Още рецепти » Вкусни гозби с магданоз

 Вкусни гозби с магданоз

Пиле с магданоз

Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, 1 с.л. сметана, 1-2 с.л. брашно, 2 стръка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с черен пипер и сол. Смесваме магданозените листенца с половината от маслото и пълним пилето с тази смес. Загряваме останалато масло и изпържваме пилето от всички страни. Заливаме с топлия булон, захлупваме и задушаваме до омекване, като към края прибавяме сметаната. Изваждаме пилето, сгъстяваме соса с брашното и го сваряваме. Поднасяме пилето украсено с препържени сланинени рулца, а соса сервираме отделно.

Магданозена супа с галушки от грис

Прoдукти: 2-3 к.ч. грис, 2 връзки магданоз, 1-2 жълтъка, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. препечено брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно нарязания магданоз с вряща подсолена вода и оставяме на огъня. Разбиваме жълтъците, и прибавяме към тях толкова грис, че да получим гъста каша. Посоляваме на вкус. Гребем с лъжица от кашата и оформяме галушки, които пущаме във врящата супа. Разбиваме яйцето заедно с киселото мляко, разтопеното масло и препеченото брашно. Получената кашица разреждаме с няколко лъжици супа и наливаме бавно в тенджерата като непрекъснато бъркаме, за да не се пресече яйцето. Оставяме застроената супа само да възври, отстраняваме я от огъня и поръсваме със черен пипер.

Агнешка чорба магданозлия

Прoдукти: 300 г ситно нарязано агнешко месо, 2 връзки магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. олио или бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, половин кафена чаша ориз, 1-2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно. Задушаваме ги в разтопеното масло и няколко супени лъжици вода. Прибавяме брашното, разбъркваме няколко пъти, заливаме с гореща вода, посоляваме и пускаме месото. Варим на тих огън. След омекваме на месото, слагаме ориза. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня, поръсваме чорбата с черен пипер и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Магданозени кюфтета

Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.

Кюфтета от кашкавал с магданоз

Прoдукти: 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 с.л. едро нарязан магданоз, 60 г краве масло, 1 к. ч. вода, 1 непълна ч. ч. брашно, 3 яйца, сол, червен пипер, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме маслото и водата на слаб огън и бъркаме, докато маслото се стопи и сместа заври. Наведнъж прибавяме брашното, солта и черния пипер и бъркаме, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме яйцата и разбиваме добре с миксер, за да получим гладко и лъскаво тесто. Прибавяме настъргания кашкавал, черния пипер и магданоза и разбиваме още малко, докато сместа стане напълно еднородна. Сгорещяваме олиото и в него със супена лъжица пускаме малки топчета. Пържим ги, докато се зачервят отвсякъде.

Гъби магданозлия

Прoдукти: 200 г пресни гъби, 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и нарязваме едрите на филийки, а дребните оставяме цели. Пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме брашното и също го позапържваме. След това примавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и пържим още 2-3 мин. Сипваме гъбите в запръжката заедно с водата, в която са врели. Изчакваме сместа да заври и прибавяме ситно нарязания магданоз. Оставяме ястието да къкри 15-20 мин на слаб огън. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Целина с магданоз

Прoдукти: 3 средно големи глави целина, 3-4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината, нарязваме я на кръгли филийки и я заливаме с 2 ч.ч. вряща вода, към която сме прибавили олиото, черен пипер и сол на вкус. Слагаме ястието да се вари на умерен огън. Когато целината е почти омекнала, прибавяме ситно нарязания магданоз и брашното, размито с малко вода. Варим ястието още 10 мин и го поднасяме, подправено с лимонов сок.

Млечник с магданоз

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 5 с.л. разтопено масло, 2 с.л. галета, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и разтопеното масло. Прибавяме натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и черен пипер на вкус, разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в умерено загрята фурна.

