Още рецепти » Вкусни гозби с магданоз

 Вкусни гозби с магданоз

Пиле с магданоз

Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, 1 с.л. сметана, 1-2 с.л. брашно, 2 стръка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с черен пипер и сол. Смесваме магданозените листенца с половината от маслото и пълним пилето с тази смес. Загряваме останалато масло и изпържваме пилето от всички страни. Заливаме с топлия булон, захлупваме и задушаваме до омекване, като към края прибавяме сметаната. Изваждаме пилето, сгъстяваме соса с брашното и го сваряваме. Поднасяме пилето украсено с препържени сланинени рулца, а соса сервираме отделно.

Магданозена супа с галушки от грис

Прoдукти: 2-3 к.ч. грис, 2 връзки магданоз, 1-2 жълтъка, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. препечено брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно нарязания магданоз с вряща подсолена вода и оставяме на огъня. Разбиваме жълтъците, и прибавяме към тях толкова грис, че да получим гъста каша. Посоляваме на вкус. Гребем с лъжица от кашата и оформяме галушки, които пущаме във врящата супа. Разбиваме яйцето заедно с киселото мляко, разтопеното масло и препеченото брашно. Получената кашица разреждаме с няколко лъжици супа и наливаме бавно в тенджерата като непрекъснато бъркаме, за да не се пресече яйцето. Оставяме застроената супа само да възври, отстраняваме я от огъня и поръсваме със черен пипер.

Агнешка чорба магданозлия

Прoдукти: 300 г ситно нарязано агнешко месо, 2 връзки магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. олио или бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, половин кафена чаша ориз, 1-2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно. Задушаваме ги в разтопеното масло и няколко супени лъжици вода. Прибавяме брашното, разбъркваме няколко пъти, заливаме с гореща вода, посоляваме и пускаме месото. Варим на тих огън. След омекваме на месото, слагаме ориза. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня, поръсваме чорбата с черен пипер и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Магданозени кюфтета

Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.

Кюфтета от кашкавал с магданоз

Прoдукти: 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 с.л. едро нарязан магданоз, 60 г краве масло, 1 к. ч. вода, 1 непълна ч. ч. брашно, 3 яйца, сол, червен пипер, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме маслото и водата на слаб огън и бъркаме, докато маслото се стопи и сместа заври. Наведнъж прибавяме брашното, солта и черния пипер и бъркаме, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме яйцата и разбиваме добре с миксер, за да получим гладко и лъскаво тесто. Прибавяме настъргания кашкавал, черния пипер и магданоза и разбиваме още малко, докато сместа стане напълно еднородна. Сгорещяваме олиото и в него със супена лъжица пускаме малки топчета. Пържим ги, докато се зачервят отвсякъде.

Гъби магданозлия

Прoдукти: 200 г пресни гъби, 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и нарязваме едрите на филийки, а дребните оставяме цели. Пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме брашното и също го позапържваме. След това примавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и пържим още 2-3 мин. Сипваме гъбите в запръжката заедно с водата, в която са врели. Изчакваме сместа да заври и прибавяме ситно нарязания магданоз. Оставяме ястието да къкри 15-20 мин на слаб огън. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Целина с магданоз

Прoдукти: 3 средно големи глави целина, 3-4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината, нарязваме я на кръгли филийки и я заливаме с 2 ч.ч. вряща вода, към която сме прибавили олиото, черен пипер и сол на вкус. Слагаме ястието да се вари на умерен огън. Когато целината е почти омекнала, прибавяме ситно нарязания магданоз и брашното, размито с малко вода. Варим ястието още 10 мин и го поднасяме, подправено с лимонов сок.

Млечник с магданоз

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 5 с.л. разтопено масло, 2 с.л. галета, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и разтопеното масло. Прибавяме натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и черен пипер на вкус, разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в умерено загрята фурна.

