Още рецепти » Салати с майонеза

 Салати с майонеза

Богата салата

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, 1 опаковка майонеза

Нaчин на приготвяне: Поотделно сваряваме картофите морковите и целината, обелваме ги и ги нарязваме на дребни кубчета. Така нарязваме и останалите продукти. Смесваме всичко, посоляваме на вкус, объркваме добре с майонезата, по желание подкиселяваме с лимонов сок и подреждаме в салатиера. Отгоре наръсваме с нарязаните на ситно твърдо сварени яйца. Украсяваме с маслинки и стръкчета пресен магданоз. Тази салата задължително трябва да престои поне едно денонощие , за да поемат зеленчуците майонезата.

Винегрет със солена риба

Прoдукти: 300 г солена риба, 300 г кисели краставички, 200 г моркови, 300 г картофи, 100 г цвекло, 200 г майонеза, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите, цвеклото и картофите, обеламе и ги нарязваме на кубчета. Солената риба нарязваме на тънки филийки, които смесваме със сварените зеленчуци. Нарязваме краставиците на филийки и ги добавяме към сместа. Подправяме с майонеза, сол и черен пипер. Украсяваме с магданоз.

Желирана зеленчукова салата

Прoдукти: 3 ч.ч. ябълков сок, 2 с.л. желатин, 1 к.ч. лимонов сок, 1 ч.ч. ситно нарязана целина, 4 ч.ч. настъргани моркови, 1 к.ч. ситно нарязана зелена пиперка, 3 ч.ч. ситно нарязано зеле, 1 к.ч. ситно нарязан зелен лук; за лимоновата майонеза: 1 ч.ч. майонеза, 2 ч.л. горчица, 1/2к.ч. лимонов сок, черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: На слаб огън разтваряме желатина в ябълковия сок. Прехвърляме желатиновата смес в по-голям съд и я оставяме да престои в хладилник 30-40 мин, докато достигне гъстотата на неразбит белтък. Смесваме ситно нарязаната целина с 1к.ч. от желатиновата смес и я разстиламе на дъното на леко намаслена правоъгълна тавичка. После смесваме 3 к.ч. от желатиновата смес с настърганите моркови и разстиламе половината от новата смес върху целината. Поръсваме отгоре ситно нарязаните лук и пиперка. Отгоре разстиламе останалия желатин, който сме смесили със ситно нарязаното зеле. Накрая покриваме с останалата смес от желатин и моркови, подравняваме и оставяме салатата да престои поне 1 нощ в хладилник. Отделно смесваме майонезата, горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус и интензивно бъркаме, докато получим еднородна смес. Изваждаме тавичката със желиралата салата от хладилника, потапяме я за секунди в гореща вода, обръщаме в широк съд и нарязваме салатата на порции. Поднасяме я, гарнирана с лимонова майонеза.

Зелена майонеза

Прoдукти: 1 опаковка майонеза /250 г/, 3-4 с.л. изцедено кисело мляко, 1 връзка магданоз, 2 шепи ситно нарязан спанак /лапад или киселец/, половин лимон, 1 ч.л. горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и попарваме във вряща подсолена вода спанака. Изцеждаме го, нарязваме едро и го смесваме с майонезата. Прибавяме също така киселото мляко, горчицата и ситно нарязания магданоз. Подправяме с лимонов сок и сол и много добре размесваме салатата.

Зелен фасул по индийски

Прoдукти: 500 г зелен фасул, 500 г майонеза, 4-5 домата, 2 лимона, 1 глава лук, 1/2к.ч. олио, 2 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме фасула в подсолена вода заедно с лука, който сме нарязали на кубчета. Отцеждаме и го смесваме с майонезата. Разбъркваме сместа и я подреждаме в салатиера. Обелваме доматите, нарязваме ги на кръгчета и ги подреждаме около фасула. Поръсваме ги със сол, олио и оцет. Отгоре нареждаме кръгчета от лимон и поднасяме.

Картофи с колбаси и майонеза

Прoдукти: 1 кг картофи, 150 г телешки салам или шунка, 1 главичка лук, 1 опаковка трапезна майонеза, 2 ч.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с нарязания на кубчета колбас и нарязания на ситно лук. Заливаме с олио и оцет, подправяме с малко сол и магданоз и избъркваме добре. Смесваме майонезата с горчицата и изливаме върху салатата.

