Още рецепти » Медени сладки

 Медени сладки

Меденки

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Към пресятото брашно прибавяме меда, разтопен във водата, разтопеното масло, содата и канелата. Омесваме тесто, което разточваме на кора, дебела около 0,5 см. От кората изрязваме формички, които нареждаме в намаслена тавичка. Печем меденките в умерена фурна. По желание преди печене можем да поръсим сладките със смлени орехови или бадемови ядки.

Меденки с бяла глазура

Прoдукти: 450 г брашно, 250 г захар, 120 мл вода, 150 г пчелен мед, 1 яйце, 1 с. л. олио, 1 ч. л. сода бикарбонат, щипка амонячна сода, 1 пакетче ванилена захар; зa глазурата - 100 г пудра захар, 30 мл вода.
Нaчин на приготвяне: В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и месим, докато получим гладко и стегнато тесто. Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание. Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна. Готовите ме-денки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат и през това време приготвяме глазура-та от пудрата захар и водата. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Според желанието ни можем да оцветим разноцветно глазурата с безвредна боя. Нанасяме глазура върху меденките и оставя-ме да изсъхнат, наредени на един ред.

Меденки с портокал

Прoдукти: 150 г брашно, 100 г захар, 1 яйце, 40 г мед, 40 г ситно нарязани портокалови кори или портокалово сладко, 2 г сода бикарбонат, 2 г канела, 2 г смлян карамфил, 2 г смлян джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Затопляме леко меда и прибавяме към него захарта, яйцето, портокаловите кори, подправките, брашното и вода. Замесваме гладко тесто, което разточваме кора с дебелина около 1 см. С помощта на формички изрязваме различни фигурки. Нареждаме сладките в обилно намаслена тавичка и печем в умерена фурна. По желание можем да покрием готовите сладки /след като изстинат/ с бяла глазура.

Ориенталски меденки

Прoдукти: 500 г брашно, 1 1/2 ч.ч. бадеми 1 непълна ч.ч. захар, 6-8 с.л. олио, 8 с.л. кока-кола или вода, 3 с.л. мед, 1/2 ч.л. сол, 1 щипка кардамон
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти измесваме средно твърдо тесто, което оставяме да престои 1-2 часа в хладилника, а после го разточваме на кора, дебела около 1 см. Със стъклена чаша с диаметър около 5 см или с метални формички изрязваме кръгчета, които пържим във фритюрник със сгорещена мазнина до златисто. Слагаме ги върху хартия, за да се отдели излишната мазнина, мажем с мед и поръсваме със счукани орехови ядки, кедрово семе, канела и др.

Кекс с какао и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине.

Лесен кекс с охладен чай

Прoдукти: 1 ч.ч. охладен черен чай, 200 г мед, 2 к.ч. олио, 3 к.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме охладения чай с меда. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме олиото, захарта, канелата, брашното, пресято с бакпулвера, ореховите ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и изсипваме полученото рядко тесто в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и докато е още топъл, го поръсваме с пудрата захар.

Маков кекс с мед и череши

Прoдукти: 80 г грис, 80 г пудра захар, 150 г течен мед, 4 яйца, 50 г краве масло, 150 г маково семе, 1 с. л. прясно мляко, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. смлян анасон и канела, 100 г череши от компот, кора-та на половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда, жълтъците, разтопеното масло, лимонената кора, анасона и канелата и разбиваме с миксер докато сместа се сгъсти. Добавяме измитото и смляно маково семе, чере-шите, почистени от костилките, и ванилията. Редувайки с гриса, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Щом тестото стане плътно, добавяме 1 с. л. мляко и размесваме. Изливаме сместа във форми, намазани със мазнина и посипани с брашно. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Готовия кекс укра-сяваме с разбита сметана или с глазура.

Меден кекс с плодове

Прoдукти: 250 г мед, 400 брашно, 150 г пудра захар, 100 г краве масло, 5 яйца, 5 г бакпулвер, 70 г смлени орехи, 100 г стафиди, 100 г захаросани плодове, 1 ч. л. смлени подправки - анасон, канела и ка-рамфил.
Нaчин на приготвяне: В емайлиран съд на пара слагаме маслото, меда, захарта и яйцата (едно по едно). Разбиваме с миксер, докато се появи пяна. Отделно нарязваме захаросаните плодове и ги смесваме със стафидите. Прибавяме ги към яйчената смес и продължаваме да разбиваме. Постепенно добавяме браш-ното и бакпулвера. Добре разбъркваме и печем във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с брашно. След като кексът изстине, намазваме го с глазура по избор.