Постна магданозлия

Прoдукти: 6 връзки магданоз, 300 г пресен лук, 200 г домати, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 500 мл прясно мляко, 4 яйца, галета, копър, сол
Нaчин на приготвяне: В част от маслото задушаваме заедно наситнените лук и магданоз. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати, наситнения копър, половината настърган кашкавал и сол. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието и поръсваме с галетата и с останалия кашкавал. Отгоре разпределяме люспи масло и печем в умерена фурна.

Телешко магданозена яхния

Прoдукти: 600-700 г телешко месо, 4-5 глави лук, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Варим на силен огън, докато месото омекне. След като водата кипне, на няколко пъти обираме пяната. Отцеждаме свареното месо и отстраняваме дребните кости. Отделно загряваме в тенджера мазнината и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме парчетата сварено месо и ситно нарязания магданоз, поръсваме с червения пипер и наливаме от бульона /предварително прецеден/, в който сме варили месото, докато продуктите се покрият. Посоляваме на вкус, захлупваме и варим на умерен огън около 30 мин. Тогава наливаме доматения сок и доваряваме още десетина минути.

Телешки кюфтета – магданозлия

Прoдукти: 500 г телешка кайма, 1 к.ч. полусварен ориз, 2 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 40 г масло, 1 каф.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с ориза, настъргания лук, 1 яйце, половин връзка ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оставяме сместа 30 мин да почива и после оформяме кюфтета с големината на орех. Отделно пущаме ситно нарязаните кореноплоди във вряща вода и подправяме с черен пипер и сол. Щом сместа заври, пускаме вътре кюфтетата и варим на умерен огън. След 10-15 мин добавяме останалия ситно нарязан магданоз. Запържваме брашното в сгорещеното олио и разреждаме с малко бульон от тенжерата. Сипваме запръжката в ястието и доваряваме на умерен огън. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с останалите яйца, разбити в киселото мляко. При поднасяме поливаме всяка порция с разтопено масло, в което сме запържили червения пипер.

Агнешко с листни подправки

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 непълна к.ч. олио, 1 връзка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 връзки магданоз, 2 връзки копър, 1 с.л. препечено брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и го слагаме в тенджера заедно с олиото, ситно нарязания зелен лук и червения пипер. Посоляваме, заливаме с вода и варим на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме копъра и магданоза, нарязани на едро, и препеченото брашно, размито с малко студена вода. Доваряваме ястието, като внимаваме да остане с умерено гъст сос. След като го свалим от огъня, застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Агнешко магданозлия

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 2-3 връзки магданоз, 5-6 стръка пресен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 лимонени резенчета, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го позапържваме в сгорещената мазнина. Последователно прибавяме и запържваме ситно нарязания лук и брашното. Поръсваме червения пипер, наливаме гореща вода, която да облее месото, и варим на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме едро нарязания магданоз и парченцата лимон. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 20 мин на слаб огън. Оттегляме готовото ястие от огъня и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Агнешко печено магданозлия

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.

Задушено пиле с магданоз

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 2-3 връзки магданоз, сокът от 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които задушаваме в разтопеното масло. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук и нарязаната на кубчета целина. Щом омекнат, поръсваме леко препеченото брашно, разбъркваме и варим на умерен огън. Щом сосът кипне, връщаме пилешките порции. Посоляваме и наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме, докато месото омекне напълно. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, а след 5-6 мин подправяме с черен пипер и лимонов сок и прибавяме разбитото с киселото мляко яйце. Веднага отстраняваме съда от огъня.

Риба с магданоз

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза или бяла риба, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, галета, прясно мляко, олио за пържене, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я напръскваме с лимонов сок. След 15 мин потапяме всяко парче в прясно мляко, след това в галета и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Щом извадим, поръсваме с черен пипер. Отделно разтапяме маслото, смесваме със ситно нарязания магданоз и веднага заливаме рибата с приготвената смес.