Картофи с майонеза

Прoдукти: 500 г картофи, 1 опаковка майонеза, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и още топли ги обелваме, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с майонезата и прибавяме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Картофена салата с хрян

Прoдукти: 5-6 картофа, 1-2 главички червено цвекло, 1/2 ч.л. ситно настърган хрян, 6-7 с.л. майонеза, 3-4 с.л. олио, 2-3 твърдо сварени яйца, 6-7 маслини, чесън, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и червеното цвекло. След като изстинат, ги нарязваме на кубченца. Прибавяме сол, черен пипер, оцет и чесън на вкус. Размесваме с олиото и оставяме салатата да отлежи 1-2 часа. После я изсипваме в чиния, заливаме с майонезата и украсяваме с резенчета от сварените яйца и маслините.

Краставички с риба

Прoдукти: 5-6 по-дебели кисели краставички, 300 г сварена риба, 1 опаковка майонеза, черен пипер, копър.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме краставичките пряко на две и ги издълбаваме. Сварената и обезкостена риба накъсваме на парченца и разбъркваме с малка част от майонезата, ситно нарязан копър и черен пипер. С тази смес напълваме краставичките и ги нареждаме в чиния. Поливаме с останалата майонеза.

Мешана салата с червено цвекло

Прoдукти: 500 г стерилизирано червено цвекло, 2 ябълки, 1 малък корен целина, 100 г майонеза, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме стерилизираното цвекло и го нарязваме на ситно. Обелваме ябълките и целината и също ги нарязваме на ситно. Смесваме с цвеклото и посоляваме на вкус. Накрая прибавяме майонезата, разбъркваме добре и оставяме салатата за половин час хладилник. След това гарнираме с резенчета от лимона и поднасяме.

Миланска салата с пушена риба

Прoдукти: 125 г макарони, 200 г пушена риба, 1-2 ябълки, 1 средно голяма глава лук, 200 г майонеза, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Прибавяме ябълките, нарязани на малки кубчета. Почистваме рибата от кожата и костите и я накъсваме на малки късчета. Прибавяме я към ябълките и макароните и разбъркваме. Заливаме салатата с майонезата и я подправяме със сол и червен пипер.

Неаполска салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 1 ч.ч. сварени и нарязани моркови, 1 ч.ч. сварени и нарязани картофи, 250 г майонеза, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и цвеклото, сваряваме ги в подсолена вода до омекване и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме сварените моркови и картофи, които също сме нарязали на кубчета, а така краставичките и шунката /също нарязани на кубчета/. Сипваме майонезата, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Парижка салата

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 глава целина, 1 глава червено цвекло, 200 г зелен фасул, 1/2 ч.ч. зрял фасул, 1 кутия риба от консерва, 1 опаковка майонеза, 2 твърдо сварени яйца, 100 г кашкавал, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно в подсолена вода морковите, целината, цвеклото, зеления и зрелия фасул . Отцеждаме и нарязваме сварения зеленчук на дребни кубчета и прибавяме към него рибата. Разбъркваме добре сместа и я заливаме с майонезата. Украсяваме салатата с нарязаните на колелца твърдо сварени яйца, ромбчета от кашкавала и стръкчета магданоз.

Пикантна салата

Прoдукти: 2 моркова, 1 корен от магданоз, половин главичка целина, 1 глава лук, 1 ябълка, 250 г майонеза, 1 ч.л. горчица, 2 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ренде морковите, целината и магданозения корен. Прибавяме ситно нарязания лук и обелената, почистена и нарязана на кубчета ябълка. Поръсваме веднага с лимонов сок, посоляваме и заливаме със смесената с горчицата . Изсипваме салатата в чиния за сервиране и я украсяваме с твърдо сварените яйца, нарязани на кръгчета.

Пилешка салата

Прoдукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 1 буркан стерилизирани краставички, 10 яйца, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. майонеза, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, отстраняваме кожата и костите и го нарязваме на малки късчета. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги настъргваме. Нарязваме яйцата и краставичките много ситно. Смесваме продуктите, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и разбъркваме. Отделно разбиваме майонезата със смметаната и заливаме салатата с получения сос.

