Още рецепти » Ястия с бамя

 Ястия с бамя

Чорба от бамя

Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.

Салата от бамя с лимонов сок

Прoдукти: 1 кг бамя, 3-4 домата, 1 връзка магданоз, сокът от 1 лимон, 2 с.л. оцет, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бамята. Посоляваме, поръсваме с оцета и оставяме да престои 10-15 мин. След това отново я измиваме и варим в малко вода, докато омекне. Изваждаме сварената бамя, отцеждаме я и я подреждаме в подходяща чиния. Заливаме с олиото, което сме разбили с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и украсяваме с нарязаните на кръгчета домати и клончета магданоз.

Бамя по гръцки

Продукти за 5 порции: 1 кг бамя, 3 глави лук, 2-3 домата, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Сваряваме гъбите в леко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на парченца. Нарязваме доматите на кръгчета. Почистваме бамята и я варим в леко подсолена вода, като внимаваме да не омекне. Прибавяме нарязаните лук и домати, гъбите, виното, олиото, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Бамя по килифаревски

Продукти за 4 порции: 800 г прясна бамя, 2 глави лук, 3-4 домата, 4-5 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 с.л. оцет, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бамята и я посипваме със сол. Оставяме я да стои така 20 мин. Задушаваме в мазнината и малко вода нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме попарените, обелени и настъргани домати. Задушаваме 10 мин на умерен огън и след това прибавяме отцедената и посолена бамя и ситно нарязания чесън. Наливаме гореща вода, докато покрие продуктите. Прибавяме препеченото и размито в 1 к.ч. хладка вода брашно, поръсваме с черен пипер, посоляваме и подкиселяваме. Слагаме парче бяла хартия под капака на тенджерата, захлупваме и варим на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Бамя с домати и чесън

Продукти за 4 порции: 600 г млада и свежа бамя, 4-5 домата, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме бамята с вряща подсолена вода и я отцеждаме. Задушаваме ситно нарязания лук в олиото и малко вода до златисто. Тогава прибавяме попарената бамя, обелените и настъргани домати, червения пипер, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с 1 1/2ч.ч. кипяща вода и варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Малко преди да отстраним от огъня, поръсваме ситно нарязания магданоз.

Плакия от бамя и гъби

Продукти за 4 порции: 500 г бамя, 1 ч.ч. ситно нарязани гъби, 1 ч.ч. дребни лукчета /арпаджик/, 5-6 скилидки чесън, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме бамята в тенджера заедно със ситно нарязаните гъби, арпаджика и нарязаните скилидки чесън. Наливаме олиото и виното и подправяме със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета домати, захлупваме плътно и сваряваме ястието на слаб огън.

Пълнена бамя

Прoдукти: 200 г извара, 1 ч. л. кимион, половин ч. л. настърган пресен джинджифил, 3 пресни люти чушки, 3 с. л. настърган пресен кориандър или магданоз, 1 ч. л. куркума, 1 ч. л. сол, 500 г прясна бамя, 3 с. л. масло или олио.

Нaчин на приготвяне: Изварата изцеждаме в тензух. Кимиона, джинджифила, лютите чушки и кориандъра счукваме в хаванче или смиламе. Прибавяме към изварата заедно с куркумата и солта и месим до получаване на гладко тесто. Измиваме и подсушаваме бамята. Изрязваме капачетата и долният край, след което внимателно правим малък страничен разрез, така че да не се среже цялата шушулка, и изчистваме семената. Във всяка бамя слагаме по малко от тестото. Слагаме бамята в широка тенджера със сгорещеното масло или олио, захлупваме и пържим десет минути на много слаб огън. После обръщаме и пържим още десет минути без капак.

Яхния от прясна бамя

Прoдукти: 1 кг бамя, 4-5 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, 1 с. л. брашно, 2-3 домата, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, попарваме я с подсолена гореща вода и я отцеждаме. Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина и малко вода до омекване, прибавяме брашното, червения пипер и ситно нарязаните домати. След задушаването на доматите, наливаме малко топла вода и в получения сос изсипваме бамята. Посоляваме и варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз и подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус.

