1 кофичка сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Сгорещяваме олиото. Начуканите пържоли потапяме най-напред в яйцето, после овалваме в галета и пак потапяме в яйцето. Изпържваме пържолите по 15 минути от всяка страна. Без да вадим пържолите от тигана, отливаме олиото и слагаме маслото, сметаната. Наливаме водата. Варим всичко 10 минути. Отстраняваме от огъня, гарнираме с нарязаните на кръгчета кисели краставички и сервираме.

Пържола с яйца на очи

Прoдукти: 5 пържоли, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. разтопена мазнина, 30 г краве масло, 5 яйца, 5 зърна черен пипер, смлян черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, за да ги изтъним, поръсваме ги със сол, лимонов сок и черен пипер, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отделно изпържваме яйцата на очи, като върху всеки жълтък слагаме по едно зрънце черен пипер. Слагаме върху всяка пържола по едно яйце, сгорещяваме маслото и поръсваме с него белтъците и пържолите.

Пържоли по шопски

Прoдукти: 5 броя свински пържоли, 2-3 глави лук, 4-5 домата, 100 г мас, 1 връзка магданоз, 5 люти чушлета, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пържолите на плоча (по възможност). Лукът и доматите, нарязани на дребно, задушаваме в мазнината до омекване, след което прибавяме лютите чушлета, ситно нарязания магданоз, черния пипер и сол на вкус. При поднасяне на пържолите под и над тях слагаме по малко от задушената смес.

Чеснови пържоли на скара

Продукти: 8 вратни пържоли, 2-3 глави чесън, 2-3 с.л. олио, 1-2 с.л. мас, чубрица, риган, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите на тънко и ги намазваме първо с олио, за да полепнат подправките по тях - чубрицата, ригана, черния и червения пипер, солта. Пасираме чесъна и намазваме пържолите с него. Оставяме пържолите да престоят поне 1 час. Печем ги на скара, която сме намазали с маста, за да не залепва месото.

Пържоли по ихтимански

Прoдукти: 4 пържоли, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. стрита чубрица, 1 к.ч. брашно, 1 1/2к.ч. олио /или краве масло/, 1 к.ч. брашно, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 150 г пресни или стерилизирани гъби, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме ги, поръсваме с черния пипер и чубрицата, овалваме ги в брашното и ги изпържваме от двете страни в половината от олиото /силно загрята/. Изваждаме ги, а в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. След това прибавяме брашното, което предварително леко сме препекли, и също го позапържваме. Слагаме да се запържат настърганите на ситно ренде целина и моркови. После наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и оставяме соса да кипне. Тогава връщаме пържолите, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато омекнат. През това време задушаваме в останалата мазнина нарязаните на малки парчета гъби, докато омекнат. Прибавяме гъбите към пържолите, захлупваме и задушаваме още няколко минути.

Пържоли с гъби

Прoдукти: 4 пържоли, 4 с.л. олио, 1 морков, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 120 г гъби, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, щипка черен пипер, 2 скилидки чесън, 2-3 стръка магданоз, 40 мл бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пържолите, овалваме ги в брашно и ги запържваме в горещо олио. След това добавяме лука и моркова, нарязаните на ситно гъби и 1 ч.ч. вода. Като се задушат зеленчуците, слагаме дафиновия лист, чесъна, виното, доматеното пюре и сол. Доливаме с хладка вода и оставяме да ври на слаб огън до готовност. Изваждаме пържолите и гъбите, а зеленчуците пасираме. С получения сос заливаме пържолите, слагаме от гъбите и сервираме.

