Още рецепти » Салати с майонеза

 Салати с майонеза

Богата салата

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, 1 опаковка майонеза

Нaчин на приготвяне: Поотделно сваряваме картофите морковите и целината, обелваме ги и ги нарязваме на дребни кубчета. Така нарязваме и останалите продукти. Смесваме всичко, посоляваме на вкус, объркваме добре с майонезата, по желание подкиселяваме с лимонов сок и подреждаме в салатиера. Отгоре наръсваме с нарязаните на ситно твърдо сварени яйца. Украсяваме с маслинки и стръкчета пресен магданоз. Тази салата задължително трябва да престои поне едно денонощие , за да поемат зеленчуците майонезата.

Винегрет със солена риба

Прoдукти: 300 г солена риба, 300 г кисели краставички, 200 г моркови, 300 г картофи, 100 г цвекло, 200 г майонеза, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите, цвеклото и картофите, обеламе и ги нарязваме на кубчета. Солената риба нарязваме на тънки филийки, които смесваме със сварените зеленчуци. Нарязваме краставиците на филийки и ги добавяме към сместа. Подправяме с майонеза, сол и черен пипер. Украсяваме с магданоз.

Желирана зеленчукова салата

Прoдукти: 3 ч.ч. ябълков сок, 2 с.л. желатин, 1 к.ч. лимонов сок, 1 ч.ч. ситно нарязана целина, 4 ч.ч. настъргани моркови, 1 к.ч. ситно нарязана зелена пиперка, 3 ч.ч. ситно нарязано зеле, 1 к.ч. ситно нарязан зелен лук; за лимоновата майонеза: 1 ч.ч. майонеза, 2 ч.л. горчица, 1/2к.ч. лимонов сок, черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: На слаб огън разтваряме желатина в ябълковия сок. Прехвърляме желатиновата смес в по-голям съд и я оставяме да престои в хладилник 30-40 мин, докато достигне гъстотата на неразбит белтък. Смесваме ситно нарязаната целина с 1к.ч. от желатиновата смес и я разстиламе на дъното на леко намаслена правоъгълна тавичка. После смесваме 3 к.ч. от желатиновата смес с настърганите моркови и разстиламе половината от новата смес върху целината. Поръсваме отгоре ситно нарязаните лук и пиперка. Отгоре разстиламе останалия желатин, който сме смесили със ситно нарязаното зеле. Накрая покриваме с останалата смес от желатин и моркови, подравняваме и оставяме салатата да престои поне 1 нощ в хладилник. Отделно смесваме майонезата, горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус и интензивно бъркаме, докато получим еднородна смес. Изваждаме тавичката със желиралата салата от хладилника, потапяме я за секунди в гореща вода, обръщаме в широк съд и нарязваме салатата на порции. Поднасяме я, гарнирана с лимонова майонеза.

Зелена майонеза

Прoдукти: 1 опаковка майонеза /250 г/, 3-4 с.л. изцедено кисело мляко, 1 връзка магданоз, 2 шепи ситно нарязан спанак /лапад или киселец/, половин лимон, 1 ч.л. горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и попарваме във вряща подсолена вода спанака. Изцеждаме го, нарязваме едро и го смесваме с майонезата. Прибавяме също така киселото мляко, горчицата и ситно нарязания магданоз. Подправяме с лимонов сок и сол и много добре размесваме салатата.

Зелен фасул по индийски

Прoдукти: 500 г зелен фасул, 500 г майонеза, 4-5 домата, 2 лимона, 1 глава лук, 1/2к.ч. олио, 2 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме фасула в подсолена вода заедно с лука, който сме нарязали на кубчета. Отцеждаме и го смесваме с майонезата. Разбъркваме сместа и я подреждаме в салатиера. Обелваме доматите, нарязваме ги на кръгчета и ги подреждаме около фасула. Поръсваме ги със сол, олио и оцет. Отгоре нареждаме кръгчета от лимон и поднасяме.

Картофи с колбаси и майонеза

Прoдукти: 1 кг картофи, 150 г телешки салам или шунка, 1 главичка лук, 1 опаковка трапезна майонеза, 2 ч.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с нарязания на кубчета колбас и нарязания на ситно лук. Заливаме с олио и оцет, подправяме с малко сол и магданоз и избъркваме добре. Смесваме майонезата с горчицата и изливаме върху салатата.