Постна магданозлия

Прoдукти: 6 връзки магданоз, 300 г пресен лук, 200 г домати, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 500 мл прясно мляко, 4 яйца, галета, копър, сол
Нaчин на приготвяне: В част от маслото задушаваме заедно наситнените лук и магданоз. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати, наситнения копър, половината настърган кашкавал и сол. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието и поръсваме с галетата и с останалия кашкавал. Отгоре разпределяме люспи масло и печем в умерена фурна.

Телешко магданозена яхния

Прoдукти: 600-700 г телешко месо, 4-5 глави лук, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Варим на силен огън, докато месото омекне. След като водата кипне, на няколко пъти обираме пяната. Отцеждаме свареното месо и отстраняваме дребните кости. Отделно загряваме в тенджера мазнината и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме парчетата сварено месо и ситно нарязания магданоз, поръсваме с червения пипер и наливаме от бульона /предварително прецеден/, в който сме варили месото, докато продуктите се покрият. Посоляваме на вкус, захлупваме и варим на умерен огън около 30 мин. Тогава наливаме доматения сок и доваряваме още десетина минути.

Телешки кюфтета – магданозлия

Прoдукти: 500 г телешка кайма, 1 к.ч. полусварен ориз, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 40 г масло, 1 каф.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с ориза, настъргания лук, 1 яйце, половин връзка ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оставяме сместа 30 мин да почива и после оформяме кюфтета с големината на орех. Отделно пущаме ситно нарязаните кореноплоди във вряща вода и подправяме с черен пипер и сол. Щом сместа заври, пускаме вътре кюфтетата и варим на умерен огън. След 10-15 мин добавяме останалия ситно нарязан магданоз. Запържваме брашното в сгорещеното олио и разреждаме с малко бульон от тенжерата. Сипваме запръжката в ястието и доваряваме на умерен огън. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с останалите яйца, разбити в киселото мляко. При поднасяме поливаме всяка порция с разтопено масло, в което сме запържили червения пипер.

Агнешко с листни подправки

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 непълна к.ч. олио, 1 връзка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 връзки магданоз, 2 връзки копър, 1 с.л. препечено брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и го слагаме в тенджера заедно с олиото, ситно нарязания зелен лук и червения пипер. Посоляваме, заливаме с вода и варим на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме копъра и магданоза, нарязани на едро, и препеченото брашно, размито с малко студена вода. Доваряваме ястието, като внимаваме да остане с умерено гъст сос. След като го свалим от огъня, застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Агнешко магданозлия

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 2-3 връзки магданоз, 5-6 стръка пресен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 лимонени резенчета, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го позапържваме в сгорещената мазнина. Последователно прибавяме и запържваме ситно нарязания лук и брашното. Поръсваме червения пипер, наливаме гореща вода, която да облее месото, и варим на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме едро нарязания магданоз и парченцата лимон. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 20 мин на слаб огън. Оттегляме готовото ястие от огъня и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Агнешко печено магданозлия

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.

Задушено пиле с магданоз

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 2-3 връзки магданоз, сокът от 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които задушаваме в разтопеното масло. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук и нарязаната на кубчета целина. Щом омекнат, поръсваме леко препеченото брашно, разбъркваме и варим на умерен огън. Щом сосът кипне, връщаме пилешките порции. Посоляваме и наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме, докато месото омекне напълно. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, а след 5-6 мин подправяме с черен пипер и лимонов сок и прибавяме разбитото с киселото мляко яйце. Веднага отстраняваме съда от огъня.

Риба с магданоз

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза или бяла риба, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, галета, прясно мляко, олио за пържене, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я напръскваме с лимонов сок. След 15 мин потапяме всяко парче в прясно мляко, след това в галета и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Щом извадим, поръсваме с черен пипер. Отделно разтапяме маслото, смесваме със ситно нарязания магданоз и веднага заливаме рибата с приготвената смес.