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

Постен кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 200 г пудра захар, 1 ч.ч. силен чай, 3 ч.ч. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро нарязани орехи, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, лимонова или портокалова кора
Нaчин на приготвяне: В силен чай варим лимоновата кора, нарязана на ивички. Течността прецеждаме и я оставяме да изстине. Изсипваме меда в порцеланов съд и внимателно го разреждаме с чая, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес прибавяме захарта, олиото, содата, лимоновата кора, орехите и брашното. Объркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в загрята умерена фурна. По време на печенето внимаваме сладкишът да не прегори отгоре.

Халва Нуга

Прoдукти: 250 г захар, 1 1/2к.ч. мед, 5 белтъка, 500 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме захарта в тенджера. Прибавяме меда и варим сместа, докато се зачерви, след което отстраняваме от огъня. На много слаб огън разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме лъжичка по лъжичка към горещата захарна смес, като непрекъснато бием с телта. Слагаме тенджерата отново на слаб огън, но внимаваме да не се сгъсти много сместа. Прибавяме много ситно смлените орехови ядки, като леко разбъркваме. Застиламе дъното на широка тава с намаслена хартия. Изсипваме вътре сместа и с помощта на дълъг нож я разстиламе на равномерен пласт. Отгоре също покриваме с намаслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. Оставяме халвата да престои така 1 нощ. На другия ден отстраняваме хартията и с остър нож, потопен във вода, нарязваме халвата на квадратчета. Вместо в намаслена хартия, можем да притиснем халвата между две вафлени кори. Освен това, по желание можем да ароматизираме с ванилия или лимонена есенция.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

Меден крем

Прoдукти: 250 г безсолна извара, 4 с.л. мед, 4 с.л. сироп от компот /вишни, ягоди, малини, касис/, 1 ябълка, 1 портокал, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. нарязани на иглички и запечени бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, сиропа от компота и портокаловия сок. Прибавяме стафидите и ябълката, която предварително сме обелили и настъргали. Оставяме крема да престои 1 час на студено, след което го разпределяме в чашите за сервиране и го украсяваме с портокалови резенчета и бадемовите “иглички”.

Меден крем с круши

Прoдукти: 300г безсолна извара, 4с.л. мед, 2 ябълки, 2 круши, 2 с.л. стафиди, 50г нарязани на иглички запечени бадемови ядки
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, настърганите ябълки и круши и стафидите. Разпределяме крема в чаши и го оставяме за около 1час в хладилника. Преди да поднесем поръсваме с нарязаните бадемови ядки.

Медено парфе

Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.
Нaчин на приготвяне: Рабиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разбределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.

Пастички с боровинки

Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г замразени черни боровинки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме отце-дените боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.

Торта с мед и извара

Прoдукти: 250 г извара, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, 120 г брашно, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от брашното, маслото, захарта и 1 с.л. вода. Разточваме го в кръг и застиламе с него дъното на малка форма. Отделно смесваме изварата с меда, прибавяме разбитите яйца и половината канела, разбъркваме добре и разстиламе така приготвената смес върху тестото. Поръсваме с останалата канела и печем тортата 35 мин на слаба фурна.

Дипли

Прoдукти: 1/2 к.ч. бренди, кората от три портокала, 1 кг брашно, 10 яйца, мазнина за пържене, смлени орехи и канела за поръсване; зa сиропа: 1 1/2 ч.ч. мед, 1ч.ч. захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брендито. Прибавяме настърганата портокалова кора и брашното. Омесваме средно меко тесто, разточваме го на кора, дебела 5 мм, и нарязваме от нея правоъгълници с размери 5х10 см. Сгорещяваме мазнината в тиган, надипляме правоъгълниците с помощта на вилица и ги изпържваме един по един. Нареждаме ги в голяма чиния. Сваряваме гъст сироп от водата, меда и захарта. Потапяме в него диплите и след това отново ги нареждаме в чинията. Поръсваме ги със смлени орехи и с канела.

Сладки с бадеми, сиропирани в мед

Прoдукти: 1 кг грис, 6 яйца, 200 г захар, 2 с. л. розова вода, щипка сол, 3 с. л. олио, 150 г ситно смлени бадеми, 150 г пудра захар, 2 белтъка, олио за пържене, 300 г течен мед.
Нaчин на приготвяне: Слагаме гриса в тава да се запече, докато порозовее. Изсипваме го в дъл-бок съд и прибавяме яйцата, захарта, розовата вода и солта. Разбъркваме добре и оставяме да почива око-ло час. След това омесваме тесто, ако е нужно, може да прибавим малко вода. Накрая прибавяме олиото. Разстиламе тестото върху плота, като го разделяме на две еднакви части с дължина около 40 см, широчина - 6 см и 2 см дебелина. Отделно замесваме бадемовото тесто. В кухненски робот поставяме 150 г бадемово брашно, 150 г пудра захар и два белтъка. След това го оформяме на топка, която изтегляме около 40 см. Поставяме го върху едната част от другото тесто, покриваме с другата и с ръце, намазани с олио, съединя-ваме двете части, така че да се получи продълговато руло. Нарязваме го на наклонени правоъгълници, кои-то пържим в сгорещеното олио. Оцеждаме ги и после ги слагаме за 15 минути да се сиропират в затопления мед. Преди поднасяне ги поставяме върху решетка да се оцедят.