Картофи с майонеза

Прoдукти: 500 г картофи, 1 опаковка майонеза, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и още топли ги обелваме, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с майонезата и прибавяме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Картофена салата с хрян

Прoдукти: 5-6 картофа, 1-2 главички червено цвекло, 1/2 ч.л. ситно настърган хрян, 6-7 с.л. майонеза, 3-4 с.л. олио, 2-3 твърдо сварени яйца, 6-7 маслини, чесън, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и червеното цвекло. След като изстинат, ги нарязваме на кубченца. Прибавяме сол, черен пипер, оцет и чесън на вкус. Размесваме с олиото и оставяме салатата да отлежи 1-2 часа. После я изсипваме в чиния, заливаме с майонезата и украсяваме с резенчета от сварените яйца и маслините.

Краставички с риба

Прoдукти: 5-6 по-дебели кисели краставички, 300 г сварена риба, 1 опаковка майонеза, черен пипер, копър.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме краставичките пряко на две и ги издълбаваме. Сварената и обезкостена риба накъсваме на парченца и разбъркваме с малка част от майонезата, ситно нарязан копър и черен пипер. С тази смес напълваме краставичките и ги нареждаме в чиния. Поливаме с останалата майонеза.

Мешана салата с червено цвекло

Прoдукти: 500 г стерилизирано червено цвекло, 2 ябълки, 1 малък корен целина, 100 г майонеза, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме стерилизираното цвекло и го нарязваме на ситно. Обелваме ябълките и целината и също ги нарязваме на ситно. Смесваме с цвеклото и посоляваме на вкус. Накрая прибавяме майонезата, разбъркваме добре и оставяме салатата за половин час хладилник. След това гарнираме с резенчета от лимона и поднасяме.

Миланска салата с пушена риба

Прoдукти: 125 г макарони, 200 г пушена риба, 1-2 ябълки, 1 средно голяма глава лук, 200 г майонеза, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Прибавяме ябълките, нарязани на малки кубчета. Почистваме рибата от кожата и костите и я накъсваме на малки късчета. Прибавяме я към ябълките и макароните и разбъркваме. Заливаме салатата с майонезата и я подправяме със сол и червен пипер.

Неаполска салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 1 ч.ч. сварени и нарязани моркови, 1 ч.ч. сварени и нарязани картофи, 250 г майонеза, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и цвеклото, сваряваме ги в подсолена вода до омекване и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме сварените моркови и картофи, които също сме нарязали на кубчета, а така краставичките и шунката /също нарязани на кубчета/. Сипваме майонезата, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Парижка салата

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 глава целина, 1 глава червено цвекло, 200 г зелен фасул, 1/2 ч.ч. зрял фасул, 1 кутия риба от консерва, 1 опаковка майонеза, 2 твърдо сварени яйца, 100 г кашкавал, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно в подсолена вода морковите, целината, цвеклото, зеления и зрелия фасул . Отцеждаме и нарязваме сварения зеленчук на дребни кубчета и прибавяме към него рибата. Разбъркваме добре сместа и я заливаме с майонезата. Украсяваме салатата с нарязаните на колелца твърдо сварени яйца, ромбчета от кашкавала и стръкчета магданоз.

Пикантна салата

Прoдукти: 2 моркова, 1 корен от магданоз, половин главичка целина, 1 глава лук, 1 ябълка, 250 г майонеза, 1 ч.л. горчица, 2 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ренде морковите, целината и магданозения корен. Прибавяме ситно нарязания лук и обелената, почистена и нарязана на кубчета ябълка. Поръсваме веднага с лимонов сок, посоляваме и заливаме със смесената с горчицата . Изсипваме салатата в чиния за сервиране и я украсяваме с твърдо сварените яйца, нарязани на кръгчета.

Пилешка салата

Прoдукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 1 буркан стерилизирани краставички, 10 яйца, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. майонеза, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, отстраняваме кожата и костите и го нарязваме на малки късчета. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги настъргваме. Нарязваме яйцата и краставичките много ситно. Смесваме продуктите, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и разбъркваме. Отделно разбиваме майонезата със смметаната и заливаме салатата с получения сос.

