Още рецепти » Консервиране на вишни

 Консервиране на вишни

Сладко от вишни

Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладкото, нареждаме ред вишни, ред захар и оставяме да престои едно денонощие. Докато варим сладкото, потупваме пяната с решетеста лъжица, за да не прелее. След като се уверим, че сиропът е готов, добавяме лимонената киселина и след 2 мин сваляме съда от огъня. Разклащаме съда, за да се събере пяната в средата, отпенваме и след като изстине, насипваме в буркани. Затваряме бурканите след едно денонощие. Съхраняваме ги на сухо и хладно място.

Конфитюр от вишни

Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава, докато махаме костилките, събираме и го използваме за конфитюра. Покриваме изчистените вишни със захарта, оставяме ги за 1 денонощие и ги варим до сгъстяване на сиропа. Накрая добавяме лимонената киселина, разтворена в малко топла вода. Разливаме конфитюра горещ в сухи буркани, затваряме ги веднага и ги обръщаме с капачките надолу.

Мармалад от вишни

Прoдукти: 2,5 кг вишни, 2 кг захар, 2 ч.л. ром

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките. Варим ги до сгъстяване на сместта. След като сместта се сгъсти, добавяме захарта. Варим, докато дървената лъжица, с която бъркаме мармалада, започне да оставя следа. След като мармаладът изстине, добавяме рома. Насипваме в сухи буркани и затваряме.

Мармалад от вишни и череши

Прoдукти: 1 кг вишни, 1 кг череши, 1,5 кг захар, 50 г коняк

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота. След като изстинат, добавяме коняка, разбъркваме и насипваме в буркани.

Желе от вишни

Прoдукти: 2 кг вишни, 1,6 кг захар, 4 г пектин, 1 ч.ч. вода, 1 каф.л. лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели вишни. Измиваме ги, изваждаме костилките и добре ги смачкваме. Заливаме ги с вода – на 2 кг плод, заливаме 1 ч.ч. вода. Варим ги 5 мин след като заврат, прецеждаме сока и в него добавяме захарта и пектина, разтопен във вода. Сока варим до необходимата гъстота. Малко преди да свалим желето от огъня добавяме лимонената киселина. Разсипваме желето горещо в сухи буркани.

Джем от вишни

Прoдукти: 2 кг вишни, 1,2 кг захар, 150 мл ром или вишновка

Нaчин на приготвяне: Почистваме вишните от костилките. Счукваме костилките и ги заливаме с рома. Посипваме плодовете със захар и ги оставяме да престоят 8 часа. Варим ги 20 мин. Изваждаме плодовете с решетеста лъжица, нареждаме ги в буркани, а сиропа доваряваме до нужната гъстота. Добавяме прецедения ром, насипваме в буркани и оставяме на хладно.

Суров вишнев сироп

Прoдукти: на 5 кг вишни - 800 мл вода, на 1 л вишнев сок - 2 кг захар и 2 ч.л. лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и узрели вишни, изчистваме ги от костилките и ги намачкваме. Прецеждаме сока през марля и наливаме вода в посочената пропорция. Разбъркваме и повторно прецеждаме. На всеки литър сок слагаме 2 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. Отново прецеждаме сиропа през марля, наливаме го в тъмни бутилки, запушваме, парафинираме тапите и държим сиропа на тъмно и хладно място.

Сироп от вишни

Прoдукти: на 2 кг вишни - 2 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1 л вода

Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките здрави и добре узрели вишни намачкваме с ръка и ги оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през двоен тензух и към сока прибавяме захарта и водата. Варим сиропа на умерен котлон до нужната гъстота и към края прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Наливаме го горещ в сухи бутилки, които запушваме добре.

Сироп от вишни с дръжки и листа

Прoдукти: 50 броя вишни с дръжките, 100 броя листа, 1 л вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1-2 листенца индрише.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме всички продукти, подправяме с лимонтозу и индрише, прецеждаме и наливаме в топли сухи бутилки, без да стерилизираме.

Сироп от вишни и ягоди

Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Вишновка

Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, водка /ракия/, карамфил, канела

Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните от костилките и ги насипваме в трилитров буркан. Поръсваме захарта отгоре, добавяме няколко карамфилчета и канела. Завързваме гърлото на буркана с марля и го оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме сока и го оставяме в хладилник. Към вишните добавяме водка или ракия. На 2 л сок наливаме 1 л алкохол. След 15 дни прецеждаме вишните и към този сок прибавяме вишневия, който сме оставили в хладилник. Наливаме вишновката в бутилки и оставяме да престои – колкото по-дълго, толкова по-приятен вкус придобива напитката.

Ликьор от смесени плодове

Прoдукти: 5 л водка, 1 кг ягоди, 1 кг кайсии, 1 кг малини, 1 кг вишни, 1 кг касис, 2,5 кг захар.

Нaчин на приготвяне: В голям стъклен съд нареждаме плодовете по реда на узряване – ягоди, кайсии /без костилките/, вишни, малини, касис. След всеки пласт поръсваме с 500 г захар. През цялото време държим буркана на слънце. Две седмици след като сме сложили последните плодове, наливаме водката. Затваряме плътно буркана и го прибираме на тъмно и хладно място. След 1 месец прецеждаме в бутилки, затваряме плътно и държим на тъмно още 3-4 месеца. След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от череши и вишни

Прoдукти: равни количества вишни и череши, на 3 л сок - 4 л спирт или силна ракия, захар на вкус

Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните и черешите от костилките и ги намачкваме. Слагаме ги в буркан, насипваме ги със захар и ги оставяме на слънце. Когато захарта се стопи, наливаме алкохола. След седмица прецеждаме и наливаме в бутилки.

Малинов ликьор с ягоди и вишни

Прoдукти: 1 л сок от малини, 1 л сок от ягоди, 1 л сок от вишни, 1 л ракия, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме соковете с ракията и захарта. След като ликьорът престои няколко дена, филтрираме и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Контактни лещи и проблеми за очите

Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и рогов...

Месечният цикъл – истини и заблуди

Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...

Начало