Свински пържоли от Петрич

Прoдукти: 4 свински пържоли по 150 г всяка, 4 тънки резена шунка, 1 щипка салвия (градински чай), черен пипер, 1 с.л. олио, 150 мл несладък ябълков сок, 50 г краве масло, 2-3 ябълки, лимонов сок, сол, листа от салата.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пържолите, слагаме върху всяка парче шунка и поръсваме със салвия и черен пипер. Сгорещяваме олиото и пържим пържолите по 4-5 минути от всяка страна до златисто. Наливаме ябълковия сок и варим, докато той се изпари. Слагаме пържолите в затоплена чиния заедно с образувалия се сос. В тенджера разтопяваме маслото. Обелваме ябълките, изчистваме сърцевината им и ги нарязваме на малки парченца. Пускаме ги в тенджерата, поръсваме с лимонов сок, наливаме малко вода и задушаваме, докато омекнат. Върху листа от салата сипваме от готовите ябълки, отгоре поставяме пържолата и заливаме със сос.

Пържоли в зелеви листа

Прoдукти: 8 котлетчетата, 8 големи листа от кисело зеле, 1-2 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетчетата, подсушаваме ги и отстраняваме костите. Начукваме пържолките с дървено чукче и ги натриваме със сол, смлян кимион и черен пипер. След това завиваме всяка пържолка в зелев лист и ги нареждаме в тенджера. Наливаме олиото и 2 ч.ч. топла вода и задушаваме пържолките на тих огън, докато омекнат. Накрая ги запичаме около 15 мин в умерена фурна.

Пържоли с гъби в гювеч

Прoдукти: 1кг пържоли, 500 г гъби, 1 ч.ч.бяло вино, 1 ч.ч.брашно, 300 г топено сирене, 200 г сметана, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме и ги овалваме в брашно. Нарязваме гъбите и топеното сирене на филийки. В дълбок съд редим последователно пържоли, гъби и топено сирене. Най-отгоре заливаме със сметана, разредена с бяло вино.Захлупваме гювеча и печем на умерена фурна около 1 час и 30 мин.

Пържоли с кисело зеле

Прoдукти: 2 кисели зелки, 2 кг свински пържоли, червен и черен пипер, кимион, мас.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го слагаме в глинен съд с широк отвор, поръсваме с червен пипер и слагаме свинска мас. Заливаме с малко вода и оставяме във фурната да се пече. През половин час го разбъркваме и печем, докато стане препечено отвсякъде. Начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион и ги изпичаме на скара. Малко преди да извадим зелето от фурната нареждаме пържолите върху него и довършваме печенето. Сервираме ястието горещо.

Пържоли с мляко и сметана

Прoдукти: 6 пържоли, 400 г гъби, 1/2 пакетче масло (от 125 г), 200 г кашкавал, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 250 г сметана, сол, черен пипер (може и други подправки на вкус).
Нaчин на приготвяне: На дъното на тава подреждаме пържолите, начукани и поръсени с подправки на вкус. Отгоре разпределяме нарязаните гъби, настъргания кашкавал и маслото. Заливаме със сметаната и млякото. Покриваме плътно тавата с алуминиево фолио и печем на 200 градуса около 2 часа.

Пържоли с орехи и кашкавал

Прoдукти: 4 свински или пилешки пържоли без кост, 3-4 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 2 яйца, 2-3 с.л.галета, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 100 г смлени орехи, 200 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите и ги поръсваме със сол и черен пипер. Панираме ги последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Пържим ги в добре загрятото олио до златисто. Нареждаме пържолите в намазнена тавичка. Разбиваме киселото мляко и към него прибавяме счукания чесън, смлените орехи и нарязания на ситно магданоз. Изсипваме сместа върху пържолите. Печем в предварително загрята фурна. След като яденето е готово, поръсваме с настъргания кашкавал и оставяме още няколко минути във фурната.

Свински пържоли с бяло вино

Прoдукти: 1 кг свински пържоли, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 6-7 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 домата, половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме ги, поръсваме ги с черния пипер и ги изпържваме от двете страни в силно загрята мазнина. После ги прехвърляме в тавичка, а в мазнината последователно задушаваме и прехвърляме в тавичката ситно нарязания лук, нарязаните на малки кубчета моркови и целина и ситно скълцания чесън. Наливаме виното и върху всяка пържола слагаме резенчета от доматите и лимона. Печем само 15 мин в силна фурна и поднасяме пържолите топли.