Пражка салата

Прoдукти: 100 г печено свинско месо, 100 г варено телешко месо, 100 г кисели краставички, 1 глава лук, 1 червена пиперка, 1 ябълка, 2 с.л. лимонов сок, 100 г майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички продукти на тънки филийки и ги смесваме. Посоляваме, поръсваме с лимоновия сок и заливаме с майонезата.

Пушена риба с праз

Прoдукти: 1 стрък праз, 1 топло пушена скумрия, 5-6 с. л. майонеза, 1 ч. л. доматено пюре, 1 ч. л. горчица, 1 с. л. лимонов сок, сол на вкус, 10-15 маслини, 2 сварени яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно. Обезкостяваме рибата и накъсваме на малки парченца. Разбъркваме майонезата, доматеното пюре, горчицата и лимоновия сок и смесваме с праза и рибата. Разбъркваме добре. Украсяваме с нарязаните на кръгчета яйца и парченца маслини.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Рибена салата

Прoдукти: 4 картофа, 4 кисели краставички, 2 моркова, 2 сварени белтъка, 1пушена риба, 1 кутия майонеза, 100 г кашкавал, 2 с.л. отцедено кисело мляко, 1 ч.л. фина горчица, 1 ч.л. комбинирана подправка за риба, маслини, мариновани червени боровинки, сол.

Нaчин на приготвяне: Сварявяме отделно картофите и морковите и ги нарязваме. Нарязваме на кубченца кашкавала, зеленчуците и рибата, която поръсваме с лимонов сок. Разбъркваме майонезата с горчицата, млякото и заливаме продуктите с получения сос. Подправяме на вкус. Готовата салата разпределяме върху листа от маруля. Украсяваме с клонче от копър, маслини и червени боровинки.

Рибена салата със зеленчуци

Прoдукти: 200 г филе от треска, 1 малка маруля, 1 ябълка, 1 краставица, 1 връзка репички, 1 стрък целина, 1 к.ч. майонеза, 1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите, сваряваме я в подсолена вода и я отцеждаме. Изчакваме да изстине, нарязваме я порции, поръсваме с оцета и я оставяме на хладно. Нарязваме на парченца зеленчуците /без марулята/, посоляваме и ги разбъркваме с половината майонеза. Покриваме салатиерата с листата от марулята и разстиламе отгоре зеленчуковата смес. Нареждаме върху нея рибените парчета и заливаме с останалата майонеза.

Рибена салата с меден сос и макарони

Прoдукти: 400 г филе от риба тон (или друга морска риба), 450 г къси макарони, 1 краставица, 1 червена пиперка, 3 с.л. горчица, 3 с.л. мед, 1 ч.ч. извара, 1 к.ч. майонеза, 1/2 ч.л. семена от целина (или стрита сушена целина), черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме рибата в малко мазнина или я изпичаме в умерена фурна. Оставяме я да изстине. Сваряваме макароните, изплакваме ги с хладка вода и ги отцеждаме. Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки пръчици. Чушката нарязваме на лентички. Разбиваме изварата заедно с меда, горчицата, майонезата и семената от целина. Нарязваме рибата на ивички и я смесваме с макароните и зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Заливаме салатата с медения сос, разбъркваме и я оставяме за известно време в хладилник, преди да поднесем.

Салата "Мъжка сила"

Прoдукти: 250 г пилешко месо, 3 сварени яйца, 1 зелена салата, 100 г нарязани орехи, сок от 1/2 лимон, 250 г майонеза.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилешкото месо в подсолена вода и го нарязваме на парченца. Яйцата също сваряваме, обелваме и нарязваме на ситно. Объркваме месото, яйцата, майонезата и орехите. Нарязваме зелената салата и я размесваме с лимоновия сок и малко сол. Върху нея изсипваме сместа от майонезата, яйцата и месото.

Салата от броколи и ориз

Прoдукти: 200 г ориз, 400 г броколи, 2 сардели /от консерва в собствен сос/, 3-4 с.л. олио, 1 опаковка майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим ориза в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме и го изсипваме в купа. Поръсваме с олиото. Отделно сваряваме броколите в подсолена вода. Отцеждаме ги, накъсваме ги на малки парчета и ги смесваме с ориза и обезкостените и нарязани сардели. Заливаме всичко с майонезата, разбъркваме и поднасяме.