Постна торта

Прoдукти:1 ч.ч. мед, 1/4 ч.ч. захар, 4 равни ч.ч.ч брашно, 2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. канела, 2 ч.ч. едро нарязани орехи, лимонова кора, 1 ч.л. мляно кафе
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кафето и го прецеждаме. Нагряваме бавно меда и го разреждаме с кафеената отвара. Прибавяме захарта, содата, орехите, брашното и другите продукти. Объркваме всичко добре. Изсипваме в тортена форна и печем в предварително загрята умерена фурна.

Лешникови бонбони с мед

Прoдукти: 1 с.л. пчелен мед, 50 г шоколад, 250 г смлени лешници, 50 мл ром, оцветена захар за украса.
Нaчин на приготвяне: Затопляме меда и шоколада заедно, прибавяме лешниците и рома, оформяме топчета и ги овалваме в захар. Нареждаме ги в метална кутия. Можем да ги съхраняваме в хладилника.

Медени прасковки

Прoдукти: 2 яйца, 2 к.ч. олио, 2 к.ч. течен мед, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. счукан карамфил, 350-400 г брашно, 100 г мармалад
Нaчин на приготвяне: Разбиваме хубаво яйцата. Прибавяме олиото, меда, канелата, карамфила, содата и на края - на части брашното. Избъркваме тестото много добре. Правим леко сплеснати топчета, които редим на разстояние едно от друго в намазнена тава и печем в загрята умерена фурна. Готовите топчета слепваме с мармалад и подреждаме в книжни капсули.

Бисквити с мед

Прoдукти: 700-800 г брашно, 500 г мед, 500 г пудра захар, 1 ч.ч. нарязани бадемови ядки, 1 ч.л. канела, 4 зърна карамфил, ситно настъргана лимонова кора, 3 с.л. коняк, 1 ч.л. амонячна сода; зa глазурата: 1 белтък, 1 ч.ч. кристална захар, сокът от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: На умерен огън загряваме меда и го смесваме със захарта. Отстраняваме от огъня, изчакваме сместа да поизстине и прибавяме нарязаните бадеми, канелата, счукания карамфил, настърганата лимонова кора, коняка и амонячната сода. Постепенно сипваме брашното, като интензивно месим. Замесваме твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Слагаме кората в намаслена тавичка и я изпичаме в умерено загрята фурна. Приготвяме глазура от разбития белтък, към който последователно прибавяме захарта и лимоновия сок и разбиваме сместа, докато се сгъсти. Изваждаме готовата кора от фурната и докато е още топла я намазваме с приготвената глазура. След това изрязваме от кората бисквити с правоъгълна или квадратна форма и ги оставяме да стоят при стайна температура, докато изсъхне глазурата.

Медени фигурки

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 100 г мед, 2 яйца, 2/3 пакетче масло, 3 с.л. ром, кората от 1 лимон, 1 1/2к.ч. ситно нарязани сушени плодове, 1 1/2к.ч. смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, пакпулвера и ванилията. Затопляме меда и го смесваме с разбитите яйца. Прибавяме размекнатото масло, брашното, ситно нарязаните плодове и смлените бадеми. Омесваме тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да престои 3 часа. После го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората фигурки на различни животни. Нареждаме ги в застлана с хартия тава и печем 15 мин в предварително загрята фурна при температура 175°С.

Медени целувки

Прoдукти: 300 г течен мед, 450 г пудра захар, 200 г бадеми, 50 г стафиди, 650 г ръжено брашно, 1 пакетче канела, 30 г счукан карамфил, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, настърганата кора от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме на едро бадемите и стафидите и ги смесваме с брашното, ванилията и другите подправки. Разтваряме захарта в меда и изсипваме сместа в тестото. Доба-вяме и бакпулвера. Всичко омесваме добре. Разточваме на кора и със стъклена чаша изрязваме кръгли биск-вити. Подреждаме ги в намазана с олио тава и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Манастирите на Метеора

В света не съществува друг подобен манастирски комплекс, изникнал сякаш от само себе си върху внушителния каменен пейзаж. Забележителният природен феномен от години занимава учени от цял свят. Може би...

Лечебни свойства на магнита

Наскоро откритите магнитни рецептори в човешкия мозък потвърдиха познанията на древните китайци и индийци, египтяни и гърци, че хората винаги са се влияели силно от земното магнитно поле. Спадането на...

Декоративните храсти се садят наесен

Лятото отмина и навалелите дъждове напоследък ни напомнят, че е време да подготвим почвата в градината, като я обърнем с права лопата на дълбочина 30-40 см, за да подобрим физическото й състояние пред...

Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...

Начало