Свински пържоли с пушено сирене

Прoдукти: 8 свински пържолки, 50 г краве масло, 150 г пушено сирене, 1 кофичка кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко пържолките и ги натриваме с черен пипер и сол. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и нареждаме в нея 1 ред пържолки. Отгоре покриваме с тънки филийки пушено сирене. Нареждаме втори ред пържолки и отново покриваме с пушено сирене. Слагаме тук там парченца масло. Разбиваме киселото мляко с малко вода и заливаме пържолките с него. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Сливенски пържоли

Прoдукти: 5 свински пържоли, 2 моркова, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 к. ч. вино, 2 домата, 1 парче керевиз, 1 лимон, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, поръсваме ги със сол и черен пипер и ги изпържваме. Отделно задушаваме лука, морковите, керевиза, чесъна и доматите с малко бяло вино. Изсипваме сместа върху пържолите, като върху всяка от тях поставяме филийка домат и лимон. Така приготвените пържоли нареждаме в тавичка и печем във фурната 15 минути. Любителите на по-силни подправки могат да добавят и люти чушки.

Пържоли по румънски

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 к.ч. майонеза, 1 1/2 к.ч. кисело мляко, 3-4 с.л. червено вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли и леко го начукваме. Заливаме с киселото мляко, виното и майонезата и подправяме с черен пипер и сол. Разбъркваме добре и оставяме да престоят една нощ в хладилника. На другия ден изпичаме пържолите от двете страни на скарата.

Пържоли по романски

Прoдукти: 2 пържоли, 2 филии хляб, 50 г шунка, 100 г кашкавал, 1 домат или 1 кисела краставичка.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пържолите, обезкостяваме ги, начукваме ги леко, посоляваме и ги изпържваме или задушаваме. Още топли ги слагаме върху предварително изпържените филии. Отгоре нареждаме тънко отрязани колелца от домат или кисела краставичка, върху тях тънко отрязана шунка, а най-отгоре покриваме с широки парчета кашкавал. Печем в умерена фурна, докато се зачерви кашкавалът.

Пържоли по унгарски

Прoдукти: 300-400 г шарено свинско месо, 50 г солена сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 глави лук, 1/2к.ч. ароматно вино, 1-2 с.л. сметана, 1 скилидка чесън, сол, брашно, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Оформяме от месото пържоли, които начукваме, натриваме със сол и чесън и оставяме да престоят около половин час. Отделно нарязваме на ситно лука и сланината, поръсваме ги с червения пипер и ги разбъркваме добре. В силно загрята мазнина изпържваме пържолите от двете страни. След това ги изваждаме и в същата мазнина задушаваме сместа от лука и сланината. Когато лукът поомекне, поръсваме 1 ч.л. леко препечено брашно и поливаме с виното. Кипваме соса, посоляваме и варим 5-6 мин. След това отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, разбъркваме, заливаме пържолите и поднасяме веднага.

Пържоли по френски

Прoдукти: 800 г пържоли без кости, 100 г мас, 1 пакетче краве масло, 300 г малки лукчета, 200 маслини, 200 г гъби, 1/2 кг картофи, 300 г домати 150 г хляб, 100 мл бяло вино, доматено пюре, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме пържолите в горещата мас, а гарнитурите приготвяме отделно. Малките лукчета задушаваме в масло. Изчистените от костилките маслини и гъбите също задушаваме в масло, а отделно изпържваме нарязаните картофи. Всяка пържола поставяме върху изпържена филия хляб и заливаме с нарязаните на дребно и изпържени домати. Около нея подреждаме гарнитурите. Отделно поднасяме сос, приготвен от мазнината от пърженето, доматено пюре и вино, който варим в продължение на 10 минути.