Салата от веена или солена скумрия

Прoдукти: 2 риби, 2 глави лук, 3 кисели краставички, 1 малка връзка магданоз, майонеза, черен пипер, лимон на вкус.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, нарязваме я на средни парченца, а лука и краставичките на кубчета. Прибавяме накълцания магданоз, черен пипер, изстискан лимон, майонезата и разбъркваме всичко добре. Салатата приготвяме няколко часа преди сервиране.

Салата от гулия с майонеза

Прoдукти: 500 г гулия, 100 г майонеза, 1 малка главичка лук, 1 ябълка, оцет, захар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме гулиите и ябълката и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме ситно нарязания лук и разредената с оцета майонеза. Подправяме със захар, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме съвсем леко и поднасяме.

Салата от зелен лук с варена риба

Прoдукти: 500 г филе от скумрия или мерлуза, 1 ч.ч. майонеза, 2 мариновани чушки, 500 г домати, 2-3 връзки пресен лук, 3-4 краставички, 1 лимон, 1 с.л. оцет, 1 морков, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме филето, изваждаме го от бульона и го оставяме да изстине. След това го нарязваме на малки кубчета и го смесваме със ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета краставички, ситно нарязан копър и магданоз, половината от майонезата и сол на вкус. Разрязваме доматите на две и издълбаваме вътрешността им. Напълваме ги с приготвената салата и ги нареждаме в плато за сервиране. Отгоре украсяваме с останалата майонеза, кръгчета от морков, резенчета от лимон и клончета от магданоз.

Салата от карфиол

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 1/2 к.ч. прясно мляко, 250 г майонеза, 1 глава лук, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 кисели краставички, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, към която сме прибавили прясното мляко. После отцеждаме. Смесваме майонезата с киселото мляко. Нарязваме лука, краставичките и магданоза. Смесваме всички продукти, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и оставяме салатата за 1 час в хладилник.

Салата от кисело зеле с майонеза

Прoдукти: 1 ч.ч. майонеза, половин кисела зелка, 2 мариновани капии, 8-10 маслини, 1 твърдо сварено яйце, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички, а капиите – на кръгчета. Прибавяме половината ситно нарязани маслини. Сипваме майонезата, поръсваме черен пипер и ситно нарязан магданоз и разбъркваме. Прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране и украсяваме с останалите маслини, кръгчета от свареното яйце и клончета магданоз.

Салата от колбаси с царевицата

Прoдукти: 1 1/2ч.ч. царевични зърна, 200 г колбаси, 1 кисела краставичка, 4 с.л. майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме царевичните зърна със студена вода, колкото да ги покрие и оставяме да киснат 5-6 часа. Отцеждаме, сипваме ги във вряща подсолена вода и варим, докато омекнат. Прецеждаме сварените царевични зърна през гевгир и в салатиера ги смесваме с нарязаните на кубчета кисела краставичка. Посоляваме салатата, заливаме я с майонезата и поднасяме.

Салата от краставици с кисело мляко и майонеза

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 1 опаковка майонеза, 1 буркан стерилизирани краставички, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 глава чесън, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сипваме млякото в тензухена торбичка и го оставяме 1 нощ да се отцежда. Нарязваме краставичките на малки кубчета и ги прибавяме към отцеденото мляко заедно с майонезата, смлените орехи, счукания чесън, лимоновия сок и солта. Разбъркваме добре сместа и я сипваме в широка чиния за сервиране. Украсяваме с маслини, къдраво нарязан кашкавал и магданозени клончета. Оставяме предястието да престои известно време в хладилник преди да поднесем.

Салата от маруля с пушена скумрия

Прoдукти: 1 средно голяма маруля, 200 г топло пушена скумрия, 1 глава лук, 1 чушка, 1 глава чесън, 1 ч.ч. майонеза, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, чушката и марулята на тънки ивички. Обелваме кожата на рибата, отстраняваме костите и я нарязваме на мънички кубчета. Смесваме с майонезата и счукания с малко сол чесън. Прибавяме нарязаните зеленчуци, посоляваме на вкус и разбъркваме. Отгоре поръсваме със ситно нарязан копър.