Риба с магданоз и оцет

Прoдукти: 1,5 кг речна риба, 1 к.ч. оцет, 1-2 връзки магданоз, 1 к.ч. олио, 25 г естрагон, черен пипер, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Потапяме рибата за 10 мин в оцета и солта. След това я изпържваме от двете страни. Изваждаме я да се отцежда, а в същата мазнина слагаме ситно нарязаните магданоз и естрагон и оцета, в който сме киснали рибата. Разбъркваме добре. Нареждаме изпържената риба в чиния за сервирана, гарнираме с варени картофи, заливаме с приготвения магданозен сос и поръсваме с черен пипер.

Гювеч от дребна риба с магданоз

Прoдукти: 1 кг дребна риба, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 2 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме почистената и измита риба и я слагаме в пръстен съд. Прибавяме нарязания на филийки лук, ситно нарязаните магданоз и чесън, дафиновите листа и черния пипер. Наливаме олиото, виното и 1-2 к.ч. топла вода. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Пържен сом със сос от магданоз

Прoдукти: 1 кг филе от сом, 1-2 к.ч. оцет, 1 връзка магданоз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сома на филийки с дебелина 1,5 см, посоляваме, заливаме с оцета и оставяме да кисне 10-15 мин. След това отцеждаме, потапяме парчетата в брашното, изпържваме ги от двете страни до златисто и ги нареждаме в голяма чиния. В останалата от пърженето на рибата мазнина слагаме наситнения магданоз, заливаме с оцета, в който сме киснали рибата, поръсваме с черен пипер и оставяме соса само да възври. След като изстине напълно, заливаме с него рибата.

Кефал с пържен магданоз

Прoдукти: 700-800 г кефал, 500 г дребни картофи, 2 връзки магданоз, краве масло, олио, брашно, сол, лимонов сок или оцет.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кефала на парчета, посоляваме и го оставяме да стои осолен около 15 мин. След това го овалваме в брашно и го изпържваме от всички страни в сгорещено олио. Нареждаме изпържените парчета в чиния и ги поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и с лимонов сок или оцет. Измиваме 2 връзки магданоз, нарязваме го едро, запържваме в 3-4 с.л. сгорещено масло, след което посоляваме. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нареждаме около рибата. Заливаме с 3-4 с.л. запържено масло. Между картофите нареждаме букетчета от изпържения магданоз.

Риба върху зелена подложка

Прoдукти: 600 г филе от морска риба, 300 г спанак, 500 г домати, 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, копъра и магданоза и ги размесваме. Застиламе с половината зелении дъното на тавата. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета риба. Покриваме с останалата част от зелената смес и нареждаме отгоре лимонови кръгчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Посоляваме и изсипваме върху рибата. Задушаваме в умерено загрята фурна, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Пълнени пъстърви със зелении

Прoдукти: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 к.ч. бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло със ситно нарязаните чесън и магданоз и пълним посолените пъстърви с тази смес. Захващаме отворите с клечки за зъби и нареждаме намаслена тавичка. Заливаме с виното и оставяме рибата да престои така 5-6 часа в хладилник. След това печем 30 мин в умерена фурна.

Лефер с магданоз на фурна

Прoдукти: 1 кг лефер /сом, кефал, есетра/, 2-3 връзки магданоз, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нарязваме на ситно магданоза. Разстиламе половината на дъното на тавичка и разпределяме върху него рибените порции. Покриваме с останалия магданоз и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна.

Телешки дроб със сос от магданоз

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 50 г олио, сол; зa соса: 50 г краве масло, 1 малка глава лук, 1 връзка магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от черния дроб, нарязваме го на 4 парчета и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Приготвяме соса, като слагаме маслото, черния пипер, солта и ситно нарязаните магданоз и лук в порцеланов съд и затопляме на котлона, без да варим. Прибавяме лимоновия сок. Разпределяме изпържения дроб в затоплени чинии, посоляваме и заливаме със соса.