Риба с магданоз и оцет

Прoдукти: 1,5 кг речна риба, 1 к.ч. оцет, 1-2 връзки магданоз, 1 к.ч. олио, 25 г естрагон, черен пипер, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Потапяме рибата за 10 мин в оцета и солта. След това я изпържваме от двете страни. Изваждаме я да се отцежда, а в същата мазнина слагаме ситно нарязаните магданоз и естрагон и оцета, в който сме киснали рибата. Разбъркваме добре. Нареждаме изпържената риба в чиния за сервирана, гарнираме с варени картофи, заливаме с приготвения магданозен сос и поръсваме с черен пипер.

Гювеч от дребна риба с магданоз

Прoдукти: 1 кг дребна риба, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 2 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме почистената и измита риба и я слагаме в пръстен съд. Прибавяме нарязания на филийки лук, ситно нарязаните магданоз и чесън, дафиновите листа и черния пипер. Наливаме олиото, виното и 1-2 к.ч. топла вода. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Пържен сом със сос от магданоз

Прoдукти: 1 кг филе от сом, 1-2 к.ч. оцет, 1 връзка магданоз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сома на филийки с дебелина 1,5 см, посоляваме, заливаме с оцета и оставяме да кисне 10-15 мин. След това отцеждаме, потапяме парчетата в брашното, изпържваме ги от двете страни до златисто и ги нареждаме в голяма чиния. В останалата от пърженето на рибата мазнина слагаме наситнения магданоз, заливаме с оцета, в който сме киснали рибата, поръсваме с черен пипер и оставяме соса само да възври. След като изстине напълно, заливаме с него рибата.

Кефал с пържен магданоз

Прoдукти: 700-800 г кефал, 500 г дребни картофи, 2 връзки магданоз, краве масло, олио, брашно, сол, лимонов сок или оцет.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кефала на парчета, посоляваме и го оставяме да стои осолен около 15 мин. След това го овалваме в брашно и го изпържваме от всички страни в сгорещено олио. Нареждаме изпържените парчета в чиния и ги поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и с лимонов сок или оцет. Измиваме 2 връзки магданоз, нарязваме го едро, запържваме в 3-4 с.л. сгорещено масло, след което посоляваме. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нареждаме около рибата. Заливаме с 3-4 с.л. запържено масло. Между картофите нареждаме букетчета от изпържения магданоз.

Риба върху зелена подложка

Прoдукти: 600 г филе от морска риба, 300 г спанак, 500 г домати, 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, копъра и магданоза и ги размесваме. Застиламе с половината зелении дъното на тавата. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета риба. Покриваме с останалата част от зелената смес и нареждаме отгоре лимонови кръгчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Посоляваме и изсипваме върху рибата. Задушаваме в умерено загрята фурна, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Пълнени пъстърви със зелении

Прoдукти: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 к.ч. бяло вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло със ситно нарязаните чесън и магданоз и пълним посолените пъстърви с тази смес. Захващаме отворите с клечки за зъби и нареждаме намаслена тавичка. Заливаме с виното и оставяме рибата да престои така 5-6 часа в хладилник. След това печем 30 мин в умерена фурна.

Лефер с магданоз на фурна

Прoдукти: 1 кг лефер /сом, кефал, есетра/, 2-3 връзки магданоз, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нарязваме на ситно магданоза. Разстиламе половината на дъното на тавичка и разпределяме върху него рибените порции. Покриваме с останалия магданоз и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна.

Телешки дроб със сос от магданоз

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 50 г олио, сол; зa соса: 50 г краве масло, 1 малка глава лук, 1 връзка магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме ципата от черния дроб, нарязваме го на 4 парчета и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Приготвяме соса, като слагаме маслото, черния пипер, солта и ситно нарязаните магданоз и лук в порцеланов съд и затопляме на котлона, без да варим. Прибавяме лимоновия сок. Разпределяме изпържения дроб в затоплени чинии, посоляваме и заливаме със соса.