Салата от миди с майонеза

Прoдукти: 600 г стерилизирани миди, 100 г стерилизирани гъби, 200 г майонеза, 50 г сметана, 20 г кетчуп, 200 г ябълки, 200 г портокали, 200 г праскови, 100 г пресни домати, 5 с.л. оцет, сол, черен пипер и магданоз за украса.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме мидите на 2-3 парчета, заливаме с оцета, поръсваме с черния пипер и ги оставяме в хладилника за 20-30 мин, след което ги размесваме с нарязаните на лентички гъби, нарязаните на кубчета плодове, майонезата, подправена с кетчупа и сметаната. Украсяваме с клонки магданоз и кръгчета от домат с мидени ядки върху тях.

Салата от моркови с риба тон

Прoдукти: 400 г моркови, 1 малка консерва риба тон в олио, 1 малка стерилизирана краставичка, 4 с.л. майонеза, 1 с.л. прясно мляко, лимонов сок, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на мънички кубчета и ги разбъркваме с лимонов сок, сол, черен пипер и разреден оцет. Прехвърляме ги в салатиера, заливаме с разредената с млякото майонеза и оставяме салатата в хладилник, докато добре се охлади. След това разпределяме отгоре ситно нарязаната риба, украсяваме с парченца стерилизирана краставичка и поднасяме.

Салата от моркови, стафиди и портокал

Прoдукти: 5-6 моркова, 100 г стафиди, 1 портокал, 3-4 с.л. майонеза, лимонов сок, захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите и ги заливаме с вряща вода. Оставяме ги да престоят десетина минути и ги отцеждаме. Обелваме портокала и го нарязваме на малки кубчета. Почистваме морковите и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме стафидите, портокала и майонезата. Подправяме на вкус с лимонов сок, захар и сол, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Салата от пиле с майонеза и плодове

Прoдукти: 1 пиле, 200 г ябълки, 100 г портокали, 100 г банани, 200 г майонеза, 50 г лимонов сок, 1 ч.л. горчица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Обелваме плодовете и също ги нарязваме на кубчета. Слагаме в купа месото и плодовете, прибавяме майонезата, подправена с горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране. Украсяваме с парченца плодове.

Макаронена салата с пиле и гъби

Прoдукти: половин пакет макарони, 200-300 г пресни гъби, 300 г пушено пиле, нарязани орехови ядки, маслини без костилки; зa дресинга: половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, нарязан на ситно магданоз или копър.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Почистените и нарязани гъби задушаваме в малко олио. Оставяме да се охладят и смесваме с нарязаното пилешко месо и маслините. Добавяме отцедените макарони. Заливаме с дресинга, приготвен от майонезата и киселото мляко, поръсваме с ореховите ядки и украсяваме със зелените подправки. Охлаждаме салатата и сервираме.

Салата от праз

Прoдукти: 4-5 средно дебели стръка праз, 6 яйца /може и повече/, 200-300 г настърган кашкавал, 1 опаковка майонеза, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, сол, черен пипер и разбъркваме всичко добре. Можем да прибавим още и нарязани на кубчета 5 кисели краставички и една кутийка грах. Ако нямаме праз, можем да използваме зелен лук.

Салата от прясно зеле и моркови с майонеза

Прoдукти: 500г броколи, 1/2ч.ч. майонеза, 1с.л. захар, 2с.л. сок от лимон, 1ч.л. сол, 1/4ч.л. пипер, 250г зеле, 250г моркови.

Нaчин на приготвяне: Смесваме майонезата, захарта, лимона, солта и пипера. Прибавяме ситно нарязаното зеле, настърганите моркови и разбъркваме добре. Оставяме сместа да се охлади в хладилника, а през това време сваряваме броколите на пара. Подреждаме ги в плитък съд и отгоре под формата на купол нанасяме охладената майонезена смес. Сервираме салатата охладена.

