Още рецепти » Домашни халви и локуми

 Домашни халви и локуми

Бяла халва

Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от него в чинийка със студена вода да се втвърди. Разбиваме белтъците на сняг и с точилка, намазана с олио, започваме да ги бъркаме в една посока и да наливаме в тях на много тънка струйка сиропа. Бъркането правим в дълбока тенджера, защото обемът на сместа се увеличава двойно. Накрая слагаме орехите, разбъркваме добре и изливаме халвата в намазана с олио тавичка. Отгоре можем да наредим за украса нарязани на половинки орехови ядки. Когато халвата изстине, я прибираме в хладилника. Бялата халва се прави от двама души - единият бърка с точилката, а другият налива сиропа.

Празнична халва

Прoдукти: 1 кг захар, 600 мл вода, 1 равна с. л. лимонтузу, 300 г брашно, 1 ч.ч. орехови ядки

Нaчин на приготвяне: Слагаме на котлона да заврат захарта, половината вода и лимонената киселина. Варим около 20 мин, докато сместа добие кафеникав цвят. В друг съд разбиваме брашното с останалата вода на хомогенна смес и я прибавяме към захарния сироп. Бъркаме непрекъснато на огъня, като внимаваме да не загори. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме изчистените орехови ядки и прехвърляме халвата в добре набрашнена тава. Отгоре също поръсваме с брашно и прибираме в хладилник, за да се стегне.Преди сервиране нарязваме халвата, а брашното изтръскваме.

Халва Нуга

Прoдукти: 250 г захар, 1 1/2к.ч. мед, 5 белтъка, 500 г смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Слагаме захарта в тенджера. Прибавяме меда и варим сместа, докато се зачерви, след което отстраняваме от огъня. На много слаб огън разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме лъжичка по лъжичка към горещата захарна смес, като непрекъснато бием с телта. Слагаме тенджерата отново на слаб огън, но внимаваме да не се сгъсти много сместа. Прибавяме много ситно смлените орехови ядки, като леко разбъркваме. Застиламе дъното на широка тава с намаслена хартия. Изсипваме вътре сместа и с помощта на дълъг нож я разстиламе на равномерен пласт. Отгоре също покриваме с намаслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. Оставяме халвата да престои така 1 нощ. На другия ден отстраняваме хартията и с остър нож, потопен във вода, нарязваме халвата на квадратчета. Вместо в намаслена хартия, можем да притиснем халвата между две вафлени кори. Освен това, по желание можем да ароматизираме с ванилия или лимонена есенция.

Газилер халва

Прoдукти: 2 ч. ч. препечено брашно (пшенично), 1 ч. ч. захар, 2 ч. ч. вода, 125 г краве масло, 2 с. л. розова вода

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло изсипваме брашното, разбъркваме го няколко пъти и го заливаме със сиропа, приготвен от водата и захарта и ароматизиран с розовата вода. Разбъркваме добре сместа и я разстиламе в тавичка, а като изстине я нарязваме на парчета. Халвата може да се приготви и с прясно мляко вместо с вода.

Нуш-халва

Прoдукти: 100 г бадеми, лешници или фастъци, корите на 2 портокала, нарязани на малки кубчета, 100 г захар, 100 г мед, 1 пълна с.л. вода

Нaчин на приготвяне: Счукваме ядките и ги объркваме със захарта, меда, водата и нарязаните портокалови кори. Варим ги на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато, докато се получи гъста смес. Разстиламе я върху намаслена плоска тавичка и като изстине, я нарязваме на квадратчета с нож, натопен във вода.

Локум

Продукти за мек локум: 750 г захар, 1,5 л вода, 150 г нишесте, сокът на половин лимон; за твърд: 750 г захар, 1,5 л вода, 250 г нишесте, сокът на цял лимон

Нaчин на приготвяне: Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеждаме. Нишестето разтваряме постепенно в 250 мл вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме още 0,5 л вода и прецеждаме през марля. Разтвореното нишесте сипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме. Сгъстения локум прехвърляме в тава, намазана с бадемово масло. По време на варенето на локума може да прибавим малко розова вода, ванилия или счукан и пресят през марля сакъз. Може да оцветим локума с безвредна сладкарска боя или да му прибавим по време на варенето пържени фастъци или бадеми, разрязани на две. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар и нареждаме в сухи и херметически затварящи се метални кутии.

