Още рецепти » Трапезата на НИКУЛДЕН

 Трапезата на НИКУЛДЕН

Чорба от шаран

Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.

Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Калугерска чорба

Продукти за 5 порции: 500 г едра риба, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 домата, 2 пиперки, 1 морков, 2 люти чушки, 3 картофа, 10 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите на рибата и нарязваме месото на кубчета. Нарязваме моркова и картофите на кубчета и заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки ги варим в подсолена вода, към която сме прибавили олиото. Прибавяме също така нарязаните на резенчета домати и целите люти чушлета. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме рибата и почистените от разрязаните на половинки маслини и продължаваме да варим на умерен огън. Поднасяме супата подправена с лимонов сок и поръсена с черен пипер.

Есенна рибена салата

Прoдукти: 200 г филе от риба, 2 кисели краставички, 1 ябълка, 1 малка глава лук, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. майонеза, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето, варим го 10 мин в кипяща вода и оставяме да изстине. Нарязваме краставичките на малки парченца. Обелваме ябълката и също я нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го смесваме с ябълката, краставичките и ситно нарязания магданоз. Прибавяме размитото с малко вода доматено пюре, горчицата и оцета. Нарязваме изстиналото филе на малки парченца и го прибавяме към салатата. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 1 час. Поднасяме я украсена с нарязаните на кръгчета яйца.

Салата Пикадили

Прoдукти: 1 кг картофи, 3 по-големи глави лук, 1 херинга или друга солена риба, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета и ги посоляваме. Обелваме лука и го нарязваме на филийки. Измиваме, почистваме, обезкостяваме и нарязваме на парченца рибата. В подходяща чиния редим на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поливаме със смес от оцета и олиото, в която сме разтворили горчицата.

Предястие с тарама хайвер

Прoдукти: 100 г тарама хайвер, 1 глава лук, 250 мл олио, 4 картофа, 1 лимон, магданоз, маслини за украса.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хайвера в малко вода или мляко да се пообезсоли за около 30-40 мин. Отцеждаме и в дълбока купа го разбиваме с миксера, като по време на биенето на много тънка струйка изсипваме олиото. Сварените картофи обелваме и пасираме на пюре. Прибавяме ги в бухналия хайвер, подправяме с лимоновия сок, като внимателно разбъркваме. Поднасяме хайвера украсен с маслинки и магданоз .

Печен шаран

Продукти за 5 порции: 1 шаран /около 1,5 кг/, 5-6 скилидки чесън, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 стръка целина, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме шарана отвътре и отвън със сол и лимонов сок. След 15 мин правим нарези на няколко места върху рибата и пъхаме в тях лимонени кръгчета. Нарязваме на ситно чесъна и листата от целина и прибавяме ситно нарязания магданоз, олиото, червения пипер и 2 с.л. лимонов сок. Разбъркваме добре и с половината от сместа пълним шарана, а с другата половина го покриваме. Слагаме рибата в намаслена тава, по дъното на която сме наредили дръжките от целина, за да не се залепи шарана за дъното. Печем в умерена фурна.

Шаран, пълнен с орехи

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 глава целина, 3 моркова, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 ч.ч. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сгорещяваме олиото и последователно запържваме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, и ситно нарязания чесън. Посоляваме, прибавяме дафиновия лист и сипваме обелените и настъргани домати. Задушаваме и прибавяме орехите, ситно нарязан магданоз и черен пипер. С част от тази смес пълним шарана, зашиваме отвора и го слагаме в тавичка. Останалата орехова смес разстиламе върху рибата. Отгоре слагаме резенчета от обеления лимон. Печем 40 мин в умерена фурна. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и запичаме още малко във фурната.

Шаран с кисело зеле

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 1 кисела зелка, 3-4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го поръсваме с лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и ориза. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне, а оризът набъбне. Подправяме с черния пипер и прехвърляме сместа в тавичка. Слагаме отгоре шарана, поръсваме с червения пипер, поливаме с останалото олио и печем в умерена фурна.

Шаран с чесън

Продукти за 4-6 порции: 1 шаран /около 2 кг/, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана и го оставяме 1 час да се отцежда. След това с остър нож правим няколко напречни нареза. Слагаме шарана в тава, заливаме го с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна. Счукваме чесъна с малко сол и го разбиваме с виното. Заливаме с така приготвения сос полуопечения шаран и го печем още 30 мин, като често го обливаме със соса. Поднасяме рибата със задушени картофи, полети със соса от печенето.