Пражка салата

Прoдукти: 100 г печено свинско месо, 100 г варено телешко месо, 100 г кисели краставички, 1 глава лук, 1 червена пиперка, 1 ябълка, 2 с.л. лимонов сок, 100 г майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички продукти на тънки филийки и ги смесваме. Посоляваме, поръсваме с лимоновия сок и заливаме с майонезата.

Пушена риба с праз

Прoдукти: 1 стрък праз, 1 топло пушена скумрия, 5-6 с. л. майонеза, 1 ч. л. доматено пюре, 1 ч. л. горчица, 1 с. л. лимонов сок, сол на вкус, 10-15 маслини, 2 сварени яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно. Обезкостяваме рибата и накъсваме на малки парченца. Разбъркваме майонезата, доматеното пюре, горчицата и лимоновия сок и смесваме с праза и рибата. Разбъркваме добре. Украсяваме с нарязаните на кръгчета яйца и парченца маслини.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Рибена салата

Прoдукти: 4 картофа, 4 кисели краставички, 2 моркова, 2 сварени белтъка, 1пушена риба, 1 кутия майонеза, 100 г кашкавал, 2 с.л. отцедено кисело мляко, 1 ч.л. фина горчица, 1 ч.л. комбинирана подправка за риба, маслини, мариновани червени боровинки, сол.

Нaчин на приготвяне: Сварявяме отделно картофите и морковите и ги нарязваме. Нарязваме на кубченца кашкавала, зеленчуците и рибата, която поръсваме с лимонов сок. Разбъркваме майонезата с горчицата, млякото и заливаме продуктите с получения сос. Подправяме на вкус. Готовата салата разпределяме върху листа от маруля. Украсяваме с клонче от копър, маслини и червени боровинки.

Рибена салата със зеленчуци

Прoдукти: 200 г филе от треска, 1 малка маруля, 1 ябълка, 1 краставица, 1 връзка репички, 1 стрък целина, 1 к.ч. майонеза, 1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите, сваряваме я в подсолена вода и я отцеждаме. Изчакваме да изстине, нарязваме я порции, поръсваме с оцета и я оставяме на хладно. Нарязваме на парченца зеленчуците /без марулята/, посоляваме и ги разбъркваме с половината майонеза. Покриваме салатиерата с листата от марулята и разстиламе отгоре зеленчуковата смес. Нареждаме върху нея рибените парчета и заливаме с останалата майонеза.

Рибена салата с меден сос и макарони

Прoдукти: 400 г филе от риба тон (или друга морска риба), 450 г къси макарони, 1 краставица, 1 червена пиперка, 3 с.л. горчица, 3 с.л. мед, 1 ч.ч. извара, 1 к.ч. майонеза, 1/2 ч.л. семена от целина (или стрита сушена целина), черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме рибата в малко мазнина или я изпичаме в умерена фурна. Оставяме я да изстине. Сваряваме макароните, изплакваме ги с хладка вода и ги отцеждаме. Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки пръчици. Чушката нарязваме на лентички. Разбиваме изварата заедно с меда, горчицата, майонезата и семената от целина. Нарязваме рибата на ивички и я смесваме с макароните и зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Заливаме салатата с медения сос, разбъркваме и я оставяме за известно време в хладилник, преди да поднесем.

Салата "Мъжка сила"

Прoдукти: 250 г пилешко месо, 3 сварени яйца, 1 зелена салата, 100 г нарязани орехи, сок от 1/2 лимон, 250 г майонеза.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилешкото месо в подсолена вода и го нарязваме на парченца. Яйцата също сваряваме, обелваме и нарязваме на ситно. Объркваме месото, яйцата, майонезата и орехите. Нарязваме зелената салата и я размесваме с лимоновия сок и малко сол. Върху нея изсипваме сместа от майонезата, яйцата и месото.

Салата от броколи и ориз

Прoдукти: 200 г ориз, 400 г броколи, 2 сардели /от консерва в собствен сос/, 3-4 с.л. олио, 1 опаковка майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим ориза в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме и го изсипваме в купа. Поръсваме с олиото. Отделно сваряваме броколите в подсолена вода. Отцеждаме ги, накъсваме ги на малки парчета и ги смесваме с ориза и обезкостените и нарязани сардели. Заливаме всичко с майонезата, разбъркваме и поднасяме.