Салата с пушено пиле

Прoдукти: 200 г месо от пушено пиле, 5-6 стерилизирани гъби, 3-4 сварени моркова, 4 кисели краставички, 1 с.л. ситно настърган хрян, 1 глава лук, 1 червена пиперка от туршия, 1 опаковка майонеза, лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички месото и гъбите, а на ситно нарязваме лука, сварените моркови и 2 кисели краставички. Смесваме майонезата с хряна, прибавяме нарязаните продукти, подправяме със сол и лимонов сок, разбъркваме добре и оставяме салатата да стои 2-3 часа на студено. След това я украсяваме с останалите краставички, нарязани на кръгчета и с чушката, нарязана на ивички.

Салата от раци

Прoдукти: 12-15 рака, 1 опаковка майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 1-2 кисели краставички, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме раците в кипяща вода и ги варим, докато почервенеят. След това изваждаме месото от щипките и опашките, подправяме го на вкус с черен пипер и сол и го подреждаме в кръгла чиния под формата на венец. Отгоре заливаме с разбитата майонеза и украсяваме с кръгчета от твърдо сварените яйца и киселите краставички. В средата на чинията слагаме един цял сварен рак.

Салата от риба с картофи и майонеза

Прoдукти: 2 риби /сафрид, мерлуза, хек/, 6 картофа, 4 глави лук, 2 ч.ч. майонеза, магданоз, 2 лимона, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите и рибата в подсолена вода. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на филийки. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, майонезата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и разпределяме в чинии за сервиране. Украсяваме с резенчета лимон и листа от магданоз.

Салата от целина

Прoдукти: 3 глави целина, 2с.л. оцет, 1с.л. олио, 1 малка опаковка майонеза.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме целината в подсолена вода. След като изстине я нарязваме на колелца и заливаме с оцет, олио и майонеза. Преди да сервираме украсяваме с червено цвекло, нарязано на кубчета или колелца кисели краставички.

Салата от сурово червено цвекло

Прoдукти: 2 глави червено цвекло, 1 кисела ябълка, 1 малка глава стар лук или 1/2 връзка пресен, 50 г майонеза, горчица, копър, ябълков оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме цвеклото и ябълката и ги настъргваме. Нарязваме лука на филийки, смесваме с майонезата и подправяме с горчица на върха на ножа, сол и ябълков оцет. Добавяме цвеклото и ябълката и разбъркваме. Поръсваме с наситнен копър.

Салата от червено цвекло с орехи и майонеза

Прoдукти: 2-3 глави червено цвекло, 1 кутия майонеза, 2-3 скилидки чесън, 2-3 с.л. смлени орехови ядки, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме цвеклото, нарязваме го на по-едри парчета и сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и настъргваме на ренде. Прибавяме смлените орехи и счукания чесън, разбъркваме с майонезата и поднасяме.

Салата от яйца и зеленчуци

Прoдукти: 3 твърдо сварени яйца, 300 г картофи, 2 стерилизирани краставички, 4 домата, 100 г майонеза, 150 г зелен фасул, 1 с.л. олио, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги оставяме да изстинат. След това ги нарязваме на парченца. Нарязваме на парченца краставичките и яйцата и заедно с картофите ги смесваме със счукания чесън и майонезата, която сме разредили с малко оцет и сме поръсили със сол и черен пипер. Подреждама салатата в салатиера и наоколо гарнираме с резенчета домати и зеления фасул, който сме сварили до омекване и сме подправили с оцет, олио, черен пипер и сол.

Салата “Пъстро дъно”

Прoдукти: 5 рачешки рулца, 100 г варена царевица, 1-2 кисели краставички, половин глава лук, 100 г трапезна майонеза, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситни кубчета краставиците и рулцата. Прибавяме отцедената царевица и ситно настъргания лук. Всичко смесваме добре и заливаме с майонезата. Слагаме сол и черен пипер на вкус. Изсипваме в салатиерата и украсяваме със стръкчета магданоз и резенчета лимон.

Салата с бекон и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 1 глава червен лук, 1/2ч.ч. стафиди, 250г бекон; зa соса: 11/2ч.ч. майонеза, 4с.л. оцет, 1/2ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме броколите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме бекона и лука на ситно и ги смесваме с отцедените броколи. Прибавяме стафидите. Разбиваме майонезата с оцета и захарта, заливаме салатата с така приготвения сос и поднасяме.