Шаран с яйца и кисело мляко

Продукти за 4 порции: 1 шаран /около 1,5 кг/, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1-2 с.л. олио, 1 глава чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина откъм гърба и я посоляваме. Слагаме я в тавичка, заливаме с олиото и запичаме в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко и счукания чесън. Заливаме шарана с тази смес и допичаме във фурната, докато хване червеникава коричка.Това ястие можем да приготвим и с друга риба.

Шаран, пълнен с ориз

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го оставяме да престои 30 мин. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. В половината олио запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и също го запържваме. Посоляваме и поръсваме наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме добре, напълваме шарана с тази смес и зашиваме отвора. Овалваме рибата в брашното, слагаме я в намаслена тавичка и заливаме с останалото олио. Печем в силна фурна, като поне веднъж обръщаме шарана.

Шаран с домати

Продукти за 4 порции: 1 шаран /около 1-1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. лимонов сок, 500 г червени домати, 1 лимон, 10-12 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, посоляваме, поръсваме със смлян черен пипер и напръскваме с лимонов сок. Оставяме да престои 1 час. След това овалваме рибените парчета в брашно, нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с олиото. Прибавяме обелените и нарязани на малки парченца домати, черния пипер на зърна и ситно нарязания магданоз. Печем в умерена фурна, като накрая прибавяме нарязания на кръгчета лимон и допичаме.

Шаран в тесто

Продукти за 4 порции: 1 шаран, 2 глави лук, 100 г орехови ядки, 400 г брашно, 5-6 с.л. олио, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от дребно нарязания и изпържен лук, накълцаните орехови ядки, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Напълваме изчистената и измита риба. Замесваме тесто от брашното, сол и хладка вода. Разточваме го на кора с дебелина 0,5 см. Намазваме шарана с олио и го завиваме с намазаната отвътре кора, като и и предаваме формата на риба с уста, перки, люспи и опашка. Намазваме кората и отвън и печем в умерена фурна.

Гювеч от шаран

Продукти за 4 порции: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните морков, целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Шаран с вино и бира

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. червено вино, 3 глави лук, 1 лимон, 30 г краве масло, 3 с.л. счукан сухар, 1 с.л. мед, 5-6 зърна черен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме и го напръскваме с оцет. Оставяме да престои 1 час. Заливаме едро нарязания лук с виното и бирата. Прибавяме лимона, нарязан на кръгчета, разтопеното масло, черния пипер и сол на вкус. Варим 30 мин, прецеждаме соса и го смесваме с меда и счукания сухар. Загряваме на огъня. Щом сосът заври, слагаме шарана, захлупваме и задушаваме 30-40 мин на слаб огън.

Задушен шаран с гъби

Продукти за 5 порции: 1 шаран /около 1 кг/, 250 г гъби, 1 с.л. стафиди, 1 глава лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 лимон, 10-15 маслини, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим шарана 15 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме го и отстраняваме кожата и костите. Претриваме месото през едро сито, смесваме го със сол, черен пипер и лимонов сок и го оставяме да поотлежи. Задужаваме гъбите в малко масло. Посоляваме и ги разстиламе на дъното на йенска тенджера. Кипваме виното заедно със стафидите и го оставяме да се поохлади. Прибавяме към месото от рибата 1 бучка масло и виното със стафидите. Омесваме добре сместа и я разстиламе в тенджерата с гъбите. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на тънки люспи. Захлупваме плътно и задушаваме 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието гарнирано с парченца твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.

Шаран със зеленчуков сос

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от шаран, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков,1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, кора от половин лимон, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол, 10 бадемчета.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме рибата и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, нарязаните морков, целина и корен от магданоз и подправките. Заливаме с 1 к.ч. топла вода и оставяме соса да ври 20 мин. След това прецеждаме, прибавяме нарязаните бадемчета, настърганата кора от лимона и оцета. Варим още 10 мин и заливаме рибата.

Печен паламуд с лук

Продукти за 4 порции: 700-800 г паламуд, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в 4-5 с.л. олио. Осоляваме паламуда, поръсваме с червен пипер и слагаме в тавичка върху запържения лук, който сме растлали на дъното на тавичката. Отгоре покриваме рибата с обелените и дребно нарязани домати. Доливаме останалото олио и печем паламуда около 30 мин в умерена фурна.