Локум с плодове

Прoдукти: 500 г захар, 300 мл вода, 1 лимон, 1 портокал, 60 г желатин на прах, 30 г пудра захар, 15 г нишесте

Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, изстискваме сока, а вътрешността им нарязваме на ивички. Стопяваме на котлона захарта във водата, възваряваме, намаляваме котлона и варим още 15 мин. Заливаме желатина с малко хладка вода да набъбне и после го разтваряме много добре в 150 мл гореща, но не вряща вода. Наливаме стопения желатин в захарния сироп, добавяме плодовете и сока им и разбъркваме много добре. Слагаме на котлона и след като заври, държим още 10 мин, докато сместа се сгъсти. Изливаме съдържанието на тенджерата в не много дълбока чиния, предварително обляна с вода. Оставяме в нея локума едно денонощие. На другия ден го нарязваме на кубчета и го овалваме в пудра захар, разбъркана с малко нишесте.

Калугерски локум

Прoдукти: 500 мл вода, 1 парченце лимонова кора за аромат, 150 г захар, 2-3 с.л. грис, 1 яйце, 3-4 с.л. краве масло или олио, пудра захар за поръсване, смлени орехи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Възваряваме водата, захарта и лимоновата кора. Във врящата смес из-сипваме гриса и бъркаме интензивно с дървена лъжица, докато кашата се свари добре. Сваляме я от котлона. Разбиваме яйцето на пяна и го прибавяме в кашата, като бъркаме енергично с дървена лъжица. Със супена лъжица гребем от кашата и пускаме топчиците в предварително сгорещената мазнина да се изпържат добре от всички страни. Отцеждаме от мазнината топчетата и ги оставяме да изстинат. Поръсваме ги с пудра захар и смлени орехи.

Пиринч халва

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.

Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

Плодова грис-халва

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. грис, 1/2 ч.ч. краве масло, 1/2 ч.ч. нарязани бадемови или орехови ядки, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 250 г ароматен плод (ягоди, малини, боровинки), 1 к. ч. стафиди, пудра захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: На умерен котлон пържим в предварително сгорещеното масло гриса и яд-ките, докато станат златисти. Сваряваме във водата захарта и изчистените плодове, прецеждаме и претриваме през цедка. Заливаме гриса с тази гореща течност, в която сме прибавили накрая и измитите стафиди. Варим още 5 минути, докато грисът поеме сиропа, като бъркаме непрекъснато. Сваляме от котлона халвата и я покриваме с дебела кърпа, а върху нея слагаме капак. Задушаваме половин час, след което разронваме с лъжица. Завиваме я отново, докато изстине. Поднасяме я поръсена с пудра захар.

Грис-халва с карамел

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 250 г грис, 250 г захар, 150 г краве масло, 50 г стафиди, сокът и кората от 1 портокал.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме захарта на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Сипваме врящото мляко и продължаваме да бъркаме, докато карамелът се разтвори. След това отстраняваме от огъня и прибавяме стафидите, портокаловия сок и настърганата портокалова кора. Отделно разстопяваме маслото и запържваме в него гриса. Щом стане златист, наливаме млякото, захлупваме и варим 5-6 мин на слаб огън. Сервираме десерта добре охладен.

Постна грис халва

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, ванилия, 1 с.л. ром, сладко от портокалови кори, кора от настърган лимон

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка и заливаме с горещия сироп от захарта и водата, който сме ароматизирали с рома, ванилията и лимоновата кора. Сиропът задължително трябва да е врял.Покриваме с чиста кърпа,която притискаме с капак / ако десертът е в тенджера или с дъска, ако е в тавичка/. Когато грис халвата набъбне и изстине, режем я на ромбчета, които украсяваме с кори от портокалово сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Ако детето има нервен тик

Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...

Как да избегнем конюнктивита?

На пръв поглед изглежда лесно – трябва да се стараем да пазим очите си от вредни въздействия. Да се работи при добро осветление, а при необходимост – да се използват специални защитни очила. През раб...

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

Начало