Яхния "Фантазия”

Прoдукти: 200г зелен боб, 200г бамя, 1 по-голяма тиквичка, 2-3 моркова, 2-3 домата, 2-3 стръка лук, 2-3 стръка чесън, 1к.ч. ориз, 5-6 пресни картофа, 3-4с.л. олио, 2с.л. брашно, 1/2с.л. червен пипер, магданоз, копър, целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на дребно. В малко вряща вода изсипваме зеления боб, бамята, тиквичките, морковите, лука и чесъна. Оставяме да поврат 30 мин и прибавяме картофите и ориза. След 15 мин добавяме доматите, олиото, брашното, размито в малко вода, червения пипер и солта. Преди да свалим от огъня подправяме с копър, магданоз и целина.

Бамя плакия

Продукти за 5 порции: 1 кг прясна бамя, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, измиваме, отцеждаме, посипваме със сол и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме бамята и продължаваме да задушаваме на умерен огън. Когато бамята започне да омеква, поръсваме леко препеченото брашно. Посоляваме на вкус и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Кипваме ястието на силен огън, след което го изсипваме в тавичка. Подравняваме повърхността и нареждаме отгоре нарязания на тънки кръгчета лимон. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Бриям

Прoдукти: 250 г зелен боб, може и от консерва, 500 г бяло цвекло, 1 патладжан, 3 картофа, 2 тиквички, 250 г бамя, 5 скилидки чесън, /2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, може и от консерва, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана, картофите и тиквичките на кръгчета, а чесъна – на дребно. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Леко сваряваме зеления боб и цвеклото. Отцеждаме и режем на парченца. Запържваме останалите зеленчуци (без доматите) в зехтина. Слагаме всичко в тава, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме настърганите домати, 1/2 ч.ч. вода, разбъркваме и печем около 1 час на 180 градуса. Сервираме с бяло сирене.

Гювеч от пресни зеленчуци

Продукти за 5-6 порции: 1 кг домати, 4-5 пиперки, 2 тиквички, 4-5 картофа, 100 г зелен фасул, 200 г бамя, 3 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2-3 люти чушки, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките, тиквичките и зеления фасул. Обелваме картофите, доматите и лука и също ги нарязваме на парчета. Почистваме бамята от дръжките и семената. Слагаме зеленчуците в пръстен съд, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме целите люти чушки. Заливаме с олиото, посоляваме на вкус, захлупваме гювеча и печем в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат и ястието остане на мазнина. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз.

Мусака от бамя

Продукти за 4 порции: 800 г бамя, 5-6 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол; зa заливката: 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме бамята с оцета и 1 1/2ч.ч. подсолена вода и варим, докато омекне, след което я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Разстиламе половината от бамята на дъното на намаслена тавичка. Върху нея разпределяме изпържения лук. Покриваме с останалата бамя. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието с тази смес и поръсваме с черен пипер. Запичаме в силна фурна, докато получим розова коричка.

Средногорски гювеч

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 300 г гъби, 100 г бамя, 2-3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 чушки, 1/2 ч. ч. ориз, 1-2 картофа, 1/2 ч. ч. сухо бяло вино, 1 ч. л. червен пипер, сол, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3/4 кофичка кисело мляко, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едри парчета месото и го задушаваме в част от олиото и малко вода. Изваждаме го от съда. На негово място пускаме ситно нарязания лук, доматите и червения пипер и леко задушаваме. Връщаме месото отново в тенджерата, заливаме с виното и гореща вода и оставяме да кипне. Прибавяме гъбите, а след малко -нарязаните чушки и почистената бамя. Последни добавяме картофите, нарязани на кръгчета, а след тях и ориза. Изсипваме ястието в подходящ съд (най-добре в глинен гювеч) и го печем в силно загрята фурна. След 10-15 минути поливаме с разбити в кисело мляко яйца и отново запичаме. При сервиране наръсваме с наситнен магданоз.