Печен сом

Продукти за 4 порции: 1 кг сом, 1 к.ч. олио, 4-5 червени чушки, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 глава чесън, 1 к.ч. червено вино, 100 г сланина, 9-10 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата, оставяме я да престои 1 час и я изпичаме от двете страни в ламаринена тава. Нарязваме лука и чесъна на филийки и ги слагаме да се задушават в мазнината и малко вода. Прибавяме и нарязаните на ивички чушки, ситно нарязания магданоз, червения и черния пипер. Когато зеленчуците се задушат, наливаме виното, посоляваме и варим още 10-15 мин. Изсипваме соса върху опечената риба, а отгоре поръсваме парченца изпържена сланина.

Калкан в масло

Продукти за 4 порции: 1 калкан /около 1 кг/, 4 картофа, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер на зърна, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на порции, които слагаме в тенджера. Наливаме 1 к.ч. вода и задушаваме на тих огън. След 10 мин прибавяме нарязаните на ситно картофи, моркови и целина. Слагаме черен пипер, посоляваме и варим до сваряване на рибата и изпаряване на водата. Изваждаме сварените парчета риба в чиния за сервираме, а около тях нареждаме сварените картофи, моркови и целина. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Сгорещяваме маслото в тиган и заливаме рибата с него.

Пълнени пъстърви

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 2-3 с.л. олио, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сок.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървите, поръсваме ги с лимонов сок и ги оставяме да престоят 15 мин. След това ги пълним със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме рибите с клечки за зъби, нареждаме ги в тавичка, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на обливаме със соса от печеното.

Пъстърва с гъби

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 2 с.л. брашно, 150 г стерилизирани гъби, 1 к.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Натриваме рибите отвътре и отвън със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното и пържим в силно сгорещено олио по 2 мин от всяка стана. Прибавяме отцедените стерилизирани гъби, поръсваме още малко сол и черен пипер, наливаме виното и оставяме ястието да ври, докато се изпари водата. Накрая заливаме рибите с разтопеното масло и поднасяме.

Скумрия със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г филе от скумрия, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 600 г пресни картофи, 2-3 домата, 1-2 зелени пиперки, 1 краставица, половин к.ч. олио, бучка краве масло, сок от 1 лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и лимонов сок. В половината от олиото и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. След 5-6 мин към тях прибавяме нарязаното на парчета рибно филе, ситно нарязан магданоз и виното и задушаваме още 10 мин. Запържваме в останалата мазнина нарязаните на кръгчета пиперки, а след това последователно прибавяме обелените и нарязани на кръгчета краставици и обелените и настъргани домати. Изсипваме задушените зеленчуци при рибата и заедно ги задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и го сервираме топло заедно с картофите, които сме задушили отделно с маслото и сме поръсили със ситно нарязан копър.

Сьомга с моркови

Продукти за 4 порции: 400 г филе от сьомга, 400 г моркови, 1 глава лук, 2 домата, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Сьомгата нарязваме на по-малки парчета, а морковите настъргваме на едро ренде. Нарязваме лука на ситно и го слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме останалите продукти, поръсваме ситно нарязан копър и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме малко вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и готвим 15 мин.

Тиквена торта

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 пакетче бакпулвер, 2 1/2ч.ч. захар, 1,5 кг тиква, 1 ч.ч. орехи, половин пакетче канела, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме гриста, пресятото с бакпулвера брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркваме и разделяме сместа на 3 части. Отделно настъргваме тиквата и я смесваме с останалата захар, едро натрошените орехи и канелата. Разбъркваме и също разделяме сместа на три части. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе първата част от тиквената смес и покриваме отгоре с брашняна смес. После отново тиква, отново брашно и пак тиква. Най-отгоре покриваме с последната част от брашното. Поръсваме с олиото, така че да се намокри брашното и печем тортата в предварително загрята фурна при температура 180-200°С.

Парфе с крокан

Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и захарта и слагаме сместа на огъня. Щом сместа кипне, сипваме нишестето, размито в малко вода. Варим, докато сместа се сгъсти и прибавяме натрошения крокан. Изчакваме да изстине и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Накрая прибавяме разтворения в малко топла вода желатин. Подреждаме бишкотите в квадратна тавичка, поръсваме ги с рома и заливаме с желиращия крем. Оставяме на хладно парфето да желира. По желание поръсваме с настърган шоколад или украсяваме със захаросани бадеми.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Как да сготвим равиоли

Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...

НИШ – близък и непознат

Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...

Начало