Пържоли със сос от синьо сирене

Прoдукти: 4 свински пържоли, 125 г синьо сирене, 200 мл течна сметана, 4-5 с. л. смлени орехи, 1 щипка канела, 1 щипка смлян бял (черен) пипер 2 с. л. коняк, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите и ги поръсваме със сол и черен пипер. Изпържваме ги в тиган и ги изваждаме в подходящ съд. В същия тиган слагаме сметаната и нарязаното на малки парченца сирене. Бъркаме непрекъснато, докато сиренето се разтопи и леко се посгъсти. Прибавяме смлените орехи, канелата, коняка и щипка бял (черен) пипер. Заливаме пържолите с този сос и ги сервираме топли.

Пържоли с чушки

Прoдукти: 4 свински пържоли, 500 г чушки, 2 с.л. доматено пюре, четвърт пакетче масло, 2 с.л. олио, 1 равна с.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги нарязваме на ивички. Начукваме леко пържолите, поръсваме ги с брашно и ги изпържваме от двете страни в сгорещените заедно масло и олио. Изваждаме готовите пържоли, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. В същата мазнина изпържваме чушките, прибавяме доматеното пюре, счукания чесън, черен пипер и сол и подгряваме. Изсипваме сместа в блюдо за сервиране и върху нея подреждаме пържолите.

Свински пържоли с ябълки

Прoдукти: 6 свински пържоли, 4 ябълки, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 ч.ч. бяло вино, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме пържолите за 10 мин в сгорещения зехтин, посоляваме ги, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и ги оставяме да почиват в тигана. Почистваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в отделен тиган. Поръсваме с канела запържените ябълки, прехвърляме ги при пържолите и варим всичко около 5 мин на тих огън.

Търновски пържоли с гъби

Прoдукти: 5 свински пържоли, 2 чушки, 2 с. л. брашно, 500 г печурки, 12 с. л. доматено пюре, 1 к. ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Начукваме пържолите с дървено чукче, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изпържваме ги в мазнината и ги изваждаме. В същата мазнина задушаваме нарязаните чушки и гъби. След като омекнат, прибавяме и запържваме брашното. Заливаме сместа с виното и варим 15-20 минути, като накрая прибавяме дафиновия лист. Накрая заливаме пържолите със соса и поднасяме с гарнитура по избор.

Задушени пържоли по лионски

Прoдукти: 900 г свинско месо от бута, 2 с.л. свинска мас, 15 малки лукчета, 1 глава чесън, 1 ч.ч. червено вино, 1ч.л. доматено пюре, 10-15 маслини /без костилките/, 1 лимон, черен пипер, горчица, магданоз, брашно, сол, захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли, цепваме ги по периферията, намазваме леко с горчица, поръсваме с лимонов сок и оставяме да поотлежат. После ги изпържваме от двете страни в загрятата мазнина. Изваждаме пържолите, слагаме в мазнината лукчетата и леко ги задушаваме. Заливаме с виното и кипваме. Прибавяме пържолите заедно с разтвореното в малко хладка вода доматено пюре и задушаваме на тих огън около 30 мин, след което изваждаме в затоплена чиния. Поръсваме соса с брашното, подправямее на вкус със сол, захар, горчица, лимонов сок и черен пипер, кипваме и прецеждаме. Прибавяме маслините, 1-2 резена от лимона /без семките и кората/ и пържолките.

Старопражки пържоли

Прoдукти: 4 пържоли, 1 голяма глава лук, 40 г брашно, 60 г мас, 3 с.л. червено вино, 4-5 кисели краставички, индийско орехче, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко пържолите, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ги оставяме малко да отлежат. Изпържваме ситно нарязания лук в маста, прибавяме пържолите, изпържваме ги от двете страни, наливаме вода и задушаваме до омекване. При задушаването ги поливаме със соса, а ако е нужно, добавяме още топла вода. Изваждаме омекналите пържоли. Изпаряваме соса, докато остане на мазнина, прибавяме брашното и го запържваме. Наливаме вода, разбъркваме, прибавяме смляно индийско орехче и сваряваме. Връщаме отново пържолите, прибавяме нарязаните на кубчета краставички и наливаме виното. Леко задушаваме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къде е моят татко?

Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Площадката пред входната врата

Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен ра...

Болка в корема - сигнал за опасност

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смил...

Начало