Тюрлю гювеч

Продукти за 4 порции: 1 кг телешко или шилешко месо с костите, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 2 патладжана, 2 тиквички, 200 г зелен фасул, 2 домата, 200 г бамя, 4 чушки, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1/2ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и го оставяме да се отцеди от горчивия сок. Изчистваме фасула и го попарваме във вряща подсолена вода. Обелваме тиквичките и ги нарязваме на кубчета. Почистваме месото и го измиваме. Нарязваме го на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязаните лук и чушки и задушаваме на слаб огън. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме обелените и ситно нарязани домати и заливаме с 2 ч.ч. гореща вода. Изсипваме сместа в голям пръстен съд. Прибавяме нарязаните патладжани, тиквички и зелен фасул. Слагаме бамята цяла. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, захлупваме съда и печем около 1 час и 30 мин в умерена фурна. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и джоджен.


Гювеч с телешко и зеленчуци

Продукти за 4 порции: 600г телешко месо, 100г олио, 2 глави лук, 4 домата, 250г картофи, 5 чушки, 2 патладжана, 1 ч.ч. бамя, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 2 яйца, 200мл прясно мляко

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме леко в сгорещеното олио. Прибавяме лука нарязан на ситно и го задушаваме до омекване. Подправяме със солта и черния пипер. Наливаме вода и оставяме да ври до омекване на месото, след което прибавяме: патладжаните, картофите и чушките - нарязани на едри кубчета; бамята - почистена от дръжките. Изсипваме гювеча в тава. Покриваме го с обелените и нарязани на филийки домати. Поръсваме го със ситно нарязаният магданоз. Печем ястието до пълното омекване на месото и зеленчуците. Готовия гювеч заливаме с паста от разбитите яйца и мляко и го запичаме за още 15 мин..

Телешко с бамя

Прoдукти: 740 г телешко месо, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава лук, 1 с. л. брашно, 500 г прясна бамя, 4 с. л. оцет, 3-4 червени домата, 1 лимон, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Разбъркваме с червения пипер, заливаме с топла вода, посоляваме и оставяме да ври на тих огън. Почистваме бамята от дръжките и я киснем 30 минути в подсолена и подкиселена вода, отцеждаме и я добавяме към месото. След 20 минути прибавяме доматите, нарязани на ситно и брашното, разбито в малко студена вода. Варим ястието още 20 минути, сваляме го от огъня и поднасяме с резенчета лимон.

Пиле с бамя

Продукти за 4 порции: 1 по-голямо пиле, 500 г млада бамя,1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 3 домата, 1 ч.ч. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме наполовина дръжките на бамята и я държим 30 мин в смес от оцета и 2 ч.ч. вода. Нарязваме пилето на порции и го изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпърженото месо и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Сипваме леко препеченото брашно и също го позапържваме. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. топла вода. Когато сосът се посгъсти, поръсваме червения пипер и посоляваме. Връщаме изпърженото месо и отцедената бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати, доливаме малко топла вода и варим на тих огън. Поръсваме с наситнен магданоз

Задушено пиле със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 200-300 г бамя, 3-4 зелени чушки, 4-5 картофа, 1 патладжан, 3-4 домата, 3-4 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и го оставяме да престои 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият му сок. Нарязваме чушките на тънки пръстени. Изрязваме дръжките на бамята. Нарязваме картофите на кубчета. Нарязваме пилето на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и настъргани домати, а след това – пилешките порции. Посоляваме, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото поомекне. Тогава прибавяме предварително подготвения зарзават и продължаваме да задушаваме на тих огън. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.

Пуйка с бамя

Продукти за 5-6 порции: 1 кг месо от пуйка, 700-800 г бамя, 2 глави лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, половин лимон, магданоз, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме бамята в смес от равни количества оцет и вода. След 1 час я изваждаме, отцеждаме я и я изплакваме добре на течаща вода. Нарязваме месото от пуйката на порции и я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, а след това – брашното. Поръсваме с червен пипер, разреждаме с гореща подсолена вода и връщаме месото. Варим ястието на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме отцедената и изплакната бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати и лимон и доваряваме ястието. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Розите и техните навици

Розата е царицата на цветята и важен елемент във всяка градина. Тя е едно от най-популярните градински растения. Тъй като тя има изключително много разновидности, ще намерите подходяща роза за всяка г...

Време е за кетчуп

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...

Стомашните болки при децата

По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...

Начало