Вашите предложения за празниците
МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
„Коледна звезда” от печени чушки
Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа от зелена салата, копър, магданоз, олио, сол, 5 маслини, 1-2 с.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Смесваме „Крема” сиренето, олиото, солта, наситнения лук, чесъна, копъра и магданоза и разбъркваме добре. С тази смес пълним печените чушки. В средата на голяма кръгла чиния слагаме маслините, наоколо разстиламе няколко листа от зелената салата, а върху салатата редим пълнените чушки с острата част на чушките към външния край на чинията. Подправяме чушките със сол, олио и лимонов сок.
Новогодишна баница „охлюви” с късметчета
Прoдукти: 1 пак. кори за баница, половин кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, 1 ч.ч. лимонада (или газирана вода) сусам, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Прибавяме брашното и сиренето и отново разбиваме. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги от към дългата страна 4-5 см и върху прегънатата част слагаме от плънката, ръсим със сусам и завиваме на руло, което после навиваме на „охлюв”. Слагаме в намазнена тава. По същия начин навиваме и останалите кори. Мажем отгоре баницата с масло, поръсваме със сусам и заливаме с лимонадата. Изчакваме около 30 минути да попие течността и печем до готовност. Върху всяко охлювче забождаме знаменце с късметче.
МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО
Коледна капама
Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 пиле, 100 г гъби, 250 г кайма, 200 г кървавица, 500 г свински ребра, 2 к.ч. ориз, олио, червен и черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги задушаваме с половината ориз, слагаме подправките и заливаме с 1 к.ч. вода. Варим докато омекне ориза. Пълним пилето с тази смес и го зашиваме. Каймата с подправките смесваме с другата половина от ориза и правим малки сармички. На дъното на тенджерата слагаме накълцано зеле, след това пилето, овкусените ребрърца, пак зеле, кървавицата и отгоре сармичките. Добавяме олио и вода да покрие яденето, захлупваме и варим 3-4 часа на тих огън.
Коледни явровски сарми
Прoдукти: 1 кг кайма, 2 зелки (листа), 1 чаша ориз, 2 стръка праз, червен и черен пипер, кимион, олио, зелев сок, олио, 1 пиле или тарелка крилца.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с ориза, ситно нарязания праз лук, подправките, 2 с.л. олио и червения пипер. Вземаме от каймата и навиваме малки сармички. на дъното на тенджера слагаме пласт накълцано зеле, отгоре ред сармичките и върху тях разфасованото пиле. Завършваме с ред сармички. Поръсваме с червен пипер и олио, заливаме със зелев сок и захлупваме с чиния. Варим на тих огън 3 часа.
ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ
Пълнени пуешки бутчета
Продукти за 2 порции: 2 пуешки бутчета, 6 сушени сливи, 70 мл бяло сухо вино, 2 триъгълничета топено сирене, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер; за гарнитура: 6 картофа, 1 малка глава броколи, 12 резенчета мариновани в зехтин червени доматчета.
Нaчин на приготвяне: Сушените сливи заливаме с виното и оставяме да престоят 30 минути. След това ги отцеждаме и нарязваме на малки парченца, които смесваме с намачканото топено сирене и чесъна. Разрязваме бутчетата по дължина, отстраняваме костта и пълним с готовата смес. Зашиваме бутчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем под фолио около 1 час. След това махаме фолиото и допичаме до получаване на златиста коричка.
Гарнитурата: Нарязваме на кубчета обелените картофи и варим в подсолена вода (колкото да ги покрие). Когато омекнат добавяме малко масло, разбъркваме и оставяме върху топлия котлон. Броколите сваряваме в подсолена вода.
Сервираме бутчетата в чиния заобиколени от картофите, броколите и доматчетата оформени като коледен венец.
Млечна салата с авокадо
Прoдукти: 1 авокадо, 1/3 кофичка кисело мляко, сол, черен пипер, 1 скилидка чесън, 1 тиквичка, 20 г сирене, сусам (тиквени семки).
Нaчин на приготвяне: Обелваме авокадото и го нарязваме на кубчета. Тиквичката също нарязваме на кубчета и бланшираме в подсолена вода, след което я отцеждаме. Изчакваме да изстине и я сипваме при авокадото. Добавяме киселото мляко, сиренето и подправките. Разбъркваме и поръсваме със сусам или тиквени семки.
ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК
Свинско филе с билкова мозайка
Продукти за 6 порции: 1,5 кг обезкостено свинско филе, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зелен пипер, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 ч.л. сушен босилек, 1 ч.л. сушен розмарин, 1 ч.л. мащерка, 1-2 щипки чесън на прах, щипка къри, 1 ч.л. сол, 1 к.ч. бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Подсушаваме месото и го запържваме в сгорещена мазнина с малко сол и къри. Смесваме продуктите за билковата мозайка и с нея поръсваме месото от всички страни. Поставяме в глинен съд и печем около 1 час на 180°С. Изваждаме месото от фурната, охлаждаме леко и нарязваме на филийки.
Коледни звездички
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, 1 ч.ч. захар, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 щипка смлян бял пипер, 1 щипка мента, 1 яйце, 3 с.л. сметана, половин пакетче масло, 50 г смлени бадеми, 50 г настъргана портокалова кора, маргарин, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме в купа брашното, бакпуловера, захарта, солта, подправките, яйцата и сметаната. Прибавяме нарязаното на парчета масло, бадемите и портокаловата кора. Омесваме много твърдо тесто и го оставяме да почине около 2 часа. Върху гладка повърхност разточваме кора с дебелина около 2 см. От нея изрязваме с формички звездички. Печем 15 минути на 180°С върху намазнена оризова хартия.
За глазурата: Разбиваме на водна баня пудрата захар с 3 с.л. вода и намазваме още горещите сладки. За глазура може да се използва и разбит белтък. След като се охладят, сладките се съхраняват в плътно затворена кутия.
РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ
Специалитет на мама
Прoдукти: 4 свински пържоли, 150 г кисели краставички, 100 г колбас, 200 г кашкавал, 1 глава кромид лук, 200 г домати от консерва, 50 мл бяло вино, 3-4 скилдики чесън, 100 мл олио, 2 1/2 с.л. брашно, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пържолите напречно на две половини, но не до края, така че да се получи джоб. Начукваме ги, осоляваме и напръскваме с вино. Оставяме да престоят 10-15 минути. Приготвяме плънка, като задушаваме лука, колбаса, и киселите краставички нарязани на ситно. Прибавяме и подправките. Пълним пържолите със сместта, нареждаме в тава и заливаме с намачканите и смесени с олио домати и брашно. Печем до полуготовност. Нарязваме кашкавала на тънки филийки и покриваме пържолите. Допичаме още 5-10 минути.
ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН
Салата с меден дресинг
Прoдукти: 5-6 филийки телешка шунка, 800 г смесена зелена салата, 8 доматчета чери, 1 авокадо; за дресинга: 5 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. мед, 1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 скилидка счукан чесън, 1 ч. л. сол.
Нaчин на приготвяне: Измитата салата слагаме в голяма купа заедно с нарязаните на половинки домати. Авокадото разрязваме на две, отстраняваме костилката му и обелваме. Нарязваме го на ивици и прибавяме в салатата. Телешката шунка нарязваме на лентички и слагаме в салатата. Междувременно приготвяме дресинга, като всички съставки смесваме и разбиваме добре. Подправяме салатата с 6 с.л. от дресинга, а останалата част запазваме, ако е необходимо. Разбъркваме и сервираме.
Свинско с 8 подправки
Прoдукти: 1 кг свински врат без кости, 3-4 скилидки чесън, 1 морков, 2 кисели краставички, 2 с.л соев сос, 1 с.л дижонска горчица, кимион (на върха на ножа), индийско орехче, джинджифил, 1 к.л. чесън на прах, 1 щипка чубрица, мащерка, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1 бира.
Нaчин на приготвяне: Измиваме, подсушаваме месото и го шпековаме с нарязаните чесън, морков и кисели краставички. Смесваме соевия сос с горчицата и с тази смес намазваме месото. Оставяме го 1 час, за да се овкуси. Смесваме всички сухи подправки и оваляме хубаво месото в тях. Слагаме го в йенска тенджера и наливаме бирата. Захлупваме с капак или фолио и печем в сгорещена на 250°С фурна. Сервираме със задушени зеленчуци, картофи или варен ориз.