Салата с майонеза

Прoдукти: 500 г майонеза, 100 г гъби, 2 кисели краставички, 1 парче бяло цвекло, 1 картоф, 1 морков, сол, магданоз, маслини.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода и ги нарязваме на ивички, а краставичките нарязваме на кубчета. Сваряваме и нарязваме на дребно цвеклото, картофа и моркова. Посоляваме и прибавяме към гъбите и краставичките. Разбъркваме всичко с половината от майонезата и разстиламе в широка чиния. Покриваме с останалата майонеза и украсяваме с маслини и клончета магданоз.

Салата с макарони и леблебия

Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните. Прецеждаме и намачкваме на каша леблебията. Прибавяме всички останали подправки. Прецеждаме макароните и прибавяме към тях соса от леблебията.

Салата с мозък и майонеза

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 опаковка майонеза, 1 морков, 1 глава целина, 3-4 картофа, 1 корен магданоз, 1 кисела ябълка, 1 главичка червено цвекло, 4-5 кисели краставички, 200 г консервиран грах, сол, лимон, 1-2 с.л. олио или зехтин

Нaчин на приготвяне: Измитото цвекло сваряваме, обелваме, нарязваме на кубчета и изкисваме в оцет. Обелваме ябълката и също я нарязваме. Смесваме я с граха, нарязаните на кубчета кисели краставички и свареното цвекло. Сваряваме поотделно нарязаните на кубчета картофи, моркови, обелената и наситнена целина и обеления магданозен корен. Прецеждаме водите, смесваме ги и сваряваме в тях мозъка, завит в тензух. Объркваме зеленчука, солим го и го наръсваме с олио. Оставяме го да престои и го смесваме с майонезата. В подходящ съд редим пласт зеленчуци, пласт нарязан на филийки мозък. Украсяваме с резенчета варени яйца, маслини и магданоз.

Салата със сьомга

Прoдукти: 125 г филе от сьомга, 2 твърдо сварени яйца, 1 кисела краставичка, 2 ч.ч. сварен ориз, 100 г майонеза.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно филето от сьомгата, нарязваме на кубчета яйцата и краставичките и ги смесваме с ориза и майонезата.

Салата с херинга и картофи

Прoдукти: 300 г солена херинга, 400 г майонеза, 300 г картофи, 200 г зелен фасул, 200 г кисели краставички, 1-2 скилидки чесън, 1-2 домата.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязания на дребни парчета зелен фасул, нарязаните на кубчета кисели краставички и ситно накълцаното филе от солена лакерда. Подправяме със счукания чесън, заливаме с майонезата и разбъркваме много добре. Оставяме сместа да престои 2 часа на студено. След това оформяме от нея купчинки в чиния за сервиране и ги украсяваме с нарязаните на кръгчета домати.

Сицилианска салата

Прoдукти: 8 по-големи твърди домата. 2 с.л. нарязани мариновани гъби, 2 с.л. нарязани зеленчуци от туршия, 2 с.л. нарязан зелен фасул /от консерва/, 2 с.л. сварен грах, 4 с.л. майонеза, 2 стръка целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме и обелваме доматите. Отрязваме капаче в горната им част и внимателно издълбаваме вътрешността им. Посоляваме леко и ги оставяме на студено. Отделно смесваме гъбите със зеленчуците от туршията, зеления фасул, граха и ситно нарязаните стръкове целина. Прибавяме майонезата, разбъркваме и с част от тази смес пълним издълбаните домати. Останалата смес оформяме в средата на чиния за сервиране, а около нея подреждаме напълнените домати.

Славянска салата

Прoдукти: 5 едри картофа, 4-5 кисели краставички, 4-5 моркова, 1 ч.ч. нарязана шунка, 1 опаковка майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Поотделно нарязваме на кубчета сварените картофи и моркови, както и консервираните краставички. Смесваме всички продукти в голяма купа, посоляваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме леко салатата и поднасяме.

Смесена зимна салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 2 картофа, 2-3 моркова, 250 г майонеза, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите и картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Отделно варим цвеклото и целината, докато омекнат, след което ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязаните на кубчета шунка и кисели краставички и размесваме с картофите и морковите. Сипваме майонезата, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме много добре и поднасяме.