Салата от веена или солена скумрия

Прoдукти: 2 риби, 2 глави лук, 3 кисели краставички, 1 малка връзка магданоз, майонеза, черен пипер, лимон на вкус.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, нарязваме я на средни парченца, а лука и краставичките на кубчета. Прибавяме накълцания магданоз, черен пипер, изстискан лимон, майонезата и разбъркваме всичко добре. Салатата приготвяме няколко часа преди сервиране.

Салата от гулия с майонеза

Прoдукти: 500 г гулия, 100 г майонеза, 1 малка главичка лук, 1 ябълка, оцет, захар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме гулиите и ябълката и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме ситно нарязания лук и разредената с оцета майонеза. Подправяме със захар, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме съвсем леко и поднасяме.

Салата от зелен лук с варена риба

Прoдукти: 500 г филе от скумрия или мерлуза, 1 ч.ч. майонеза, 2 мариновани чушки, 500 г домати, 2-3 връзки пресен лук, 3-4 краставички, 1 лимон, 1 с.л. оцет, 1 морков, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме филето, изваждаме го от бульона и го оставяме да изстине. След това го нарязваме на малки кубчета и го смесваме със ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета краставички, ситно нарязан копър и магданоз, половината от майонезата и сол на вкус. Разрязваме доматите на две и издълбаваме вътрешността им. Напълваме ги с приготвената салата и ги нареждаме в плато за сервиране. Отгоре украсяваме с останалата майонеза, кръгчета от морков, резенчета от лимон и клончета от магданоз.

Салата от карфиол

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 1/2 к.ч. прясно мляко, 250 г майонеза, 1 глава лук, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 кисели краставички, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, към която сме прибавили прясното мляко. После отцеждаме. Смесваме майонезата с киселото мляко. Нарязваме лука, краставичките и магданоза. Смесваме всички продукти, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и оставяме салатата за 1 час в хладилник.

Салата от кисело зеле с майонеза

Прoдукти: 1 ч.ч. майонеза, половин кисела зелка, 2 мариновани капии, 8-10 маслини, 1 твърдо сварено яйце, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички, а капиите – на кръгчета. Прибавяме половината ситно нарязани маслини. Сипваме майонезата, поръсваме черен пипер и ситно нарязан магданоз и разбъркваме. Прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране и украсяваме с останалите маслини, кръгчета от свареното яйце и клончета магданоз.

Салата от колбаси с царевицата

Прoдукти: 1 1/2ч.ч. царевични зърна, 200 г колбаси, 1 кисела краставичка, 4 с.л. майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме царевичните зърна със студена вода, колкото да ги покрие и оставяме да киснат 5-6 часа. Отцеждаме, сипваме ги във вряща подсолена вода и варим, докато омекнат. Прецеждаме сварените царевични зърна през гевгир и в салатиера ги смесваме с нарязаните на кубчета кисела краставичка. Посоляваме салатата, заливаме я с майонезата и поднасяме.

Салата от краставици с кисело мляко и майонеза

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 1 опаковка майонеза, 1 буркан стерилизирани краставички, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 глава чесън, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сипваме млякото в тензухена торбичка и го оставяме 1 нощ да се отцежда. Нарязваме краставичките на малки кубчета и ги прибавяме към отцеденото мляко заедно с майонезата, смлените орехи, счукания чесън, лимоновия сок и солта. Разбъркваме добре сместа и я сипваме в широка чиния за сервиране. Украсяваме с маслини, къдраво нарязан кашкавал и магданозени клончета. Оставяме предястието да престои известно време в хладилник преди да поднесем.

Салата от маруля с пушена скумрия

Прoдукти: 1 средно голяма маруля, 200 г топло пушена скумрия, 1 глава лук, 1 чушка, 1 глава чесън, 1 ч.ч. майонеза, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, чушката и марулята на тънки ивички. Обелваме кожата на рибата, отстраняваме костите и я нарязваме на мънички кубчета. Смесваме с майонезата и счукания с малко сол чесън. Прибавяме нарязаните зеленчуци, посоляваме на вкус и разбъркваме. Отгоре поръсваме със ситно нарязан копър.

