Още рецепти » Медени сладки

 Медени сладки

Меденки

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Към пресятото брашно прибавяме меда, разтопен във водата, разтопеното масло, содата и канелата. Омесваме тесто, което разточваме на кора, дебела около 0,5 см. От кората изрязваме формички, които нареждаме в намаслена тавичка. Печем меденките в умерена фурна. По желание преди печене можем да поръсим сладките със смлени орехови или бадемови ядки.

Меденки с бяла глазура

Прoдукти: 450 г брашно, 250 г захар, 120 мл вода, 150 г пчелен мед, 1 яйце, 1 с. л. олио, 1 ч. л. сода бикарбонат, щипка амонячна сода, 1 пакетче ванилена захар; зa глазурата - 100 г пудра захар, 30 мл вода.
Нaчин на приготвяне: В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и месим, докато получим гладко и стегнато тесто. Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание. Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна. Готовите ме-денки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат и през това време приготвяме глазура-та от пудрата захар и водата. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Според желанието ни можем да оцветим разноцветно глазурата с безвредна боя. Нанасяме глазура върху меденките и оставя-ме да изсъхнат, наредени на един ред.

Меденки с портокал

Прoдукти: 150 г брашно, 100 г захар, 1 яйце, 40 г мед, 40 г ситно нарязани портокалови кори или портокалово сладко, 2 г сода бикарбонат, 2 г канела, 2 г смлян карамфил, 2 г смлян джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Затопляме леко меда и прибавяме към него захарта, яйцето, портокаловите кори, подправките, брашното и вода. Замесваме гладко тесто, което разточваме кора с дебелина около 1 см. С помощта на формички изрязваме различни фигурки. Нареждаме сладките в обилно намаслена тавичка и печем в умерена фурна. По желание можем да покрием готовите сладки /след като изстинат/ с бяла глазура.

Ориенталски меденки

Прoдукти: 500 г брашно, 1 1/2 ч.ч. бадеми 1 непълна ч.ч. захар, 6-8 с.л. олио, 8 с.л. кока-кола или вода, 3 с.л. мед, 1/2 ч.л. сол, 1 щипка кардамон
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти измесваме средно твърдо тесто, което оставяме да престои 1-2 часа в хладилника, а после го разточваме на кора, дебела около 1 см. Със стъклена чаша с диаметър около 5 см или с метални формички изрязваме кръгчета, които пържим във фритюрник със сгорещена мазнина до златисто. Слагаме ги върху хартия, за да се отдели излишната мазнина, мажем с мед и поръсваме със счукани орехови ядки, кедрово семе, канела и др.

Кекс с какао и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине.

Лесен кекс с охладен чай

Прoдукти: 1 ч.ч. охладен черен чай, 200 г мед, 2 к.ч. олио, 3 к.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме охладения чай с меда. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме олиото, захарта, канелата, брашното, пресято с бакпулвера, ореховите ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и изсипваме полученото рядко тесто в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и докато е още топъл, го поръсваме с пудрата захар.

Маков кекс с мед и череши

Прoдукти: 80 г грис, 80 г пудра захар, 150 г течен мед, 4 яйца, 50 г краве масло, 150 г маково семе, 1 с. л. прясно мляко, 1 пакетче ванилена захар, 1 ч. л. смлян анасон и канела, 100 г череши от компот, кора-та на половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда, жълтъците, разтопеното масло, лимонената кора, анасона и канелата и разбиваме с миксер докато сместа се сгъсти. Добавяме измитото и смляно маково семе, чере-шите, почистени от костилките, и ванилията. Редувайки с гриса, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Щом тестото стане плътно, добавяме 1 с. л. мляко и размесваме. Изливаме сместа във форми, намазани със мазнина и посипани с брашно. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. Готовия кекс укра-сяваме с разбита сметана или с глазура.

Меден кекс с плодове

Прoдукти: 250 г мед, 400 брашно, 150 г пудра захар, 100 г краве масло, 5 яйца, 5 г бакпулвер, 70 г смлени орехи, 100 г стафиди, 100 г захаросани плодове, 1 ч. л. смлени подправки - анасон, канела и ка-рамфил.
Нaчин на приготвяне: В емайлиран съд на пара слагаме маслото, меда, захарта и яйцата (едно по едно). Разбиваме с миксер, докато се появи пяна. Отделно нарязваме захаросаните плодове и ги смесваме със стафидите. Прибавяме ги към яйчената смес и продължаваме да разбиваме. Постепенно добавяме браш-ното и бакпулвера. Добре разбъркваме и печем във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с брашно. След като кексът изстине, намазваме го с глазура по избор.