Мозък с магданозен сос

Прoдукти: 1 телешки мозък, сол, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. оцет; зa соса: 150 г масло, магданоз, лимонов сок, 3-4 яйца, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го заедно с изброените подправки и го отцеждаме. След като изстине го нарязваме на филийки. Наситняваме яйцата и ги пържимв маслото заедно със ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и лимонов сок и заливаме нарязания мозък.

Мозък с магданоз

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, 5-6 с.л. краве масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за около 1 час в студена вода телешкия мозък, обелваме внимателно ципата му и го сваряваме в 2-3 ч.ч. подсолена вода заедно с моркова, целината, оцета, дафиновия лист и черен пипер на вкус. Оставяме го да изстине в бульона, изваждаме го и го нарязваме на филии, които нареждаме в чиния. Нарязваме магданоза на едро, слагаме го в сгорещеното масло, разбъркваме и веднага изсипваме върху мозъка.

Омлет с фини треви

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. много ситно скълцан магданоз, 1 с.л. много ситно скълцан копър, 1 ч.л. ситно нарязан пресен чесън, 1 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, като посоляваме на вкус. Прибавяме магданоза, копъра и чесъна. Кипваме на силен огън маслото и в него сипваме омлета. Печем от едната страна, а след това внимателно обръщаме и печем от другата. Готовия омлет прегъваме на две и поднасяме горещ.

Яйца с магданозен сос

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. оцет, сол, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, черен и червен пипер, сол, лимон
Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло пържим нарязания на ситно лук, прибавяме брашното, продължаваме пърженето и накрая сипваме наситнения магданоз и червения пипер. Наливаме на части хладка вода или прясно мляко, докато се получи гъст сос. Оставяме да поври 5 мин и го подправяме със сол и черен пипер. Възвираме 2 л студена вода с оцета и солта. От ниско чукваме яйцата едно по едно и щом жълтъците им се забулят, ги вадим с решетеста лъжица. Слагаме ги върху соса и ги напръскваме с лимонов сок.

Яйца с магданоз и копър

Прoдукти: 8 яйца, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 4 с.л. разтопено краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копъра и магданоза на ситно и ги задушаваме в олиото и малко сол, докато омекнат. Отцеждаме и ги разстиламе на равномерен пласт в намаслена тавичка. Отгоре счукваме от ниско яйцата, заливаме всяко с по 1 с.л. разтопено масло, поръсваме със сол и червен пипер и запичаме в умерена фурна, докато белтъците побелеят и се втвърдят.

Сос от магданоз

Прoдукти: 1 к.ч. олио, 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз, сок от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: В стъклен съд смесваме ситно нарязания магданоз, лимоновия сок и сол на вкус. Постепенно прибавяме олиото като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. По желание можем да прибавим към соса и малко счукан чесън. Поднасяме към варена риба, месо, яйца и картофи.

Магданозено мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 2 връзки магданоз, 5-7 стръка зелен лук, 2 листа босилек или мента, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 1-2 зърна черен пипер, може да го заменим с бял или зелен, 1 щипка индийско орхече, сок от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в емайлиран съд прясното мляко, без да заври. Прибавяме смления черен пипер, ситно нарязания лук и скълцаните зелении. Накрая при постоянно бъркане добаваме лимоновия сок, овкусяваме, поливаме със сметаната, обработваме с пасатора дълго, за да получим пухкава пяна.

Пюре от картофи с магданоз

Прoдукти: 500 г картофи, 2-3 връзки магданоз, 250 мл прясно мляко, 1/3 пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на четвъртинки. Изсипваме ги в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Прибавяме магданоза, сол и черен пипер на вкус. Варим 30 мин на силен огън. Щом картофите се сварят, изваждаме магданоза и отстраняваме дръжките му. Смиламе картофите и магданоза, размесваме ги добре, прибавяме маслото и млякото, което предварително се затоплили, и разбиваме интензивно, докато получим пенеста маса. Сервираме пюрето горещо, като гарнитура на студени меса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...

Мамо, тъмното ме плаши!

Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...

Опасен ли е климактериумът?

Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...

Кьопоолу за зимата

Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечените ...

Начало