Салата от миди с майонеза

Прoдукти: 600 г стерилизирани миди, 100 г стерилизирани гъби, 200 г майонеза, 50 г сметана, 20 г кетчуп, 200 г ябълки, 200 г портокали, 200 г праскови, 100 г пресни домати, 5 с.л. оцет, сол, черен пипер и магданоз за украса.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме мидите на 2-3 парчета, заливаме с оцета, поръсваме с черния пипер и ги оставяме в хладилника за 20-30 мин, след което ги размесваме с нарязаните на лентички гъби, нарязаните на кубчета плодове, майонезата, подправена с кетчупа и сметаната. Украсяваме с клонки магданоз и кръгчета от домат с мидени ядки върху тях.

Салата от моркови с риба тон

Прoдукти: 400 г моркови, 1 малка консерва риба тон в олио, 1 малка стерилизирана краставичка, 4 с.л. майонеза, 1 с.л. прясно мляко, лимонов сок, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на мънички кубчета и ги разбъркваме с лимонов сок, сол, черен пипер и разреден оцет. Прехвърляме ги в салатиера, заливаме с разредената с млякото майонеза и оставяме салатата в хладилник, докато добре се охлади. След това разпределяме отгоре ситно нарязаната риба, украсяваме с парченца стерилизирана краставичка и поднасяме.

Салата от моркови, стафиди и портокал

Прoдукти: 5-6 моркова, 100 г стафиди, 1 портокал, 3-4 с.л. майонеза, лимонов сок, захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите и ги заливаме с вряща вода. Оставяме ги да престоят десетина минути и ги отцеждаме. Обелваме портокала и го нарязваме на малки кубчета. Почистваме морковите и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме стафидите, портокала и майонезата. Подправяме на вкус с лимонов сок, захар и сол, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Салата от пиле с майонеза и плодове

Прoдукти: 1 пиле, 200 г ябълки, 100 г портокали, 100 г банани, 200 г майонеза, 50 г лимонов сок, 1 ч.л. горчица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Обелваме плодовете и също ги нарязваме на кубчета. Слагаме в купа месото и плодовете, прибавяме майонезата, подправена с горчицата, лимоновия сок и черен пипер на вкус. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране. Украсяваме с парченца плодове.

Макаронена салата с пиле и гъби

Прoдукти: половин пакет макарони, 200-300 г пресни гъби, 300 г пушено пиле, нарязани орехови ядки, маслини без костилки; зa дресинга: половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, нарязан на ситно магданоз или копър.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Почистените и нарязани гъби задушаваме в малко олио. Оставяме да се охладят и смесваме с нарязаното пилешко месо и маслините. Добавяме отцедените макарони. Заливаме с дресинга, приготвен от майонезата и киселото мляко, поръсваме с ореховите ядки и украсяваме със зелените подправки. Охлаждаме салатата и сервираме.

Салата от праз

Прoдукти: 4-5 средно дебели стръка праз, 6 яйца /може и повече/, 200-300 г настърган кашкавал, 1 опаковка майонеза, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, сол, черен пипер и разбъркваме всичко добре. Можем да прибавим още и нарязани на кубчета 5 кисели краставички и една кутийка грах. Ако нямаме праз, можем да използваме зелен лук.

Салата от прясно зеле и моркови с майонеза

Прoдукти: 500г броколи, 1/2ч.ч. майонеза, 1с.л. захар, 2с.л. сок от лимон, 1ч.л. сол, 1/4ч.л. пипер, 250г зеле, 250г моркови.

Нaчин на приготвяне: Смесваме майонезата, захарта, лимона, солта и пипера. Прибавяме ситно нарязаното зеле, настърганите моркови и разбъркваме добре. Оставяме сместа да се охлади в хладилника, а през това време сваряваме броколите на пара. Подреждаме ги в плитък съд и отгоре под формата на купол нанасяме охладената майонезена смес. Сервираме салатата охладена.