„Чудни хапки” за предястие
Прoдукти: 1 кг картофи, 50 г шунка, 50 г кашкавал, 50 г пушени гърди, 50 г извара, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки и ги изпържваме от двете страни. Правим сандвичи, като между две филийки пържени картофи поставяме шунка, кашкавал или пушени гърди. Набождаме хапките с коктейлни клечки и нареждаме в подходящ поднос. Върху всяка хапка шприцоваме розичка от извара и поръсваме леко с червен пипер.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА
Празничен ордьовър
Продукти за 6 порции: 200 г бяло сварено пилешко месо, 200 г сварено телешко месо, 200 г шунка, 200 г риба (по желание), 1 буркан кисели краставички, 2-3 червени домата, 2-3 листа зелена салата, половин кутия лека майонеза, 5-6 стръка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на филийки пилешкото месо, телешкото и шунката. Обезкостяваме рибата и накъсваме на малки парченца. В средата на чинията за сервиране поставяме розичка от домат върху канапе от листата на зелената салата. Около нея разпределяме киселите краставички, а после четирите вида месо. Украсяваме с охлювчета от майонезата и клонки магданоз. Поднасяме с аперитив.
Празнично пиле-лютика
Продукти за 4 порции: 1 пиле (1,5-1,7 кг), 800 г картофи, 3 по-едри патладжана, 12 зелени чушки, 1 буркан белени червени домати, 4-5 стръка магданоз, 30-40 г масло, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, отцеждаме и го поставяме в дълбока тавичка или пръстен гювеч. Около него нареждаме, отдолу обелените и нарязани на едри парчета картофи, след това опечените и обелени, нарязани надлъжно патладжани. След тях слагаме обелените и почистени чушки и най-отгоре целите домати от консерва. Всеки пласт от продуктите посоляваме и поръсваме с черен пипер. Върху всички продукти разпределяме маслото и магданоза. Завиваме с фолио или капак и печем в умерена фурна. 10-15 минути преди да го извадим откриваме пилето за да хване златиста коричка. Поднасяме със сухо бяло вино.
ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН
Пилешки рулца с чушки
Прoдукти: 4 обезкостени пилешки гърди (без кожа), 4 печени чушки, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус; за пастата: 1 скилидка чесън, 1 ч.л. горчица, 2-3 щипки босилек (сух), 1 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме паста за намазване от счукания чесън, горчицата, босилека и олиото. Начукваме леко гърдите, осоляваме ги, подправяме с черен пипер и намазваме с пастата. Във всяко парче месо поставяме по една пиперка и нарязан на пръчици кашкавал. Навиваме на руло и ако е необходимо набождаме с клечки за зъби за да не се разтворят. Подреждаме рулцата в намаслена таваичка и печем в предварително загрята фурна при температура 200°С за около 15-20 минути.
Кълцаница в було
Прoдукти: 250-300 г обезкостен свински врат, 1 свински черен дроб, 1 агнешко було, 1 голяма глава лук, 7-8 зърна анасон (1/4 ч.л. смлян ), 1 ч.л. сол, 1/4 ч.л. кимион.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на много ситни парченца и прибавяме към него накълцания на ситно лук. Поръсваме със сол, кимион и счуканите зърна анасон. Нарязваме дроба на много ситно и го прибавяме към останалите продукти. Агнешкото було режем на парчета като за сарми и в тях завиваме плънката. Сплескваме хубаво, като кюфте, за да бъде максимално затворено. Изпичаме на грил тиган или барбекю, като отстраняваме излишната мазнина, която пуска булото. Сервираме с подходяща гарнитура.
ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА
Пилешки крилца с мед и соев сос
Прoдукти: 1 кг пилешки крилца, 6 с.л. мед, 10 с.л. соев сос, 1 с.л. къри, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соевия сос с меда, кърито и сока на 1 лимон. В тази марината накисваме пилешките крилца и оставяме да престоят няколко часа в хладилник. След това изпържваме крилцата във фритюрник до златисто. Сервираме със салата по желание.
Бадемови бисквити
Прoдукти: 200 г масло, 2 яйца, 125 г захар, 100 г бадеми, настъргана кора на 1 лимон, 500 г брашно, 1-2 пакетчета ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с дървена лъжица докато стане на пяна. След това прибавяме пудрата захар, брашното, лимоновата кора, ванилията и счуканите бадемите (предварително попарени в топла вода и обелени). Омесваме от продуктите меко и еластично тесто. Разточваме лист от тестото и нарязваме бисквитки с желаните форми. Намазваме с яйце и редим в намаселна тавичка. Печем до златисто.
Автор: recepty.bg