Мозък с магданозен сос

Прoдукти: 1 телешки мозък, сол, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. оцет; зa соса: 150 г масло, магданоз, лимонов сок, 3-4 яйца, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го заедно с изброените подправки и го отцеждаме. След като изстине го нарязваме на филийки. Наситняваме яйцата и ги пържимв маслото заедно със ситно нарязания магданоз. Подправяме със сол и лимонов сок и заливаме нарязания мозък.

Мозък с магданоз

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, 5-6 с.л. краве масло, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за около 1 час в студена вода телешкия мозък, обелваме внимателно ципата му и го сваряваме в 2-3 ч.ч. подсолена вода заедно с моркова, целината, оцета, дафиновия лист и черен пипер на вкус. Оставяме го да изстине в бульона, изваждаме го и го нарязваме на филии, които нареждаме в чиния. Нарязваме магданоза на едро, слагаме го в сгорещеното масло, разбъркваме и веднага изсипваме върху мозъка.

Омлет с фини треви

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. много ситно скълцан магданоз, 1 с.л. много ситно скълцан копър, 1 ч.л. ситно нарязан пресен чесън, 1 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, като посоляваме на вкус. Прибавяме магданоза, копъра и чесъна. Кипваме на силен огън маслото и в него сипваме омлета. Печем от едната страна, а след това внимателно обръщаме и печем от другата. Готовия омлет прегъваме на две и поднасяме горещ.

Яйца с магданозен сос

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. оцет, сол, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, черен и червен пипер, сол, лимон
Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло пържим нарязания на ситно лук, прибавяме брашното, продължаваме пърженето и накрая сипваме наситнения магданоз и червения пипер. Наливаме на части хладка вода или прясно мляко, докато се получи гъст сос. Оставяме да поври 5 мин и го подправяме със сол и черен пипер. Възвираме 2 л студена вода с оцета и солта. От ниско чукваме яйцата едно по едно и щом жълтъците им се забулят, ги вадим с решетеста лъжица. Слагаме ги върху соса и ги напръскваме с лимонов сок.

Яйца с магданоз и копър

Прoдукти: 8 яйца, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 4 с.л. разтопено краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копъра и магданоза на ситно и ги задушаваме в олиото и малко сол, докато омекнат. Отцеждаме и ги разстиламе на равномерен пласт в намаслена тавичка. Отгоре счукваме от ниско яйцата, заливаме всяко с по 1 с.л. разтопено масло, поръсваме със сол и червен пипер и запичаме в умерена фурна, докато белтъците побелеят и се втвърдят.

Сос от магданоз

Прoдукти: 1 к.ч. олио, 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз, сок от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: В стъклен съд смесваме ситно нарязания магданоз, лимоновия сок и сол на вкус. Постепенно прибавяме олиото като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. По желание можем да прибавим към соса и малко счукан чесън. Поднасяме към варена риба, месо, яйца и картофи.

Магданозено мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 2 връзки магданоз, 5-7 стръка зелен лук, 2 листа босилек или мента, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 1-2 зърна черен пипер, може да го заменим с бял или зелен, 1 щипка индийско орхече, сок от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в емайлиран съд прясното мляко, без да заври. Прибавяме смления черен пипер, ситно нарязания лук и скълцаните зелении. Накрая при постоянно бъркане добаваме лимоновия сок, овкусяваме, поливаме със сметаната, обработваме с пасатора дълго, за да получим пухкава пяна.

Пюре от картофи с магданоз

Прoдукти: 500 г картофи, 2-3 връзки магданоз, 250 мл прясно мляко, 1/3 пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на четвъртинки. Изсипваме ги в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Прибавяме магданоза, сол и черен пипер на вкус. Варим 30 мин на силен огън. Щом картофите се сварят, изваждаме магданоза и отстраняваме дръжките му. Смиламе картофите и магданоза, размесваме ги добре, прибавяме маслото и млякото, което предварително се затоплили, и разбиваме интензивно, докато получим пенеста маса. Сервираме пюрето горещо, като гарнитура на студени меса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...

Паркът Гюел и фантазиите на Гауди

Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Вкусни гозби със стар лук

Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Начало