Салата с пушено пиле

Прoдукти: 200 г месо от пушено пиле, 5-6 стерилизирани гъби, 3-4 сварени моркова, 4 кисели краставички, 1 с.л. ситно настърган хрян, 1 глава лук, 1 червена пиперка от туршия, 1 опаковка майонеза, лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички месото и гъбите, а на ситно нарязваме лука, сварените моркови и 2 кисели краставички. Смесваме майонезата с хряна, прибавяме нарязаните продукти, подправяме със сол и лимонов сок, разбъркваме добре и оставяме салатата да стои 2-3 часа на студено. След това я украсяваме с останалите краставички, нарязани на кръгчета и с чушката, нарязана на ивички.

Салата от раци

Прoдукти: 12-15 рака, 1 опаковка майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 1-2 кисели краставички, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме раците в кипяща вода и ги варим, докато почервенеят. След това изваждаме месото от щипките и опашките, подправяме го на вкус с черен пипер и сол и го подреждаме в кръгла чиния под формата на венец. Отгоре заливаме с разбитата майонеза и украсяваме с кръгчета от твърдо сварените яйца и киселите краставички. В средата на чинията слагаме един цял сварен рак.

Салата от риба с картофи и майонеза

Прoдукти: 2 риби /сафрид, мерлуза, хек/, 6 картофа, 4 глави лук, 2 ч.ч. майонеза, магданоз, 2 лимона, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите и рибата в подсолена вода. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на филийки. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, майонезата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и разпределяме в чинии за сервиране. Украсяваме с резенчета лимон и листа от магданоз.

Салата от целина

Прoдукти: 3 глави целина, 2с.л. оцет, 1с.л. олио, 1 малка опаковка майонеза.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме целината в подсолена вода. След като изстине я нарязваме на колелца и заливаме с оцет, олио и майонеза. Преди да сервираме украсяваме с червено цвекло, нарязано на кубчета или колелца кисели краставички.

Салата от сурово червено цвекло

Прoдукти: 2 глави червено цвекло, 1 кисела ябълка, 1 малка глава стар лук или 1/2 връзка пресен, 50 г майонеза, горчица, копър, ябълков оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме цвеклото и ябълката и ги настъргваме. Нарязваме лука на филийки, смесваме с майонезата и подправяме с горчица на върха на ножа, сол и ябълков оцет. Добавяме цвеклото и ябълката и разбъркваме. Поръсваме с наситнен копър.

Салата от червено цвекло с орехи и майонеза

Прoдукти: 2-3 глави червено цвекло, 1 кутия майонеза, 2-3 скилидки чесън, 2-3 с.л. смлени орехови ядки, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме цвеклото, нарязваме го на по-едри парчета и сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и настъргваме на ренде. Прибавяме смлените орехи и счукания чесън, разбъркваме с майонезата и поднасяме.

Салата от яйца и зеленчуци

Прoдукти: 3 твърдо сварени яйца, 300 г картофи, 2 стерилизирани краставички, 4 домата, 100 г майонеза, 150 г зелен фасул, 1 с.л. олио, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги оставяме да изстинат. След това ги нарязваме на парченца. Нарязваме на парченца краставичките и яйцата и заедно с картофите ги смесваме със счукания чесън и майонезата, която сме разредили с малко оцет и сме поръсили със сол и черен пипер. Подреждама салатата в салатиера и наоколо гарнираме с резенчета домати и зеления фасул, който сме сварили до омекване и сме подправили с оцет, олио, черен пипер и сол.

Салата “Пъстро дъно”

Прoдукти: 5 рачешки рулца, 100 г варена царевица, 1-2 кисели краставички, половин глава лук, 100 г трапезна майонеза, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситни кубчета краставиците и рулцата. Прибавяме отцедената царевица и ситно настъргания лук. Всичко смесваме добре и заливаме с майонезата. Слагаме сол и черен пипер на вкус. Изсипваме в салатиерата и украсяваме със стръкчета магданоз и резенчета лимон.

Салата с бекон и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 1 глава червен лук, 1/2ч.ч. стафиди, 250г бекон; зa соса: 11/2ч.ч. майонеза, 4с.л. оцет, 1/2ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме броколите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме бекона и лука на ситно и ги смесваме с отцедените броколи. Прибавяме стафидите. Разбиваме майонезата с оцета и захарта, заливаме салатата с така приготвения сос и поднасяме.