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

Постен кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 200 г пудра захар, 1 ч.ч. силен чай, 3 ч.ч. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро нарязани орехи, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, лимонова или портокалова кора
Нaчин на приготвяне: В силен чай варим лимоновата кора, нарязана на ивички. Течността прецеждаме и я оставяме да изстине. Изсипваме меда в порцеланов съд и внимателно го разреждаме с чая, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес прибавяме захарта, олиото, содата, лимоновата кора, орехите и брашното. Объркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в загрята умерена фурна. По време на печенето внимаваме сладкишът да не прегори отгоре.

Халва Нуга

Прoдукти: 250 г захар, 1 1/2к.ч. мед, 5 белтъка, 500 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме захарта в тенджера. Прибавяме меда и варим сместа, докато се зачерви, след което отстраняваме от огъня. На много слаб огън разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме лъжичка по лъжичка към горещата захарна смес, като непрекъснато бием с телта. Слагаме тенджерата отново на слаб огън, но внимаваме да не се сгъсти много сместа. Прибавяме много ситно смлените орехови ядки, като леко разбъркваме. Застиламе дъното на широка тава с намаслена хартия. Изсипваме вътре сместа и с помощта на дълъг нож я разстиламе на равномерен пласт. Отгоре също покриваме с намаслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. Оставяме халвата да престои така 1 нощ. На другия ден отстраняваме хартията и с остър нож, потопен във вода, нарязваме халвата на квадратчета. Вместо в намаслена хартия, можем да притиснем халвата между две вафлени кори. Освен това, по желание можем да ароматизираме с ванилия или лимонена есенция.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

Меден крем

Прoдукти: 250 г безсолна извара, 4 с.л. мед, 4 с.л. сироп от компот /вишни, ягоди, малини, касис/, 1 ябълка, 1 портокал, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. нарязани на иглички и запечени бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, сиропа от компота и портокаловия сок. Прибавяме стафидите и ябълката, която предварително сме обелили и настъргали. Оставяме крема да престои 1 час на студено, след което го разпределяме в чашите за сервиране и го украсяваме с портокалови резенчета и бадемовите “иглички”.

Меден крем с круши

Прoдукти: 300г безсолна извара, 4с.л. мед, 2 ябълки, 2 круши, 2 с.л. стафиди, 50г нарязани на иглички запечени бадемови ядки
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер изварата, меда, настърганите ябълки и круши и стафидите. Разпределяме крема в чаши и го оставяме за около 1час в хладилника. Преди да поднесем поръсваме с нарязаните бадемови ядки.

Медено парфе

Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.
Нaчин на приготвяне: Рабиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разбределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.

Пастички с боровинки

Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г замразени черни боровинки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме отце-дените боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.

Торта с мед и извара

Прoдукти: 250 г извара, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, 120 г брашно, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от брашното, маслото, захарта и 1 с.л. вода. Разточваме го в кръг и застиламе с него дъното на малка форма. Отделно смесваме изварата с меда, прибавяме разбитите яйца и половината канела, разбъркваме добре и разстиламе така приготвената смес върху тестото. Поръсваме с останалата канела и печем тортата 35 мин на слаба фурна.

Дипли

Прoдукти: 1/2 к.ч. бренди, кората от три портокала, 1 кг брашно, 10 яйца, мазнина за пържене, смлени орехи и канела за поръсване; зa сиропа: 1 1/2 ч.ч. мед, 1ч.ч. захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брендито. Прибавяме настърганата портокалова кора и брашното. Омесваме средно меко тесто, разточваме го на кора, дебела 5 мм, и нарязваме от нея правоъгълници с размери 5х10 см. Сгорещяваме мазнината в тиган, надипляме правоъгълниците с помощта на вилица и ги изпържваме един по един. Нареждаме ги в голяма чиния. Сваряваме гъст сироп от водата, меда и захарта. Потапяме в него диплите и след това отново ги нареждаме в чинията. Поръсваме ги със смлени орехи и с канела.

Сладки с бадеми, сиропирани в мед

Прoдукти: 1 кг грис, 6 яйца, 200 г захар, 2 с. л. розова вода, щипка сол, 3 с. л. олио, 150 г ситно смлени бадеми, 150 г пудра захар, 2 белтъка, олио за пържене, 300 г течен мед.
Нaчин на приготвяне: Слагаме гриса в тава да се запече, докато порозовее. Изсипваме го в дъл-бок съд и прибавяме яйцата, захарта, розовата вода и солта. Разбъркваме добре и оставяме да почива око-ло час. След това омесваме тесто, ако е нужно, може да прибавим малко вода. Накрая прибавяме олиото. Разстиламе тестото върху плота, като го разделяме на две еднакви части с дължина около 40 см, широчина - 6 см и 2 см дебелина. Отделно замесваме бадемовото тесто. В кухненски робот поставяме 150 г бадемово брашно, 150 г пудра захар и два белтъка. След това го оформяме на топка, която изтегляме около 40 см. Поставяме го върху едната част от другото тесто, покриваме с другата и с ръце, намазани с олио, съединя-ваме двете части, така че да се получи продълговато руло. Нарязваме го на наклонени правоъгълници, кои-то пържим в сгорещеното олио. Оцеждаме ги и после ги слагаме за 15 минути да се сиропират в затопления мед. Преди поднасяне ги поставяме върху решетка да се оцедят.