Смесена салата с макарони

Прoдукти: 300 г варено месо /пилешко или агнешко/, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Френска салата

Прoдукти: 500 г моркови, 500 г картофи, 250 г ряпа, 500 г грах, 250 г зелен фасул, 200 г майонеза, мащерка, дафинов лист, целина, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджерата 3 л вода, прибавяме дафиновия лист, ситно нарязаните мащерка, целина и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Слагаме морковите да се варят, след 5 мин слагаме и ряпата, а след още 5 мин граха и зеления фасул. Варим на умерен огън. /Ако грахът и фасулът са от консерва, слагаме ги накрая./ Отцеждаме сварените зеленчуци и ги изплакваме с хладка вода. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги и ги разбъркваме с майонезата.

Черноморско плато

Прoдукти: 1 кутия майонеза, 1 ч.ч. кус-кус, 1 к.ч. нарязани на ивици черни и зелени маслини, 1 консерва от риба, 2 твърди домата, 2 с.л. нарязано кашу, 2 с.л. нарязани орехи, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с нарязаните на ивици маслини и майонезата. Нарязваме на ситни кубчета 1 домат и го смесваме с пасираната риба и ядките. Разпределяме пюрето в средата на продълговата чиния. В кръг подреждаме колелца от другия домат и върху тях разстиламе кускуса. Украсяваме с клонки от копър.

Шефска салата

Прoдукти: 1 ч.ч. варено телешко месо, 1 к.ч. варено пилешко месо, 100 г сирене, 1 връзка зелен лук, 1 маруля,1 малка глава целина, 2 домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. майонеза, 10 маслини; за заливката: 3 с.л. олио, 2 с.л. захар, 2 с.л. оцет, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка лют червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и сиренето на кубчета, смесваме ги и отделяме малко от сместа. Отделно смесваме нарязаните лук, маруля, целина и прибавяме месото и сиренето. Приготвяме пикантен дресинг от изброените продукти. Разбъркваме майонезата с дресинга и добавяме към салатата. Гарнираме с отделената част от месото и сиренето. Украсяваме с маслините и кръгчета яйца и домати.

Ябълкова салата

Прoдукти: 4 средно големи ябълки (за предпочитане кисели), 150 г майонеза, 4 твърдо сварени яйца, 200 г сварено бяло месо от пиле, 100 г маслини, подправки по избор, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме яйцата напречно на две половинки. Бялото пилешко месо нарязваме на ивички или смиламе с месомелачка и го разбъркваме с майонезата. Прибавяме подправките. Разрязваме ябълките напречно на две половинки и ги издълбаваме (по желание може да ги запечем). Нарязваме маслините на половинки и отстраняваме костилките. Пълним половинките ябълки с майонезената смес. Заглаждаме и в средата слагаме половинка жълтък. Около него подреждаме венче от половинки маслини. Издълбаното от ябълките сваряваме и пасираме на пюре. Разпределяме ябълковото пюре около всяка напълнена половинка ябълка. По желание поръсваме с лимонов сок. Накълцваме белтъците, посоляваме и поръсваме с черен пипер - разбъркваме. С тях поръсваме приготвената салата.

Яйчена салата с раци

Прoдукти: 1 зелена салата, 4 твърдо сварени яйца, 1 ябълка, 1 банан, 100 г консервирани раци, 125 г трапезна майонеза, 1 ч.л. къри на прах, 3 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, копър, магданоз

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелената салата по на едро и я слагаме в голяма плитка салатиера. Обелваме ябълката, изчистваме и семките и я нарязваме на 8 резенчета, а банана нарязваме на колеца. Яйцата също нарязваме на колелца. Подреждаме ги върху зелената салата. Отцеждаме раците и ги изплакваме. Подреждаме ги върху плодовете. Смесваме кърито, солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркваме ги добре с майонезата. Изсипваме тази заливка върху салатата и я наръсваме с копър и магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

Акация в стаята – защо не!

Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови и в него влизат около 800 вечнозелени дървета и храсти. Акациите отглеждани като стайни цветя са с перести листа и топчести или класовидни съ...

Начало