Салата с майонеза

Прoдукти: 500 г майонеза, 100 г гъби, 2 кисели краставички, 1 парче бяло цвекло, 1 картоф, 1 морков, сол, магданоз, маслини.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода и ги нарязваме на ивички, а краставичките нарязваме на кубчета. Сваряваме и нарязваме на дребно цвеклото, картофа и моркова. Посоляваме и прибавяме към гъбите и краставичките. Разбъркваме всичко с половината от майонезата и разстиламе в широка чиния. Покриваме с останалата майонеза и украсяваме с маслини и клончета магданоз.

Салата с макарони и леблебия

Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните. Прецеждаме и намачкваме на каша леблебията. Прибавяме всички останали подправки. Прецеждаме макароните и прибавяме към тях соса от леблебията.

Салата с мозък и майонеза

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 опаковка майонеза, 1 морков, 1 глава целина, 3-4 картофа, 1 корен магданоз, 1 кисела ябълка, 1 главичка червено цвекло, 4-5 кисели краставички, 200 г консервиран грах, сол, лимон, 1-2 с.л. олио или зехтин

Нaчин на приготвяне: Измитото цвекло сваряваме, обелваме, нарязваме на кубчета и изкисваме в оцет. Обелваме ябълката и също я нарязваме. Смесваме я с граха, нарязаните на кубчета кисели краставички и свареното цвекло. Сваряваме поотделно нарязаните на кубчета картофи, моркови, обелената и наситнена целина и обеления магданозен корен. Прецеждаме водите, смесваме ги и сваряваме в тях мозъка, завит в тензух. Объркваме зеленчука, солим го и го наръсваме с олио. Оставяме го да престои и го смесваме с майонезата. В подходящ съд редим пласт зеленчуци, пласт нарязан на филийки мозък. Украсяваме с резенчета варени яйца, маслини и магданоз.

Салата със сьомга

Прoдукти: 125 г филе от сьомга, 2 твърдо сварени яйца, 1 кисела краставичка, 2 ч.ч. сварен ориз, 100 г майонеза.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно филето от сьомгата, нарязваме на кубчета яйцата и краставичките и ги смесваме с ориза и майонезата.

Салата с херинга и картофи

Прoдукти: 300 г солена херинга, 400 г майонеза, 300 г картофи, 200 г зелен фасул, 200 г кисели краставички, 1-2 скилидки чесън, 1-2 домата.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязания на дребни парчета зелен фасул, нарязаните на кубчета кисели краставички и ситно накълцаното филе от солена лакерда. Подправяме със счукания чесън, заливаме с майонезата и разбъркваме много добре. Оставяме сместа да престои 2 часа на студено. След това оформяме от нея купчинки в чиния за сервиране и ги украсяваме с нарязаните на кръгчета домати.

Сицилианска салата

Прoдукти: 8 по-големи твърди домата. 2 с.л. нарязани мариновани гъби, 2 с.л. нарязани зеленчуци от туршия, 2 с.л. нарязан зелен фасул /от консерва/, 2 с.л. сварен грах, 4 с.л. майонеза, 2 стръка целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме и обелваме доматите. Отрязваме капаче в горната им част и внимателно издълбаваме вътрешността им. Посоляваме леко и ги оставяме на студено. Отделно смесваме гъбите със зеленчуците от туршията, зеления фасул, граха и ситно нарязаните стръкове целина. Прибавяме майонезата, разбъркваме и с част от тази смес пълним издълбаните домати. Останалата смес оформяме в средата на чиния за сервиране, а около нея подреждаме напълнените домати.

Славянска салата

Прoдукти: 5 едри картофа, 4-5 кисели краставички, 4-5 моркова, 1 ч.ч. нарязана шунка, 1 опаковка майонеза, сол.

Нaчин на приготвяне: Поотделно нарязваме на кубчета сварените картофи и моркови, както и консервираните краставички. Смесваме всички продукти в голяма купа, посоляваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме леко салатата и поднасяме.

Смесена зимна салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 2 картофа, 2-3 моркова, 250 г майонеза, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите и картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Отделно варим цвеклото и целината, докато омекнат, след което ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязаните на кубчета шунка и кисели краставички и размесваме с картофите и морковите. Сипваме майонезата, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме много добре и поднасяме.