Постна торта

Прoдукти:1 ч.ч. мед, 1/4 ч.ч. захар, 4 равни ч.ч.ч брашно, 2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. канела, 2 ч.ч. едро нарязани орехи, лимонова кора, 1 ч.л. мляно кафе
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кафето и го прецеждаме. Нагряваме бавно меда и го разреждаме с кафеената отвара. Прибавяме захарта, содата, орехите, брашното и другите продукти. Объркваме всичко добре. Изсипваме в тортена форна и печем в предварително загрята умерена фурна.

Лешникови бонбони с мед

Прoдукти: 1 с.л. пчелен мед, 50 г шоколад, 250 г смлени лешници, 50 мл ром, оцветена захар за украса.
Нaчин на приготвяне: Затопляме меда и шоколада заедно, прибавяме лешниците и рома, оформяме топчета и ги овалваме в захар. Нареждаме ги в метална кутия. Можем да ги съхраняваме в хладилника.

Медени прасковки

Прoдукти: 2 яйца, 2 к.ч. олио, 2 к.ч. течен мед, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. счукан карамфил, 350-400 г брашно, 100 г мармалад
Нaчин на приготвяне: Разбиваме хубаво яйцата. Прибавяме олиото, меда, канелата, карамфила, содата и на края - на части брашното. Избъркваме тестото много добре. Правим леко сплеснати топчета, които редим на разстояние едно от друго в намазнена тава и печем в загрята умерена фурна. Готовите топчета слепваме с мармалад и подреждаме в книжни капсули.

Бисквити с мед

Прoдукти: 700-800 г брашно, 500 г мед, 500 г пудра захар, 1 ч.ч. нарязани бадемови ядки, 1 ч.л. канела, 4 зърна карамфил, ситно настъргана лимонова кора, 3 с.л. коняк, 1 ч.л. амонячна сода; зa глазурата: 1 белтък, 1 ч.ч. кристална захар, сокът от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: На умерен огън загряваме меда и го смесваме със захарта. Отстраняваме от огъня, изчакваме сместа да поизстине и прибавяме нарязаните бадеми, канелата, счукания карамфил, настърганата лимонова кора, коняка и амонячната сода. Постепенно сипваме брашното, като интензивно месим. Замесваме твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Слагаме кората в намаслена тавичка и я изпичаме в умерено загрята фурна. Приготвяме глазура от разбития белтък, към който последователно прибавяме захарта и лимоновия сок и разбиваме сместа, докато се сгъсти. Изваждаме готовата кора от фурната и докато е още топла я намазваме с приготвената глазура. След това изрязваме от кората бисквити с правоъгълна или квадратна форма и ги оставяме да стоят при стайна температура, докато изсъхне глазурата.

Медени фигурки

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 100 г мед, 2 яйца, 2/3 пакетче масло, 3 с.л. ром, кората от 1 лимон, 1 1/2к.ч. ситно нарязани сушени плодове, 1 1/2к.ч. смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, пакпулвера и ванилията. Затопляме меда и го смесваме с разбитите яйца. Прибавяме размекнатото масло, брашното, ситно нарязаните плодове и смлените бадеми. Омесваме тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да престои 3 часа. После го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората фигурки на различни животни. Нареждаме ги в застлана с хартия тава и печем 15 мин в предварително загрята фурна при температура 175°С.

Медени целувки

Прoдукти: 300 г течен мед, 450 г пудра захар, 200 г бадеми, 50 г стафиди, 650 г ръжено брашно, 1 пакетче канела, 30 г счукан карамфил, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, настърганата кора от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме на едро бадемите и стафидите и ги смесваме с брашното, ванилията и другите подправки. Разтваряме захарта в меда и изсипваме сместа в тестото. Доба-вяме и бакпулвера. Всичко омесваме добре. Разточваме на кора и със стъклена чаша изрязваме кръгли биск-вити. Подреждаме ги в намазана с олио тава и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Малките гризачи на нокти

Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...

Зимни супи с месо

Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Начало