Смесена салата с макарони

Прoдукти: 300 г варено месо /пилешко или агнешко/, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Френска салата

Прoдукти: 500 г моркови, 500 г картофи, 250 г ряпа, 500 г грах, 250 г зелен фасул, 200 г майонеза, мащерка, дафинов лист, целина, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджерата 3 л вода, прибавяме дафиновия лист, ситно нарязаните мащерка, целина и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Слагаме морковите да се варят, след 5 мин слагаме и ряпата, а след още 5 мин граха и зеления фасул. Варим на умерен огън. /Ако грахът и фасулът са от консерва, слагаме ги накрая./ Отцеждаме сварените зеленчуци и ги изплакваме с хладка вода. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги и ги разбъркваме с майонезата.

Черноморско плато

Прoдукти: 1 кутия майонеза, 1 ч.ч. кус-кус, 1 к.ч. нарязани на ивици черни и зелени маслини, 1 консерва от риба, 2 твърди домата, 2 с.л. нарязано кашу, 2 с.л. нарязани орехи, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с нарязаните на ивици маслини и майонезата. Нарязваме на ситни кубчета 1 домат и го смесваме с пасираната риба и ядките. Разпределяме пюрето в средата на продълговата чиния. В кръг подреждаме колелца от другия домат и върху тях разстиламе кускуса. Украсяваме с клонки от копър.

Шефска салата

Прoдукти: 1 ч.ч. варено телешко месо, 1 к.ч. варено пилешко месо, 100 г сирене, 1 връзка зелен лук, 1 маруля,1 малка глава целина, 2 домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. майонеза, 10 маслини; за заливката: 3 с.л. олио, 2 с.л. захар, 2 с.л. оцет, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка лют червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и сиренето на кубчета, смесваме ги и отделяме малко от сместа. Отделно смесваме нарязаните лук, маруля, целина и прибавяме месото и сиренето. Приготвяме пикантен дресинг от изброените продукти. Разбъркваме майонезата с дресинга и добавяме към салатата. Гарнираме с отделената част от месото и сиренето. Украсяваме с маслините и кръгчета яйца и домати.

Ябълкова салата

Прoдукти: 4 средно големи ябълки (за предпочитане кисели), 150 г майонеза, 4 твърдо сварени яйца, 200 г сварено бяло месо от пиле, 100 г маслини, подправки по избор, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме яйцата напречно на две половинки. Бялото пилешко месо нарязваме на ивички или смиламе с месомелачка и го разбъркваме с майонезата. Прибавяме подправките. Разрязваме ябълките напречно на две половинки и ги издълбаваме (по желание може да ги запечем). Нарязваме маслините на половинки и отстраняваме костилките. Пълним половинките ябълки с майонезената смес. Заглаждаме и в средата слагаме половинка жълтък. Около него подреждаме венче от половинки маслини. Издълбаното от ябълките сваряваме и пасираме на пюре. Разпределяме ябълковото пюре около всяка напълнена половинка ябълка. По желание поръсваме с лимонов сок. Накълцваме белтъците, посоляваме и поръсваме с черен пипер - разбъркваме. С тях поръсваме приготвената салата.

Яйчена салата с раци

Прoдукти: 1 зелена салата, 4 твърдо сварени яйца, 1 ябълка, 1 банан, 100 г консервирани раци, 125 г трапезна майонеза, 1 ч.л. къри на прах, 3 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, копър, магданоз

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелената салата по на едро и я слагаме в голяма плитка салатиера. Обелваме ябълката, изчистваме и семките и я нарязваме на 8 резенчета, а банана нарязваме на колеца. Яйцата също нарязваме на колелца. Подреждаме ги върху зелената салата. Отцеждаме раците и ги изплакваме. Подреждаме ги върху плодовете. Смесваме кърито, солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркваме ги добре с майонезата. Изсипваме тази заливка върху салатата и я наръсваме с копър и магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стилът ШАЛЕ

Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...

Как да сготвим спагети

Спагети болонезе Прoдукти: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол. ...

Капризите на многогодишната латинка

В последните години многогодишната латинка се ползва с особена популярност, защото се отглежда като лиана, виеща се по красиви прегради или като ампелно растение във висящи кошнички. Стъблата на тази ...

Подгответе цитрусите за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Начало